INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2018 / 11 / 14
„Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában”

A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze – sokszor szinte láthatatlanul – egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.

A függönyfalak térelhatároló héjszerkezetek, melyeket az épület teherhordó szerkezeteire – födémekre, homlokzatra – rögzítenek, s azok síkja előtt helyezkednek el. Általában nagy, előregyártott elemekből állnak, ennek köszönhetően megjelenésük reprezentatív, üvegház jellegű hatás érhető el velük. A függönyfalaknál a kulcsszó a maximális transzparencia, ugyanis ma már a gyártók arra törekednek, hogy az üvegfelületek kapcsolatát, ahol csak lehetséges, szinte láthatatlan rögzítéssel oldják meg. Ahogy az alumínium nyílászárók más termékköre, a függönyfalak is először a kommunális építési technológiában jelentek meg, leginkább nagyobb irodaházak jellemző elemei voltak. Azonban ma már a családi házaknál is előszeretettel használják őket, ugyanis a szint-magas üvegfalaknál vannak olyan építési szituációk, amikor csak kívülről üvegezett, homlokzati burkolatként funkcionáló megoldásokat lehet alkalmazni. A függönyfalak építészeti megjelenése sokkal filigránabb a hagyományos ajtóknál vagy tolóajtó rendszereknél, hiszen 35-80 mm-es bordavázzal óriási, akár darabonként 1000 kg-os üvegtáblák is építhetők egymás fölé, vagy mellé akár térben is.

Függönyfalnak nevezünk minden olyan áttetsző raszteres nyílászáró homlokzatburkolatot, amelyet kívülről üvegeznek. A homlokzatra ezekben az esetekben egy szerelt épülethéjazat vázat rögzítenek, amit üvegmezőkkel is kitöltenek, tehát a transzparencia funkciót is megoldja akár fix, akár nyitható verzióban. Ezek a szerkezetek tetősíkban átfordulhatnak, így egy lépcsőház, egy szép nappali tető vagy egy galéria megjelenésénél is teljes bevilágítást eredményeznek. A függönyfal az építőanyag technológiák egyik leggyorsabban fejlődő területe. Ilyen rendszert ugyanis nemcsak standard alumínium rendszervázból lehet építeni, hanem teljesen egyedi konstrukcióban is. Ikonikus irodaépületeknél fedezhetjük fel például azt a feszítőműves megoldást, amikor bel- vagy kültér felől egy rozsdamentes sodrony vázat építenek, s arra pontszerűen, mechanikusan vagy ragasztva rögzítik az üvegpaneleket. Az ipari és a családi házas szegmensben is egyre inkább megjelenik a függönyfalaknál az az igény, hogy az üvegeket tartó váz lehetőleg ne látszódjon, így a fejlesztések jelenleg leginkább ebbe az irányba folynak. A függönyfalaknak amellett, hogy a szelet és az egyéb meteorológiai hatásokat is el kell viselniük, a hőszigetelési és a vízzárási igényeket is maximálisan ki kell elégíteniük.

Családi házaknál akkor javasolt a függönyfalak használata, ha az az összes többi szerkezettel stílusban, megjelenésben, struktúrában, bordavázban, szélességben és mélységben is nagyjából homogén felületet mutat, emellett üvegezett tetőfelületeknél, valamint olyan alaprajznál, ahol sok törés és számos egyedi forma jelenik meg. Az általános megvalósulást úgy kell elképzelni, hogy egy statikailag méretezett, alumínium hordozó bordavázra speciális fektető rendszer segítségével üvegtáblát rögzítenek. Az üvegmezők szélein kialakított megfogás lehet látható, rejtett, esetleg ezek vegyes megoldása. Ennek megfelelően olykor az üveg-üveg találkozása csak fekete színű szilikonos kikenést kap, ami strukturális megjelenést eredményez. Ebben az esetben a minősített speciális anyaggal kikent vonalban pontszerűen rejtett vagy látható mechanikus (tárcsás) rögzítést alkalmazunk. Ha az építész azt kéri, hogy az üvegezett homlokzaton kiugró elem nem szerepelhet, akkor a strukturális függönyfalon kívül nem nagyon létezik más olyan telepítési mód, amivel ezt meg lehet oldani.

A függönyfalaknak több izgalmas tulajdonsága is van. Mivel általában felületkezelt alumínium szerkezetekről beszélünk, a belsőépítész a bordaváz mélységével, színével és stílusával kísérletezve egyedi építési jelleget és formavilágot tud kölcsönözni az épületnek. Egy elkészült függönyfal kiosztása emellett módosítható is, tehát néhány év múlva egy fix szerkezet nyíló szerkezetté alakítható pusztán egy plusz borda vagy ablakmező beépítésével. Vagyis ha egy épületnél változik a funkció – például egy lakásból iroda lesz, vagy fordítva -, és válaszfalakat kell elhelyezni, a függönyfalak komoly segítséget adnak, hiszen roncsolás-mentesen tehetőek be új elemek.

A függönyfal azonban jóval költségesebb megoldás a standard nyílászáróknál, hiszen a beépítési technológia és az anyagkultúra is jóval magasabb értékkategóriát képvisel. Már a bordaváz alapanyagköltsége is fajlagosan magasabb egy hagyományos fix ablakkeretnél. Képzeljünk el egy homlokzatot, ahova függönyfalat terveznek. Ha ugyanerre a felületre ablakot építenének be, azt a falnyílásba vagy annak környezetében rögzítik, míg a függönyfalat mindenképp a fal elé kell építeni, kilógatva az egész vázrendszerét, méretezett tartószerkezeti elemekre terhelve. Ez sokkal bonyolultabb rögzítéstechnológiát és szigetelést igényel, emellett a hőmozgással valamint egyedi csomóponti kapcsolatokkal is kalkulálni kell. Egy ilyen szerkezet tehát nemcsak több tervezési munkaidőt igényel, hanem magasabb az anyagfelhasználási és a beépítési segédanyagköltsége is, tehát ez egy jóval drágább technika. Ám ennek alkalmazásával jelentős transzparencia érhető el, s a szinte láthatatlanul összekapcsolódó üvegfelületek varázslatos megjelenést kölcsönözhetnek az ingatlannak.

Szerző
Magócsi Anikó
További Hírek
01
020
2021 / 10 / 14
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas - épületszerkezet külső palástjára épített - nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük.
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2019 / 08 / 07
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2020 / 03 / 30
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 05 / 03
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 29
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2019 / 10 / 24
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2020 / 06 / 11
KAV – Odafigyelünk arra, hogy a megrendelő mit szeretne megvalósítani!
A KAV csapata folyamatosan bővül, jelenleg is több pozícióra keresünk munkatársakat. Hégli Henriette közgazdász végzettséggel, ügyvezetői és ingatlanértékesítői pályafutás után tavaly júliusban érkezett a cégünkhöz. Projekt koordinátorként ő felel az egyedi árajánlatok készítéséért. Ahhoz, hogy a feladatát a lehető legoptimálisabban tudja ellátni, az indulás első pár hetében egy gólyaprogramban vett részt, amelynek keretében részletekbe menően, a cég működésének minden területére kiterjedően ismerte meg az egyes munkafolyamatokat, az egyedi nyílászárók piacát, a KAV-os gondolkodást.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2017 / 05 / 10
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Az Innováció és folyamatos tökéletesítés, valamint Az elismerés kultúrája kategóriákban is díjazták a KAV Hungáriát a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Programban.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2021 / 01 / 06
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 02 / 27
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben