INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 10 / 20
„Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában”

Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését. Az épület tervezési folyamatáról és a munkanemek együttműködéséről kérdeztük az építészt.

 

Egy mind formájában, mind üvegmegoldásaiban egyedülálló házról beszélünk. Mi volt a tervezői koncepció?

 

Több ehhez hasonló villát terveztem már. Egy korábbi ügyfelem ajánlott az építtetőnek, aki többeket is megkeresett ajánlatkéréssel, de végül – szerintem a referenciák alapján – mellettem döntött. Egyértelmű volt, hogy egy ilyen pozícióban lévő teleknél és egy ekkora méretű háznál a nagy üvegfalas megoldások lesznek a megfelelőek, hiszen itt minden a lenyűgöző kilátásra van tájolva. Szerencsére a költségvetés is rendelkezésre állt ahhoz, hogy valóban korszerű transzparens házat tervezzünk nagy üvegekkel. Ezután született az ötlet, hogy csináljunk egy szalagmotívum-szerű épületet, amelynél a teljes üvegfelületet egy szalag keretezi. Az elején tudtam már, hogy nem követ fogok használni, az ugyanis az ilyen helyeken elszíneződik, mi pedig azt szerettük volna, hogy egy fehér szalag fusson körbe és keretezze az üvegeket. Így a kerlite mellett döntöttünk. A látványra és a tájolásra való ráfordulás adta ezt a kifliszerű alakot. Ez a törés egy kicsit védettséget is adott a szomszédok irányából, kevésbé lehet belátni. Emellett ráfordul a kilátásra és engedi a délnyugati napot kicsit benapozni.

 

Volt, ami nehézséget okozott a tervezési folyamatban?

 

Ezeknek a nagyon extra budai telkeknek az egyetlen tervezési hátránya, hogy a kilátás és a tájolás eléggé ellentmond egymásnak. Észak-keletre van a kilátás, ami nem egy túl jó tájolási funkció egy házhoz. Ha a kilátást helyezzük előtérbe, akkor el kell engedni a benapozást, ha a benapozást, akkor nem lesz olyan jó a kilátás, hiszen a hegy felé látunk. Minden ügyfél és tervező inkább a kilátást választja. Nem lehet kihagyni, hogy az előttünk elterülő kertet és Budapest panorámáját lássuk. Viszont felmerül a kérdés, hogy miként fogunk sok-sok napot kapni napközben. Azon dolgoztunk tehát, miként lehet olyan alaprajzot alkotni, hogy mind a két dologra jó legyen a ház. Az építtető ráadásul rendkívüli módon benapozás érzékeny volt, imádja, ha ezerrel süt a nap. Ez tovább nehezítette a helyzetet ebben a megoldhatatlannak tűnő szituációban. Mindenképpen kellett kompromisszumot kötni. Viszont azzal, hogy a ház meg lett törve, és ezt a kiflialakot megfordítottuk, mind a két szempontot befogtuk kicsit. Tört bumeráng alakja lett a háznak, ami egy újfajta, érdekes építészeti forma. Az architektúrában pedig azt találtam ki, amit az elején is említettem, hogy a fehér kontúrok között legyen befogott üvegfelület. Ezáltal egy ahhoz hasonló lebegő érzés jön létre, mint amikor két azonos pólusú mágneslapot egymáshoz közelítünk. A két felület közötti tér pedig úgy nézzen ki, mintha nem lenne ott semmi. Ehhez kerestünk aztán nyílászárós megoldásokat.

 

Voltak olyan köztes lépés a tervezési folyamatban, amit végül elvetettetek?

 

Az elején még készítettünk olyan látványterveket, mintha az egész egy üveg akvárium lenne,

amiben nincsenek függőleges osztások. Természetesen ezt ezen az éghajlaton nem is lehetne kivitelezni. Mexikóban például meg lehetne csinálni, hogy teljesen keret nélküliek és toldottak az egyrétegű üvegek, nem szükséges a légzárás és a hőszigetelés. Az átmeneti látványterveknél az építtetőt teljesen lenyűgözte az a megoldás, hogy csak két sík van, közötte lebegés, nincs más csak üvegfal, teljes panoráma és benapozás. Nagyon minimál lesz így az egész, hiszen nincsenek benne extra formák, nincsenek épületdíszítések, párkány van és korlát motívumok. Kizárólag a két lap közötti színtiszta üvegfelületre lett kihegyezve, ami a KAV-osoknak egy rendkívül jó megbízás, hiszen az üveg volt a lelke a dizájnnak.

 

Az ennél az épületnél megvalósult tompa és a hegyesszögű alaprajzi kialakítású nyílászárók tervezési szempontból mennyire jelentettek kihívást?

 

Semennyire. Ugyanis egy építész, aki a dizájn oltárán mindent képes feláldozni, az nem foglalkozik azzal, hogy tompa ütközés. Csinálják meg, mert ezt követeli a dizájn. Ráadásul én már azért sok extra házat csináltam, és tudtam, hogy ha nehezen is, de ezeket meg lehet csinálni. Ehhez kellett a KAV-osok szaktudása. Hogy megtervezzék a csomópontokat, az egyedi sorolóelemeket, amikkel ez megoldható. Van egy ilyen kedvenc mondásom: nem azért építünk házat, hogy a kivitelezők jól érezzék magukat. Tehát nem az a szempont, hogy könnyen meg tudják csinálni, hanem az, hogy nagyon jó legyen a ház. A KAV-osok szerencsére nagyon rá vannak állva erre a gondolatmenetre. Megpróbálják a maximumot kihozni mindenből. Sok olyan kivitelezővel találkozom, aki kifejezetten azt akarja, hogy minden a legegyszerűbb legyen, mert könnyű megcsinálni, mindent le akartunk butítani. A KAV nem ilyen. Már a tervezés időszakában összeültünk, és a zűrősebb kérdéseket, nyitásirányokat, sorolásokat, nagyobb felületű nyílászárókat közösen terveztük. Azt gondolom, ha a nyílászáró gyártó már a tervezési folyamatba bekapcsolódik, lényeges jobb ház tud születni. Szóval több egyeztetés volt, amikor oda-vissza dobáltuk a labdát, hogy megtaláljuk a lehető legmegfelelőbb megoldást. Ebben a tekintetben a KAV-osok is tervezők voltak, hiszen a nyílászárókat – a méreteket, a nyitásirányokat, a szétosztásokat – közösen találtuk ki. Ahogy meséltem is, csináltunk egy álomverziót, mindenféle osztás nélkül bemodelleztük az üveget, majd elkezdtük szétosztani az üveget. Ebbe a folyamatba már bekapcsolódott a KAV.

 

Milyen egyéb szempontok léptek be még a nyílászárók kapcsán?

 

Az árnyékolók elrejtése kifejezetten fontos volt. Tehát legyen olyan állapota a háznak, amikor felhúzunk mindent és tényleg csak a tiszta üvegfelület látszik. Ma már nem teljesen utópisztikus gondolat tisztán üvegházat csinálni. Ha valaki kritikával illeti ezt a házat, azt szokta mondani, hogy ő nem tudna élni ilyen üvegburokban ekkora rálátással. A népesség másik része viszont oda van a kilátásért, a panorámáért. A szabadság képletének érzi, hogy ő minden irányba kilát. Mintha nem lennének falak. Ez ennél a háznál szerencsére ez meg tudott valósulni.

 

 

Végtelenített üveghomlokzat a főváros felett

Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
01
00
További Hírek
01
020
2021 / 10 / 01
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2021 / 07 / 08
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2016 / 01 / 01
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 12 / 03
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Alumínium nyílászáró elemekkel a legkönnyebb egyedi homlokzati igényeket kiszolgálni. Köztudott, hogy a könnyűfém alapanyag statikai tudása, kompozitokkal való együttműködése, az akár végletes üvegméretek befogadása, a rendszeranyagok PVC- és fa nyílászárókat megszégyenítő variábilis lehetőségei, homlokzatburkolatokkal megvalósítható rendszerintegritása teszi a piacon egyedülállóvá ezt a termékspektrumot.
Bővebben
2021 / 09 / 16
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2021 / 05 / 03
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 08 / 05
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2020 / 04 / 08
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2022 / 11 / 11
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Szervesen megjeleníteni az építészetben a művészetet, és valódi élménnyé tenni a lakóépületen belüli létezést. Ebben a szellemben készült el a nemcsak vizuális megjelenésében, de részletiben is számos különleges megoldással operáló, budai Költő Kert projekt, melynek nyílászárós megoldásait a KAV készítette. A világszinten is különlegesnek számító épületegyüttesről Ziszidisz Nikosszal, a végső kivitelezést végző ETNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 10 / 17
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
Prémium, minimál, letisztult egyszerűség – ezek azok a jelzők, amik elsőre eszünkbe jutnak a Porsche-dizájn alapján megálmodott lakóingatlant meglátva. Építész szempontból szokatlan tervezési folyamat után valósult meg az épület, ugyanis a megrendelő nagyon konkrét elképzelésekkel és tervekkel érkezett. A rendhagyó munkáról a ház építészével, Unicsovics Istvánnal beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 01 / 28
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2019 / 03 / 13
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 06 / 17
Két KAV-épületet díjazott az ALUTA
Az elmúlt évek sikerei után idén két KAV-épületet díjaztak a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén.  Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában a KAV mártonhegyi „Költő Kert” épületcsoportját, míg külföldi „nagyprojekt” kategóriában az izlandi Marriott Hotellel kapcsolatos speciális nyílászárós megoldásainkat ismerték el.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2022 / 07 / 13
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
A KAV az acél homlokzati és beltéri nyílászárók gyártásával tovább szélesíti termékpalettáját. A JANSEN acél rendszerek gyártásánál beszállító partnerünk, az Alukönigstahl. Az acél rendszerelemek lehetőségeiről és tulajdonságairól Tornóczky Mónika építészmérnökkel, a JANSEN rendszerek termékmenedzserével beszélgettünk. Célunk, hogy segítséget nyújtsuk ennek a széles felhasználói bázissal rendelkező termékkör megértéséhez.
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben