2021 / 01 / 06
„Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata”

Egy óbudai lakóépület kapcsán dolgoztatok először együtt a KAV-val. Mik voltak a fő szempontok a munka során?

Egyre többször feszegeti az építészet azokat a határokat, hogy a kint és a bent miként kapcsolódhat. Ennél a háznál e gondolat köré épült a koncepció. A csapatom adta az építészetet és a belsőépítészetet is, ez kulcsfontosságú elem, hiszen mindent egy asztalnál meg tudtunk beszélni.

Kivételes helyen helyezkedik el a ház, az utca legmagasabb pontján, mögötte egy erdő található vaddisznóval, őzikével, előtte, „a lábánál” Budapest. Ezért az aktív élettereket tettük előre, hogy folyamatosan átélhető legyen a főváros látványa, míg az intim terek hátrafelé néznek. Ez a koncepció alapvetően az egész ház tagolását kettéválasztja. Elöl gyakorlatilag végtelen panoráma tárul elénk, hátul pedig a meredeken emelkedő részbe egy kő támfal lett berakva. Ez a gondolkodás határozta meg a belsőépítészeti programot is, hiszen húztunk egy vonalat, ahol meg is törik a tető. Majd megfogalmazódott az ötlet, hogy olyan nyílászáró kellene, ami ott sincs. Szó szerint ez volt az igény.

Miként tudod úgy megoldani a nyílászárót, hogy szinte észrevétlen maradjon? Az időjárásnak köszönhetően Magyarországon például ősz végéig lehetnek olyan napok, amikor nyitva van az erkélyajtó. Azt akartuk, hogy ilyenkor ne látszódjon, még a sarokban sem. Ez tényleg egy lehetetlen küldetés. Tűnjön el a nyílászáró, de amikor tél, hó és eső van az üvegfal adjon nekünk védelmet. Közben az oszlopok és a keresztmetszetek ne bombázzák szét a kilátást. A megrendelővel mindenhol voltunk, ahol ilyen léptékű nyílászárókat gyártanak, majd egyszer kikötöttünk a KAV-nál, és ott is ragadtunk. Azt gondolom, ezeket a hatalmas alumínium tolóajtókat, ekkora terheléssel, súllyal még ennek a csapatnak is kihívás volt elkészíteni.

Miért ragadtatok le a KAV-nál?

A modern házakban egyre nagyobb a fókusz az egyedi nyílászárókon. A KAV-nál megvannak azok a keretszerkezetek, amelyek süllyesztettek, és tudják azt a lehetetlen küldetést, hogy a lehető legkevésbé látszódjanak.  Vékony keresztmetszetű, szinte teljesen rejtett, alig látható szerkezetek ezek, extrém megoldások, melyek alkalmasak arra, hogy a kintet és a bentet a lehető legjobban összekössék.

A csapat az elejétől a végéig helyt állt, műszakilag is támogatták a munkát. Itthon nagyon kevés olyan cég van a piacon, aki ezt meg tudja tenni. Külföldön sokkal nagyobb kultúrája van egyébként a nyílászáróknak, a beépítésnek, olyan rendszerek is elérhetők, amik itthon még nem. Ebben a szegmensben is követők vagyunk. Az lenne a csoda, ha valami Magyarországon születne meg, lenne kitalálva

Nyílászárók kapcsán milyen nehézségek merülhetnek fel a tervezés során? 

Fontos, hogy a megrendelő fejében kell a gondolkodást átállítani. Évekkel, évtizedekkel ezelőtt, amikor utoljára építkezett, akkor a nyílászárók nem voltak ennyire kiemelt tételek. Akkoriban néhány százezer forintért vett ablakot, ma azonban egy beruházásban komoly rész a nyílászáró. A megrendelők nagy része sajnos nincs tisztában ezzel az arányváltozással.

Egy nyílászáró, egy megfelelő ponton elhelyezett alumínium tolóajtó vagy üvegfal ma akár design-elem lehet?

Bizonyos kategória felett egyértelmű irányként határozható meg néhány szempont: ne legyenek falak, minden legyen átlátható, minden legyen üveg. Ma ezt már szinte csak az alumínium nyílászárokkal lehet kivitelezni. Ezek sokszor designt meghatározó elemek is. Újabb kihívás a nyáron tapasztalható egyre magasabb hőmérséklet, ami miatt a csupa üveg terek iszonyúan fel tudnak melegedni. Így az árnyékolók is lényeges elemek lesznek. Ezért fontos a nyílászárók és az árnyékolástechnika integrációja, azok megoldásai.

Azt gondolom, nagyon drasztikusan változott az építészeten és a belsőépítészeten belül is az üveg aránya és a nyílászárók szerepe.

Milyen irányoknál, elemeknél, megoldásoknál látsz innovációs lehetőségeket?

A mi nézőpontunk, hogy flexibilisen, a lehető legkisebb látható keresztmetszetekkel tudjunk eltüntetni komplett falakat, erre pedig csak az üveg és a nyílászáró alkalmas.

Ahogy vastagodik a keretrendszer, úgy csökken az élvezetei faktor, ebben sok projektnél kompromisszumot kell kötni. Az lenne jó, ha a keretrendszer még vékonyabb lenne, vagy nem is lenne semmi.  Valamint a három rétegű üveggel van még egy érdekes játék, hiszen már az színez, ha kettőt egymás elé tolsz. Akkor már szemmel láthatóan érzékeled az üveget. Így az lehet még érdekes szempont, miként lehet a rétegek számát csökkenteni, hogyan lehet új megoldásokkal a súlyt, a rétegeket, a hőszigetelést megoldani.

Érdekes kérdés, hogy mi van a három rétegű üvegen túl, milyen megoldások? Egyáltalán van-e világ? Szerintem, kell, hogy legyen. És akkor már a keretrendszer, és annak mozgatása is egyszerűbb lenne.

Nekünk az a lényeg, hogy a lehető legkevésbé látszó módon, a lehető legkönnyebben a lehető legnagyobb felületeket tudjunk nyitni és zárni.

Hogy tud a megváltozott építészeti és belsőépítészeti igényekhez leginkább kapcsolódni a nyílászárós szakma?

Mivel annyira gyorsan változnak a trendek és az elérhető rendszerek, az a legnagyobb segítség, ha műszaki segítséget adnak nekünk, legyen szó hőhídról, csukásról, zárásról, emelésről, vagy éppen a csomópontok kidolgozásiról. Folyamatos segítségre van szükségünk az első gondolattól a beépítésen át az átadásig.

A nyílászárósnak együtt kell gondolkodnia velünk abban, hogy melyik profilrendszert és annak melyik termékét érdemes használni, ár-érték arányban mit lehet csinálni. Műszaki segítséget, javaslatokat ad, hiszen ő tudja a vágyakat műszaki oldalra lefordítani.

Kitalálsz egy épületet, ám már s műszaki tartalom megalkotásakor be kell lépnie a nyílászárós szakembernek, hogy megmondja melyik a legjobb megoldás, mi alkalmazható. Iszonyú mennyiségű információ, innováció, lehetőség van a területen, amit egy tervezőnek egyre nehezebb követni.  Míg 10-20 éve a teljes nyílászárós palettát át lehetett látni, addig mára ez teljesen megváltozott.

Hányfajta rendszer, megoldás létezik, mire kell figyelni, miként legyen beépítve, hogy a legjobb, mik a mérethatárok, mit bír el? Annyi kérdés felmerül, annyi aspektusa lett ennek a területnek, hogy a folyamatos közös munka és gondolkodás a legnagyobb segítség. Fontos, hogy a kreatív ötlet megszületése után minél gyorsabban kapcsolódjon be egy szakember, aki ért ehhez, tudja a műszaki tartalmakat és a specifikációkat. Hogy megvalósuljon egy ilyen léptékű ház, ahhoz egy ennyire jó megrendelő mellett az építészre és a megfelelő nyílászárós szakemberre is szükség van. Megrendelő, építész és a nyílászárós szakember mind a három kell

További Hírek
01
020
2020 / 10 / 01
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
Minden projekt más és más kihívás elé állítja az építészeket és a nyílászárós szakembereket is. Egyik referenciánk koncepciója a szárnyszerűen felnyíló tető és a padló által kifeszített térnek köszönhetően létrejövő korlátlan kilátásra alapul. A maximális transzparencia elérésére elsősorban a filigrán osztású megoldások, valamint a keretnélküli tolószerkezetek jelentettek megoldást.
Bővebben
2020 / 01 / 24
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2020 / 03 / 30
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2020 / 05 / 27
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 10 / 30
Örökpanorámás minimál ház Budán
Beszélgetés az építtetővel
Bővebben
2020 / 07 / 02
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2019 / 10 / 03
A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket
Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.
Bővebben
2019 / 08 / 07
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2017 / 06 / 09
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2021 / 09 / 16
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2019 / 01 / 09
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 02 / 27
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2018 / 06 / 11
A KAV az építészek munkáját is segíti
Térítésmentes tanácsadással segíti ezentúl a KAV az építészek munkáját. A nyílászárók ugyanis annyira speciális szerkezeti elemek, hogy alapos megismerésük és a trendek követése szinte lehetetlen annak, aki nem erre a területre szakosodott. Az építészek felmerülő kérdéseikkel ezentúl Kiss Norberthez fordulhatnak, aki maga is építészként végzett, sokáig a tervezéssel foglalkozott, és már évek óta a KAV csapatát erősíti.
Bővebben
2021 / 05 / 03
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben