INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 03 / 17
„Alumínium nyílászáró rendszerek egy golf club bővítésénél”

A KAV munkatársai szinte az első ceruzavonástól együttműködtek a Kroki Studióval a Continental Golf Club bővítésével kapcsolatos munkálatok során. Így az exkluzív épületen többek között közösen tervezett tartószerkezet, egyedi reteszelt sorolás, felülvilágító csatlakozás is megvalósult. A közös munkáról, arról, hogy milyen egymás gondolatára építve dolgozni és a projekt érdekességeiről Göde Andrással, a Kroki egyik alapítójával beszélgettünk.

Milyen feladatra kértek fel benneteket ennél a munkánál?

A golf clubnak volt egy meglévő épülete étteremmel. Az új bérlő felkért minket, hogy bővítsük ki ezt egy rendezvénytérrel, ugyanis korábban csak egy sátor állt ott. Először azt gondolták, hogy egy egyszerűbb, raktárszerkezet-szerű épület jöjjön létre megjelenésben, amit majd kívülről és belülről is feltuningolunk. Mi viszont meggyőztük őket, hogy minden szempontból jobb döntés lenne, ha egy szép szerkezetű épületet alakítanánk ki, magas minőségben. Így végül az a döntés született, hogy egy nagyon korszerű, valóban a kornak megfelelő, fapaneles rendszer valósuljon meg, ami nagyon precíz építést igényel. És ha már ilyen az épület szerkezete, akkor azt szerettük volna, hogy maga az üvegszerkezet is valóban hightech legyen, maximálisan kihasználva a látványt. Nagy, eltolható, elegáns üvegelemeket terveztünk. Mivel szerkezettől szerkezetig érnek az üvegek, nem nagyon lehet eltüntetni a csomópontokat, így magának a beépítésnek is hightech-nek kellett lennie. Mi a Krokinál végeztük a koncepciótervet és a belsőépítészetet, valamint mi rajzoltuk a csomópontokat, a Dóm építészirodához tartozó InnoWood pedig a faszerkezet kiviteli terveit készítette. Itt lépett be az üvegszerkezeteket tervező KAV. Ezután ezt a három tervezőgárdát és szemléletmódot össze kellett hangolni, ami elég sok egyeztetést igényelt. Különösen azért, mert van, ahol már meglévő épületre került az új szerkezet, ami eltérő csomóponti megoldásokat igényel. Legalább 30 csomópont készült csak arra, hogy lehet beépíteni a kiválasztott nyílászáró rendszert. Felvetődtek még hőtechnikai, vízelvezetési, árnyékolástechnikai kérdések is. De megérte a sok egyeztetés, mert nemcsak mi, hanem a megbízó is nagyon elégedett a végeredménnyel. Ráadásul az üvegfalak tényleg végig látszanak, és mégis szinte kisujjal lehet tolni a hatalmas üvegtáblákat.

Hogy találtatok rá a KAV-ra, vagy miért pont őket választottátok?

Több cég felvetődött, 3 helyről kértünk be ajánlatot az üvegszerkezetre. A tulajdonos is benne volt a döntésben. Végül a referencia döntött. Mi annyit kértünk, hogy előre válasszuk ki a beszállítót, hogy a tervezés során már közösen valósulhasson meg a technológiai fejlesztés. Szükség volt a tervezés során a speciális szaktudásra. A KAV-ot így tényleg az elejétől fogva be tudtuk vonni. Számos döntést közösen hoztunk meg. Például felvetődött, hogy a mennyezetig keret nélküli tolóajtó legyen, ami nyilván egy nagyon látványos dolog, de ők tudták, hogy ennek teljesen más típusú mozgatószerkezet kell, ami már egy olyan plusz költség lett volna, ami nem éri meg. De így is 2,40 méter magasságig mozognak az üvegfelületek, ami szintén nagyon látványos. Ezeket a döntéseket úgy tudtuk végig járni, hogy megnéztük mi mivel jár, amihez nagyon kellett a KAV csapata és szaktudása. Így született meg az a döntés is, hogy be kell kerüljön egy vízszintes osztásrend, amit ráadásul a településképi engedélyeztetésre is be kellett küldenünk, hiszen a homlokzaton látszik.

Azért ma még ritka, hogy Magyarországon a tervezési folyamatba bevonják a nyílászárók kivitelezőjét, pedig ez lenne az ideális folyamat. Miért tartottátok fontosnak, hogy ez itt így legyen?

Fontos, hogy ez magánberuházásban megvalósuló épület, közbeszerzésnél ezt nem lehetne így meglépni. Magyarországon az az építési szokásrend, hogy a terveknek már majdnem tökéletesnek kell lenni, és aztán jön a versenyeztetés, hogy azt ki gyártja le. Amikor megvan a gyártó, akkor viszont sokat kell korrigálni. Valahogy ezt szokta meg mindenki, ami szerintem nem egy jó rendszer. Ha olyan országokat nézünk, ahol mondjuk nem akadt meg ez a folyamat 40-50 évre, ott más a rendszer. Ott az építészek nagyjából tudják, hogy amit ők kitaláltak, arra a konstrukcióra ki lesz a megfelelő kivitelező. Tehát nem az építésznek kell tudnia az utolsó tolóajtó küszöb alatti rögzítést, meg mindent, hanem azt már a szakértő csinálja. Van erre egy érdekes példám, egy magyar építész nagyon sokáig Japánban dolgozott, s ő azt mondta, hogy mi el se tudjuk képzelni magyar tervezői fejjel, hogy ez Japánban teljesen fordítva van: a kivitelezők nem egyszerűsíteni próbálják a terveket, hanem bonyolítani. A cél, hogy minél nagyobb legyen a kihívás, mert akkor tudnak referenciaként hivatkozni az épületre. Szerintem ez a fordított helyzet úgy tud létrejönni, hogy a szakkivitelező is alkotóként viszonyul a munkához. Meg akarja mutatni, hogy ő a legjobb. Ennél az épületnél ez így zajlott, az Innowood és a KAV is ezzel a felfogással lépett be a munkába. Nem ezt akarták kitalálni, hogy miként lehet leegyszerűsíteni, „leolcsósítani” a dolgot, hanem az volt a közös cél, hogy ez minél jobb legyen. Ehhez az is kellett, hogy a megbízó megértse azt, hogy így jár jól. És nem úgy jár jól, hogy vannak kész tervek, amiket utána majd versenyeztet, hogy ki a legolcsóbb.

Azzal, hogy a KAV az elején belépett, a tervek is változtak, például az első tervek még szintmagas tolókat tartalmaztak, de termékváltás és a tolószárnyak túlsúlya miatt végül felülvilágítók lettek elhelyezve. Ilyen esetben, hogy élitek meg, csorbul az építészeti elgondolás?

Szerintem egy normális építész úgy gondolkodik, hogy a dolgoknak arányosnak kell lenni. Nemcsak vizuálisan gondolkodik. Nyilván nagyon elegáns egy mennyezetig érő keret nélküli üveg. Ha az a magja az építészeti gondolatnak, akkor valószínűleg körme szakadtáig ahhoz ragaszkodik. Ha nem ez a középpontja az építészeti gondolatnak, hanem valami más, amit ez esetleg segít, akkor felmerül a kérdés, hogy a megvalósítás mennyire bonyolult, milyen költségekkel jár. S hogyha ez aránytalan, megváltoztatja a gondolatát. Ezt az esetet nem élem meg csorbulásnak, mert nem lett „vesztes” az épület. Arányosan történt. Ráadásul egy ilyen épület üzleti vállalkozás is. Ha olyan épületet tervezek a megbízónak, ami utána soha nem térül meg akkor nem jó a terv, mert funkcionálisan nem szolgálja ki a megbízót. Itt nyilván drágább volt a beruházás, de drágábban is adható bérbe az épület, mert nagyon exkluzív. Ezeknek közös döntéseknek kell lenni, s az az ideális, ha végén egyensúlyban lesz, és nem torzul egyik fele sem. Nyilván vannak kompromisszumok, amiket meg kell hozni, olyanokat, amiktől nem csorbul az épület.

Úgy tudom, komoly fejtörést okoztak a beépítési megoldások is a szűk határidő mellett….

Igen, például fontos volt, hogy adott üveg mikor kerül be. Mert egy kis robot emeli be az üveget, de annak végig kell menni a padlón, miközben lehet még nem lesz meg a szilárdság. Ki kellett találni mikor kell ahhoz betonozni, hogy elég szilárd legyen a gépnek. Így maga a kivitelezés is egy kreatív rendszer volt. Itt nagyon őszinte volt az építészeti elgondolás, látszók a szerkezetek, nincsenek eltakarások. Ilyen esetben nagyon magas minőségben és precizitással kell elvégezni a munkákat, amit minden szempontból nagyon ki kellett találni. A legnehezebb megcsinálni azt a csomópontot, ami nem látszik.

Több egyedi megoldás – toksorolás reteszelés, felülvilágítók csatlakozása – is megvalósult ezen az épületen. Milyen volt olyan csapattal dolgozni, akik ezekre a problémákra valódi és egyedi válaszokat tudnak adni?

Az volt a szuper, hogy a KAV és az Innowood részéről is hasonló volt a hozzáállás. Nem probléma-, hanem megoldó részleg volt mindenkinél. Ha mi előálltunk egy ötlettel, mondjuk egy árnyéknúttal szeretnék csatlakozni a tok mellett, akkor nem azt kaptuk, hogy ezt ezért és ezért nem lehet megcsinálni, hanem azt, hogy mi kell ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen. A KAV részéről is ezt éreztem, ha kell egy egyedi megoldás – például egy speciális soroló profil, amit eddig nem csináltak, vagy az eltakarások, amikre rákerültek az árnyékolók –, akkor megtervezték, legyártották, átbeszéltük a megvalósulás, a beépülés lépéseit. Egymás gondolatára támaszkodva építkeztünk ennél a munkánál.

Vajon, ha nem készültek volna szakági tervek a KAV részéről, akkor is ilyen minőségben készült volna el a nyílászárós munka?

Ezt lehetetlen lett volna szakági tervek nélkül megcsinálni, hiszen akkor a beszereléskor derült volna ki egy csomó probléma, az organizáció pedig megbukik. Mindent előre végig kellett gondolni. Például a csatlakozó dolgokat is úgy tudja már az ember kialakítani, ha vannak ilyen tervek, hogy az biztos működőképes legyen. Hogyha azt szeretném, hogy a profil síkban folytatódjon egy fallal, akkor ahhoz, hogy tudjam hova kell rakni a falat, mindent tudnom kell a profilról, hol a széle, hova tudja rögzíteni. Ez egy pingpong meccs mire egy ilyen folyamat végigmegy, de ha ez nincs végig játszva, akkor nem lesz egy síkban a fallal.

Mire vagy leginkább büszke ennél az épületnél?

High-tech megoldások valósultak meg, amelyek mégsem tolakodók. Az is nagyon fontos volt a részünkről, hogy volt egy már meglévő épület és egy nagyon különleges helyszín. Szinte Budapest belvárosában, ám mégis egy hatalmas zöld parkot látok. Egy ilyen helyzetben nem akartuk, hogy az épület nagyon a természet elé tolakodjon. Amikor bent van valaki látja a faszerkezeteket, de tisztán látja azt is, hogy mi van körülötte. A tájba minimálisan áll bele a kubus. Az épületben állva nem az épületet érzékelem, hanem a tájat, de az épület mégis megvéd a hidegtől meg az esőtől. Emellett fenntarthatósági szempontból is olyan épületet akartunk, ami nem túl drágán üzemeltethető. Ehhez kellettek a három rétegű üvegek, a jól hőszigetelő alumínium nyílászárókban is. Mindeközben értékként tudtunk beemelni a már ott lévő épületet, a múltat. Megismerkedtünk az építészekkel, akik azt tervezték, és próbáltuk úgy folytatni, hogy az már mai technológiai alapján készüljön. Maximálisan beilljen a kortárs építészeti párbeszédbe.

Alumínium nyílászáró rendszerek egy golf club bővítésénél
01
00
További Hírek
01
020
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2022 / 09 / 22
A nyílászárók a modern építészet alapjai – beszélgetés Hoffmann György építésszel
Hatalmas, transzparens üvegfelületek, amelyek szinte közvetlen kapcsolatot teremtenek a környezettel. Hoffmann György építész azt vallja, a modern építészetben már nincs szükség falakra, hiszen a nyílászárók és a pillérek el tudják látni a tartószerkezeti funkciókat is. Beszélgetésünkből az is kiderül, vajon mi határozza meg leginkább az építész-tervezői gondolkodást és mi kell ahhoz, hogy a megrendelő és a tervező közös nyelvet beszéljen.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2022 / 04 / 08
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
A KAV megrendelői az ajánlatadási, előkészítési- és kivitelezési folyamatokban több kollégánkkal kerülnek kapcsolatba egy-egy munka során. Ezek az értékesítő és kalkulátor munkatársaink, a műszaki- és gyártáselőkészítő mérnökök, a projektfelelős mérnökök majd a beépítést végző szakembereink. A műszaki- és gyártás előkészítő mérnökökkel nagyon ritka eset, hogy kapcsolatba kerül a végfelhasználó. Ebben a cikkben ezen szakembereknek munkáját szeretnénk bemutatni a Continental Golf Klub építési munkája kapcsán.
Bővebben
2019 / 01 / 28
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2018 / 10 / 17
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
Prémium, minimál, letisztult egyszerűség – ezek azok a jelzők, amik elsőre eszünkbe jutnak a Porsche-dizájn alapján megálmodott lakóingatlant meglátva. Építész szempontból szokatlan tervezési folyamat után valósult meg az épület, ugyanis a megrendelő nagyon konkrét elképzelésekkel és tervekkel érkezett. A rendhagyó munkáról a ház építészével, Unicsovics Istvánnal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2022 / 05 / 26
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2017 / 11 / 30
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben
2019 / 03 / 13
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2017 / 08 / 02
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 01 / 17
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., arról a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2016 / 01 / 01
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2021 / 08 / 05
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2019 / 01 / 09
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben