INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 08 / 18
„Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel”

Bár az egyik legkorszerűbb homlokzati elem az üveg, a tervezési folyamat során számos probléma adódhat, ha nem megfelelő módon átgondolt üvegszerkezetek alkalmazására kerül sor. Hogy mitől különlegesek az üvegszerkezetek, és miért fontos, hogy már a tervezés során hozzáértő szakági tervezők foglalkozzanak ezekkel az épületelemekkel, arról Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk.

Ha az üvegszerkezetekről és az üvegről, mint anyagról beszélünk, mi az, amit elsőként át szokott adni a hallgatóinak?

Az üvegszerkezetek tervezésével foglalkozó tantárgy bevezető előadásban az egyetemen mindig elmondom, hogy napjaink egyik korszerű homlokzati eleme az üveg. Nagyon hálás anyag, hiszen szinte tetszőlegesen alakítható, transzparenciát biztosít, újrahasznosítható. Az üvegszerkezetek alkalmazása kapcsán azonban van egy nagy ellentmondás. Az építészek transzparenciára törekednek, vagyis minél nagyobb üvegfelületeket szeretnének alkalmazni. Minél nagyobb egy üvegfelület, annál nagyobb a probléma. A benapozásból adódóan ugyanis felmerül az árnyékolás kérdése. Az igazi árnyékolás mindig külső oldalon helyezkedik el meggátolva a napsütésből adódó energia, valamint a káprázást okozó erős fényhatás bejutását a térbe. Ebből adódóan gyakorlatilag eltűnnek ezek az üvegfelületek, az árnyékolók leengedésével egy új építészeti megjelenést kap az épület. Szerencsére az üveggyártók elindultak a napvédő üvegek fejlesztésének irányába. Persze ennek is vannak nehézségei. Olyan, mintha napszemüvegen keresztül néznénk a világot. A védelmet egy nagyon finom, fémes jellegű bevonat biztosítja. Ez elszínezi az üveget, így csökken a fényáteresztés és egyben megnő az üveg külső oldali reflexiója, tükröződni fog.

Az előadásaimon emellett mindig kitérek a teherhordó üvegszerkezetekre is. Ezek a homlokzatban mintegy másodlagos teherhordó szerkezetek dolgoznak. Ebben az esetben nemcsak az épület héja, a külső térelhatárolása az üvegszerkezet, hanem ennek a megtámasztása is. Ilyen épületek megvalósításán dolgozunk most, e koncepcióval több projekt is elkészült már.

Milyen típusú szerkezetek biztosítják ezeknél a teherhordást? És miként kell ezek tervezéséhez egy építésznek viszonyulni?

Ezekbe az épületekbe üveggerendák, üveg tartószerkezetek készülnek, melyek általában víztiszta üvegek, tehát az előzőekben említett árnyékolási probléma nem merül fel. A héj váz azonban, amire ezek rákerülnek, az okozza a gondot. Mindig elmondom, hogy ma az építészeknek tulajdonképpen polihisztornak kellene lenniük. Minden, az épületbe bekerülő anyaghoz megfelelő mélységben kellene érteniük, hogy megfelelően tudják betervezni azokat. Ma az építészeknél az a gyakorlat, hogy a különböző szigeteléseket – víz, talajvíz, talajnedvesség, egyéb szigetelések –, amelyek a földbe kerülnek, azokat mindig kiadják speciális szakági tervezőknek. Igen ám, de az üvegszerkezetekkel kapcsolatosan, ami szintén speciális témakör, nem ez a helyzet. Saját maguk próbálják megoldani a problémákat, holott ez a szerkezet több, mint egy vízszigetelés. Héjalásként, vízszigetelésként működik, ráadásul légzáró is, de ami a legfontosabb, van egy különleges esztétikája, melyet sokféleképpen lehet megvalósítani az anyag ismeretével. A földbe kerülő vízszigetelést nem látni, annak nincs esztétikája. Az üvegszerkezetek épületeink kiemelten fontos építészeti elemei, mégis az építészek saját maguk próbálnak “elbíbelődni” velük ahelyett, hogy konzultálnának vagy kiadnák egy szaktervezőnek. Ezért is lenne szükség az építészeknek, mérnököknek speciális kurzusra. Én az építőmérnöki karon belül „terjesztem ezt az igét”, aminek már vannak bizonyos eredményei, hiszen a végzős hallgatók kis része ugyan, de elhelyezkedett olyan üvegszerkezet gyártóknál, feldolgozóknál, amelyeknél tényleg hasznosan tudnak dolgozni és hatékonyan tudnak e különleges szerkezet megvalósításában közreműködni.

A KAV munkatársai sokszor azt tapasztalják, hogy akár exkluzív családi házaknál is kapnak olyan tervanyagokat, amelyek az üvegszerkezetek, nyílászárók szempontjából nem ugorják meg azt a színvonalat, amit egyébként a ház képvisel. Ennek pont ez lehet az oka, amit az imént említett?

Igen, ennek ez az oka, hogy a tervezés során nincs olyan hozzáértő szakember, aki ezzel a témával mélyebben foglalkozna. Speciális műszaki ismeretekkel rendelkező társtervező nem működik közre. Most ne menjünk bele a teherhordó üvegszerkezetek kérdésébe, hiszen már egy normál függönyfal megtervezése során is olyan kérdések merülhetnek fel, amikben hozzáértő döntést kellene hozni. Ma az a gyakorlat, hogy az építészek ilyenkor a különböző rendszerforgalmazókhoz fordulnak, tőlük kérnek tanácsot és segítséget olyan kérdésekben is akár, hogy méretezzék le a szükséges szerkezeteket, borda mélységet, borda vastagságot. Ez nem a rendszerforgalmazó feladata lenne, hanem annak a szakági tervezőnek, akikből pillanatnyilag még kevés van. Érteni kell az építész gondolkodását, azt, hogy az adott homlokzattal mit szeretne elérni.

Vagyis, hogy ne sérüljön a tervezői koncepció azzal, hogy beépítenek bizonyos üvegfelületeket?

Pontosan. Gyakorlatilag ez a másik fontos mondanivalóm a mostani mérnök kollegák felé. Fontos, hogy értsenek a különböző szerkezetekhez, de még ennél tovább kell menni, meg kell érteni az építészeti gondolkodást is ahhoz, hogy a tervezés során segíteni tudjanak. Több rendszerforgalmazó is dolgozik Magyarországon, azok közül ki kell tudni válogatni, melyik rendszer alkalmas a megoldásra, melyik tudja a legjobban segíteni az építész által elgondolt megjelenést. Ez az igazi művészet. Tanári pályám során mindig is az volt az egyik legfontosabb mondanivaló, hogy egy épület akkor lesz jó, ha az építész elgondolását tudja segíteni a tartószerkezeti tervező, a villamos tervező, a homlokzat tervező és így tovább. A másik fontos dolog a kivitelezés, amikor egy épület megvalósul. A Budapesti Műszaki Egyetemen két Karról kerülnek ki azok a szakemberek, akik a megvalósításban közreműködnek, az Építészmérnöki és az Építőmérnöki Karokról. A megvalósításhoz is szükséges, hogy mélységében értsék az építész elgondolásait. Például tudni kellene rajzot olvasni. Hiszen mi a közös nyelvünk? A rajz! Ma mindenki számítógépen dolgozik. Egy baj van ezzel, a számítógép nagyon merev, de precíz. Én úgy szoktam mondani, hogy A3-asig vagyok hitelesítve, tehát A3-as rajzokat készítek kézzel, ezeket dolgozzák fel a kollégáim, ami sokszor lényegesen tovább tart, mint az ötlet kidolgozása szabadkézi rajzzal.

Ha már a tervezésről és a tervezési folyamatról beszélünk. Ön szerint mi határozza meg ma Magyarországon a tervezői szabadságot? A telek, a megrendelői igény, a piaci trendek….

Magyarországon leginkább a büdzsé. De pont az a tervező szabadsága, hogy az adott keretek között mindig megtalálhatja a megfelelő kialakítást. A mai építészetben minden építész önmegvalósításra törekszik, ami jó irány, mindenki egyedi, építészetileg átgondolt, jó épületet szeretne tervezni. Fontos, hogy szép építészeti elgondolást kellene megvalósítani, de ennek az anyagi vonzatát nem biztos, hogy fel tudja mérni az adott építész. Adott bekerülési költségre tervezni nagyon-nagyon nehéz dolog, különösen a mai világban. Ez a nagy művészet. Én egyébként azt gondolom, hogy a magyar építészek is vannak olyan jók, mint a külföldiek. Magyar tervek alapján is nagyon szép épületek épülnek, és látjuk azt is, hogy vannak külföldi sztárépítészek, akiknek a munkája nem biztos, hogy éppen a legjobb irányba megy el. Persze a külföldi szakemberek lehetőségei sokszor túlhaladhatják egy magyarét. Az is általános tapasztalat, ha hazánkban egy külföldi építész működik, a beruházó nem nagyon próbálja megnyirbálni a gondolatait, szemben egy hazai építésszel. A Zene Házánál volt az első olyan élményem, ami ritkaság: a Megrendelő segítségével az üvegszerkezetek tekintetében tovább fejlődött a projekt. Nem maradt meg a magyarországi megvalósíthatóság keretei között, hanem túllépte azt. Ehhez kellett, hogy az Építtető/Megrendelő is rájöjjön, sokkal nagyvonalúbb épület lesz az eredmény, ha olyan szerkezetté válik, ami végül megvalósult. Ezt az épületet kezdetétől fogva, mint szaktervező kísértem nyomon és segítettem. Az elején elsődleges szempont volt az, hogy a magyarországi gyártási lehetőségeket vegyünk figyelembe. Végül ezt el kellett engedni azért, hogy megvalósulhasson a jelenleg is látható megoldás. De például ott van a magyar tervezésű Néprajzi Múzeum, ugyanolyan különleges szerkezet, mint a Zene Háza. Ahhoz, hogy ilyen szintű épületek valósuljanak meg, nem elég egy építészeti elgondolás, a szaktervezők bevonása és a nyitott építtetői/megrendelői hozzáállás is fontos.

Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
01
00
További Hírek
01
020
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2020 / 03 / 30
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2022 / 09 / 01
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.
Bővebben
2021 / 10 / 29
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2021 / 01 / 06
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Az alumínium ablakok és ajtók a norvég építészetben is kiemelt szerepet játszanak. Nemcsak a középítkezéseken, hanem a lakóépületeknél, a társasház beruházásoknál is. A KAV hosszú távú célja az izlandi után a norvégiai tapasztalatszerzés, ezért felvételét kérte a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamarába (MNKK). A lehetőségekről a kamara alapítójával, Jankovics Klárával és Kosztyi Beatrix, külgazdasági attaséval, a kamara főtitkárával beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2022 / 04 / 08
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
A KAV megrendelői az ajánlatadási, előkészítési- és kivitelezési folyamatokban több kollégánkkal kerülnek kapcsolatba egy-egy munka során. Ezek az értékesítő és kalkulátor munkatársaink, a műszaki- és gyártáselőkészítő mérnökök, a projektfelelős mérnökök majd a beépítést végző szakembereink. A műszaki- és gyártás előkészítő mérnökökkel nagyon ritka eset, hogy kapcsolatba kerül a végfelhasználó. Ebben a cikkben ezen szakembereknek munkáját szeretnénk bemutatni a Continental Golf Klub építési munkája kapcsán.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 06 / 09
Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
A lakóépületek építészeti trendjeinek változásával egyre nagyobb üvegfelületek jelennek meg az ingatlanokon, miközben a keretrendszerek méretigénye csökken. Így egyre többször merül fel az eddig csak a kommunális építési kultúrában jelenlévő acél nyílászárók használata. Arról, hogy milyen esetekben érdemes alumínium nyílászárók helyett acél nyílászárót választani, és mit tud ez a termékkör, Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 08 / 04
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.
Bővebben
2022 / 02 / 24
Alumínium nyílászáró trendek az ügyfelek igényei alapján
Ha alumínium nyílászárókról van szó, a KAV neve mára összekapcsolódott az egyedi ügyféligényekkel. Számos olyan elképzelés és terv fogalmazódik meg a hozzánk fordulóknál, amelyek a későbbiekben akár az alumínium nyílászárók fejlesztését is eredményezhetik. Így, ha a 2022-es év trendjeit szeretnénk bemutatni érdemes azzal kezdeni, mit tapasztal Lovász Károly, a KAV ügyvezetője és Mravik Csaba fejlesztési főmérnök, milyen termékeket keresnek most a családi házas építtetők.
Bővebben
2022 / 02 / 11
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 05 / 26
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2021 / 11 / 05
Tolóajtó alumíniumból 1.
Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.
Bővebben