INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 11 / 11
„Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!”

Szervesen megjeleníteni az építészetben a művészetet, és valódi élménnyé tenni a lakóépületen belüli létezést. Ebben a szellemben készült el a nemcsak vizuális megjelenésében, de részletiben is számos különleges megoldással operáló, budai Költő Kert projekt, melynek nyílászárós megoldásait a KAV készítette. A világszinten is különlegesnek számító épületegyüttesről Ziszidisz Nikosszal, a végső kivitelezést végző ETNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

 

 

A Költő Kert projekthez miként kapcsolódtatok?

 

A rendhagyó koncepciójú Költő Kert villákat sok évvel ezelőtt álmodta meg Városi Gábor a Költő és a Hangya utca közé eső rézsűs, meredek hegyoldalra. Az elképzelése az volt, hogy olyat építsen, amire elsőre a legtöbben azt mondják: lehetetlen. A kiindulás tehát egyfajta művészeti provokáció volt, ahogy ezt Gábor is szokta mondani. Nagyon érdekes kubusok készültek, nagy része üveg, másik része pedig térrács acélszerkezetből. Tehát már a tervek sem hagyományos elveken alapuló házak voltak, hanem szoborszerű műalkotások, melyek kivillannak az erdős hegyoldalból és a panorámára vannak fordítva. A belső terek is óriási üvegfelületekkel vannak határolva, ami miatt impozáns hatást keltenek. Első lépésben ehhez a projekthez szervesen kapcsolódott volna egy felső villasor – Los Angeles-i vagy milánói design villaparkok mintájára –, aminél már 2018-ban mi voltunk a kivitelező csapat és egy szomszédos háznál is. Mindenki látta, hogy a területen lévő építkezéseinken rend van, szépen halandnak, jó minőségben. Én egyébként azt vallom, hogy ahogy kint úgy bent ahogy fent úgy lent. Hiteles következtetést lehet levonni abból, hogy milyen az íróasztalunk, a cipőnk, vagy akár az építkezésünk, ugyanis azokról vissza lehet következtetni, miként állunk hozzá a dolgokhoz. Ha nincs rend körülöttünk, akkor a fejekben sincs rend. Mindenkinek látnia kell a célt, hogy mit építünk, mit fog tudni a ház. Mert a legeslegjobb tervekben is lesz az építkezés során változtatás. Visszatérve a Költő Kertre, egyszer csak Városi Gábor meghívott kávézni, és elmondta, látja, hogy mi jöttünk erre a környékre legkésőbb, és gyakorlatilag mindjárt elkészülnek a házaink. Nála viszont akadozik a kivitelezés, így megkérdezte, nincs-e kedvünk beszállni. A korábbi kivitelezőknek nehéz volt megvalósítani a design and building koncepciót, amit viszont Gábor nagyon szeret. Először csak tanácsot adtunk, majd végül átvettük a kivitelezést.

 

Mitől specifikus ez a projekt?

 

Speciálisak a kubusok, nehéz a környezet, hiszen egy hegyoldalban vannak az épületek, ami miatt az organizáció is bonyolultabb. Olyan részletek vannak a Költő Kertben, ami más épületekben tényleg nem fordulnak elő. Szerintem ez sok kivitelezőnél nem illeszthető be a működési mechanizmusba. Nálunk igen, mert én ezt keresem. Nem végrehajtó-típus vagyok, nem az a „ennyi pénzt kaptam, azért ennyi fér bele” típus. Ha megvannak a megfelelő keretek, akkor mi addig vagyunk ott, amíg 100 százalékosnak nem érzem a házat. Ha pedig valahol újra kell gondolni valamit, akkor azt is megoldjuk. Az olyan projekteket szeretem, ahol egy csapatban ülök a tervezővel, a megrendelővel, közösen meghatározzuk a célt, hogy mit szeretnénk. Ha tudom, hogy ők mit akarnak elérni, akkor én is jobban oda tudom tenni magam a kivitelezésénél. A csatlakozásunk után az első évben csak besegítettünk a projektbe, de nagyon sok örökölt vállalkozó volt az előző kivitelezésből, ezért kicsit félkarú karmesternek éreztem magam. Nem tudtunk olyan szemléletben működni, ahogy szoktunk. Utána volt egy szünet, amikor én azt mondtam, akkor tudom ezt a házat átadni, ha szabad kezet kapok. Érkezett egy finanszírozó is a projektbe, aki megteremtette azokat a kereteket, amelyek ahhoz kellettek, hogy a ránk jellemző szemléletben tudjuk befejezni a Költő Kertet. A művészeti gondolkodás miatt úgy kellett a gazdasági kereteket megteremteni, hogy az alkotói képzelet is megmaradjon. Öt hónap alatt annyit haladtunk, amit korábban 2-3 év alatt értek el ebben a projektben. Nagyon feszes intervallumban, fél év alatt meg is szereztük a használatbavételi engedélyt, az utolsó részletek pedig ezután kerültek a helyükre.

 

Volt olyan ötlet, ami a ti belépésetekkel valósult meg?

 

Igen, számos finom részletet tudtunk még hozzáadni. Ilyen például az épületek feletti zöld sáv, ahol a kertész egy ligetet tervezett és Gábornak sem volt vele korábban komolyabb terve. Amikor az alsó teraszok és az épített környezet is elkészült felsétáltunk oda rájöttem, hogy ez egy gyakorlatilag egy képeslap, amit látunk. A panoráma, a kubusok, a fák és a kék ég, csak egy tetőterasz hiányzott. Szerencsére a megrendelői igény is mutatkozott a tetőteraszokra, így végül közösen kialakítottunk oda egy mesés Sky teraszt. A másik pedig az alsó gyalogos út. A Költő kert hat dupla lakásból áll, amik alatt egy hatalmas mélygarázs helyezkedik el. Fent vagyunk a hegyoldalban, tehát ide ritkán érkeznek gyalog az emberek. A Hangya utcával párhuzamos gyalogos bejáratnál viszont elhelyeztünk műalkotásokat és vannak olyan megvilágított rézsűk, ahol 50 éves tölgyfa lóg ki az út fölé és az általunk beültetett ezerszínű növényzet. Ez a sétány az épület egyik legszebb pontja lett, a megnyitónál is ott gyülekeztek az emberek. Vannak tehát olyan részek, melyek a kivitelezés során mutatják meg magukat, és ezeket fel kell tudnunk ismerni. Egy olyan együttműködés alakult tehát itt ki, ahol meg kellett érteni a megálmodót, a művészt, és aszerint kellett stratégiába helyezni a folyamatokat. A mi belépésünk keretet adott a projektnek.

 

A KAV ekkor már rég benne volt a folyamatban.

 

Igen, a KAV már a Költő Kert kreatív tervezésében is részt vett, ők a legtöbb nyílászárót, felülvilágítót már elhelyezték akkor, amikor mi bekapcsolódtunk a projektbe. 80-90 százalékos teljesítésnél voltak. Egy kicsit az operatív gazdája hiányzott a projektnek, és ez érezhető volt a vállalkozókon, hogy hiányzik valaki, aki a vízió mellett a konkrétumokat is elmondja. Amikor beléptünk a folyamatba a KAV nagyon üdvözölte, hogy elkezdtünk olyan témákat feszegetni, amit korábban senki ebben a projektben, például az elsődleges és másodlagos szigetelés kérdését.

 

Az ETNA és a te szakmai életedbe hol helyezed el ezt a projektet?

 

Ami ebben a projektben nem tetszett, az az, hogy már valaki előttünk elkezdte. Jobb, ha az elejétől kezdve ugyanaz a kivitelező cég végzi el a munkát, hiszen, ha sok kézen megy át egy projekt, akkor fontos információk elveszhetnek, vagy gazda nélkül maradhatnak. Viszont amikor először beléptem a garázsba, majd az épületbe és megláttam az apró részleteket, amiket Városi Gábor és Nagy-Miticzky Szabolcs kidolgozott, akkor tudtam, ebbe muszáj belevágnunk. A vízió is nagyon tetszett Gábor elképzeléseiben: az ember, ha itt él, amíg eljut a lakásából az autójáig, addig olyan apró emocionális élmények érik a házban, amitől valahogy jobban érzi magát. Ez a fajta cél az építőiparon belül ritka, és nem is értem, hogy a többiek miért nem így csinálják. A Költő Kert a benne élőket, az idelátogatókat felemeli, egy különleges élményen vezetjük át az embereket.  Ha kicsit visszarepülünk az időben, amikor még nem a négyzetméterárak határozták meg az építészeti formákat, a barokk építészetben például a lépcső a villa központi eleme volt, ott festették meg, később ott fotózták a családokat. Ma, ha megnézzük egy lakópark, vagy családi ház lépcsőjét, akkor azt látjuk, hogy a szükséges minimum méretűek és építészeti oldalról el vannak hanyagolva, mert azokért nem lehet négyzetméterárat felszámolni. Itt belépsz a gyalogosbejáróba, az egyik fal szándékosan ki van döntve oldalra, így onnan beesik a fény és az eső is, ami szépen a látszó beton szerkezeten csordogál le, és előbb-utóbb majd mohák keletkeznek rajta, gyönyörűen öregítve a szerkezetet. Ennél az épületnél sok ilyen apró részlet van, a lépcső például nem ér hozzá a falhoz, hanem finoman el van lebegtetve kicsit és úgy van megvilágítva. A Költő Kertben az úgymond unalmasabb, általában funkcionális terek is élménnyé változnak. Ezért mondtam azt, hogy ebben mindenképp szeretnék részt venni. Ez a ház olyan, amit én mindig is szerettem volna. Úgyhogy az összes hendikepjével, nehézségével együtt nagyon szeretem ezt a projektet.

 

Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
01
00
További Hírek
01
020
2021 / 11 / 15
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászáró választása, homlokzat tervezésekor sokakban felvetődhet a kérdés, mi legyen a döntésünk szempontja: a design vagy a funkcionalitás? „A forma követi a funkciót” szólás ugyanis mára többszörösen átértelmeződött az építészek fejében, sokszor mindent alávetnek a külcsínnek, így a design öncélú tervezési elvként jelenik meg. Építészeket kérdeztünk arról, számukra mi a fontosabb szempont, ketté kell-e választani a design és a funkcionalitás kérdését.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2019 / 01 / 09
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2022 / 11 / 17
Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában
Az ALUTA - mint a hazai alumínium homlokzatépítők és nyílászáró gyártók egyetlen hazai szakmai egyesülete - minden évben szervez bel- és külföldi tanulmányutakat tagjai számára. Idén a közel 18 millió lakosú Hollandiába vezetett a külföldi utunk, mely során kiváló szervezéssel sikerült jelentős mennyiségű különleges épületet meglátogatnunk. Csapatunk Amszterdam és Rotterdam városait vette górcső alá, mely során az európai és a gyarmati történelem, a művészettörténet és a mérnökkultúra máshol nem látható egyvelege tárult a szemünk elé. Ha cölöpre épített városról beszélünk, legtöbbször mindenkinek Velence jut az eszébe. Pedig Amszterdam is így épült, mi több, így épül ma is. A jórészt tengerszint alatti autómentes belváros hajózható csatornákkal szabdalt kajla középkori házsorai, mint egymásra borult részeg gyufás skatulyák mutatják sok száz éve büszke arcukat a történelmi viharoknak. Túlélték a tűzvészeket, a pestist és az árvizek sokszori támadását, és tessék itt vannak sok száz éve. Azt súgják a ferde falak, hogy így kell az értéktelen mocsár helyén mérnöki tudással gátakat és csatornákat, raktárakat és egy jól lakható várost, hova tovább országot építeni.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2022 / 03 / 17
Alumínium nyílászáró rendszerek egy golf club bővítésénél
A KAV munkatársai szinte az első ceruzavonástól együttműködtek a Kroki Studióval a Continental Golf Club bővítésével kapcsolatos munkálatok során. Így az exkluzív épületen többek között közösen tervezett tartószerkezet, egyedi reteszelt sorolás, felülvilágító csatlakozás is megvalósult. A közös munkáról, arról, hogy milyen egymás gondolatára építve dolgozni és a projekt érdekességeiről Göde Andrással, a Kroki egyik alapítójával beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 05 / 26
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 09 / 01
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.
Bővebben