2021 / 05 / 03
„Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!”

Nagyméretű alumínium nyílászárók

Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.

Prémium ablakokat elérhető áron, jó minőségben valóban csak kis méretben lehet vásárolni?

Erre egyértelműen nem a válasz, ma már számos olyan alumínium profilrendszer van, amelyek elérhető áron kínálnak nagyméretű nyílászárókat. Az, hogy ez a kérdés felmerült, annak köszönhető, hogy vannak olyan műanyag- vagy fa termékeket gyártó jelentős piaci szereplők, akik ezt sugallják, ugyanis az általuk gyártott vagy forgalmazott termékköröknél jóval korlátozottabbak a méret lehetőségek. Egy műanyag ablaktól valóban nem lehet akkora szélességi és/vagy magassági méretet elvárni, mint az alumíniumnál, fával pedig nem lehet olyan inerciákat, keskeny és filigrán megoldásokat, magasságokat és szárnysúlyokat alkalmazni, mint az alumíniummal vagy szálas kompozittal. Más alapanyagokkal (mint pl. acéllal) nem lehet az alumínium extrudációból eredő alakítási tulajdonságait elérni, megtartva annak alkalmazási lehetőségeit. Pedig mindennek megvan a maga helye a világban.

Azt tapasztaljuk, hogy az embereket „a merjetek már kicsik lenni” mottóval megpróbálják egyfajta rendezési- és méretezési sablonba, szűk lehetőségek közé beszorítani, ami az építészekre is hatással van. A szakemberek a téves információ hatására kezdenek újra lyukablakokat tervezni, holott a hazai és a külföldi trend, a keretrendszer- és síküveg gyártói fejlesztések sem ebbe az irányba mennek. Korunkban minden területen növekszik az információigény, az üvegtábla méreteknél ez úgy jelentkezik, hogy a kül- és a beltér közötti információcserét szeretnénk maximalizálni.

A nyílászárók kiválasztásánál ezt a méret maximalizálásával lehet elérni?

Igen. Mivel otthoni életünk nagy részét beltérben töltjük – családi házban kb. 90 százalékban, társasházban közel 100 százalékban –, ezért nagyobb üvegfelületekkel sokkal több információt tudok nyerni a kültérből például időjárás, fény, táj szépsége formájában. Nézzük meg, hogy az irodaházi technológiában mi a trend: most már gyakorlatilag csak üveghomlokzatot gyártanak, hiszen képesek vagyunk olyan mennyiségű és minőségű homlokzatot építeni alumíniumból, ami más anyaggal nem kivitelezhető. Az üvegtechnológiák, a bevonatok lehetővé tették, hogy olyan méretű, energetikai szempontból kritikus határokat is túllépő üvegfelületeket gyártsunk, amely már családi házaknál is kifizetődő. Nem beszélve azokról a szerkezeteket mozgató mechanizmusokról, kialakításokról, vasalati technológiákról és motorokról, amelyek kifejezetten a nagy üvegfelületek mozgatására, működtetésére fejlesztenek, gyártanak.

De mi merjünk kicsik lenni, mondják egyes, a PVC és a fa világában működő cégek. Hiszen érzik, nem tudják ezeket a trendeket a meglévő viszonteladói állománnyal követni. Bár sok-sok éve próbálják az olcsóbb és alacsonyabb tudású pvc, fa alaptermékeiket burkolati megoldásokkal értékesebbé tenni, hogy úgy nézzen ki kívülről, mintha alumínium lenne. De ezzel az eljárással milyen igényt is akarunk kielégíteni? Ez tipikusan az „oldd meg valahogy, csak kívülről nézzen ki szépnek” kategória. Én nem szeretnék így építeni, és nem is bíztatnék senkit, hogy így építsen.

Ha a trendek a nagy üvegfelületek irányába mennek, én nem tanácsolom az ellenkezőjét az építkezőknek, hiszen ez majd az eladáskor fog jelentősen negatívan visszaütni. Egy innovátor cég irányítójaként olyan megoldásokat kell javasolnom, melyek szintmagas és mozgatható üvegfelületeket, és a valóban a trend irányába mutató üveghomlokzatokat eredményeznek. Ezeket akár pvc-ből is meg lehetne csinálni kellő fejlesztéssel, hibrid anyagú megoldásokkal, de nem felületi szépítéssel. Alumíniumból és acélból a filigrán megjelenés szinte korlátlanul megvalósítható, de itthon is jelentős az az ügyfélréteg, aki a nagy szintmagas üvegfelületekhez is vaskosabb, őszintébb nyílászáró szerkezeti kultúrát szereti. Azokat miért nem szolgáljuk ki? Szerencsére Magyarországon is van, illetve értékesít olyan fa nyílászáró gyártó, aki ebbe az irányba megy, innovál és az ügyféligényeket reaktív módon profin igyekszik kielégíteni.

Egy nyílászáró lehet egyszerre nagy méretű és megfizethető?

Felesleges egy nyílászárónak mindent tudnia. Mikor lyukablakos házat tervezek, ezeknek a szerkezeteknek minden esetben nyílónak kell lenni azért, hogy szellőztetni tudjanak, nem lehetnek fixek, ráadásul ezekben az árkategóriákban ritkák a rejtett szárnyas kivitelek, így jelentős üvegfelület eltérés adódik a fix és nyitható szerkezetek között.

Én arra biztatom az ügyfeleket, hogy már eleve hővisszanyerő gépi szellőztetést alkalmazzanak a családi házukban, mert annak jelentős élettani értékei mellett hűtés-fűtés költségmegtakarítással is szembesülnek. Így teljesen felesleges minden szerkezetet nyitni, minden ablakot nyíló-bukóra gyártani, vasalattal és kilinccsel felszerelni. Ez már csökkenti az árat. Minden egyes helyiségben legyen egy nyitható felület, de az azon kívüli szerkezetet próbáljuk úgy megtervezni és beépíteni, hogy azok a legköltséghatékonyabbak legyenek, azonos megjelenéssel. A legolcsóbb, amikor fix keretbe teszek egy üvegpanelt. Nem az üveg a drága a nyílászárónál, hanem annak a keretrendszere, annak az elhelyezése és csomóponti kialakítása, árnyékoló kapcsolata.

Egy gondos, előre átgondolt tervezési folyamattal, jelentősen tudom csökkenteni a nyílászáró költségeimet. Ezt a saját házainkon is látjuk, mert azoknál az épületeknél, ahol időben bevonnak minket a tervezési folyamatba, a csomóponti tervezésbe, azokat sokkal olcsóbban meg tudjuk építeni. A nyitható-csukható felületek arányát a fix felületek irányába toltuk el. Nincsenek rovarhálóim, mert nem nyitok annyi ablakot, hiszen a gépi szellőztetés biztosítja a friss levegőt. Azonban, ha ki szeretnék menni, megvan a lehetőség, hogy ki tudjak lépni az erkélyre vagy teraszra. Egy lyukablakos megoldásnál minden felületet nyitnom kell. Emellé jön a beépítés, az elhelyezési segédanyagok, az árnyékolók költsége. Ezért és a tartóssága miatt lehet olcsóbb is egy fajlagosan drágább alumínium nyílászáró rendszer nagy felületen.

Bizonyos méretű, 2800-3000 milliméter magas emelő-toló szerkezeteknél szintén az alumínium javára dől el a négyzetméterár. Ha pedig olyan nyitási módot kell alkalmazni, amikor osztóborda nélkül egyben kell nyitnom egy 3 méter magas erkélyajtót, azt is nyilván csak alumíniumból lehet megoldani. Ebből is látszik, hogy a nagy mérethatároknál már biztosan az alumínium javára dől el a dolog.

És van még egy fontos szempont, az épület értéke. Nézzük meg azokat a családi házakat, amiket a ’70-es években építettek, ott mi érték? Nézzük meg a ’90-es évek elején épített tornyos-boltíves lakóházakat, az sem képez jelentős anyagi értéket ma. Minek van most keletje? Mi az, aminél nem a település/telek elhelyezkedése határozza meg többségében a használt családi lakóingatlan vételárát? A 20-as években épült, nagy üvegfelületű, acélablakos Bauhaus házaknak. Azokat mentik meg, vagy az új házaknál Bauhaus jelleggel építenek homlokzatokat. Egy igazán átgondolt, ötletes, nagy üveges homlokzat 100 év múlva is érték lesz.

Az alumínium nyílászárók merészebbek, filigránabbak, gondozásmentesek. A felületekkel nem kell foglalkozni azon kívül, hogy lemosom tisztítószeres vízzel. Könnyű a karbantartása is, hiszen a vasalatok takartak, és a szerkezetek olyan motorral és elektronikával vannak ellátva, melyek a legnagyobb alumínium rendszergazdáknál – az autóalkatrész gyártók mintája alapján – raktározott alkatrészek miatt szervizelhetők, tervezetten 30-40 évig kényelmesen karbantarthatók. Arra bíztatok mindenkit, merjünk picit bátrabban homlokzatot tervezni. Hosszútávon is megéri.

További Hírek
01
020
2021 / 01 / 06
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Az alumínium ablakok és ajtók a norvég építészetben is kiemelt szerepet játszanak. Nemcsak a középítkezéseken, hanem a lakóépületeknél, a társasház beruházásoknál is. A KAV hosszú távú célja az izlandi után a norvégiai tapasztalatszerzés, ezért felvételét kérte a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamarába (MNKK). A lehetőségekről a kamara alapítójával, Jankovics Klárával és Kosztyi Beatrix, külgazdasági attaséval, a kamara főtitkárával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 21
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 10 / 03
A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket
Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.
Bővebben
2021 / 08 / 05
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2020 / 04 / 21
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2021 / 09 / 24
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben