2021 / 08 / 18
„Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára”

Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.

 

Az építőiparban tapasztalható árváltozások miként érintik a nyílászárók piacát?

 

Az árváltozás kérdése kapcsán különbséget kell tenni a nyílászárók alapanyag típusát illetően. A PVC-nél is van valamekkora áremelkedés, de közel sem akkora, mint a többi anyag esetében. A műanyag ablakoknál leginkább az üvegár emelkedés okoz árváltozást, valamint az Európában tapasztalható síküveg alapanyag hiány, melynek következtében a nyílászárós szakmának egyfajta hiánygazdálkodásra, kvótabizniszre kell átállnia. Bizonyos síküveg típusok rendelésekor ugyanis nem, vagy csak nagyon hosszú határidővel tudják kiszolgálni a nagyobb üvegfeldolgozó cégeket.

Az acélnál egyelőre nem tapasztalható árváltozás, pedig a melegen hengerelt idomacél termékek ára többszáz százalékkal is emelkedett. Az acél nyílászáró alapanyag árát érdekes módon ez még nagyban nem érintette, de csak idő kérdése. Ahogy a raktári hengerelt lemez alapanyagok elfogynak, az acél nyílászárók ára is emelkedni fog.

Az alumínium ötvények árában már 30-50 százalék közötti az árváltozás, présművi költségek és a bugázás terén is jelentős emelkedés következett be. Ezen növekmények az alumínium nyílászárók összesített rendszeranyag alkatrész áraiban eddig 7-14%-os százalékos árváltozást hoztak, de ez csak egy állapot, nem áll meg. Az üveg áremelkedése természetesen a mi piacunkat is befolyásolja, idén e területen is további áremelések várhatók. Fontos megemlíteni még azokat a problémákat, melyek főleg az elektromos termékeket érintik: a motorokba beépítendő alkatrészek és egyéb kiegészítő hiányok miatt a beszállítók csak hosszabb várakozás után tudják a megrendeléseket teljesíteni. Az alumínium nyílászárós piacon tehát az árnövekmény mellett majd a késedelmes beszállítások is problémát jelentenek. Az ügyfelek hiába döntenek és fizetnek időben, az alapanyag hiány miatt az eddigiekhez képest akár 12 hétre is növekedhet a gyártók felé történő rendszeranyag beszállítás, innen kezdve tud még csak gyártást ütemezni a gyártó.

 

Ez az alapanyag hiány globálisan jelen van?

 

Nem globális alapanyag hiány van a piacon, de sokrétű a probléma. Európában van hiány, de ez egyrészt kreált, üzleti lobbi okok miatt lépett fel, másrészt nagyon megnövekedett az igény az európai építési piacon is: a koronavírus-járvány miatt terhelt időszak után az alapanyagoknál dupla-tripla igény keletkezett, amit az egyébként is leszűkített áteresztési kapacitású beszállítói vonal nem tud olyan gyorsan teljesíteni. A kínai áruk elleni új, EU-s lobbi által kisírt vámterhei mellett (Kína ugyanis ez év elejéig Európába jelentős mennyiségű olcsó alapanyagot hozott) a külföldi és hazai beszállítói tulajdonosi körök pénztermelő manipulációja is jelentősen hatnak a piacra. Ezeket, ha addig nem lesz változás, hamarosan úgyis megoldja a kapitalizmus, azaz le fog állni. Majd a visszaállt árak után indulhat újra egyszer, de akkor már sajnos nem minden szereplőnek.
A fa nyílászáróknál az USA vs. Kanada perpatvar miatt sokkal problémásabb a helyzet. Az alapanyag árak a tavalyiakhoz képest több mint a duplájára emelkedtek, sőt valahol már a háromszorosát is meghaladta.

 

A fa és az alumínium nyílászárók ára ettől kiegyenlítettebb lesz?

 

Biztos, hogy marad még különbség. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ez a két termékcsoport nagyon nehezen hasonlítható össze. Az alumíniumot inkább a speciális vagy nagy felületű és nagy méretben mozgatható igényekre rendelik, míg a fa nyílászárók jellemzően a kisebb felületű, sokszor lyukablakos épületek nyílászárója. Ha van egy olyan épület, ahol vegyesen tendereztetnek minket, ott a korábban nagyon nyitott olló azért picit záródni fog, javul az arány. S ha az üveg áremelések ilyen ütemben folytatódnak – tekintettel arra, hogy mind a két termék hasonló üvegtípusokat is alkalmaz –, akkor ez a különbség tovább fog csökkenni.

 

A hazai minőségi lakásépítési piacot meghatározó két alumínium nyílászáró beszállító, a Schüco és a Reynaers miként küzd a változásokkal?

 

A Schüco beszállítása sokkal zavartalanabb, hazai disztribútoruk, az Alukönigstahl budapesti raktárának köszönhetően az eddigi szállításainkat közel napra pontosan tudták teljesíteni, és az előzetes beszállítási becsléseik is pontosak. A Reynaers-nál már nagyobb a szórás, szerintem a magyarországi raktározás hiánya okozza ezt a problémát. De ők is próbálják utolérni magukat, a lengyelországi giga raktárukkal próbálják a megnövekedett igényt kiszolgálni. Külön érdekesség, hogy a műgyantahiány is hatással van az alumínium nyílászárók piacára, jelesül a festékporokról van szó: nem tudunk olyan színben és struktúrában rendelni, amiben akarunk. Hiánygazdaság folyik, megmondják, hogy milyen típusú por van az igényelt színárnyalatból, és azzal kell a házat megcsinálni. Az is problémát okozott, hogy közel egy időben emeltek árat az alumínium rendszeranyag beszállítók az árnövekedés miatt. Ez az áremelési küszöb, amikor egy bizonyos nap után már magasabb áron lehet vásárolni, olyan megrendelési dömpinget, és összetorlódást eredményezett, amit még mindig érezni lehet. Mivel jelenleg átlagban 2-3 havonta emelkednek az árak, ezek a problémák tartósak lesznek. És akár az is előfordulhat, hogy egy bizonyos áremelkedési mérték felett már nem lesz érdemes megcsinálni egy projektet, mint ahogy nagyberuházásoknál lehet ilyeneket hallani.

 

Jelenleg a KAV-nál 21 projekt van folyamatban. Hogyan hatnak a cég működésére ezek a változások?

 

Ügyfeleink többségét nem érdekli, hogyan és honnan szerezzük be az alapanyagot, milyen márkával dolgozunk. Ők a KAV-val szerződtek, bennünk bíznak még akkor is ha a beszállítói késedelmek a mi hatáskörünkön kívül történnek. Legtöbb esetben problémánk mégsem a termék gyártásával vagy alapanyag beérkezésével van, hanem a tervezési kérdésekkel. Gyakorlatilag tervezetlen épületek jönnek hozzánk és ezzel a megrendelő, mi több, a tervező sincs kellőképpen tisztában. Olyan mennyiségű és minőségű szakági tervezési munkát, mérnökidőt kell beletennünk egy-egy épületbe az ügyfél jelentkezésétől számítva odáig, hogy megállapodás tud születni közöttük, ami sokszorosa az előre tervezetnek. Az előkészítésben és tervezésben elégetett idő, a gyártási és a kivitelezési szakaszban nagyon hiányzik. Még mindig nem értik a megrendelők, hogy először tervezünk, aztán kalkulálunk és a megállapodás után következhet csak az ablakgyártás valamint a telepítés szakasza.

A beszállítói késedelem az ügyfelek piaci rálátása miatt még nem csapódott le nálunk negatívan, tudják, hogy ez nem a mi hibánk. Nem a KAV felelős azért, hogy egy beszállítója nem tud időben teljesíteni. Extrém példát mondok: egy olyan prémium árnyékolástechnikai terméknél, ami mindig kb. 3 hetes érkezésű volt, most 8 hetes beszállításnál tartunk. A motor beszállítója ugyanis nem tud elektromos hajtómotort adni a zsaluziához. Olyan dominósorozatok indulhatnak el a jelenlegi helyzetben minden területen, ami még az őszi külső munkák befejezését is kockáztathatják, hiszen árnyékoló nélkül nem tudják a homlokzatot befejezni. Ez ősszel és télen veszélyes időszakokat, komoly vitákat fog eredményezni. Erre igyekszünk a megrendelőink figyelmét is felhívni.

További Hírek
01
020
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2020 / 05 / 27
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2019 / 10 / 03
A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket
Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2018 / 06 / 11
A KAV az építészek munkáját is segíti
Térítésmentes tanácsadással segíti ezentúl a KAV az építészek munkáját. A nyílászárók ugyanis annyira speciális szerkezeti elemek, hogy alapos megismerésük és a trendek követése szinte lehetetlen annak, aki nem erre a területre szakosodott. Az építészek felmerülő kérdéseikkel ezentúl Kiss Norberthez fordulhatnak, aki maga is építészként végzett, sokáig a tervezéssel foglalkozott, és már évek óta a KAV csapatát erősíti.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2020 / 01 / 24
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2018 / 10 / 17
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
Prémium, minimál, letisztult egyszerűség – ezek azok a jelzők, amik elsőre eszünkbe jutnak a Porsche-dizájn alapján megálmodott lakóingatlant meglátva. Építész szempontból szokatlan tervezési folyamat után valósult meg az épület, ugyanis a megrendelő nagyon konkrét elképzelésekkel és tervekkel érkezett. A rendhagyó munkáról a ház építészével, Unicsovics Istvánnal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 01
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2017 / 06 / 09
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2020 / 04 / 08
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben