INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 10 / 20
„Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában”

Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését. Az épület tervezési folyamatáról és a munkanemek együttműködéséről kérdeztük az építészt.

 

Egy mind formájában, mind üvegmegoldásaiban egyedülálló házról beszélünk. Mi volt a tervezői koncepció?

 

Több ehhez hasonló villát terveztem már. Egy korábbi ügyfelem ajánlott az építtetőnek, aki többeket is megkeresett ajánlatkéréssel, de végül – szerintem a referenciák alapján – mellettem döntött. Egyértelmű volt, hogy egy ilyen pozícióban lévő teleknél és egy ekkora méretű háznál a nagy üvegfalas megoldások lesznek a megfelelőek, hiszen itt minden a lenyűgöző kilátásra van tájolva. Szerencsére a költségvetés is rendelkezésre állt ahhoz, hogy valóban korszerű transzparens házat tervezzünk nagy üvegekkel. Ezután született az ötlet, hogy csináljunk egy szalagmotívum-szerű épületet, amelynél a teljes üvegfelületet egy szalag keretezi. Az elején tudtam már, hogy nem követ fogok használni, az ugyanis az ilyen helyeken elszíneződik, mi pedig azt szerettük volna, hogy egy fehér szalag fusson körbe és keretezze az üvegeket. Így a kerlite mellett döntöttünk. A látványra és a tájolásra való ráfordulás adta ezt a kifliszerű alakot. Ez a törés egy kicsit védettséget is adott a szomszédok irányából, kevésbé lehet belátni. Emellett ráfordul a kilátásra és engedi a délnyugati napot kicsit benapozni.

 

Volt, ami nehézséget okozott a tervezési folyamatban?

 

Ezeknek a nagyon extra budai telkeknek az egyetlen tervezési hátránya, hogy a kilátás és a tájolás eléggé ellentmond egymásnak. Észak-keletre van a kilátás, ami nem egy túl jó tájolási funkció egy házhoz. Ha a kilátást helyezzük előtérbe, akkor el kell engedni a benapozást, ha a benapozást, akkor nem lesz olyan jó a kilátás, hiszen a hegy felé látunk. Minden ügyfél és tervező inkább a kilátást választja. Nem lehet kihagyni, hogy az előttünk elterülő kertet és Budapest panorámáját lássuk. Viszont felmerül a kérdés, hogy miként fogunk sok-sok napot kapni napközben. Azon dolgoztunk tehát, miként lehet olyan alaprajzot alkotni, hogy mind a két dologra jó legyen a ház. Az építtető ráadásul rendkívüli módon benapozás érzékeny volt, imádja, ha ezerrel süt a nap. Ez tovább nehezítette a helyzetet ebben a megoldhatatlannak tűnő szituációban. Mindenképpen kellett kompromisszumot kötni. Viszont azzal, hogy a ház meg lett törve, és ezt a kiflialakot megfordítottuk, mind a két szempontot befogtuk kicsit. Tört bumeráng alakja lett a háznak, ami egy újfajta, érdekes építészeti forma. Az architektúrában pedig azt találtam ki, amit az elején is említettem, hogy a fehér kontúrok között legyen befogott üvegfelület. Ezáltal egy ahhoz hasonló lebegő érzés jön létre, mint amikor két azonos pólusú mágneslapot egymáshoz közelítünk. A két felület közötti tér pedig úgy nézzen ki, mintha nem lenne ott semmi. Ehhez kerestünk aztán nyílászárós megoldásokat.

 

Voltak olyan köztes lépés a tervezési folyamatban, amit végül elvetettetek?

 

Az elején még készítettünk olyan látványterveket, mintha az egész egy üveg akvárium lenne,

amiben nincsenek függőleges osztások. Természetesen ezt ezen az éghajlaton nem is lehetne kivitelezni. Mexikóban például meg lehetne csinálni, hogy teljesen keret nélküliek és toldottak az egyrétegű üvegek, nem szükséges a légzárás és a hőszigetelés. Az átmeneti látványterveknél az építtetőt teljesen lenyűgözte az a megoldás, hogy csak két sík van, közötte lebegés, nincs más csak üvegfal, teljes panoráma és benapozás. Nagyon minimál lesz így az egész, hiszen nincsenek benne extra formák, nincsenek épületdíszítések, párkány van és korlát motívumok. Kizárólag a két lap közötti színtiszta üvegfelületre lett kihegyezve, ami a KAV-osoknak egy rendkívül jó megbízás, hiszen az üveg volt a lelke a dizájnnak.

 

Az ennél az épületnél megvalósult tompa és a hegyesszögű alaprajzi kialakítású nyílászárók tervezési szempontból mennyire jelentettek kihívást?

 

Semennyire. Ugyanis egy építész, aki a dizájn oltárán mindent képes feláldozni, az nem foglalkozik azzal, hogy tompa ütközés. Csinálják meg, mert ezt követeli a dizájn. Ráadásul én már azért sok extra házat csináltam, és tudtam, hogy ha nehezen is, de ezeket meg lehet csinálni. Ehhez kellett a KAV-osok szaktudása. Hogy megtervezzék a csomópontokat, az egyedi sorolóelemeket, amikkel ez megoldható. Van egy ilyen kedvenc mondásom: nem azért építünk házat, hogy a kivitelezők jól érezzék magukat. Tehát nem az a szempont, hogy könnyen meg tudják csinálni, hanem az, hogy nagyon jó legyen a ház. A KAV-osok szerencsére nagyon rá vannak állva erre a gondolatmenetre. Megpróbálják a maximumot kihozni mindenből. Sok olyan kivitelezővel találkozom, aki kifejezetten azt akarja, hogy minden a legegyszerűbb legyen, mert könnyű megcsinálni, mindent le akartunk butítani. A KAV nem ilyen. Már a tervezés időszakában összeültünk, és a zűrősebb kérdéseket, nyitásirányokat, sorolásokat, nagyobb felületű nyílászárókat közösen terveztük. Azt gondolom, ha a nyílászáró gyártó már a tervezési folyamatba bekapcsolódik, lényeges jobb ház tud születni. Szóval több egyeztetés volt, amikor oda-vissza dobáltuk a labdát, hogy megtaláljuk a lehető legmegfelelőbb megoldást. Ebben a tekintetben a KAV-osok is tervezők voltak, hiszen a nyílászárókat – a méreteket, a nyitásirányokat, a szétosztásokat – közösen találtuk ki. Ahogy meséltem is, csináltunk egy álomverziót, mindenféle osztás nélkül bemodelleztük az üveget, majd elkezdtük szétosztani az üveget. Ebbe a folyamatba már bekapcsolódott a KAV.

 

Milyen egyéb szempontok léptek be még a nyílászárók kapcsán?

 

Az árnyékolók elrejtése kifejezetten fontos volt. Tehát legyen olyan állapota a háznak, amikor felhúzunk mindent és tényleg csak a tiszta üvegfelület látszik. Ma már nem teljesen utópisztikus gondolat tisztán üvegházat csinálni. Ha valaki kritikával illeti ezt a házat, azt szokta mondani, hogy ő nem tudna élni ilyen üvegburokban ekkora rálátással. A népesség másik része viszont oda van a kilátásért, a panorámáért. A szabadság képletének érzi, hogy ő minden irányba kilát. Mintha nem lennének falak. Ez ennél a háznál szerencsére ez meg tudott valósulni.

 

 

Végtelenített üveghomlokzat a főváros felett

Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
01
00
További Hírek
01
020
2022 / 05 / 05
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2017 / 05 / 10
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Az Innováció és folyamatos tökéletesítés, valamint Az elismerés kultúrája kategóriákban is díjazták a KAV Hungáriát a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Programban.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2022 / 02 / 24
Alumínium nyílászáró trendek az ügyfelek igényei alapján
Ha alumínium nyílászárókról van szó, a KAV neve mára összekapcsolódott az egyedi ügyféligényekkel. Számos olyan elképzelés és terv fogalmazódik meg a hozzánk fordulóknál, amelyek a későbbiekben akár az alumínium nyílászárók fejlesztését is eredményezhetik. Így, ha a 2022-es év trendjeit szeretnénk bemutatni érdemes azzal kezdeni, mit tapasztal Lovász Károly, a KAV ügyvezetője és Mravik Csaba fejlesztési főmérnök, milyen termékeket keresnek most a családi házas építtetők.
Bővebben
2019 / 10 / 03
A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket
Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.
Bővebben
2018 / 10 / 17
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
Prémium, minimál, letisztult egyszerűség – ezek azok a jelzők, amik elsőre eszünkbe jutnak a Porsche-dizájn alapján megálmodott lakóingatlant meglátva. Építész szempontból szokatlan tervezési folyamat után valósult meg az épület, ugyanis a megrendelő nagyon konkrét elképzelésekkel és tervekkel érkezett. A rendhagyó munkáról a ház építészével, Unicsovics Istvánnal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2020 / 06 / 11
KAV – Odafigyelünk arra, hogy a megrendelő mit szeretne megvalósítani!
A KAV csapata folyamatosan bővül, jelenleg is több pozícióra keresünk munkatársakat. Hégli Henriette közgazdász végzettséggel, ügyvezetői és ingatlanértékesítői pályafutás után tavaly júliusban érkezett a cégünkhöz. Projekt koordinátorként ő felel az egyedi árajánlatok készítéséért. Ahhoz, hogy a feladatát a lehető legoptimálisabban tudja ellátni, az indulás első pár hetében egy gólyaprogramban vett részt, amelynek keretében részletekbe menően, a cég működésének minden területére kiterjedően ismerte meg az egyes munkafolyamatokat, az egyedi nyílászárók piacát, a KAV-os gondolkodást.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2022 / 06 / 17
Két KAV-épületet díjazott az ALUTA
Az elmúlt évek sikerei után idén két KAV-épületet díjaztak a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén.  Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában a KAV mártonhegyi „Költő Kert” épületcsoportját, míg külföldi „nagyprojekt” kategóriában az izlandi Marriott Hotellel kapcsolatos speciális nyílászárós megoldásainkat ismerték el.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2021 / 12 / 03
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Alumínium nyílászáró elemekkel a legkönnyebb egyedi homlokzati igényeket kiszolgálni. Köztudott, hogy a könnyűfém alapanyag statikai tudása, kompozitokkal való együttműködése, az akár végletes üvegméretek befogadása, a rendszeranyagok PVC- és fa nyílászárókat megszégyenítő variábilis lehetőségei, homlokzatburkolatokkal megvalósítható rendszerintegritása teszi a piacon egyedülállóvá ezt a termékspektrumot.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2020 / 03 / 30
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2019 / 08 / 07
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Az alumínium ablakok és ajtók a norvég építészetben is kiemelt szerepet játszanak. Nemcsak a középítkezéseken, hanem a lakóépületeknél, a társasház beruházásoknál is. A KAV hosszú távú célja az izlandi után a norvégiai tapasztalatszerzés, ezért felvételét kérte a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamarába (MNKK). A lehetőségekről a kamara alapítójával, Jankovics Klárával és Kosztyi Beatrix, külgazdasági attaséval, a kamara főtitkárával beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 03 / 17
Alumínium nyílászáró rendszerek egy golf club bővítésénél
A KAV munkatársai szinte az első ceruzavonástól együttműködtek a Kroki Studióval a Continental Golf Club bővítésével kapcsolatos munkálatok során. Így az exkluzív épületen többek között közösen tervezett tartószerkezet, egyedi reteszelt sorolás, felülvilágító csatlakozás is megvalósult. A közös munkáról, arról, hogy milyen egymás gondolatára építve dolgozni és a projekt érdekességeiről Göde Andrással, a Kroki egyik alapítójával beszélgettünk.
Bővebben