2019 / 03 / 29
„Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot”

Kivételes adottságokkal rendelkező telekre, az ingatlan kategóriáját tekintve azonban viszonylag kis alapterületre tervezték azt a családi házat, amely nemcsak egyedi rácsszerkezetével és hatalmas üvegfelületeivel hívja fel magára a figyelmet, hanem azért is, mert a terek és a funkciók kialakításakor a fő szempont az volt, hogy az egy kerekesszékben közlekedő ember számára is maximálisan használható legyen. A tervezési folyamatról és az épület egyedi megoldásairól Városi Gáborral, a projekt művészeti konzulensével beszélgettünk.

Kifejezetten egy ember igényeire szabva terveztétek ezt a házat. Mik voltak a legfontosabb szempontok a munka során?

A munkára Nagy-Miticzky Szabolcs építésszel lettünk felkérve, ő a tervezője az épületnek. Nem volt könnyű feladatunk, hiszen a tulajdonos egy nagyon igényes megrendelő, aki üzlettársával több, igen magas presztizsű éttermet létrehozott már, s kiváló belsőépítészekkel dolgozik. Tehát nagyon magasak voltak az elvárások, de bízom benne, hogy meg tudtunk felelni ezeknek. Aránylag kis alapterületen valósítottunk meg számos funkciót. A tulajdonos jelenleg kerekesszékben közlekedik, így olyan tereket kellett kialakítanunk, amelyek számára is könnyen átjárhatók. A másik fő szempontunk a természethez való kapcsolódás volt, az ingatlan ugyanis egy csodálatos adottságú, varázslatos panorámával rendelkező telken épül föl. Így a dizájnt is erre hegyeztük ki. Azt is mondhatnám, a ház legfontosabb mondanivalója, hogy kitekintessz az épületből, és látod az egész várost. Az alkotóelemek közül így az ablakoknak van a legnagyobb jelentősége, igazából a nyílászárókra kellett építeni, s azoknak alárendelni a házat. Az egész ingatlan így egy nagyon filigrán, húsz centiméter átmérőjű oszlopszerkezeten áll, hiszen minél kevesebbet szerettünk volna elvenni a látványból. A maximális panorámaélmény miatt, valamint azért, mert a tulajdonos kérése is az volt, hogy ne legyenek falak, csak az utcafronton vannak hagyományos falak. A ház, azon belül is a nappali szint három oldala kizárólag üvegből van.

Volt, ami nehezítette a munkátokat?

Az komplikálta a tervezést, hogy a hivatalos előírások miatt ennél az épületnél kötelező a magastető kialakítása, ami a modern szerkezetekkel nem annyira fér össze. Ennek ellenére sikerült úgy megalkotnunk, hogy egy szabad lebegő fedélszéke van az épületnek. Ez azt jelenti, hogy abba a háromszögbe, amelynél középen meg van emelve a gerinc, be lehet látni. Egy impozáns, 5-6 méter közötti belmagasság alakult ki annak köszönhetően, hogy szabadon van hagyva a háromszög belseje. Ez egy nagyon szép teret eredményezett. Egy Y-alakú ház valósult meg annak következtében, hogy a szerkezet középen enyhén megtörik. Az Y „rövidebb felén” egyébként a konyhafrontok helyezkednek el.

Milyen egyedi megoldások valósulnak meg ennél az épületnél?

Alapjában véve körben üveg az egész épület. Közében egy nagyon elegáns lépcső van, az a magja a háznak. A nappali, a konyha és az étkező a felső szinten helyezkednek el. Ez egy 150-160 négyzetméteres tér egy óriási terasszal, aminek egy nagyon szép vizes blokkja van. A terasz folytatása egy medence, ami nagyon bensőséges, természetes hatást kelt. A tulajdonosnál kiemelt fókuszban van a konyha, hiszen ő nagyon szeret főzni. Így a konyhának nem csak látványosnak kellett lennie, hanem nagyon magas használhatósági funkciója kell, hogy legyen. S a különböző, gasztronómiával kapcsolatos dolgai is kiemelt szerepet foglalnak el az egész projektben.

Az, hogy a tulajdonos kerekesszékes, milyen új fókuszokat emelt be e tervezési folyamatba?

A fő cél az, hogy minden tér és funkció kerekesszékkel is használható legyen, s ehhez nagyon komoly belsőépítész szaktudás is kellett, mi Rőth Renátával dolgoztunk. Belsőépítész oldalról speciális tervezést igényelt, mindent centire pontosan, ergonomikusan kellett meghatározni. A kocsinak minden térben meg kell tudni fordulnia, el kell tudni érnie a dolgokat, a konyhapultnak megfelelő magasságúnak kell lennie. Tehát számos olyan dolog van, amit figyelembe kellett venni. Ez a tervezés minden egyes pontján megjelent, mint kiemelt szempont. Ha belegondolunk, amikor belép a házba a lebegőhídon, neki azon meg kell tudni fordulnia, ki kell tudni nyitnia az ajtót, mozogni kell tudni, mindennek úgy kell működnie, hogy az kézre essen. Minden megoldás számára van optimalizálva. A keret nélküli tolóajtókhoz a Megrendelő kérésére még egy speciális motoros küszöböt is terveztek a KAV munkatársai, szaktudásuknak ebben is nagy szerep jutott.

Ha már megemlítetted a KAV-ot, miért őket választottátok a munkára?

Úgy gondolom, a családi házas méret és a magánprojektek az ő optimális méretük. Nagyon meggyőző volt a szakértelmük és a bemutató tervük. Úgy próbálnak meg technikailag összerakni, s beárazni egy projektet, hogy amiben feltétlenül a csúcstechnológiát kell használni, ott azt választották – adott esetben a drágább megoldásokat –, ugyanakkor próbálnak optimalizálni is, hiszen főleg egy magánháznál a költségvetés nagyon is számít. S ők ezt a két szempontot tökéletesen tudják mixelni. S még egy dolog nagyon fontos volt: amit megterveznek, azt meg is tudják csinálni, s hosszútávon garanciát vállalnak, s üzemeltetni tudnak egy ilyen ingatlant. Biztosak leheltük abban, hogy nem tűnik el a cég. Sajnos nekem volt olyan tapasztalatom, hogy jó áron dolgozó és kiváló referenciákkal rendelkező nyílászárós cégek már nem léteznek. A KAV viszont garanciát vállal, s úgy tűnik, biztos alapokon működik, így ha valamit cserélni, javítani, vagy finom állítani kell, azt meg tudják csinálni.
Nyílászárók kapcsán egyébként nekem mindig az a koncepcióm, hogy nem nagyon szeretem látni a keretet. Tehát mindig sötétet – feketét vagy sötétszürkét – használunk, mert azt akarjuk, hogy optikailag ne látszódjanak. A sötét színű nyílászáró ugyanis slankít, akárcsak a ruhában, s a foltszerű üvegnél eltűnik. Az volt a cél, hogy minél vékonyabb, filigránabb legyen az egész. S ezt ügyesen meg is oldotta a KAV.

Egy dologról még nem beszéltünk, a szinte már névjegyetekké vált, speciális rácsszerkezetről…

A fémszerkezet, ami a többi projektünknél íves formában jelenik meg, itt egy kicsit kilóg a sorból. Ez egy pókhálószerű szerkezet, ami mind a két oldalon a háznak a meghosszabbítása. Az előírások miatt kialakított, nyitott fedélszékes házgeometria folytatása. Fel lett könnyítve, ki van lyuggatva, így alakul ki ez a nagyon finom, pókhálószerű szerkezet. Egyébként sokat kísérleteztünk, hogy milyen legyen a ház. Elsőre fehér volt az ötlet, de most lehet, hogy egy nagyon finom fém színű lemezzel lesz borítva. A rácsszerkezet pedig egy nagyon szép antracit szürke színt kap, s a nyílászárók is ehhez idomulnak.

Egyébként miért vált a névjegyetekké ez a forma és megoldást?

Az első íves házainknál egy fészekszerű motívumot használtunk. Ezeknek a formáknak a legnagyobb jelentősége, hogy a teret virtuálisan meghosszabbítják. Egy nagyon érdekes hatást lehet vele kelteni, ugyanis a ház szinte nincs lehatárolva falakkal a természettől és a környezettől, hiszen a falak helyén is nyílászárók, üvegfelületek vannak. Tiszta üveg az egész, s egy nagy fémszerkezettel optikailag meghosszabbítjuk a teret. Ennek meg lehet az az előnye, hogy nem kell olyan óriási teret fűteni, ugyanakkor a térérzet sokkal „öblösebb”. Ahova a szem belekapaszkodik, amit a tér határának érez, az ki van tolva ezzel a finom pókhálós szerkezettel. Azt is mondhatnám, kicsit beleharap a természetbe, hiszen szinte az összes pókhálós szerkezetünknél megjelennek a növények a szerkezettel összekapcsolódva. Így a ház organikusan kapcsolódik a környezetéhez.

Szerző
Magócsi Anikó
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
01
00
További Hírek
01
020
2021 / 05 / 21
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2021 / 09 / 24
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2017 / 11 / 30
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2021 / 09 / 16
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2019 / 01 / 28
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben