INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 12 / 20
„Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal”

A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

 

– Egy különleges, a bumeráng formájához hasonló lakóépületen is együtt dolgoztatok a KAV-val. Mik ennek az épületnek a jellegzetességei?

 

Ez az ingatlan ugyanazon a hegyoldalon található, ahol a Költő Kert is fekszik. Érdekes az összehasonlítás, ha az emocionális és a dizájn részét vizsgáljuk. A két projekt ugyanis szinte ellentéte egymásnak. A Bumeráng-ház nagyon feszes, letisztult, minimál épület, éles és hegyes vonalakkal, míg a Költő Kert egy organikus építészeti formákat használó komplexum. Ennek a villának az alakja nem a megszokott íves vonalú, hanem egy szögletes bumeráng, amelynek az „öblös” része rá van fordítva a panorámára. Ezzel az volt a célja a tervezőnek, hogy minél több olyan helyiség alakuljon ki, ami a valóban pazar kilátásra nyit. Mivel semmi sincs előtte, az épület egyik tengelye a Margit-hídra, másik pedig a Citadellára fordul. A kettő között gyakorlatilag semmi sem zavar bele a kilátásba. Ha meglátunk egy városi panorámát, az fényes nappal, esőben, hóban és esti fényekben is mindig mást mutat, mindig izgalmas. Egyszerűen vonz a tér, úgy érzed, hogy muszáj arra nézni, ha egy ilyen előtted van. Az építkezés során az építésvezetői irodánk is erre a panorámára nézett rá, a kollégák pedig a kilátás elé raktak egy polcot mappákkal. Mondtam is nekik, hogy ezt nem hiszem el, amiért az emberek többszörös áron vesznek telket, Ti azt ilyen lezseren kitakarjátok? Mire ők, de már öt éve nézzük ezt, már semmi újat nem mutat nekünk. Természetesen más, ha munka közben és más, ha lakóként nézed ezt a panorámát. Bár én nem tudok különbséget tenni. Akárhányszor meglátom az épületből elénk táruló város látványát, megállok, megtámaszkodok az üvegen, neki döntöm a fejemet, és percekig csak csodálkozom, hogy ez milyen gyönyörű. Még akkor is, ha már tíz éve járok oda. Azt gondolom, hogy nagyon fontos a panoráma, arra kell tájolni a kiemeltebb helyiségeket, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a helyi környezetet.  A fákat, a rézsűket, a dőlésszögeket és magát az energiát, amit a környezet ad. Ennek a háznak tényleg ez a lelke, a tervezőjét, Koch Pétert ez a panoráma ihlette. A KAV pedig szerencsére meg tudta valósítani azokat a nyílászárókat, amelyek lehetővé teszik, hogy az egész város látványa a nap minden szakában izgalmasan táruljon elénk.

 

– Mikor kapcsolódtatok be a folyamatba?

 

Itt nagyon jókor kapcsolódtunk be a házba, már megvolt a vízió, de kiviteli terv még nem készült szerencsére. Szerintem ez a legkésőbbi időpont, amikor még kivitelező cégként hatékonyan be lehet szállni egy folyamatba. Ennél később már nem lesz hatékony.

 

– Ez azt jelenti, hogy kivitelezőként fontos, hogy a kiviteli tervben ti már „társ gondolkodóként” részt vegyetek?

 

Persze. Egy tervező-építész nincs minden technológiában otthon, nem foglalkozik nap, mint nap mondjuk a homlokzat burkolattal, vagy annak rögzítéstechnológiájával, vagy a gépészeti rendszerrel, a burkolással. Kevésbé látja az adott megoldás előnyeit, hátrányait, kivitelezhetőségét, fenntarthatóságát. Mi ezekben mind-mind hozzá tudunk tenni, és magát a technológiát is úgy tudjuk finomhangolni, hogy a vízió ne sérüljön. Régen ez egyébként így volt, hiszen volt az építész és a baumeister. A baumeister volt az, aki tudta, hogyan kell megépíteni a házat. Ybl lerajzolta a vízióját, de nem ő kezdte el a téglakötéseket kirajzolni, nem feltétlen ő mondta meg, hogy valami kőből vagy gipszből legyen, hanem jött a baumeister, aki az építész és a kivitelező-végrehajtó szakkollégák között mozgott, segítette mind a két oldalt. Én úgy gondolom, hogy a mi cégünk így működik, nem is nagyon ismerek még egy hasonló felfogású kivitelező céget itthon. Én azt vettem észre, hogy a magyar piacon vannak tervezők és vannak kivitelezők. A kivitelező legtöbbször csak túl akar lenni a házon a lehető legrövidebb idő alatt, a tervező pedig azt akarja, hogy a vízióját fizessék ki, és lehetőség szerint mielőbb hagyják békén, hagy tervezze a következő víziót. És nincs olyan valóban hiteles csapat, aki a kettő között közvetít, fordít. Ennél a Bumeráng-háznál ez azonban így történt. Találkoztam Koch Péterrel, meghallgattam, hogy mit szeretne látni, mik a fontos részletek a számára. Ezeket figyelembe véve, a víziót folyamatosan szem előtt tartva ötleteltem a technológián. Például amikor a ház statikusával egyeztettem, volt egy oszlop a lift előtt, ami a galéria vasbeton lemezét volt hivatott megtartani, de nagyon szerencsétlen pozícióban volt, elvette a lift előtti részen a szabad tér áramlást Ő sajnos nem tudta megoldani, hogy az az oszlop ne ott legyen. Végül ahhoz a statikushoz fordultam, akivel nagyon rugalmas az együttműködésünk és elképesztő tudása van. Együtt megoldottuk: tettünk egy felülbordát a lemezre, nem kellett a lift elé 2 méterre oszlopot tenni, így innentől áramolhatott a tér. Ugyanígy ment végig a folyamat az egész házon. A dizájnon semmit sem változtattuk, de ha valamire találtunk jobb megoldást, ami nem ment szembe a tervezői vízióval, azt alkalmaztuk. Voltak olyan kevésbé kidolgozott részek, amit pedig a megrendelővel és a tervezővel közösen gondoltunk át.

 

– Ennél az épületnél a hatalmas átlátható felületek miatt az üveg az egyik fő szervezőelem. A KAV munkatársai is sokszor említik, hogy fontos, hogy minél hamarabb belépjenek a folyamatba, hiszen szakkivitelezőként pontosan tudják mikor, mit lehet megvalósítani. Te hol látod ebben a folyamatban a nyílászárósok szerepét?

 

Fontosnak tartom, hogy időben bekapcsolódjanak ők is a folyamatba. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az ő munkájukat is nagyban segíti, ha mi ott vagyunk „összekötő” kapocsként. Ennél a háznál megvolt a vízió, ott voltak már a KAV munkatársai, és közöttük mi, akik tudtuk, hogy milyen árnyékolót, homlokzatburkolatot, burkolati csomópontot, üvegkorlátot részletet szeretnénk látni. Ők hozzátették a szak- és mérnöki tudásukat, így valósulhatott meg minden a legoptimálisabban.  Ennél a projektnél a legnehezebbek azok a helyzetek voltak amikor három él találkozik egy pontban, ez szinte lehetetlen feladat. Az anyagvastagságokat, a tartószerkezeteteket és látszó felületeket tűpontosan kell meghatározni. A KAV-nak ez talán egy álomprojektje volt, ugyanis nálunk, generál kivitelezői oldalon Takács János kollégám vitte a projektet, aki nem mellesleg közel 10 évig nyílászárózott, így teljesen egy nyelvet beszéltek. A KAV műszaki rajzoló és szakkollégáinak volt egy olyan partnerük, akihez bármikor fordulhattak, ilyen hatékonyan nem működhet a dolog, ha csak a tervező van benne a folyamatban. Általában az szokott lenni, hogy a nyílászárós vezeti a tervezőt, hogy mit hogyan lehet megvalósítani. A kivitelező pedig hónapok múlva kap valamit, és azt mondja: mit csináltatok ide? Ezt nem lehet megépíteni. Vagy ha meg is lehet építeni, bizonyos pontok sérülni fognak a koncepcióban. Itt ez fel sem merült. Minden nyílászáró csomópont úgy tudott elkészülni, hogy a vízió sértetlen maradt. Tehát jó időben lépett be a KAV, megfelelő szaktudással, így tudott megvalósulni egy kemény, feszes, szerintem hibátlan épület. Nem tudok olyan pontot a házon, amit másként kellett volna csinálni.

 

– Ez egy hibátlan épület?

 

Azt gondolom, hogy igen. Szép formák, kulturált anyaghasználat, modern technológia, nem ázik sehol, nincsenek elhibázott csomópontjai, az üvegkorlátok, a látszó felületek is kidolgozottak, egyszerűen azt érzed, hogy van benne anyag. A nyílászáró csomópontok a homlokzat burkolattal jókor és jó helyen találkoznak. Pont annyit tud ez a ház, amennyit akart. Nem többet és nem kevesebbet. Ki tudtuk hozni a vízióból a maximumot. Elértük a célunkat.

Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
01
00
További Hírek
01
020
2019 / 08 / 07
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2017 / 11 / 30
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben
2021 / 11 / 26
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2021 / 10 / 01
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2021 / 11 / 19
Tolóajtó alumíniumból 3.
Előző cikkünkben a tolóajtók működési fajtái szerinti csoportosítást folytattuk, az emelő-toló és a bukó-toló tolószárnyakból épült termékekkel fejeztük be a korábban megkezdett sort. A következő két cikkben egy másik szemüvegen keresztük vizsgáljuk az alumínium toló megoldásokat, mégpedig nyitási képek szerint, de most a korábbi 3D szimulációink segítségét is megkapjuk a könnyebb értelmezéshez.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2022 / 09 / 22
A nyílászárók a modern építészet alapjai – beszélgetés Hoffmann György építésszel
Hatalmas, transzparens üvegfelületek, amelyek szinte közvetlen kapcsolatot teremtenek a környezettel. Hoffmann György építész azt vallja, a modern építészetben már nincs szükség falakra, hiszen a nyílászárók és a pillérek el tudják látni a tartószerkezeti funkciókat is. Beszélgetésünkből az is kiderül, vajon mi határozza meg leginkább az építész-tervezői gondolkodást és mi kell ahhoz, hogy a megrendelő és a tervező közös nyelvet beszéljen.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2022 / 04 / 08
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
A KAV megrendelői az ajánlatadási, előkészítési- és kivitelezési folyamatokban több kollégánkkal kerülnek kapcsolatba egy-egy munka során. Ezek az értékesítő és kalkulátor munkatársaink, a műszaki- és gyártáselőkészítő mérnökök, a projektfelelős mérnökök majd a beépítést végző szakembereink. A műszaki- és gyártás előkészítő mérnökökkel nagyon ritka eset, hogy kapcsolatba kerül a végfelhasználó. Ebben a cikkben ezen szakembereknek munkáját szeretnénk bemutatni a Continental Golf Klub építési munkája kapcsán.
Bővebben
2017 / 05 / 10
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Az Innováció és folyamatos tökéletesítés, valamint Az elismerés kultúrája kategóriákban is díjazták a KAV Hungáriát a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Programban.
Bővebben
2023 / 03 / 06
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Egy révfülöpi ház, melynek nyílászáróit a KAV készítette. Zsuzsi házának építését ráadásul többen zárt facebook csoportban is követhetik. A ház tulajdonosával kivitelezésről, szakemberválasztásról beszélgettünk.  Bár a 21. században elsőre nem gondolnának, hogy erre külön ki kellene térni, de végül azt is érintettük, miként fogadják az építőiparban, ha egy nő fogja egybe az építkezést.
Bővebben
2020 / 04 / 21
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2022 / 01 / 25
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Titkos villa az erdő szélén, ahol a csend és a nyüzsgés találkozik címmel készített kisfilmet az Épitechture, amelyben a KAV Hungária főmérnöke, Mravik Csaba és Finta Csaba, az MYD2 vezető tervezője mutatja be egyik referencia projektünket.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2022 / 05 / 05
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben