INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 02 / 24
„Alumínium nyílászáró trendek az ügyfelek igényei alapján”

Ha alumínium nyílászárókról van szó, a KAV neve mára összekapcsolódott az egyedi ügyféligényekkel. Számos olyan elképzelés és terv fogalmazódik meg a hozzánk fordulóknál, amelyek a későbbiekben akár az alumínium nyílászárók fejlesztését is eredményezhetik. Így, ha a 2022-es év trendjeit szeretnénk bemutatni érdemes azzal kezdeni, mit tapasztal Lovász Károly, a KAV ügyvezetője és Mravik Csaba fejlesztési főmérnök, milyen termékeket keresnek most a családi házas építtetők.

Mit tapasztaltok, miben változtak az igények a hozzátok forduló ügyfeleknél?

Lovász Károly: Úgy tapasztalom, egyre markánsabban elválik az úgynevezett közép- és felső kategória igénye. Azoknál a családi házaknál, amiket igazán prémium jellegű épületté szeretne a tulajdonosa avanzsálni, ott az igények tovább növekedtek mind a termékek, mind a szolgáltatások oldalán. Azt látjuk, ha az ügyfél eltökélte, hogy egy kalibrált minőségű épületben szeretne élni, vagy ilyen házat szeretne értékesíteni, akkor céltudatosan érkezik. Amikor hozzánk fordulnak már a tervezővel átbeszélték, így tudják és értik, hogy milyen homlokzati elemet, kubatúrát szeretnének látni, milyen élményt szeretnének megtapasztalni az alumínium nyílászárók használata során. Az 5 vagy 10 évvel ezelőtti állapothoz képest sokkal határozottabbak az épület használatával kapcsolatosan is. Pontosabb ismereteik és így konkrétabb elképzeléseik vannak például a teraszhasználat, a konyha, a nappali és ezek homlokzati nyílászáró kapcsolataival. A tervek azonban sajnos ezt nem követik le, így az ügyféligény kitalálásában és megvalósításban, azok tervekben történő definiálásában sokkal komolyabb szerep hárul ránk. Az egyre erősödő középkategória megrendelői pedig sokszor ambivalens érzésekkel telve érkeznek hozzánk: nagyon jót szeretnének, de sokkal olcsóbban, mint a prémium. Sokszor emiatt jóval hosszabb ideig tart, míg megtaláljuk a számukra megfelelő termékeket úgy, hogy a tervezői szándékot sem tartjuk mellékesnek. Ennek egyik oka, hogy a piacon lévő versenytársak, sokszor a teljesen alapkoncepciós termékeket is prémiumként árulják, így olyan munkákra predesztinálják a teljesen alap alumínium nyílászárós rendszereket is, amelyeknek egyébként nem lenne az adott építkezésen keresnivalója. Az ügyfelek és sokszor az építészek fejében is „rendet kell tenni”, ami inkább a középkategóriánál okoz több munkát.

Ha konkrét termékekről beszélünk, mit keresnek prémium kategóriában?

L.K.: A keretnélküli tolóajtó rendszerek szinte általánossá váltak. Nem szeretnének tokot, nem szeretnének szárnyat látni. A korábbi tendenciákkal ellentétben azonban a motorizálási igények visszaestek, tehát sokkal többen szeretnének kézzel működtetni ilyen jellegű szerkezetet, nem az a céljuk, hogy számítógép vezérelje a házukat. Jobban bíznak a mechanikus, mint az elektromos működtetésű rendszerekben. Emögött az is állhat, hogy sajnos ma Magyarországon hiány van a szakképzett, megbízható villamossági gyengeáramú szakemberekből. Ráadásul annyira elszálltak az elektronikai árak a világpiaci problémák miatt, hogy sokkal nagyobb az árkülönbség ugyanazon nyílászáró mechanikus és elektromos verziója között. Tendenciaként tapasztaljuk, hogy a nagyméretű alumínium bejárati ajtóknál elhagyják az oldal- és felülvilágítót. Sokan keresik az ún. pivot ajtókat, vagyis az aszimmetrikus forgóajtókat. Minél nagyobb felületet akarnak nyitni, minél dizájnosabb megoldással. Itt érdekes módon nem merül fel problémaként senkinél, hogy vastagabb a keret egy kicsivel, vagy a nagyobb üveg nagyobb súlyt eredményez. Mivel egy bejárati ajtó (a tolókhoz hasonlóan) élettartama során kb. egy tized százalékában van nyitva, sokkal inkább arra törekednek, hogy zárt állapotban szép és világoslegyen. Az ablakok terén is van némi elmozdulás, egyre többen alkalmaznak fixeket, s érdekes, hogy a nyitható tetőfelületek is jelentősen visszaestek a fixek javára. Ez azért is lehetséges, mert a gépi szellőztetés nagyon elterjedt, szinte mindenhol használják, így kevesebb nyitható felületre van szükség.

És mi a helyzet az árnyékolással?

L.K.: Számomra nagy öröm, hogy míg 5 éve győzködni kellett a tervezőket, mára eljutottunk oda, hogy mindenki érti: árnyékolás nélkül Magyarországon nagy üvegfelületekekkel nem szabad házat csinálni, mert nem lesz lakható. Azokon a házakon, ahol nem volt tervezve árnyékoló, de mi meg tudtuk győzni az ügyfelet, nőtt az életminőség és az épület használata sokkal komfortosabb lett. Egyre többen választanak komoly üvegeket, és itt nem csupán a napvédelem, hanem egyéb tudás is fontos szempont lett. Továbbra is fontos a személyi biztonság, tehát a beltér felől szinte minden esetben biztonsági üveget kérnek a megrendelőik. Mi általában a kültér felől is szeretjük ezt megtenni, ahol teraszkapcsolat van, mert itt fennállhat a közvetlen térddel berúgás esete. Érdekesség még az életterek differenciálása, vagyis azokban az életterekben, ahol a legtöbb időt töltik – például nappali, konyhakapcsolat, társalgó rész, lépcsőház – ott elfogadják az árkülönbözetét a keretnélküli rendszereknek. A háló- és vendégszobákban, egyéb alsóbb rendű helyiségekben ezzel szemben gyakran a hagyományos emelő-toló rendszereket kérik, nem fizetik meg azt a többletköltséget, ami a keretnélküli megoldásokkal járnak.

Mravik Csaba: Csak megerősíteni tudom, amiket elmondtál. Én is azt tapasztalom az ügyfelek részéről, hogy egyre tudatosabban kérdeznek, és tudatosabban jelzik az igényeiket. Megfogalmazzák, hogy a lakótérben, hol szeretnék, hogy nyíljon vagy éppen tolódjon a nyílászáró, hova szeretnének nagyobb üveget. Ha ezt megoldottuk, vagy kitaláltuk, akkor majd utána foglalkozzunk a többi résszel. Egyre erősebben érzem azt a törekvést, hogy az ügyfelek szeretnék saját arcukra, saját használatukra, igényeikre formálni a lakótereket, és ebben kérik ki a segítségüket. Ha ez megtörténik, utána beszélhetünk a kiegészítő vagy az alárendelt helyiségekről. Ez a fajta tudatosság nagyon jó irány.

A prémiumban és középkategóriában is ugyanezeket az irányokat tapasztaljátok?

M.Cs.: A prémiumnál úgy érzem, kell segítség. Be kell mutatni a nyílászárós szemléletet és a termékválasztékot, hogy megtörténjen az azonosulás. Az úgynevezett középkategóriában
konkrét funkcionális elképzelésekkel érkeznek az ügyfelek, tehát kevésbé az esztétikai igényeket fogalmazzák meg. A napi használhatóságból indulnak ki. A prémium kategóriának elsődleges igénye a megjelenés, általában a vékony keretes megjelenés, aminek képes alárendelni akár a használhatóságot is.

L.K.: A prémium kategóriánál a dizájnhoz való ragaszkodás és a design megvalósításának igénye egyébként az építészek oldaláról is nagyon érződik. Érdekes módon míg korábban csak a kubusban, a külső megjelenésben gondolkodtak, ma már a belső és a külső kapcsolatára helyezik a fókuszt. Sokszor az építész már a tervezés során együtt dolgozik a belsőépítésszel. Így egyre többször előfordul, hogy az ügyfél hozzánk is az építésszel és a belsőépítésszel közösen érkezik. Mi nem egy márkát képviselünk, s nem annak egy-egy termékét, hanem több márkából és egyedi megoldásokból termékválasztékot tudunk adni. Ráadásul hazánkban egyedülálló módon úgy, hogy gyártunk is. Ekkora szabadságot más versenytárs nem tud itthon biztosítani, ezt a hozzánk fordulók élvezik és ki is használják.

A középkategóriánál, ahol a funkcionalitást emelte ki Csaba, ott viszont az útkeresés abszolút nem márkafüggő, hanem termék- és ár függő. Tehát nem Schüco vagy Reynaers nyílászárókban gondolkodnak, hanem abban, hogy ár-érték arány szempontjából mi az a legjobb termék, ami belefér a büdzsébe. Ezért érzem úgy, hogy az edukációnak, annak, hogy ilyenekről beszélgetünk, kiemelt szerepe van. Olykor még az építészeknek is el kell magyarázni az árnyékolás és nyílászáró kapcsolatát, a hőtechnikai vagy éppen működtetési kérdéseket, vagy például egy teraszburkolat küszöbmegoldásánál mit jelent az, hogy süllyesztett. A tudatossághoz, amit a prémium szegmensnél tapasztalunk, még az is párosul, hogy az alaposabb és céltudatosabb tervezői elgondolás mellett egyre többször lebonyolítóval érkeznek hozzánk. Tehát a lebonyolítás – a generálkivitelezést végző cég megrendelő által kijelölt – szakmai „gazdája” is jelen van a nyílászárók kiválasztásakor. Ezzel is segítve, sokszor gyorsítva a megrendelő döntését.

További Hírek
01
020
2021 / 09 / 24
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2021 / 11 / 05
Tolóajtó alumíniumból 1.
Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.
Bővebben
2022 / 03 / 03
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 02 / 11
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 10 / 01
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
Minden projekt más és más kihívás elé állítja az építészeket és a nyílászárós szakembereket is. Egyik referenciánk koncepciója a szárnyszerűen felnyíló tető és a padló által kifeszített térnek köszönhetően létrejövő korlátlan kilátásra alapul. A maximális transzparencia elérésére elsősorban a filigrán osztású megoldások, valamint a keretnélküli tolószerkezetek jelentettek megoldást.
Bővebben
2017 / 08 / 02
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 05 / 10
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Az Innováció és folyamatos tökéletesítés, valamint Az elismerés kultúrája kategóriákban is díjazták a KAV Hungáriát a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Programban.
Bővebben
2020 / 05 / 12
Egyedi fejlesztésű bevonattal a vírusok és baktériumok ellen
The only construction structures with which people come into contact are doors and windows. We make direct contact with door handles and catches, with the help of which we can open and close the structures. In addition to traditional solutions, developers are now experimenting with virus- and bacteria-neutralising coatings, custom surface treatment solutions, and recycled products with a minimalist design.
Bővebben
2021 / 05 / 03
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2022 / 06 / 09
Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
A lakóépületek építészeti trendjeinek változásával egyre nagyobb üvegfelületek jelennek meg az ingatlanokon, miközben a keretrendszerek méretigénye csökken. Így egyre többször merül fel az eddig csak a kommunális építési kultúrában jelenlévő acél nyílászárók használata. Arról, hogy milyen esetekben érdemes alumínium nyílászárók helyett acél nyílászárót választani, és mit tud ez a termékkör, Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2017 / 11 / 30
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben
2022 / 09 / 01
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben