2021 / 06 / 22
„Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon”

Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.

Egyedi alumínium nyílászárók és az ügyféligények

 

– Ha exkluzív családi házak alumínium nyílászárói kapcsán keresik meg a KAV Hungáriát milyen igényekkel és speciális kérdésekkel találkozol a munkád során?

– Azt tapasztalom, hogy az igazán exkluzív igényekkel rendelkező ügyfélkörnél a megoldáscentrikusság tud előre vinni. Így én is elsősorban azokat az igényeket szeretem kiszolgálni, ahol nem fogadják el, hogy nincs megoldás. Sok hazai cég másként gondolkodik, így ezen a rostán a legtöbb versenytársunk kiesik. Ha megbízóink folyamatos asszisztenciát kapnak, és látják, hogy olyan energiákat is beleteszünk a folyamatba, amik akár túl is mutatnak a mi értékesítési feladatainkon, az bizalmat ébreszt. Az egyeztetéseink nem feltétlenül csak a nyílászáróról szólnak, hanem akár homlokzatépítési, belsőépítészeti megoldásokról, vagy olyan kapcsolat- vagy árnyékolástechnikai kérdésekről, amik bár összefüggnek a nyílászárókkal, de már mérnökibb gondolkodást igényelnek. Képesek vagyunk komplexebben és elvontabban gondolkodni, mint a versenytársaink. Feladatunknak tekintjük, hogy minden problémát orvosolni tudjunk, melynek sokszor csak egy része maga a nyílászáró.

Ebben az értelemben nem is klasszikus alumínium nyílászáró gyártó cég vagyunk, hiszen sokszor tervezői fejjel gondolkodunk. Nem mondhatjuk azt, hogy minket nem érdekel a homlokzatépítés vagy az árnyékolástechnika, mert az hatással lesz a nyílászáróra. Azért, hogy mi azt tudjuk összeállítani az ügyfélnek a nyílászárók területén, amire vágyik, ahhoz nekünk foglalkoznunk kell azzal is, ami túlmutat a mi kompetenciáinkon. Ezt nagyon szeretem csinálni, ez egy izgalmas feladat.

Persze meg kell találni a határt, mi az, amivel már nem érdemes foglalkozni. Azt gondolom, hogyha végül mégsem jutunk el a szerződéskötésig, ennek a munkának akkor is többletértéke van. Egy egyeztetési folyamat után pozitív benyomást alakul ki a megbízókban a KAV-ról. Azt látják, hogy itt profi szakemberek vannak, egyedi gondolkodással, ez a hírnevünket erősíti.

– Egy nyílászárós egyeztetési folyamatban milyen problematikák, megoldandó kérdések merülhetnek fel? Hogyan képzeljünk el egy ilyen folyamatot?

– Az exkluzív ügyfélkörnél mindig vannak olyan saját, megbízott műszaki emberek, építészek vagy lebonyolítási tanácsadók, akik felelősek az adott projektért. Ők gyakorlatilag egy személyben felelnek a megbízónak, hogy a kivitelezés a lehető legmagasabb színvonalon, az ő igényszintjüknek megfelelően és időrendben történjen. Ezek a megbízott szakemberek tisztában vannak azzal, hogy az építészek elgondolását adaptálni kell egy megvalósítható műszaki tartalomba.

Az elképzeléseket megvalósíthatóvá kell tenni. Optimális esetben a kérdéses pontokat ők már felfedezik, így az azokra adott megoldásokról is szólnak az egyeztetések. Ha nem, akkor ezekre nekünk kell rámutatnunk. Megoldandó feladat lehet a méret, a szerkezetcsatlakozások, az árnyékolástechnika, a rovarháló, a homlokzatburkolat háromdimenziós csatlakozási problematikája. Az is előfordulhat, hogy a „homlokzati hártyába” a tervezett síkon nem fér bele a megálmodott nyílászárórendszer az árnyékolástechnikával és a rovarvédelemmel. Vagy lehetnek olyan szerkezetcsatlakozási megoldások, amelyek papíron működnek, de a gyakorlatban nem, mert mondjuk kimarad az a szempont, hogy ezeket a rendszereket vízteleníteni kell.

Ezek az alumínium nyílászáró rendszerek nemcsak látványelemek az épületen, hanem olyan másodlagos funkciójuk is van, amiket el kell látniuk, be kell tölteniük. Ezek nem megkerülhető dolgok. Egy exkluzív környezetnél alaposak az előtanulmányok, pontosabban tudják, hogy az igényeket miként lehet teljesíteni. Ha a kivitelezés közben derül ki, hogy valamit mégsem lehet vagy érdemes megcsinálni az sokszor drágább is, hiszen folyamat közben nehezebb megoldásokat találni. Ez azért gyakrabban fordul elő az egyszerűbb projekteknél. Ilyen lehet, hogy valaki nem szeretné látni a küszöböt, azonban nem tudja, hogy ez mivel jár. Például, ha már a generálkivitelező felépítette a teraszt, fel kell bontani a külső oldalon a padlórétegrendet, mert a megépült padló magassága már kiemelné a küszöbprofilt.

 

Egyedi nyílászárók – design és funkcionalitás

 

– Azon túl, hogy az alumínium nyílászáróknak funkciója van design elemként is működnek. Melyik szempont a fontosabb?

– Inkább funkciópárti vagyok, azt szeretem elősegíteni, hogy a termék az ügyfél kényelmét szolgálja. Nálam csak a második a design, de a kettő nem szétválaszthatatlan. Meg kell különböztetni, milyen álmok vannak a homlokzati megjelenésben és milyen az, amikor valaki ezt használni szeretné. Van, akit nem zavarnak annyira a profil méretek, keresztmetszetek, de azért döntően az a tendencia, hogy a tartószerkezet minél vékonyabb legyen. Ez sokak szájából elhangzik, de nem biztos, hogy a legexkluzívabb igények mindig a filigranitás felé mennek.

Az a vesszőparipám, hogy minden házhoz kell tudni valami olyan dolgot hozzáadni, kialakítani egy olyan pontot, környezetet, ami az esszenciáját teremti meg az épületnek. Ez adja meg azt az érzést, hogy büszke vagyok a házamra, a nyílászárókra, örömmel osztom meg ezt az élményt azokkal, akik hozzám jönnek. Kompromisszumokat ezért csak olyan helyen szabad kötni, ahol nem annyira fontos a ház dominanciája.

Egyre többször jelennek meg a keskeny sáv ablakok is az épületeken. Ez többnyire kényszer is, hiszen előírások határozzák meg a fürdő- és mellékhelyiségek nyílásméreteit. Így lesz a kényszer dizájnelem: a tervezők sokszor azzal játszanak, hogy ezeket szalagszerűen végig vezetik a házon. Hamarosan pont egy ilyen épület alumínium rendszer anyagait fogjuk megrendelni. Nagyon sok hónapon keresztül tartott a megállapodásig vezető út, amíg eljutottunk odáig, hogy tényleg föltártuk az összes problémát és megoldásokat találtunk rájuk. A siker az, hogy ezeket el is tudtunk fogadtatni, meg tudtunk állapodni. Ez is mutatja, hogy a pici néha nehezebb, mint a nagy. Nagyra már vannak megoldásaink. Kis méretbe funkciót és látványt is tenni kihívás. Nekem ez volt az elmúlt időszaknak az egyik nagy tapasztalata: azt is érdemes jól végiggondolni, hogy mit lehet csinálni az ilyen eseteknél.

– Ezek szerint te olykor hónapokon keresztül egyeztetsz az ügyféllel?

– Igen, de természetesen megszakításokkal. Általában van egy kiinduló ajánlat némi visszajelzéssel. Alap költségvetést adunk, ami döntő többségében arról szól, amit lerajzoltak. Akkor van értelme tovább foglalkozni a dolgokkal, ha kérdések merülnek föl a másik oldalon. Az általában azt jelenti, hogy elgondolkodnak azon, hogy a KAV kompetenciában, tudásban, ötletben valami olyan dolgot tud hozzáadni az épülethez, ami az eredeti célokat szolgálja, azaz versenyben vagyunk. Fontos, hogy ne engedjük el egy munkát, ne fáradjunk el. Ahol lehetőséget látok, és azt érzem, hogy van értelme az energiabefektetésnek, az általában meg szokott térülni.

Az a tapasztalatom, hogy három, de inkább négy hónap az, amikor a megkereséstől szerződésig jutunk. Vannak ettől rövidebb folyamatok is, de ott általában már dolgoztunk együtt, jó tapasztalataink vannak velünk kapcsolatban, érezzük egymás igényeit és követelményeit. Ez a ritkább, sokszor többszöröse az előkészítési idő a gyártásnak. A munkánknak az a bonyolultabb része, hogy mindent kitaláljuk, és mire gyártható állapotába eljut az alumínium nyílászáró már minden kérdés tisztázva legyen.

– Hol látod a KAV helyzetét az itthoni nyílászárós piacon?

– Mindig olyan voltam, aki a saját feladatával és saját magával foglalkozik. Károlynak – ügyvezetőnknek – is azt szoktam mondani: nem azzal kell foglalkozni, hogy a másik milyen, mert akkor mindig a másikhoz fogom magamat alakítani. Ismerem a versenytársakat, de magunkra koncentrálok. Azt tudom, hogy mi mire vagyunk képesek, mennyire elszántak vagyunk, milyen szürke állomány áll saját erőforrásként rendelkezésünkre, milyen energia és lelkesedés van bennünk.

A cél, hogy jó és szép alumínium nyílászáró rendszereket gyártsunk, és szeressük az ügyfelet. Nekem ezek a legfontosabb dolgok, és ha erre koncentrálunk, akkor mindig versenyelőnyben leszünk. A lélek és a jóakarat túlmutat a szubsztancián. A lélek, a szakértelem és a mérnöki tudás egyszerre kell, hogy jelen legyen. Szerintem ez a KAV erőssége. Ha egy ügyfél eljön hozzánk, én mindig azon kezdek el gondolkodni, hogy mit tudnék másképp csinálni ott, ahol szükséges. És az adott nyílászárós megoldást miként lehet a legszebben kivitelezni. Nincs annál jobb érzés, mint amikor elküldenek egy homlokzati rajzot, és a nyitásképet, valamint a részleteket nem határozzák meg, hanem egyszerűen ránk bízzák. Ilyenkor úgy érzem, hogy szintet lépünk, a tervező és a megrendelő valóban megbízik bennünk.

További Hírek
01
020
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2016 / 01 / 01
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2020 / 03 / 18
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2017 / 10 / 30
Örökpanorámás minimál ház Budán
Beszélgetés az építtetővel
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2018 / 10 / 17
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
Prémium, minimál, letisztult egyszerűség – ezek azok a jelzők, amik elsőre eszünkbe jutnak a Porsche-dizájn alapján megálmodott lakóingatlant meglátva. Építész szempontból szokatlan tervezési folyamat után valósult meg az épület, ugyanis a megrendelő nagyon konkrét elképzelésekkel és tervekkel érkezett. A rendhagyó munkáról a ház építészével, Unicsovics Istvánnal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 09 / 24
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2020 / 02 / 27
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2017 / 05 / 10
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Az Innováció és folyamatos tökéletesítés, valamint Az elismerés kultúrája kategóriákban is díjazták a KAV Hungáriát a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Programban.
Bővebben
2019 / 01 / 28
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2020 / 10 / 01
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
Minden projekt más és más kihívás elé állítja az építészeket és a nyílászárós szakembereket is. Egyik referenciánk koncepciója a szárnyszerűen felnyíló tető és a padló által kifeszített térnek köszönhetően létrejövő korlátlan kilátásra alapul. A maximális transzparencia elérésére elsősorban a filigrán osztású megoldások, valamint a keretnélküli tolószerkezetek jelentettek megoldást.
Bővebben
2019 / 10 / 03
A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket
Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2020 / 04 / 21
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben