INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 11 / 17
„Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában”

Az ALUTA – mint a hazai alumínium homlokzatépítők és nyílászáró gyártók egyetlen hazai szakmai egyesülete – minden évben szervez bel- és külföldi tanulmányutakat tagjai számára. Idén a közel 18 millió lakosú Hollandiába vezetett a külföldi utunk, mely során kiváló szervezéssel sikerült jelentős mennyiségű különleges épületet meglátogatnunk. Csapatunk Amszterdam és Rotterdam városait vette górcső alá, mely során az európai és a gyarmati történelem, a művészettörténet és a mérnökkultúra máshol nem látható egyvelege tárult a szemünk elé. Ha cölöpre épített városról beszélünk, legtöbbször mindenkinek Velence jut az eszébe. Pedig Amszterdam is így épült, mi több, így épül ma is. A jórészt tengerszint alatti autómentes belváros hajózható csatornákkal szabdalt kajla középkori házsorai, mint egymásra borult részeg gyufás skatulyák mutatják sok száz éve büszke arcukat a történelmi viharoknak. Túlélték a tűzvészeket, a pestist és az árvizek sokszori támadását, és tessék itt vannak ma is velünk. Azt súgják a ferde falak, hogy így kell az értéktelen mocsár helyén mérnöki tudással gátakat és csatornákat, raktárakat és egy jól lakható várost, hova tovább országot építeni.

 

Amszterdam óvárosában, majd az újonnan lecsapolt területeken épült kötöttpályás és gépjármű utak, lakó- és irodaépületek valamint víziutak láttán a történelem tisztelete, a sokszínűség, az értékteremtés, a végletekbe hajló mérnöki szaktudás és a mindenre odafigyelés jutott eszünkbe. Érkezésünk után azonnal egy csoportos esti gyalogos majd hajós programmal igyekeztünk esszenciális élményeket nyerni a középkori építészetről, a felhasznált anyagokról, a várostervezésről, a hollandok tűzzel és a vízzel való küzdelméről. Érdekes volt megélni azt az urbanisztikai élménycsomagot, amelynek külső burkolata a történelmi hűségnek izzadságszag nélküli megfelelés, belső magja viszont egy több száz éves építőmérnöki kultúra eredményeképp mindenben változatossá és élhetővé tett emberi léptékű világváros.

 

Az első teljes napunk Rotterdamról szólt, de útközben még megnézhettük a Walley Towers-t, amely tömegében völgyet formázó Jenga játék és modern üveghomlokzatos magasházak ízléses keveréke. A felhasznált külső burkolatok, a megannyi erkély és terasz, a térhatároló valamint statikai üvegfelhasználások teszik különlegessé ezt az iroda- és lakóépületet. Az apró részletekben is átható, nem költségcentrikus tervezői igyekezet egy laikus számára talán nem szúr szemet első látásra, de nekünk egyértelmű volt. A ház főbejáratán belépve impozáns megoldásokat látunk, a fal- és lépcsőburkolat, a sejtelmes formahasználat instant értékeket tolmácsol. Beljebb sétálva egy passzázs osztja el az érkezőket, fejünk felett nagyvonalú üveggerendával gyámolított strukturális üvegfödémmel bevilágítva azt. Minden helyiség, a közösségi- és kommunális terek (akár a klasszikus lépcsőházak is) odaillő falburkolattal és világítással vannak ellátva, a színharmóniára különösen ügyelve. Az épületben működő belsőépítész tervező és értékesítő cég segítsége okán az egyik felső szinti bemutatótermükbe is betekinthettünk. Fentről parádés kilátás nyílt a városi toronyépületekre és azok elrendezésére is, már amennyit az eső miatt észlelni tudtunk. Apropó elrendezés, izgalmas tapasztalat volt a funkciók egymás mellett kezelése is. Itt, épületünk lábánál ugyanis sok pályás, műfüves sportlétesítmény terül el, és ott állva egyáltalán nem volt zavaró az eltérő felhasználású elemek rendezett keveredése. Nálunk egy ilyen szoros beépítettség az autózási és parkolási szokásaink miatt elképzelhetetlen lenne.

 

Rotterdamban a városi főpályaudvarnál kezdtük az épülettúránkat, melynek különleges homlokzatburkolata méltósággal emeli ki az egyébként is különleges kubust és üvegfalakat. A felhasznált anyagokat és értékállóságot mutatja a homlokzati és beltéri üvegpalást teherhordó acélvázához kapcsolt önhordó JANSEN acél függönyfal rendszer. Míves munka, jó tervezés. Ezt követte a különleges Depot Boijmans Van Beuningen, egy – IKEA csésze ihlette – szinte kör alaprajzi vonalú és dongahomlokzatú üvegépület, melynek funkciója is nagyon különleges, ugyanis egy korszerű mesebeli múzeum-raktárbázis kapott benne helyet. A hatalmas liftek, a tárolóterek, előadótermek, kutató vagy restaurátor munkaterek egy olyan modern lég- és páratechnikai megoldásokkal biztosított beton- és üvegkalitka rendszerbe épültek, amelyek közötti beltéri közlekedésemkor a Harry Potter filmekből ismerős mesebeli iskola, a roxforti kesze-kusza öntudattal bíró lépcsői jutottak eszembe. Közben üvegkapszulákban vagy lebegő üvegterekben megannyi geg, modern és történelmi művészeti alkotás pihen, tovább élezve az egyébként is csodálkozó látogatók figyelmét. Közben itt-ott, mintegy hanyagul azért vannak kiállítva műtárgyak, de az alkotók nevére pillantva sokszor megdermedtünk. Úgy állították ki a leghíresebb alkotók műveit, mintha azokat ott és akkor csak ideiglenesen otthagyták volna a rakodók az ebédszünet idejére. Persze titokban vigyáznak rá, de így valóban különlegesebb és természetesebb élményt nyújtanak a remekművek.

Ebédidőben egy különleges piacépület felé vettük az irányt. A piaccsarnok tulajdonképpen egy nagy streetfood kiállítás, nem is titkolva azt, hogy ez egy lakóépület gyomra. Két, nézetben íves bütü homlokzatát egy-egy hatalmas hátsó feszítőműves pontmegfogásos üvegfal uralja. A nagy kilengésre méretezett edzett üvegfal kellő fényt és jóleső kültéri érzést juttat a beltérbe, a mennyezetburkolat pedig vidám formákkal plotterelt üveggel segíti ezt. A beltér felé fix ablakok, míg a kültér felől erkélyek világosítják a piac köré (és tulajdonképpen fölé) épített lakásokat, hiszen drága a telek, ki kell használni a lakásépítés lehetőségeit. A gyors ebéd után a „kockaházakhoz” sétáltunk át. A „kockaházak” ötletgazdája Piet Blom építész volt, aki álmai megvalósítása során a “városi erdőt” formázta meg. A fák törzsét az alátámasztó falazatok, míg a lombkoronákat a lakótereket magába foglaló, sarkára állított kockák szimbolizálják. Az egyik lakás látogatható, így betekinthettünk egy pár percre. Lakni nem ajánlom senkinek, hacsak nem szereti a mindennapi kihívásokat, mert a lépcsők szűkek és magasak, a lakóterek kicsik és sötétek, ellenben kompromisszumokkal terheltek. Olyan nekem ez a lakás, mint az állatkerti zsiráf esete: “szép-szép, de otthonra nem kéne”. Túránk következő állomása egy alumínium nyílászáró gyártó szívéhez közel álló épület, a ‘De Rotterdam’ volt. A magasház különlegessége a megjelenésében, az elcsúsztatott hasábok fenséges látványában keresendő. A pazar belső terekből olyan kilátás nyílik a megjelenő Erasmus hídra, amit ember könnyen nem felejt el. (E híd formavilága – a UNStudio tervezőiroda újabb vállalása miatt – egyszer majd Budapestről is ismerős lehet, ugyanis a Dunára tervezett, új Budáról Csepelre vezető mederhíd két pilonnal ugyan, de nagyon hasonló megjelenést mutat majd.) Patinás klinker burkolatos lakóépületek közül emelkedik ki a mélységben több helyen síkban ugratott neutrális magasházi homlokzat, melynek egyszerűségén és alkotói filozófiáján mi is csodálkoztunk. Mitől “működik” ez a ház, mitől olyan egyszerű és mégis bonyolult egyben? Egy építész talán egész élete során ezt az érzést szeretné megismertetni a háza lakóival, látogatóival. Itt beteljesült ez a vágy, a “De Rotterdam” kortársainak magasra tette a lécet.

 

Rotterdami kitérőnk végére hagytunk egy víz fölé benyúló, a víz irányába kifelé emelkedő, a part felé teraszos homlokzatú, futurisztikus társasházat. Az épület jellege érkezéskor nem is fogható fel, a teraszos szintelrendezés, a fa- és alumínium burkolatok rendezettsége vagy az erkélyek sorba rendezése első pillantásra nem is teszik annyira különlegessé a házat. A belső zárt udvarra bejutás után viszont a fejünkben teljes kavalkád lesz úrrá, hiszen ami elmaradt a part felőli tömegből, annak inverze lesz a víz felé benyúló forma. Egy lakáshoz tartozó kicsi kert vagy terasz drága és megbecsülendő dolog Hollandiában, a tájolással és lépcsős parti elrendezéssel ezt az igényt elégítette ki az építész. Ugyanakkor a víztükör felé nyitott udvari pihenőkert szegélyezte leülők és mólók egy nagyvonalú kifelé dőlő (emelkedő) homlokzattal tisztelegnek az itt uralkodó folyékony elemnek. A nyers alumínium homlokzatburkolat jelentősen túláradó homogenitást mutat a nyers alumínium nyílászárókkal, de a csillogó üvegkorlátos erkélyek okozta kiugrásokkal és törésekkel kellőképpen kompenzálja ezt. A belső udvar családias környezetét szemlélő csoporttagok beszélgetése közben eszembe jutott, hogy az idillt kissé árnyalja a lemezburkolatról visszaverődő zaj, igy az itt lakó gyerekek hétvégi hangos játéka közben bőven szükséges lehet a világhírű holland elfogadásra és türelemre.

 

Izgalmas volt látni a vízre épített “úszó” konténerlakásokat is, amelyek itt a lépcsős épület szomszédságában nyúlnak a víztükörbe. Olcsó de kompromisszumokkal telített lakhatási mód ez, ahol száz éve a legpraktikusabb közlekedési eszközök (kerékpár és hajó) használata előírás. Általában kicsit káoszos, de néhol nagyon rendezett formában élik az úszójárdákról megközelíthető, jól belátható otthonaikban mindennapjaikat az itt lakók.  Nekünk, a kerítésre, függönyre vagy árnyékolókra szocializálódott magyar átlagembereknek azonban kissé transzparensebbnek is tűnt kelleténél. Az átlag hollandoknak láthatóan nincs takargatnivalójuk, másképp és talán más miatt élik így a magánéletüket, érzésünk szerint nem féltik mástól az életmódjukat. Az úszó konténercsoportok között szemmel látható volt a helyi „Rózsadomb”, megtaláltuk a kis „Angyalföld”-et és volt „Józsefváros”-i zóna is. Külső látvány mellett a belső berendezés minősége és mennyisége teszi mások előtt meztelenné az anyagi különbségeket, de nyíltan és hanyagul vágta arcunkba e kis helyen összezsúfolt közösség, hogy így is működik minden. Ez a társadalmi hitvallás jó kitapinthatóan a napi építészetben is jelen van. Ezt támasztja alá az új épületek ablak és üvegfal transzparens elrendezése is.

 

Hazaindulásunk napján Amszterdamban maradtunk, ahol városi sétán ismerkedtünk a középkori múlttal és identitással, a közlekedési modellel és az általános életvitellel. Az első 3D nyomtatott híd mellett jutott időnk némi építéstörténeti bejárásra is, ahol a csatornák között gyalog jártuk be a legismertebb belvárosi műemlékeket. Hazarepülés előtt pici szabadidőnk is akadt, így kihasználva az internetes jegyfoglalás lehetőségét, páran meglátogattuk a Rijksmuseum fantasztikus kiállítótereit. Kedvencem, Rembrandt Éjjeli őrjárata és a lenyűgöző művek között fogtam fel igazán a holland gyarmati múlt gazdaságra, életfelfogásra, gasztronómiára, küldetéstudatra és művészetre gyakorolt hatását. Semmi sincs véletlenül, a gyarmattartás behozhatatlan gazdasági előnyökkel járt és jár ma is. Mindez, az évszázadok alatt összehordott és ebből kivirágoztatott érték semmit sem ér egy olyan országban, amely hazánkhoz képest fele akkora és ennek harmada a tengerszint alatt van, ha nincs a katasztrófák utáni állandó megújulás és átszervezés, a megbecsült mérnöki előrelátás és a mindent behálózó műszaki megoldásokra való igény az együttélés toleranciájába ágyazva.

 

 

 

Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában
01
00
További Hírek
01
020
2021 / 10 / 08
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2022 / 06 / 09
Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
A lakóépületek építészeti trendjeinek változásával egyre nagyobb üvegfelületek jelennek meg az ingatlanokon, miközben a keretrendszerek méretigénye csökken. Így egyre többször merül fel az eddig csak a kommunális építési kultúrában jelenlévő acél nyílászárók használata. Arról, hogy milyen esetekben érdemes alumínium nyílászárók helyett acél nyílászárót választani, és mit tud ez a termékkör, Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2022 / 08 / 18
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Bár az egyik legkorszerűbb homlokzati elem az üveg, a tervezési folyamat során számos probléma adódhat, ha nem megfelelő módon átgondolt üvegszerkezetek alkalmazására kerül sor. Hogy mitől különlegesek az üvegszerkezetek, és miért fontos, hogy már a tervezés során hozzáértő szakági tervezők foglalkozzanak ezekkel az épületelemekkel, arról Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 06 / 11
KAV – Odafigyelünk arra, hogy a megrendelő mit szeretne megvalósítani!
A KAV csapata folyamatosan bővül, jelenleg is több pozícióra keresünk munkatársakat. Hégli Henriette közgazdász végzettséggel, ügyvezetői és ingatlanértékesítői pályafutás után tavaly júliusban érkezett a cégünkhöz. Projekt koordinátorként ő felel az egyedi árajánlatok készítéséért. Ahhoz, hogy a feladatát a lehető legoptimálisabban tudja ellátni, az indulás első pár hetében egy gólyaprogramban vett részt, amelynek keretében részletekbe menően, a cég működésének minden területére kiterjedően ismerte meg az egyes munkafolyamatokat, az egyedi nyílászárók piacát, a KAV-os gondolkodást.
Bővebben
2019 / 10 / 24
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2021 / 10 / 29
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2023 / 01 / 02
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben
2017 / 10 / 30
Örökpanorámás minimál ház Budán
Beszélgetés az építtetővel
Bővebben
2022 / 05 / 05
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2022 / 02 / 11
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben