INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 08 / 04
„Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál”

A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.

 

Az árnyékolók és az árnyékolástechnika kérdésköre miért fontos, ha jelenleg valaki ingatlant épít vagy újít fel Magyarországon?

 

Két oka van, ami miatt ennyire aktuális. Érezhetően sokkal szárazabbak, melegebbek, valamint tovább tartanak a napfényes hónapok, mint korábban. Emiatt már azok is hiányolják az árnyékolást, akik korábban ezt valamilyen más egyszerűbb vagy olcsóbb módszerrel, például beltéri függönnyel vagy külső árnyékoló alkalmatossággal meg tudták oldani. A terasz árnyékolók piacán komoly felfutást lehet tapasztalni, a nagy teraszokat pergolákkal vagy textil vitorlákkal próbálják fedni. Itthon korábban – évszázadokkal ezelőtt akár – ezt a parasztházaknál a tornáccal és kicsi ablakok használatával oldották meg: kitolták a tetőt, és így próbáltak az épület körül árnyékolt légtömeget létrehozni. Az éghajlati változás mellett a másik ok, hogy egyre több olyan házzal találkozunk, amelyek homlokzatán a merészebb minimalista, a Bauhaus, vagy valamilyen más építészeti stílus miatt, olyan szabálytalan geometriai formájú szerkezetek vannak síkban és térben, amelyeket hagyományos árnyékoló típusokkal (sínnel esetleg huzallal megvezetett lamellával vagy textillel) nem lehet árnyékolni. Az elmúlt évek során először a háromszög alakú szerkezetek elé kellett forgatható motoros lamellás árnyékolókat terveznünk és építenünk, most pedig újra megjelentek a zsalugáterek, amikről korábban azt hittük, teljesen kimentek a divatból. Utóbbi inkább a felújítási piacon jellemző.

 

Ezen igények miatt indultatok el az egyedi alumínium árnyékolók fejlesztésének irányába?

 

Igen. Az ügyfelek igényei alapján rájöttünk, hogy ez hiánycikk. Kevés olyan árnyékolós cég van világszinten, amelyek egyedi geometriai formákra egyedi megoldásokat tudnak kialakítani. Amikor konfekcionált megoldást erőltetünk egyedi kivitelre, az sosem lehet szép és hatékony egyszerre. Mi teljesen másképp gondolkodunk, ahogy a nyílászáróknál, úgy az árnyékolóknál is próbálunk sztenderd elemekből építeni egyedi formát és tudást, a ránk jellemző KAV-os megközelítéssel. Ilyen az árnyékolásban például a motorizált harmonika zsalugáter, amit igazából csak egy cég gyárt kísérleti szinten németországi belpiacra. Mi már komplett épületet kivitelezünk ezekkel a megoldásokkal. A motoros toló zsalugáterek falsíkban tolva már sztenderdizálva elérhetőek, de a motoros harmonika nem. Ugyanígy egyéb bel- és kültéri geometriai formákra is most készítjük a saját szortimentünket. Szeretnénk textil, illetve lamellás irányba is elmozdulni, hogy bármilyen geometriai formát le tudjunk fedni. Az organikus építészet kihívása, hogy az amőba vagy egyéb organikus jellegű formákat, amelyeknek íves vagy nagyon finoman szegmentált élei is lehetnek, miként tudom úgy árnyékolni, hogy ne négyszögletes felületet vagy vitorlavásznat feszítsek ki, hanem valóban odaillő, csak arra az épületkubusra tervezett árnyékoló megoldással tudjunk napvédelmet és betekintésgátlást biztosítani.

 

Ebben az esetben az egyedi azt jelenti, hogy van egy sztenderd alap, és ezt lehet különböző megoldásokkal egyedivé tenni, vagy az minden egyes homlokzatra teljesen egyedi árnyékolást hoztok létre?

 

Az egyedi árnyékolás a mi olvasatunkban azt jelenti, hogy sztenderd mozgatási, nyitási és zárási mechanizmust dolgozunk ki. Ezek a mi saját megoldásaink. Majd erre különböző textilekkel, lamellafelületekkel és típusmotorokkal tudunk mozgatást végezni. Az adott homlokzatra vagy tetőfelületre tehát egyedileg végezzük el az ún. ráfeszítést. Az alkatrészek, amelyekből összeállítjuk, azok sztenderdek, de a mozgatást egyedi kivitelben tervezzük meg. Tehát ilyet nem lehet máshol kapni, látni. Ezzel a gondolkodási és tervezési móddal bármilyen jellegű geometriai formát kívülről és belülről is tudunk árnyékolni. Az árnyékolási lehetőségek tehát nemcsak színben, felületben és struktúrában lehetnek változatosak, hanem maguk a mozgatások – kinyitás, becsukás, illetve a működtetés – tekintetében is. Nem kell mondanom, hogy az árnyékolóknak zárt és nyitott állapotban is szépnek kell lenniük, nem csak hasznosnak.

 

A magyar mellett a külföldi piacot is célozzátok ezzel?

 

Nyilván a magyar piacon korlátozottabbak a lehetőségek az egyedi termékekkel. Sőt itthon a prémium szegmensben is kezd megjelenni az árvásárlás, vagyis az ár-érték arányból egyre jobban az előbbi kerül fókuszba. Az egyedi termékek hozzáadott értékkel és szolgáltatással rendelkeznek, ami több befeketett energiát igényelnek, ezt meg kell fizetni. Így fontos, hogy nemzetközi ügyfeleket is célozzunk ezekkel a termékekkel.

Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
01
00
További Hírek
01
020
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2021 / 06 / 04
Az alumínium nyílászáró diszkréciója egy különleges lakóházban
Bővebben
2022 / 02 / 11
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2017 / 10 / 30
Örökpanorámás minimál ház Budán
Beszélgetés az építtetővel
Bővebben
2021 / 05 / 21
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 02 / 27
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2020 / 04 / 21
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2021 / 10 / 21
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2022 / 03 / 17
Alumínium nyílászáró rendszerek egy golf club bővítésénél
A KAV munkatársai szinte az első ceruzavonástól együttműködtek a Kroki Studióval a Continental Golf Club bővítésével kapcsolatos munkálatok során. Így az exkluzív épületen többek között közösen tervezett tartószerkezet, egyedi reteszelt sorolás, felülvilágító csatlakozás is megvalósult. A közös munkáról, arról, hogy milyen egymás gondolatára építve dolgozni és a projekt érdekességeiről Göde Andrással, a Kroki egyik alapítójával beszélgettünk.
Bővebben