INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 10 / 07
„Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata”

A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.

 

A tervezés során mennyire figyelnek arra az építészek, hogy a nyílászárókat és a homlokzatot egy egységként kezeljék?

Bár a nyílászárók és a homlokzat nagyon szoros kapcsolatban vannak, azt tapasztalom, hogy alig van olyan terv, amiben erre az összefüggésre figyelnének. A korábban jellemző vakolt homlokzatok helyett egyre nagyobb számban jelennek meg burkolatok az épületen, amelyek bár eltartva adnak kérget a fogadószerkezettől, a téglából vagy vasbetonból készült faltól, még sincs meg az az általános tapasztalat, hogy ennek tervezésben, csomópont szerint hogyan kellene kinéznie.  Mi épül meg a helyszínen, milyen látvánnyal, hogyan fog összeállni a tervezési oldalon, tapasztalatunk szerint ritkán ismerik az építészek. Azt gondolom, hogy ebben kell őket segíteni. Ahogy egy nyílászáró gyártót is segíti a rendszeranyag gyártója vagy disztribútora, nekünk, homlokzatokkal és nyílászárókkal foglalkozó szakembereknek, szakkivitelezőknek kell az átmeneti információhiányos időszakban edukálni.  A tervezőknek, generálkivitelezőknek, építésvezetőknek el kell magyaráznunk, hogy ezek hogyan függnek össze egymással.

 

Mi a jelenlegi gyakorlat?

Leggyakrabban a megrendelők külön-külön tendereztetik a nyílászárót, a burkolatot, a vízzáró réteget, a takarólemezeket, tehát ami kívülről megjelenik a homlokzaton. Szerződéskötés után sokszor ezek cégek nem dolgoznak össze azért, megrendelői oldalról kellő időben nincsenek összefogva, hogy gördülékeny legyen a munka. Tehát mindegyik külön-külön elkezd dolgozni, aztán ahol találkoznak, találkoznak. Így már a folyamat közben jelenik meg az a kérdés, hogyan fog egyben kinézni. A munkafolyamat során a homlokzatos szakember az utolsó láncszem, tehát nekünk kell alkalmazkodnunk az addigi eredményhez, ami hálátlan dolog. Ha már a tervezés elején komplexitásában lenne kezelve a nyílászáró és a homlokzat kérdése, sokkal jobb lenne a végeredmény esztétikailag és a munkavégzés szempontjából is, nem beszélve az erőforrásmegosztás miatti költségoptimalizálásról.

 

A felmerülő problémákat gyakorlati oldalról, hogy képzeljem el? Mondjuk előfordulhat, hogy be van építve egy bizonyos alumínium nyílászáró, árnyékoló és emiatt ti nem tudtok valamit homlokzatburkolásban megoldani?

Például a megrendelő kiválaszt egy vastagabb szerkezetet, és amellett dönt, hogy ez valamennyire álljon ki a falsíkból. Ekkor megnő a burkolat távolsága a fogadó szerkezettől, és ez teljesen más konszolidálást, azaz távolságokat jelent, ami többletköltséggel jár. Ez esetben kialakulnak olyan beforduló részek, ahova két-három vagy akár 10 centis kávákat kell berakni, de ezzel a megjelenéssel a megrendelő nem számol. Vagy ha a burkolat ráfordul az alumínium nyílászáró tokjára, úgy az mellett, hogy esztétikailag más megjelenést fog eredményezni, többletköltsége is van, hiszen a távtartások megváltoztatásával az anyag oldaláról nő a költség. És ez ugyanígy igaz fordítva is: hogyha homlokzati síkon túl filigrán tokozatú egy nyílászáró szerkezet de kellő szélességű fogadószerkezetről nem gondoskodnak, akkor szintén nem lehet ráfordulni homlokzatburkolattal, mert a szigetelés helyigénye miatt ugyanúgy káva kerül kialakításra, ami esztétikailag szintén megváltoztatja az épületet.

 

Azért a középületeknél, a kommunális építészeti kultúrában már kezd megjelenni, hogy egy tervezés során közösen gondolkodnak a nyílászáróban és a homlokzatban…

Igen, ott már elindult ez a tendencia. Generálkivitelezőktől, sőt generál építészektől is egyre több megkeresés érkezik a közös előkészítő munka érdekében. Arra bíztatunk mindenkit, kezdjenek el dolgozni az üveghomlokzat- vagy nyílászáró specialista, valamint a homlokzatépítő céggel azután, hogy az építész elkészítette a látványterveket. Küldje el, hogy mit álmodott meg, majd egyeztetés és megállapodás után mi a nyílászáró és árnyékoló szaktervezővel kooperációban megrajzoljuk a csomópontokat. Egyszóval már a tervezési fázisban érdemes összedolgozunk a homlokzaton. Nyilván, ahogy a KAV-val is, a piacon működő legtöbb szakági tervezőkkel napi kapcsolatunk van. Ismerjük egymás gondolkodását, így együtt tudunk tervezni. Kommunális beruházásnál ez a generáltervező feladata. Az a generálkivitelező, amely szembesült már ezzel a problémával – tehát csak jelentős csúszással, magas többletköltségekkel tudott abszolválni egy épületet –, azok már tudják, hogy komplett homlokzatot kell megbízásként kiadni, a burkolatot és nyílászárót egységként kezelve. Olyan cégeket pályáztatnak meg, vagy hirdetnek ki tendergyőztesnek, akik már dolgoztak egymással, és ezeket a tervezési feladatokat közösen meg tudják oldani.

 

Mennyire számít az, hogy ma Magyarországon a szabályozásban, nem jelenik meg ez a kérdés a családi házas vonalon?

A szabályozásban a tervezők alatt a tájépítész, tűzvédelmi- és a villamossági, stb. szakember jelenik meg. Nyílászáróra, homlokzatra jellemzően nem vonnak be szaktervezőket vagy szakkivitelezőket, pedig a legnagyobb tapasztalat nyilvánvalóan náluk van a tervezési fázisban. Ha minket, vagy a KAV-ot megkeresnek ilyen kéréssel, sokszor tapasztaljuk, hogy a tervezési folyamat nincs beárazva és nem számolnak az ütemtervi időigényével. Az itt befektetett munka, csak akkor jön vissza, ha a gyártást és/vagy a kivitelezést is tőlünk rendelik meg. Nagyon fontos lenne, hogy erre megfelelő tervezői költségeket allokálnának. Másrészről én azt gondolom, hogyha nem is lehet egy kézben azaz egy cégben tartani az egész homlokzatot – nem nagyon tud ugyanis ez a szakma eltartani egy szakspecialista céget, aki a teljes homlokzatot megcsinálja –, ugyanakkor az lehetne egy működő munkametodika, hogy akik kívülről a homlokzaton együtt dolgoznak, azoknak igenis csomóponti részlettervekből kellene dolgozni. A szakkivitelezők, gyártók bevonásával, akik ismerik az új megoldásokat és technológiákat, legyen pontosítva milyen üvegtípusok legyenek betervezve, burkoláshoz milyen anyag legyen kiválasztva, annak minden tulajdonságát figyelembe véve. Ez mind a kivitelezés, mind pedig a felhasználás szempontjából fontos.

 

Mennyire értesz egyet azzal az állítással, hogy ma már a nyílászárókhoz építjük a házakat?

Valósnak látom ezt a kijelentést. Egy épület szerkezetét az esztétikai megjelenése határozza meg, aminek az egyik legfontosabb része a nyílászáró, a tolóajtó, a függönyfal. Egyre nagyobb ablakok, üvegfelületek kerülnek az épületekre, és ez határozza meg, hogy a tartó- valamint burkolószerkezetet hogyan építed meg.  Komoly szempont a dizájn egy épületnél. Emiatt újabb és újabb anyagok jelennek meg, amihez alkalmazkodni kell a mögöttes dolgoknak. Nyilván a funkcionalitás is meghatározza az épületnek a szerkezetépítését, például a Covid miatt megváltozott az irodaépületek belső elrendezésének az igénye. Makacsul egyetértek azzal, hogy kívülről, belülről vizuálisan az egyik legmeghatározóbb szempont, az a nyílászáró az épületen.

 

Családi házak kapcsán homlokzati kérdésekben milyen trendeket, anyagokat, megoldásokat látsz, ami az itthoni választásokat meghatározza?

Az eddig is használt táblás anyagok a családi háznál megmaradtak. Ilyenek például a szálcement vagy kompozit, melyek akár közel négy négyzetméteres táblaméretben is megjelenhetnek a homlokzaton.  Emellett egyre több épületen jelennek meg pusztán díszítő elemként a burkolatok vagy burkolatsávok. A homlokzaton megjelenő elemek hővédelmi tudása is egyre fontosabb szerepet játszik. Ma már nem a hidegtől, hanem a felmelegedéstől próbálják megvédeni az épületet, emiatt az átszellőztetett homlokzati kéregmegoldások egyre nagyobb teret kapnak. Ár-érték arányban a piac kezdi elfogadni a lakóépületekre szerelt homlokzattechnikát – ugyanúgy, ahogy az alumínium nyílászárók esetében is tapasztaltuk az elmúlt években –, hogy különleges megjelenésük, valamint egyedi tudásuk miatt bár drágább megoldásnak bizonyulnak, de hosszú távra tervezve e termékek kerülnek legtöbbször beépítésre.

 

Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
01
00
További Hírek
01
020
2022 / 05 / 26
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2021 / 10 / 29
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2022 / 03 / 03
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2022 / 08 / 04
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 15
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászáró választása, homlokzat tervezésekor sokakban felvetődhet a kérdés, mi legyen a döntésünk szempontja: a design vagy a funkcionalitás? „A forma követi a funkciót” szólás ugyanis mára többszörösen átértelmeződött az építészek fejében, sokszor mindent alávetnek a külcsínnek, így a design öncélú tervezési elvként jelenik meg. Építészeket kérdeztünk arról, számukra mi a fontosabb szempont, ketté kell-e választani a design és a funkcionalitás kérdését.
Bővebben
2022 / 11 / 17
Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában
Az ALUTA - mint a hazai alumínium homlokzatépítők és nyílászáró gyártók egyetlen hazai szakmai egyesülete - minden évben szervez bel- és külföldi tanulmányutakat tagjai számára. Idén a közel 18 millió lakosú Hollandiába vezetett a külföldi utunk, mely során kiváló szervezéssel sikerült jelentős mennyiségű különleges épületet meglátogatnunk. Csapatunk Amszterdam és Rotterdam városait vette górcső alá, mely során az európai és a gyarmati történelem, a művészettörténet és a mérnökkultúra máshol nem látható egyvelege tárult a szemünk elé. Ha cölöpre épített városról beszélünk, legtöbbször mindenkinek Velence jut az eszébe. Pedig Amszterdam is így épült, mi több, így épül ma is. A jórészt tengerszint alatti autómentes belváros hajózható csatornákkal szabdalt kajla középkori házsorai, mint egymásra borult részeg gyufás skatulyák mutatják sok száz éve büszke arcukat a történelmi viharoknak. Túlélték a tűzvészeket, a pestist és az árvizek sokszori támadását, és tessék itt vannak sok száz éve. Azt súgják a ferde falak, hogy így kell az értéktelen mocsár helyén mérnöki tudással gátakat és csatornákat, raktárakat és egy jól lakható várost, hova tovább országot építeni.
Bővebben
2021 / 11 / 19
Tolóajtó alumíniumból 3.
Előző cikkünkben a tolóajtók működési fajtái szerinti csoportosítást folytattuk, az emelő-toló és a bukó-toló tolószárnyakból épült termékekkel fejeztük be a korábban megkezdett sort. A következő két cikkben egy másik szemüvegen keresztük vizsgáljuk az alumínium toló megoldásokat, mégpedig nyitási képek szerint, de most a korábbi 3D szimulációink segítségét is megkapjuk a könnyebb értelmezéshez.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2019 / 10 / 03
A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket
Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.
Bővebben
2016 / 01 / 01
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2020 / 03 / 18
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2021 / 09 / 24
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben