INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 10 / 07
„Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata”

A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.

 

A tervezés során mennyire figyelnek arra az építészek, hogy a nyílászárókat és a homlokzatot egy egységként kezeljék?

Bár a nyílászárók és a homlokzat nagyon szoros kapcsolatban vannak, azt tapasztalom, hogy alig van olyan terv, amiben erre az összefüggésre figyelnének. A korábban jellemző vakolt homlokzatok helyett egyre nagyobb számban jelennek meg burkolatok az épületen, amelyek bár eltartva adnak kérget a fogadószerkezettől, a téglából vagy vasbetonból készült faltól, még sincs meg az az általános tapasztalat, hogy ennek tervezésben, csomópont szerint hogyan kellene kinéznie.  Mi épül meg a helyszínen, milyen látvánnyal, hogyan fog összeállni a tervezési oldalon, tapasztalatunk szerint ritkán ismerik az építészek. Azt gondolom, hogy ebben kell őket segíteni. Ahogy egy nyílászáró gyártót is segíti a rendszeranyag gyártója vagy disztribútora, nekünk, homlokzatokkal és nyílászárókkal foglalkozó szakembereknek, szakkivitelezőknek kell az átmeneti információhiányos időszakban edukálni.  A tervezőknek, generálkivitelezőknek, építésvezetőknek el kell magyaráznunk, hogy ezek hogyan függnek össze egymással.

 

Mi a jelenlegi gyakorlat?

Leggyakrabban a megrendelők külön-külön tendereztetik a nyílászárót, a burkolatot, a vízzáró réteget, a takarólemezeket, tehát ami kívülről megjelenik a homlokzaton. Szerződéskötés után sokszor ezek cégek nem dolgoznak össze azért, megrendelői oldalról kellő időben nincsenek összefogva, hogy gördülékeny legyen a munka. Tehát mindegyik külön-külön elkezd dolgozni, aztán ahol találkoznak, találkoznak. Így már a folyamat közben jelenik meg az a kérdés, hogyan fog egyben kinézni. A munkafolyamat során a homlokzatos szakember az utolsó láncszem, tehát nekünk kell alkalmazkodnunk az addigi eredményhez, ami hálátlan dolog. Ha már a tervezés elején komplexitásában lenne kezelve a nyílászáró és a homlokzat kérdése, sokkal jobb lenne a végeredmény esztétikailag és a munkavégzés szempontjából is, nem beszélve az erőforrásmegosztás miatti költségoptimalizálásról.

 

A felmerülő problémákat gyakorlati oldalról, hogy képzeljem el? Mondjuk előfordulhat, hogy be van építve egy bizonyos alumínium nyílászáró, árnyékoló és emiatt ti nem tudtok valamit homlokzatburkolásban megoldani?

Például a megrendelő kiválaszt egy vastagabb szerkezetet, és amellett dönt, hogy ez valamennyire álljon ki a falsíkból. Ekkor megnő a burkolat távolsága a fogadó szerkezettől, és ez teljesen más konszolidálást, azaz távolságokat jelent, ami többletköltséggel jár. Ez esetben kialakulnak olyan beforduló részek, ahova két-három vagy akár 10 centis kávákat kell berakni, de ezzel a megjelenéssel a megrendelő nem számol. Vagy ha a burkolat ráfordul az alumínium nyílászáró tokjára, úgy az mellett, hogy esztétikailag más megjelenést fog eredményezni, többletköltsége is van, hiszen a távtartások megváltoztatásával az anyag oldaláról nő a költség. És ez ugyanígy igaz fordítva is: hogyha homlokzati síkon túl filigrán tokozatú egy nyílászáró szerkezet de kellő szélességű fogadószerkezetről nem gondoskodnak, akkor szintén nem lehet ráfordulni homlokzatburkolattal, mert a szigetelés helyigénye miatt ugyanúgy káva kerül kialakításra, ami esztétikailag szintén megváltoztatja az épületet.

 

Azért a középületeknél, a kommunális építészeti kultúrában már kezd megjelenni, hogy egy tervezés során közösen gondolkodnak a nyílászáróban és a homlokzatban…

Igen, ott már elindult ez a tendencia. Generálkivitelezőktől, sőt generál építészektől is egyre több megkeresés érkezik a közös előkészítő munka érdekében. Arra bíztatunk mindenkit, kezdjenek el dolgozni az üveghomlokzat- vagy nyílászáró specialista, valamint a homlokzatépítő céggel azután, hogy az építész elkészítette a látványterveket. Küldje el, hogy mit álmodott meg, majd egyeztetés és megállapodás után mi a nyílászáró és árnyékoló szaktervezővel kooperációban megrajzoljuk a csomópontokat. Egyszóval már a tervezési fázisban érdemes összedolgozunk a homlokzaton. Nyilván, ahogy a KAV-val is, a piacon működő legtöbb szakági tervezőkkel napi kapcsolatunk van. Ismerjük egymás gondolkodását, így együtt tudunk tervezni. Kommunális beruházásnál ez a generáltervező feladata. Az a generálkivitelező, amely szembesült már ezzel a problémával – tehát csak jelentős csúszással, magas többletköltségekkel tudott abszolválni egy épületet –, azok már tudják, hogy komplett homlokzatot kell megbízásként kiadni, a burkolatot és nyílászárót egységként kezelve. Olyan cégeket pályáztatnak meg, vagy hirdetnek ki tendergyőztesnek, akik már dolgoztak egymással, és ezeket a tervezési feladatokat közösen meg tudják oldani.

 

Mennyire számít az, hogy ma Magyarországon a szabályozásban, nem jelenik meg ez a kérdés a családi házas vonalon?

A szabályozásban a tervezők alatt a tájépítész, tűzvédelmi- és a villamossági, stb. szakember jelenik meg. Nyílászáróra, homlokzatra jellemzően nem vonnak be szaktervezőket vagy szakkivitelezőket, pedig a legnagyobb tapasztalat nyilvánvalóan náluk van a tervezési fázisban. Ha minket, vagy a KAV-ot megkeresnek ilyen kéréssel, sokszor tapasztaljuk, hogy a tervezési folyamat nincs beárazva és nem számolnak az ütemtervi időigényével. Az itt befektetett munka, csak akkor jön vissza, ha a gyártást és/vagy a kivitelezést is tőlünk rendelik meg. Nagyon fontos lenne, hogy erre megfelelő tervezői költségeket allokálnának. Másrészről én azt gondolom, hogyha nem is lehet egy kézben azaz egy cégben tartani az egész homlokzatot – nem nagyon tud ugyanis ez a szakma eltartani egy szakspecialista céget, aki a teljes homlokzatot megcsinálja –, ugyanakkor az lehetne egy működő munkametodika, hogy akik kívülről a homlokzaton együtt dolgoznak, azoknak igenis csomóponti részlettervekből kellene dolgozni. A szakkivitelezők, gyártók bevonásával, akik ismerik az új megoldásokat és technológiákat, legyen pontosítva milyen üvegtípusok legyenek betervezve, burkoláshoz milyen anyag legyen kiválasztva, annak minden tulajdonságát figyelembe véve. Ez mind a kivitelezés, mind pedig a felhasználás szempontjából fontos.

 

Mennyire értesz egyet azzal az állítással, hogy ma már a nyílászárókhoz építjük a házakat?

Valósnak látom ezt a kijelentést. Egy épület szerkezetét az esztétikai megjelenése határozza meg, aminek az egyik legfontosabb része a nyílászáró, a tolóajtó, a függönyfal. Egyre nagyobb ablakok, üvegfelületek kerülnek az épületekre, és ez határozza meg, hogy a tartó- valamint burkolószerkezetet hogyan építed meg.  Komoly szempont a dizájn egy épületnél. Emiatt újabb és újabb anyagok jelennek meg, amihez alkalmazkodni kell a mögöttes dolgoknak. Nyilván a funkcionalitás is meghatározza az épületnek a szerkezetépítését, például a Covid miatt megváltozott az irodaépületek belső elrendezésének az igénye. Makacsul egyetértek azzal, hogy kívülről, belülről vizuálisan az egyik legmeghatározóbb szempont, az a nyílászáró az épületen.

 

Családi házak kapcsán homlokzati kérdésekben milyen trendeket, anyagokat, megoldásokat látsz, ami az itthoni választásokat meghatározza?

Az eddig is használt táblás anyagok a családi háznál megmaradtak. Ilyenek például a szálcement vagy kompozit, melyek akár közel négy négyzetméteres táblaméretben is megjelenhetnek a homlokzaton.  Emellett egyre több épületen jelennek meg pusztán díszítő elemként a burkolatok vagy burkolatsávok. A homlokzaton megjelenő elemek hővédelmi tudása is egyre fontosabb szerepet játszik. Ma már nem a hidegtől, hanem a felmelegedéstől próbálják megvédeni az épületet, emiatt az átszellőztetett homlokzati kéregmegoldások egyre nagyobb teret kapnak. Ár-érték arányban a piac kezdi elfogadni a lakóépületekre szerelt homlokzattechnikát – ugyanúgy, ahogy az alumínium nyílászárók esetében is tapasztaltuk az elmúlt években –, hogy különleges megjelenésük, valamint egyedi tudásuk miatt bár drágább megoldásnak bizonyulnak, de hosszú távra tervezve e termékek kerülnek legtöbbször beépítésre.

 

Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
01
00
További Hírek
01
020
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2017 / 06 / 09
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 12 / 20
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. 
Bővebben
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2021 / 10 / 21
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 08 / 05
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 11 / 30
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben
2022 / 08 / 18
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Bár az egyik legkorszerűbb homlokzati elem az üveg, a tervezési folyamat során számos probléma adódhat, ha nem megfelelő módon átgondolt üvegszerkezetek alkalmazására kerül sor. Hogy mitől különlegesek az üvegszerkezetek, és miért fontos, hogy már a tervezés során hozzáértő szakági tervezők foglalkozzanak ezekkel az épületelemekkel, arról Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben