INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 10 / 20
„Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában”

Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését. Az épület tervezési folyamatáról és a munkanemek együttműködéséről kérdeztük az építészt.

 

Egy mind formájában, mind üvegmegoldásaiban egyedülálló házról beszélünk. Mi volt a tervezői koncepció?

 

Több ehhez hasonló villát terveztem már. Egy korábbi ügyfelem ajánlott az építtetőnek, aki többeket is megkeresett ajánlatkéréssel, de végül – szerintem a referenciák alapján – mellettem döntött. Egyértelmű volt, hogy egy ilyen pozícióban lévő teleknél és egy ekkora méretű háznál a nagy üvegfalas megoldások lesznek a megfelelőek, hiszen itt minden a lenyűgöző kilátásra van tájolva. Szerencsére a költségvetés is rendelkezésre állt ahhoz, hogy valóban korszerű transzparens házat tervezzünk nagy üvegekkel. Ezután született az ötlet, hogy csináljunk egy szalagmotívum-szerű épületet, amelynél a teljes üvegfelületet egy szalag keretezi. Az elején tudtam már, hogy nem követ fogok használni, az ugyanis az ilyen helyeken elszíneződik, mi pedig azt szerettük volna, hogy egy fehér szalag fusson körbe és keretezze az üvegeket. Így a kerlite mellett döntöttünk. A látványra és a tájolásra való ráfordulás adta ezt a kifliszerű alakot. Ez a törés egy kicsit védettséget is adott a szomszédok irányából, kevésbé lehet belátni. Emellett ráfordul a kilátásra és engedi a délnyugati napot kicsit benapozni.

 

Volt, ami nehézséget okozott a tervezési folyamatban?

 

Ezeknek a nagyon extra budai telkeknek az egyetlen tervezési hátránya, hogy a kilátás és a tájolás eléggé ellentmond egymásnak. Észak-keletre van a kilátás, ami nem egy túl jó tájolási funkció egy házhoz. Ha a kilátást helyezzük előtérbe, akkor el kell engedni a benapozást, ha a benapozást, akkor nem lesz olyan jó a kilátás, hiszen a hegy felé látunk. Minden ügyfél és tervező inkább a kilátást választja. Nem lehet kihagyni, hogy az előttünk elterülő kertet és Budapest panorámáját lássuk. Viszont felmerül a kérdés, hogy miként fogunk sok-sok napot kapni napközben. Azon dolgoztunk tehát, miként lehet olyan alaprajzot alkotni, hogy mind a két dologra jó legyen a ház. Az építtető ráadásul rendkívüli módon benapozás érzékeny volt, imádja, ha ezerrel süt a nap. Ez tovább nehezítette a helyzetet ebben a megoldhatatlannak tűnő szituációban. Mindenképpen kellett kompromisszumot kötni. Viszont azzal, hogy a ház meg lett törve, és ezt a kiflialakot megfordítottuk, mind a két szempontot befogtuk kicsit. Tört bumeráng alakja lett a háznak, ami egy újfajta, érdekes építészeti forma. Az architektúrában pedig azt találtam ki, amit az elején is említettem, hogy a fehér kontúrok között legyen befogott üvegfelület. Ezáltal egy ahhoz hasonló lebegő érzés jön létre, mint amikor két azonos pólusú mágneslapot egymáshoz közelítünk. A két felület közötti tér pedig úgy nézzen ki, mintha nem lenne ott semmi. Ehhez kerestünk aztán nyílászárós megoldásokat.

 

Voltak olyan köztes lépés a tervezési folyamatban, amit végül elvetettetek?

 

Az elején még készítettünk olyan látványterveket, mintha az egész egy üveg akvárium lenne,

amiben nincsenek függőleges osztások. Természetesen ezt ezen az éghajlaton nem is lehetne kivitelezni. Mexikóban például meg lehetne csinálni, hogy teljesen keret nélküliek és toldottak az egyrétegű üvegek, nem szükséges a légzárás és a hőszigetelés. Az átmeneti látványterveknél az építtetőt teljesen lenyűgözte az a megoldás, hogy csak két sík van, közötte lebegés, nincs más csak üvegfal, teljes panoráma és benapozás. Nagyon minimál lesz így az egész, hiszen nincsenek benne extra formák, nincsenek épületdíszítések, párkány van és korlát motívumok. Kizárólag a két lap közötti színtiszta üvegfelületre lett kihegyezve, ami a KAV-osoknak egy rendkívül jó megbízás, hiszen az üveg volt a lelke a dizájnnak.

 

Az ennél az épületnél megvalósult tompa és a hegyesszögű alaprajzi kialakítású nyílászárók tervezési szempontból mennyire jelentettek kihívást?

 

Semennyire. Ugyanis egy építész, aki a dizájn oltárán mindent képes feláldozni, az nem foglalkozik azzal, hogy tompa ütközés. Csinálják meg, mert ezt követeli a dizájn. Ráadásul én már azért sok extra házat csináltam, és tudtam, hogy ha nehezen is, de ezeket meg lehet csinálni. Ehhez kellett a KAV-osok szaktudása. Hogy megtervezzék a csomópontokat, az egyedi sorolóelemeket, amikkel ez megoldható. Van egy ilyen kedvenc mondásom: nem azért építünk házat, hogy a kivitelezők jól érezzék magukat. Tehát nem az a szempont, hogy könnyen meg tudják csinálni, hanem az, hogy nagyon jó legyen a ház. A KAV-osok szerencsére nagyon rá vannak állva erre a gondolatmenetre. Megpróbálják a maximumot kihozni mindenből. Sok olyan kivitelezővel találkozom, aki kifejezetten azt akarja, hogy minden a legegyszerűbb legyen, mert könnyű megcsinálni, mindent le akartunk butítani. A KAV nem ilyen. Már a tervezés időszakában összeültünk, és a zűrősebb kérdéseket, nyitásirányokat, sorolásokat, nagyobb felületű nyílászárókat közösen terveztük. Azt gondolom, ha a nyílászáró gyártó már a tervezési folyamatba bekapcsolódik, lényeges jobb ház tud születni. Szóval több egyeztetés volt, amikor oda-vissza dobáltuk a labdát, hogy megtaláljuk a lehető legmegfelelőbb megoldást. Ebben a tekintetben a KAV-osok is tervezők voltak, hiszen a nyílászárókat – a méreteket, a nyitásirányokat, a szétosztásokat – közösen találtuk ki. Ahogy meséltem is, csináltunk egy álomverziót, mindenféle osztás nélkül bemodelleztük az üveget, majd elkezdtük szétosztani az üveget. Ebbe a folyamatba már bekapcsolódott a KAV.

 

Milyen egyéb szempontok léptek be még a nyílászárók kapcsán?

 

Az árnyékolók elrejtése kifejezetten fontos volt. Tehát legyen olyan állapota a háznak, amikor felhúzunk mindent és tényleg csak a tiszta üvegfelület látszik. Ma már nem teljesen utópisztikus gondolat tisztán üvegházat csinálni. Ha valaki kritikával illeti ezt a házat, azt szokta mondani, hogy ő nem tudna élni ilyen üvegburokban ekkora rálátással. A népesség másik része viszont oda van a kilátásért, a panorámáért. A szabadság képletének érzi, hogy ő minden irányba kilát. Mintha nem lennének falak. Ez ennél a háznál szerencsére ez meg tudott valósulni.

 

 

Végtelenített üveghomlokzat a főváros felett

Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
01
00
További Hírek
01
020
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2022 / 10 / 07
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.
Bővebben
2021 / 10 / 29
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2017 / 08 / 02
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 06 / 09
Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
A lakóépületek építészeti trendjeinek változásával egyre nagyobb üvegfelületek jelennek meg az ingatlanokon, miközben a keretrendszerek méretigénye csökken. Így egyre többször merül fel az eddig csak a kommunális építési kultúrában jelenlévő acél nyílászárók használata. Arról, hogy milyen esetekben érdemes alumínium nyílászárók helyett acél nyílászárót választani, és mit tud ez a termékkör, Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Az alumínium ablakok és ajtók a norvég építészetben is kiemelt szerepet játszanak. Nemcsak a középítkezéseken, hanem a lakóépületeknél, a társasház beruházásoknál is. A KAV hosszú távú célja az izlandi után a norvégiai tapasztalatszerzés, ezért felvételét kérte a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamarába (MNKK). A lehetőségekről a kamara alapítójával, Jankovics Klárával és Kosztyi Beatrix, külgazdasági attaséval, a kamara főtitkárával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2023 / 01 / 02
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben
2022 / 05 / 05
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2022 / 12 / 20
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. 
Bővebben
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben