INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 01 / 17
„Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén”

Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.

– A 2021-es müncheni BAU kiállítás elmaradt. A KAV munkatársainak nagyon hiányzott a külföldi légkör, a szakemberekkel való találkozás és az új termékek bemutatása. Mennyire éreztétek meg ennek hiányát az értékesítésben vagy a partnerkapcsolatokban?

Valóban nagyon furcsa volt, hogy a páratlan naptári években megszokotthoz képest nem Münchenben kezdődött a szakmai, üzleti új esztendő. A vásári időszakban indítottuk el az i.NOW (Innovation Now) programot, amelynek keretében három fő témakörhöz kapcsolódva (Egészséges épített környezet, Intelligens építés, Biztonság az épületekben) online módon igyekeztük tájékoztatni partnereinket a várható újdonságokról. A járványügyi helyzet miatt természetesen nem álltak le a fejlesztések a Schüco bielefeldi központjában. A Jansen újdonságait is az online felületen és webináriumok segítségével mutattuk be, ehhez kapcsolódott egy nemzetközi online esemény is, amelyet a svájci központjukból közvetítettek. Az év indító műszaki inspirációk helyett nagyon hamar a megnövekedett piaci igényekkel találtuk szemben magunkat, nem jutott idő a búslakodásra. A Covid időszak sajnos minden területen a személyes kapcsolatok visszaszorulásáról szól, ennek minden hátrányával. Azt gondolom, hogy a partnerkapcsolatokban ez a jelenség a későbbiekben érezteti majd erősebben hatását, a gyors operatív feladat megoldásra rendelkezésre állnak a digitális csatornák.

– A pandémia miatt 2021-ben is sok probléma volt az ellátási láncok és alapanyag előállítás frontján. Hazai piacvezetőként hogyan és milyen eredménnyel tudtátok kiszolgálni a partnereiteket?

Mindent megtettünk hazai partnereink minél jobb kiszolgálása érdekében, de a nemzetközi szinten jelenlevő folyamatoktól sajnos nem függetleníthettük magunkat. Az ellátási láncokban tapasztalható nehézségekről igyekeztük transzparens módon tájékoztatni gyártó partnereinket, hogy ők ennek megfelelően tudják szervezni munkáikat a lehető legoptimálisabb módon. Felelőtlen ígéretekkel nem szerettük volna őket kellemetlen helyzetbe hozni. Az év vége felé már javuló tendenciákat is megfigyelhettünk ezen a területen.

– A KAV tavaly is sok nagyértékű családi ház nyílászáró rendelése alkalmával döntött a Schüco alumínium, valamint a Jansen acél alapanyagokból történő nyílászáró gyártás mellett. Alumínium termékkörben a Schüco ASS 77 PD keret nélküli, valamint az ASE 80-as tolóajtórendszer volt a legtöbbet rendelt termék nálunk. Ti hogyan értékelitek a prémium termékek piacán nyújtott teljesítményeteket?

Elsősorban ezúton is köszönjük a bizalmat. A prémium termékek piaca évek óta folyamatosan és stabilan növekszik hazánkban. Az említett toló szerkezetek jól alkalmazhatók ezen szegmensben. A prémium piac kiszolgálása jóval komolyabb szakmai és kommunikációs felkészültséget igényel, a legújabb innovációk itt jelennek meg, szinte minden egyes legyártandó szerkezet külön kihívást tartogat. A tervezői és megrendelői igények méretek és műszaki tartalom tekintetében itt a legmagasabbak, komoly erőfeszítést igényel, hogy folyamatosan meg tudjunk felelni a mindenkori elvárásoknak. Úgy érezzük, hogy ezen a területen további fejlődésre van még szükségünk, szerencsére a Schüco is érzékeli a prémium szegmensben rejtőző lehetőségeket.

– Mit vártok a 2022-es évtől a kommunális projektek, valamint a prémium lakossági értékesítésben? Tudjátok folytatni ezt a versenytársak által is nehezen tartható emelkedést?

Azt gondoljuk, hogy némi stabilizálódást követően további eredményes évek várnak a magyar építőiparra. Az egyes projekt típusok százalékos fejlődése között természetesen lehetnek eltérések, de az összkép pozitívnak ígérkezik. A lakóépület építésen belül – ahogy már említettem – a prémium kategória jelenléte tűnik a legkiszámíthatóbbnak. A porszóró üzemmel kiegészült hazai raktárbázisunk már nem csak a magyar, hanem a szomszédos Alukönigstahl piacok logisztikai partnereként is szolgál, ami hazai ügyfeleinknek is biztonságot nyújt.

– Mi a tanácsod a most családi házat tervező építészeknek? Milyen trendeket vizsgáljanak és járjanak körül?

Az építészeknek meg kell felelniük a megrendelői igényeknek is. A családi ház kategóriában jellemzően nem professzionális, szakmai befektetőkről van szó, a magánszemélyek általános építésjogi, műszaki, gazdasági, energetikai tájékoztatása nagyon erőforrás igényes. Egy jó felkészültségű technológiai partner ajánlása és a vele való közös egyeztetés nagyon sok felesleges kört tud megelőzni. Építész szinten lehetetlen az összes alkalmazott technológia részleteit ismerni, nagyon fontosak a felkészült tanácsadók. Az energetikai és a funkcionális, használati kérdések alapos körüljárása elengedhetetlen ahhoz, hogy a megrendelők végül elégedettek legyenek a végeredménnyel.

– Ha már a tanácsoknál tartunk. Mit ajánlasz a családi házat építőknek? Mire figyeljenek a kiválasztáskor, legyen az alapanyag vagy nyílászáró gyártó?

Mindenképpen érdemes a választás, a döntés jogát saját kézben tartani, még ha ez extra feladatokkal is jár. A megbízhatóság, elérhetőség, a stabil piaci jelenlét az elsődleges. Minden építési projekt új, egyedi eset, a váratlan, kellemetlen helyzetek esélye kódolva van a rendszerben – még akkor is, ha a lehető legjobb tervek állnak rendelkezésre. Azt se feledjük, hogy a nyílászáró szerkezetek mozgó elemei az épületnek, a későbbiekben is karbantartást, javítást igényelhetnek. A büdzsé nyilván determinálja a keretanyagot is, de azt látjuk, hogy az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén. Nagyméretű, filigrán megjelenésű, transzparens szerkezetek megvalósítása esetén pedig szinte megkerülhetetlen az alkalmazása. A klímaváltozás, ill. az energiahatékonyság jegyében a nyílászárók mellett egyre inkább előtérbe kerül az árnyéklás kérdése is, amit mindenképpen érdemes a nyílászáróval együtt kezelni, hiszen fizikailag és funkció tekintetében is szervesen összekapcsolódnak. Ehhez az Alukönigstahl a Warema rendszereit kínálja, amivel az árnyékolás szinte minden területét le tudjuk fedni.

Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
01
00
További Hírek
01
020
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Az alumínium ablakok és ajtók a norvég építészetben is kiemelt szerepet játszanak. Nemcsak a középítkezéseken, hanem a lakóépületeknél, a társasház beruházásoknál is. A KAV hosszú távú célja az izlandi után a norvégiai tapasztalatszerzés, ezért felvételét kérte a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamarába (MNKK). A lehetőségekről a kamara alapítójával, Jankovics Klárával és Kosztyi Beatrix, külgazdasági attaséval, a kamara főtitkárával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2021 / 11 / 15
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászáró választása, homlokzat tervezésekor sokakban felvetődhet a kérdés, mi legyen a döntésünk szempontja: a design vagy a funkcionalitás? „A forma követi a funkciót” szólás ugyanis mára többszörösen átértelmeződött az építészek fejében, sokszor mindent alávetnek a külcsínnek, így a design öncélú tervezési elvként jelenik meg. Építészeket kérdeztünk arról, számukra mi a fontosabb szempont, ketté kell-e választani a design és a funkcionalitás kérdését.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2020 / 03 / 18
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 06 / 11
KAV – Odafigyelünk arra, hogy a megrendelő mit szeretne megvalósítani!
A KAV csapata folyamatosan bővül, jelenleg is több pozícióra keresünk munkatársakat. Hégli Henriette közgazdász végzettséggel, ügyvezetői és ingatlanértékesítői pályafutás után tavaly júliusban érkezett a cégünkhöz. Projekt koordinátorként ő felel az egyedi árajánlatok készítéséért. Ahhoz, hogy a feladatát a lehető legoptimálisabban tudja ellátni, az indulás első pár hetében egy gólyaprogramban vett részt, amelynek keretében részletekbe menően, a cég működésének minden területére kiterjedően ismerte meg az egyes munkafolyamatokat, az egyedi nyílászárók piacát, a KAV-os gondolkodást.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2021 / 10 / 21
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 03 / 03
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2021 / 10 / 01
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2022 / 05 / 26
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 05 / 05
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben