INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 08 / 04
„Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál”

A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.

 

Az árnyékolók és az árnyékolástechnika kérdésköre miért fontos, ha jelenleg valaki ingatlant épít vagy újít fel Magyarországon?

 

Két oka van, ami miatt ennyire aktuális. Érezhetően sokkal szárazabbak, melegebbek, valamint tovább tartanak a napfényes hónapok, mint korábban. Emiatt már azok is hiányolják az árnyékolást, akik korábban ezt valamilyen más egyszerűbb vagy olcsóbb módszerrel, például beltéri függönnyel vagy külső árnyékoló alkalmatossággal meg tudták oldani. A terasz árnyékolók piacán komoly felfutást lehet tapasztalni, a nagy teraszokat pergolákkal vagy textil vitorlákkal próbálják fedni. Itthon korábban – évszázadokkal ezelőtt akár – ezt a parasztházaknál a tornáccal és kicsi ablakok használatával oldották meg: kitolták a tetőt, és így próbáltak az épület körül árnyékolt légtömeget létrehozni. Az éghajlati változás mellett a másik ok, hogy egyre több olyan házzal találkozunk, amelyek homlokzatán a merészebb minimalista, a Bauhaus, vagy valamilyen más építészeti stílus miatt, olyan szabálytalan geometriai formájú szerkezetek vannak síkban és térben, amelyeket hagyományos árnyékoló típusokkal (sínnel esetleg huzallal megvezetett lamellával vagy textillel) nem lehet árnyékolni. Az elmúlt évek során először a háromszög alakú szerkezetek elé kellett forgatható motoros lamellás árnyékolókat terveznünk és építenünk, most pedig újra megjelentek a zsalugáterek, amikről korábban azt hittük, teljesen kimentek a divatból. Utóbbi inkább a felújítási piacon jellemző.

 

Ezen igények miatt indultatok el az egyedi alumínium árnyékolók fejlesztésének irányába?

 

Igen. Az ügyfelek igényei alapján rájöttünk, hogy ez hiánycikk. Kevés olyan árnyékolós cég van világszinten, amelyek egyedi geometriai formákra egyedi megoldásokat tudnak kialakítani. Amikor konfekcionált megoldást erőltetünk egyedi kivitelre, az sosem lehet szép és hatékony egyszerre. Mi teljesen másképp gondolkodunk, ahogy a nyílászáróknál, úgy az árnyékolóknál is próbálunk sztenderd elemekből építeni egyedi formát és tudást, a ránk jellemző KAV-os megközelítéssel. Ilyen az árnyékolásban például a motorizált harmonika zsalugáter, amit igazából csak egy cég gyárt kísérleti szinten németországi belpiacra. Mi már komplett épületet kivitelezünk ezekkel a megoldásokkal. A motoros toló zsalugáterek falsíkban tolva már sztenderdizálva elérhetőek, de a motoros harmonika nem. Ugyanígy egyéb bel- és kültéri geometriai formákra is most készítjük a saját szortimentünket. Szeretnénk textil, illetve lamellás irányba is elmozdulni, hogy bármilyen geometriai formát le tudjunk fedni. Az organikus építészet kihívása, hogy az amőba vagy egyéb organikus jellegű formákat, amelyeknek íves vagy nagyon finoman szegmentált élei is lehetnek, miként tudom úgy árnyékolni, hogy ne négyszögletes felületet vagy vitorlavásznat feszítsek ki, hanem valóban odaillő, csak arra az épületkubusra tervezett árnyékoló megoldással tudjunk napvédelmet és betekintésgátlást biztosítani.

 

Ebben az esetben az egyedi azt jelenti, hogy van egy sztenderd alap, és ezt lehet különböző megoldásokkal egyedivé tenni, vagy az minden egyes homlokzatra teljesen egyedi árnyékolást hoztok létre?

 

Az egyedi árnyékolás a mi olvasatunkban azt jelenti, hogy sztenderd mozgatási, nyitási és zárási mechanizmust dolgozunk ki. Ezek a mi saját megoldásaink. Majd erre különböző textilekkel, lamellafelületekkel és típusmotorokkal tudunk mozgatást végezni. Az adott homlokzatra vagy tetőfelületre tehát egyedileg végezzük el az ún. ráfeszítést. Az alkatrészek, amelyekből összeállítjuk, azok sztenderdek, de a mozgatást egyedi kivitelben tervezzük meg. Tehát ilyet nem lehet máshol kapni, látni. Ezzel a gondolkodási és tervezési móddal bármilyen jellegű geometriai formát kívülről és belülről is tudunk árnyékolni. Az árnyékolási lehetőségek tehát nemcsak színben, felületben és struktúrában lehetnek változatosak, hanem maguk a mozgatások – kinyitás, becsukás, illetve a működtetés – tekintetében is. Nem kell mondanom, hogy az árnyékolóknak zárt és nyitott állapotban is szépnek kell lenniük, nem csak hasznosnak.

 

A magyar mellett a külföldi piacot is célozzátok ezzel?

 

Nyilván a magyar piacon korlátozottabbak a lehetőségek az egyedi termékekkel. Sőt itthon a prémium szegmensben is kezd megjelenni az árvásárlás, vagyis az ár-érték arányból egyre jobban az előbbi kerül fókuszba. Az egyedi termékek hozzáadott értékkel és szolgáltatással rendelkeznek, ami több befeketett energiát igényelnek, ezt meg kell fizetni. Így fontos, hogy nemzetközi ügyfeleket is célozzunk ezekkel a termékekkel.

Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
01
00
További Hírek
01
020
2017 / 11 / 30
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben
2021 / 07 / 08
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2019 / 10 / 03
A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket
Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2021 / 09 / 16
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 01 / 17
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., arról a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 14
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas - épületszerkezet külső palástjára épített - nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük.
Bővebben
2022 / 11 / 11
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Szervesen megjeleníteni az építészetben a művészetet, és valódi élménnyé tenni a lakóépületen belüli létezést. Ebben a szellemben készült el a nemcsak vizuális megjelenésében, de részletiben is számos különleges megoldással operáló, budai Költő Kert projekt, melynek nyílászárós megoldásait a KAV készítette. A világszinten is különlegesnek számító épületegyüttesről Ziszidisz Nikosszal, a végső kivitelezést végző ETNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 09 / 01
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 01 / 25
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Titkos villa az erdő szélén, ahol a csend és a nyüzsgés találkozik címmel készített kisfilmet az Épitechture, amelyben a KAV Hungária főmérnöke, Mravik Csaba és Finta Csaba, az MYD2 vezető tervezője mutatja be egyik referencia projektünket.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2019 / 08 / 07
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2022 / 05 / 05
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben