INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2021 / 10 / 14
„Függönyfal alumíniumból”

Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas – épületszerkezet külső palástjára épített – nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük. Laikus szemmel különbségek a megjelenésben, a háttérváz anyagában és rögzítési módjában, valamint a megjelenésben vannak. Nem szabad összetéveszteni a függönyfalakat az elemes homlokzattal, mert ez utóbbi a magasházak homlokzati építőelemeiként gyártóüzemben elkészített és beüvegezett, legalább szintmagas lapokból sorolják egymás mellé és fölé.

 

Függönyfalak fajtái

 

Az alumínium függönyfalak első nemzedéke óta jelentősen fejlődött a termékkör a vízelvezetés, az akusztika, az üvegpanel és egyéb vendéganyagok fogadókészségében, a homlokzati törések, valamint a tetők alternatívájában. A függönyfalakat nagyon nehéz fajtákra bontani, több megoldást is találunk erre a csoportosításra. Mi a régi iskola szerint teszünk erre kísérletet:

1. Alumínium bordavázas függönyfalak és tetők:

– Kívülről látszó szorítós (nyomólapos kivitelnek is nevezzük): Ezeknél a függönyfalaknál az üvegpanelt nyomólappal szorítjuk hozzá a bordavázhoz, de legtöbbször a nyomólap felett újabb takaróelemet alkalmazunk, ezt a szakzsargonban pattintó-profilnak nevezzük (tehát nem látszódnak a csavarfejek). Ezekből építhető tűzgátló, golyóálló vagy akár robbanásbiztos függönyfal is.
– Kívülről szilikonos réskitöltésű, üvegsíkból nem kiálló (strukturális kivitelnek is nevezzük): Az üvegpanelt nem nyomólappal szorítjuk hozzá a bordavázhoz a kültér felől, hanem az üvegpanelek éleiben az üvegfeldolgozó üzemben előre elhelyezett nútokba forgatunk be speciális megfogó elemeket, majd ezeket időjárásálló szilikonnal tömítjük, felületét formára húzzuk le.
– Kívülről szilikonos réskitöltésű és nyomólapos, függőleges és vízszintes külső lezárások vegyes konstrukciója (fél-strukturális kivitelnek is nevezzük): A függőleges üvegélek nyomólappal vannak rögzítve, míg a vízszintes nútokban szilikonos kitöltés (és ehhez alkalmazandó rögzítés) van, esetleg ennek ellentéte. A szilikonos kitöltésnél a nagyobb vagy nehezebb üvegpanel alkalmazása esetén néhány rendszerben látszó korong, vagy egyéb megfogó mechanikai megoldások is rendelkezésre állnak. A mechanikus megfogókat a kifelé dőlő (fej feletti) strukturális függönyfalaknál is alkalmazzuk.
– Fordított háttérvázas falak (olyan ritka megoldás, amelynél a bordaváz a kültér felől van, gyakorlatilag megfordítjuk az üvegezési irányt): Ritka megoldás, a vízelvezetés és egyéb problémák miatt alkalmazását legtöbbször kerüljük.

2. Gyámolított fa vagy acél, esetleg üveg vagy kompozit bordavázas függönyfalak és tetők:

– Fa (kültéri felületében sík) háttérvázra szerelt függönyfalak
– Acél (kültéri felületében sík) háttérvázra szerelt függönyfalak
– Rétegelt üveglizénákkal támasztott függönyfalak (legtöbbször az alsó üvegpanelok viselik a felsők terheit)
– Kompozit vagy más anyagok (kültéri felületében sík) háttérvázára szerelt, illetve ragasztott függönyfalak
– Pontmegfogásos falak, bár sokan nem is sorolják a függönyfalak közé. Az edzett (és sokszor laminált) üveglapokat, ritkán már hőszigetelő üvegeket is négy vagy akár több ponton is rozsdamentes megfogó elemekkel (ún. spider-ekkel) látszó kivitelben, áttetsző módon horgonyozzuk a háttérvázhoz. Ez esetben a háttérváz anyagát, jellegét, formavilágát és méretét csak a statikai igény, az üvegek gyárthatósági határai, valamint a tervezői szabadság határozza meg. Inkább az üvegépítészet szakmai területe ez, mintsem az alumínium gyártásé.

3. Függönyfalakból építjük legtöbbször az üvegtetőket is, de ilyenkor jelentős belső változtatások történnek a függőleges megjelenéshez képest.

4. Külön csoportba érdemes sorolni a függönyfalakba építhető nyílászárókat és kiegészítőket:

Alumínium ablakok (ide soroljuk a kifelé paralel szárnyas megoldásokat is)
– Alumínium erkélyajtók és a hozzá tartozó minősített korlátrendszerek
– Alumínium bejárati ajtók
Alumínium tolóajtók és a hozzá tartozó minősített korlátrendszerek
– Tetősík ablakok (motorosan emelt, vagy eltolt)
– Repülőgép szárny keresztmetszetű lamellás árnyékolók (fix vagy forgatható)
– Egyéb homlokzatburkolatok fogadóelemei és vendég-rendszerek

 

Schüco függönyfal csomópontok tanították a piacot

 

Marcus Vitruvius Pollio ókori építész és hadmérnök „Tíz könyv az építészetről” című munkájában kétezer éve leírta, hogy „az építészet a vízzel való küzdelem”. Ez a tézis most is megállja a helyét minden építőipari területen.
Ez a függönyfalakra és tetőkre különösen igaz. A Schüco mérnökei a kilencvenes években górcső alá vették szakmánk egyik alapvető igazságát, a „minden üvegtető beázik” közhelyet. De nem hagyták annyiban, és megalkották a függönyfalakban és üvegtetőkben azóta már versenytársaik által is használatos vízelvezetési síkokat. Először kettő síkot fejlesztettek az FW50 függönyfal rendszerükbe, majd évekkel később háromra növelték azt. Ezek a síkok gyakorlatilag egymásra rétegzett vékony, rejtett, a háttérváz szerkezetben futó egyenes vonalú vízelvezető csatornák, amelyek az építés közben egymásra lapolt bordaváz kereszteződésekben egymásba folyatják a szerkezetbe bejutó vagy lecsapódó kondenzvizet a függönyfal teljes élettartama alatt.

 

Függönyfal ár meghatározó elemei

 

Az alumínium nyílászáró árát befolyásoló tényezőket taglaló előző, négyrészes sorozatunkban már sok, a függönyfalakra is általánosan igaz támpontot kaptunk. Az alumínium függönyfal gyártás-előkészítési-, csomópont technikai-, egyszóval tervezési igénye jóval magasabb, mint az alumínium ajtó vagy ablak esetében. Szervezendő és nem elhagyható organizációja megnehezíti a vele való munkát nemcsak a magassága, hanem a kitűzése, az üvegpanel daruzása és a körben alkalmazandó lemezelések miatt is. A felhasznált segédanyagok, kötőelemek és konzolok a komolyabb csomópontok miatt magasabb bekerülési költséggel bírnak, csak úgy, mint ezek beépítése. Az üvegpanel mérete nagyobb a megszokott ajtó- és ablakrendszereknél, így a folyamatosan emelkedő üvegárak is tovább növelik a büdzsét. A szerkezetben felhasznált présművi alumínium alapanyagok mennyisége több, ami tovább emeli a fajlagos árakat. Egyszóval a függönyfal termékkört csak akkor alkalmazzuk, ha az műszakilag tényleg indokolt, akkor viszont egy nagyon átgondolt és variábilis termékkel dolgozhatunk. Az alumínium függönyfal általános anyag bekerülési költsége (beépítés nélkül) 110.000 Ft – 600.000 Ft+ÁFA/m2 közötti széles sávban mozog, de ehhez a beépítési és állványozási költséget még kalkulálni kell.

Függönyfal alumíniumból
01
00
További Hírek
01
020
2017 / 06 / 09
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 21
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 08 / 05
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2021 / 11 / 19
Tolóajtó alumíniumból 3.
Előző cikkünkben a tolóajtók működési fajtái szerinti csoportosítást folytattuk, az emelő-toló és a bukó-toló tolószárnyakból épült termékekkel fejeztük be a korábban megkezdett sort. A következő két cikkben egy másik szemüvegen keresztük vizsgáljuk az alumínium toló megoldásokat, mégpedig nyitási képek szerint, de most a korábbi 3D szimulációink segítségét is megkapjuk a könnyebb értelmezéshez.
Bővebben
2018 / 10 / 10
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Az alumínium ablakok és ajtók a norvég építészetben is kiemelt szerepet játszanak. Nemcsak a középítkezéseken, hanem a lakóépületeknél, a társasház beruházásoknál is. A KAV hosszú távú célja az izlandi után a norvégiai tapasztalatszerzés, ezért felvételét kérte a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamarába (MNKK). A lehetőségekről a kamara alapítójával, Jankovics Klárával és Kosztyi Beatrix, külgazdasági attaséval, a kamara főtitkárával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben