2021 / 04 / 22
„Alumínium nyílászárók és a KAV Home”

Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.

 

Már egyszerűbb családi házaknál is egyre gyakoribb a szintmagas alumínium nyílászáró rendszerek alkalmazása. Ha például 2800 vagy 3000 milliméter magas egyszárnyú, felülvilágító nélküli erkélyajtókat szeretnénk megvalósítani, a termékpalettákat végig nézve megbizonyosodhatunk, hogy ezeknél a méreteknél az alumínium a legjobb választás. Az új hőtechnikai szabványok bevezetésével az egyszerűbb épületeknél is változni fognak az igények. Míg korábban mindenhova nyitható ajtókat és ablakokat választottak, a gépi szellőztetés, az innovatív árnyékolástechnika és a megújuló energiák alkalmazásával ez a trend várhatóan meg fog fordulni: ahogy az exkluzív családi házaknál tapasztalhattuk, a fix szerkezetek jelentős felületi növekedése mellett fognak alkalmanként nyitható alumínium ablakokat és ajtókat alkalmazni, melyek a csökkenő nyitott felület mellett is karbantarthatók, takaríthatók, de akár az épület átrendezése esetén is használhatók.

 

Alumínium ajtók a KAV Home rendszerben

 

A nyitható, kétszárnyú erkélyajtók helyett egy nagyobb fix szerkezet és egy nyitható szárny vagy alumínium tolóajtó alkalmazásának trendszintű megjelenése várható. Vékonyabb, keskenyebb nyitható felületek mellett az egyszerűbb családi házaknál is teret nyerhet a szellőztető szárnyak fogalma. Ennél a megoldásnál nem üveges felületet, hanem egy keskeny, tömör, kilinccsel 90 fokban nyitható szárnyat működtetünk. A szellőztető szárny éjjel is nyitva hagyható, ezen keresztül senki sem tud bejönni, rovarhálózható, és kevesebbet kell takarítani, mint az üvegfelületet. Amennyiben szerelt homlokzatburkolatot készítenek a nyílászárók körül, akkor a szellőztető szárnypanel akár el is burkolható, így külső szemlélő elől rejtetten tudunk friss levegőt a beltérbe juttatni.

 

Emellett – a már másfél évtizede reneszánszunkat élő – nagy méretű tolószerkezetek terjedhetnek el ebben a szegmensben is. Az alumínium tolóajtó vékonyabb keretrendszerű konstrukciói is megjelentek a KAV Home termékkörben. A korábbi vastag szárnykeretek helyett, keskenyebb profilokkal is megvalósíthatók az emelő-toló rendszerek egyes elemei, ami szinte olyan hatást biztosít, mintha a keret nélküli tolószárny úszna az üvegben.

 

Alumínium bejárati ajtók

 

Az alumínium bejárati ajtóknál a kedvezőbb árkategóriájú sztenderdebb megoldások, a látható hengerpántok és a betétlemezes kivitelek alkalmazhatók ezeknél a házaknál megfelelő zárakkal és fogantyúkkal. A bejárati ajtóknál ma már nem divat az oldalvilágító. Az alumíniumból széles, minimum 1 méter 10 centiméteres, egyszárnyas kivitelt ajánlunk legalább. Nemcsak azért, hogyha valami oknál fogva mozgásukban korlátozottá válnának a házban élők, akkor is tudják használni, hanem azért is, hogy két bőrönddel vagy megpakolt bevásárló szatyrokkal is kényelmesen használni lehessen.

 

Fontos, hogy amennyiben a lakórésszel egybe van építve, a garázsból a beltérbe vezető ajtó biztonságos, kültéri nyílászáró legyen, ne egy beltéri ajtó. Nem pusztán azért, mert más klímaosztályba tartozik a garázstér, tehát mikor felnyitom a garázsajtót a hideg levegő télen lecsapódik az ajtólapon, ami károsodni fog, hanem biztonságtechnikai okok miatt is.  A garázskapu ugyanis fajlagosan a legkönnyebben támadható biztonságtechnikai határvonal. Aki a garázsba bejut, gyakorlatilag szabad utat kap a beltér felé, ha nem állja az útját egy megfelelő biztonságú és masszivitású ajtó. Ezek általában nem üvegezett, hanem tömör alumínium ajtók, melyek akár nyitáshatárolós ajtócsukóval is telepíthetők, így az autós bevásárlás után – csomagok becipeléskor – a szárny teljesen nyitva marad.

 

A KAV megrendelőinél a homlokzati, külső főbejárati ajtók is az esetek 95 százalékában tömörek. Azt tapasztaljuk, hogy nem igénylik az ügyfelek, hogy ezek fényáteresztő, üvegezett felületek legyenek. Inkább az a cél, hogy azt az érzést keltsék, ha valaki az épület felé tart, hogy ide kell jönni, a tömör, fogantyús, masszív szerkezet a bejárat. Továbbra sem trend kilincs vagy gombkilincs az alumínium ajtóknál, inkább rozsdamentes fogantyút választanak.

 

Minimál ablakok, festés, üvegtető

 

A KAV Home rendszereknél szeretnénk a strukturált festett felületeket (akár az újra divatos eloxált megjelenéssel) erőltetni. Ezeknek számos előnye van. Például a bejárati ajtónál a kulcscsomó nem karcolja össze a festést a tömör ajtólapon, nem látszik rajta a karc, de a kivitelezés közben, valamint takarításkor bekövetkező behatásokat is jobban tűri a nyílászárónk.

 

Ezeknél a családi házaknál egyre gyakrabban fordul elő, hogy egy előteret, konyhai- vagy belső részt egyszerű üvegtetővel vagy lejtett üvegtetővel látnak el, biztosítva ezzel a természetes fény bejutását a terekbe. Továbbra is trendnek tekinthető a keret nélküli vagy minimál megjelenés, ami a KAV Home rendszerekkel könnyen kivitelezhető. Vastag porszórt megjelenő keretek helyett eltakart fogadószerkezetet készítünk, így a belső burkolattal szegélyezve „lebeg” a hőszigetelő üveg. Természetesen külső árnyékolást is alkalmazhatunk a tetők felett, de víztiszta (neutrális) napvédő üvegbevonattal is csodákat tudunk elérni a besugárzott hőterhelés miatti tetemes hűtési költségek kifizetése helyett.

Alumínium nyílászárók és a KAV Home
01
00
További Hírek
01
020
2020 / 03 / 30
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2021 / 10 / 21
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2020 / 05 / 27
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2020 / 01 / 24
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2019 / 01 / 09
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2017 / 11 / 30
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 04 / 08
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 06 / 09
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2019 / 08 / 07
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben