INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 02 / 11
„Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák”

Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.

Nemzetközi cégként mik a legfőbb tapasztalataitok, milyennek értékelitek a 2021-es évet? S mennyire befolyásolta, hogy már második éve tart a pandémia?

Nagy Zoltán: A 2021-es évünk jól sikerült, nagy mértékben növeltük a forgalmunkat. Több kivitelezésben, nagy projektekben is részt vettünk beszállítóként. Úgy gondolom, az építőipart nem befolyásolta, lassította jelentősen a pandémia. 2020-ban, amikor az egész kezdődött volt egy megtorpanás, hiszen senki nem tudta még pontosan, miként kellene kezelni. De én úgy látom, hogy az építőiparon belül 2021-re mindenki megtanult együtt élni vele és haladtunk tovább. Magyarországon belül 2021-ben a korlátozások már nem voltak olyan mértékűek, amik az országon belüli mozgást jelentősen korlátozták volna. Sőt, Belgiumba a bemutatótermünkbe is ki tudtuk vinni az érdeklődő ügyfeleket. A nemzetközi szakmai rendezvények viszont elmaradtak, így ilyen módon nem tudtunk találkozni és kapcsolatot építeni, ugyanakkor cégen belül is lecsökkent a nemzetközi utazások a száma.

Ez nem okoz problémát?

N. Z.: Az üzletben nem okozott problémát, inkább személy szerint hiányoznak a találkozások azokkal a kollégákkal, akikkel korábban volt egy rendszeresebb kapcsolat. Az a szerencsénk, hogy a járvány előtt ki tudtunk építeni egy személyes szakmai viszonyt a külföldi kollégákkal, és ezt még telefonon, e-mailen vagy online meetingen mélyíteni tudtuk. Így azért könnyebb, mert volt mire építeni.

A szállítási láncokban történt nehézségek miatt alapanyag hiány volt tapasztalható az építőparban. Ez érintett benneteket?

N.Z. Igen, érintett. Az ellátási láncokat valóban megtépázta ez a helyzet, de nem közvetlenül a Covid, hiszen az áruszállítás az a legszigorúbb lezárások idején is mindig szabad volt. Én inkább azt látom, hogy az ellátási láncokat a vírus gazdasági hatásainak mérséklésére tett ösztönzők nehezítették. A kormányok öntötték a gazdaság bizonyos területeire a pénzt, hogy fellendítsék azt, így például alumínium termékek terén olyan mértékű növekedés volt, amit már nem tudott az ellátási lánc kezelni. És itt most nem csak az építőipari alumínium termékekre kell gondolni, hanem az autóiparra és a repülőiparra is. Jelenleg globálisan az alumínium előállításának kb. 50 %-a Kínában összpontosul, így ha ott bármi történik, azt az egész világ megérzi. Az Európai Unió dömpingellenes vámmal sújtotta a Kínából érkező alumínium termékek nagy részét, ugyanis gyakorlatilag önköltség alatt próbálták behozni őket az európai piacra, hogy teret szerezzenek maguknak, a veszteségeiket pedig a kínai állam kompenzálta volna. Ezt ellensúlyozta a vám, ami csökkentette a kínai importot. Tehát egyfelől megugrott a kereslet, másfelől pedig a forrásoldal megcsappant, és az a kettő együtt nagyon súlyos kihatással volt az ellátásra.

És ez nálatok miként realizálódott?

N.Z.: Ez alapvetően a szállítási határidők hosszúságában látszott meg. A sztenderd termékek esetén, amit mondjuk 2 hétre tudtunk szállítani felület-kezelve raktárról, azoknál a szállítás 3-4 hétre nőtt. Egyedi termékeknél pedig, ahol egyedi présművi előállítás kellett, ott a korábbi 2 hónapról akár öt hónapra is elnyúlt ez az időszak.

Ezt hogy tudtátok kezelni?

N.Z.: Helyzete válogatta. Volt megrendelő, aki megértő volt ezzel kapcsolatban. Nyilván próbáltuk újra tárgyalni a kondíciókat, illetve folyamatosan egyeztettünk a partnerekkel, hogy milyen csúszásokat látunk. Volt, ahol ezek belefértek. Ahol viszont a szerződéses határidőkön nem lehetett változtatni, ott nehezebb helyzet alakult ki emiatt.

Azt mondtad, hogy értékesítésben nagyon pozitív évet zártatok. Ez minek köszönhető?

N.Z. A cégnél globálisan is jelentős növekedés volt forgalomban, és a közép-európai régióban is, ahova Magyarország is tartozik. Itthon is jelentős növekedés tapasztaltunk. A gazdaság fellendítését célzó ösztönzők hatására nagyon sok építkezés indult be, vagy korábban félbehagyott építkezés indult újra a tavalyi év folyamán. Így a keresleti oldalon hirtelen hatalmas növekedést tapasztaltunk.

A családi házas piacon mit tapasztaltatok alumínium nyílászáró szempontból?

Hajas Gergő: A családi házas alumínium nyílászáró szegmens is tovább bővül, egyre nagyobb igény van a keret nélküli tolóajtó rendszerekre.

N.Z.: Én is azt gondolom egyébként, hogy a családi házas szegmensben növekszik az alumínium nyílászárók részaránya. A magyar lakosság egy részének növekszik az elköthető jövedelme, aminek következtében most már fizetőképes kereslet van a magasabb minőségű, nagyobb tudású és magas élettartamú nyílászárókra is.

Úgy tudom, számos termékfejlesztés van a cégeteknél. Milyen irányúak a fejlesztések?

H.G.: Tavalyelőtt bemutattuk a piacon példanélküli MasterPatio alumínium emelő-toló rendszerünket. Ezt a terméket fejlesztettük tovább, illetve bővítettük annak felhasználási lehetőségeit. Úgymond megjelent a második fázisa: most már elérhető ennek háromsínes alternatívája, illetve a fix-toló-fix megosztási mód is, valamint két változatban – rejtett és látszó kivitelben – a csapadékvíz folyókarendszer. Egy kifejezetten magas értékkel és nagyon jó árral párosuló termékcsalád lett.

Mit jelentett a magas érték?

H.G.: Ez a nyílászáró ugyan nem keret nélküli rendszer, de egy egysínes változatban gyakorlatilag a tok és a fix mező teljesen rejtetté tehető, így csak mozgás esetén látszó a szárny. Ez egy nagyon filigrán, nagyon modern emelő-toló rendszer, ami megfelel a mai kor elvárásainak méretekben is. 3600 milliméter magas lehet a szárny, és most már az új vasalattal akár 500 kilogramm is lehet egy szárny. Újítás még, hogy a MasterPatióhoz is elérhető most már az egyedi Purity dizájn kilincsünk, úgyhogy ez a termék is tovább nyitott a prémium kategória felé. A MasterLine 10-es rendszerünkből pedig elérhetővé vált a rejtett szárnyas kialakítás. Ez a MasterLine 8-nak a magasabb hőszigetelési képességű testvér rendszere, ezzel gyakorlatilag passzívházas minősítési szintet lehet elérni. A Hi-Finity-hez fejlesztettünk egy 1 méteres szélességben nyitható rovarháló rendszert. Valamint, ami annyira nem családi ház szegmens már, megjelentek a függönyfalba integrált kifele nyíló ablakrendszereink.

Mik határozzák meg a termékfejlesztéseitek irányát?

N.Z.: Alapvetően a fejlesztés úgy néz ki, hogy a központi fejlesztőcsapat konzultál a különböző piacokkal adott termékkategóriákban, és összegyűjti a piaci visszajelzéseket, vagyis azt, hogy milyen igények érkeznek a gyártópartnerektől és a végfelhasználóktól. Ezek az igények átmennek egy értékelési folyamaton. Azok a fejlesztési irányok lesznek kiválasztva, amiknek piaci létjogosultsága van, valamint tényleg olyan trendeket lovagol meg amik hosszú távon látszanak az építészetben. Családi házas vonalon mi azt látjuk, hogy egyre inkább a különböző szerkezetek összekapcsolásában gondolkodnak. A korábbi architektúra, ami az épületeket jellemezte, hogy van egy különálló ajtóm, egy különálló ablakom, egy különálló teraszajtóm, ezek egyre inkább összekapcsolódnak, integrálódnak egymással. Az emelő-toló ajtó mellé be akarnak tenni egy szellőztető szárnyat, a bejárati ajtó mellé is szeretnének egy szellőztető szárnyat. Az alumínium emelő-toló ajtót adott esetben tovább szeretnék vinni egy fix, vagy egy bukó-nyíló ablakkal, erkélyajtóval. Jelenleg ezeknek az intergrálását kell megoldani, amire a MasterPatio alumínium tolóajtók tervezésüktől fogva alkalmasak. Úgy lett a rendszer fejlesztve, hogy erre tervezett kuplung-profillal, a Masterline 8 vagy Masterline 10 rendszerekkel egyszerűen integrálható anélkül, hogy egyedileg kellene kiokoskodni valamilyen műszaki megoldást.

H.G. Ami még nagyon fontos, az az automatizáció. Erre szintén nagy igény van a családi házas szegmensben. Idén fog megjelenni a MasterPatio motorizált változata. Ami még érdekes, bár kevésbé látványos frissítés volt, hogy a Sobinco rejtett vasalatainál tovább nőtt a terhelhetőség. Korábban az Invision Go esetében 90 kilogramm volt a maximális szárnysúly, ez mára 130 kilogrammra nőtt, a Pro esetében pedig a korábbi 170-es maximális terhelhetőség pedig 200 kilogramm lett.

Ezeket keresik akkor ma Magyarországon az ügyfelek a családi házas vonalon?

N.Z. Családi házas vonalon egyrészt nagyobb egybefüggő üvegfelületeket szeretnének, hogy transzparens legyen az épület, emellett összekapcsolt elemvilágban gondolkoznak. A bejárati ajtóknál pedig nagyon erős tendencia az aszimmetrikusan csapágyazott pivot-ajtó másnéven forgóajtó. Korábban az volt a jellemző, hogy aki nagy bejárati ajtót akart, annak kétszárnyú ajtója volt, amiben egy főszárny és egy kisebb nyitható mellékszárny állt. Most viszont egy pivot-ajtóval teljesen más megjelenést lehet adni az épületnek. A pivot-ajtóknál is egyre nagyobb méretet szeretnének a megrendelők, Reynaers rendszerben ez 2,5 méter szélesség mellett 4 méter magasságig is elmehet, akár 500 kilogrammos szárny tömeggel. Ezek mellett igényként merülnek fel a minél kisebb, minél filigránabb látható profilok.

Mit tanácsoltok azoknak, akik családi ház építkezésébe kezdenek. Mire érdemes figyelni akár alapanyag, akár a nyílászáró gyártók kiválasztásánál?

N.Z.: Fontos az, hogy minőségi alapanyagból készüljenek a nyílászárók, tehát ha valaki az alumínium mellett teszi le a voksát, akkor nyilván már szeretne a műanyaghoz vagy fához képest magasabb minőséget, élettartamot vagy méretet. Egyébként nagyobb méreteknél ez már elengedhetetlen, hiszen kizárólag alumíniummal lehet olyan méretű, olyan tömegű szerkezeteket megvalósítani, amik a beruházói elképzeléseknek megfelelnek. De a minőségi termék mellett legalább olyan fontos, hogy minőségi gyártót találjon az ügyfél a szerkezet legyártásához és beépítéséhez. Hiába jó a termék, ha a gyártása és az összeszerelése nem megfelelően történik, akkor a késztermék nem fog megfelelően működni és nem lesznek vele elégedettek. Nagyon fontos még a gyártó partner szakmai hozzáértése és támogatása is. Azt látjuk, hogy ezek a házak nem minden esetben vannak részletesen megtervezve, tehát a csomópontok sokszor elmaradnak vagy ha vannak akkor elnagyoltak, de van példa olyan csomópontok betervezésére is, amik műszakilag nem megvalósíthatók. Nagyon fontos, hogy egy olyan gyártópartner nézze át és véleményezze, aki ezeket ki tudja szúrni, nehogy a gyártás vagy a beépítés során derüljön ki, hogy nem megvalósítható az elképzelés.

Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
01
00
További Hírek
01
020
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 09 / 16
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 06 / 11
KAV – Odafigyelünk arra, hogy a megrendelő mit szeretne megvalósítani!
A KAV csapata folyamatosan bővül, jelenleg is több pozícióra keresünk munkatársakat. Hégli Henriette közgazdász végzettséggel, ügyvezetői és ingatlanértékesítői pályafutás után tavaly júliusban érkezett a cégünkhöz. Projekt koordinátorként ő felel az egyedi árajánlatok készítéséért. Ahhoz, hogy a feladatát a lehető legoptimálisabban tudja ellátni, az indulás első pár hetében egy gólyaprogramban vett részt, amelynek keretében részletekbe menően, a cég működésének minden területére kiterjedően ismerte meg az egyes munkafolyamatokat, az egyedi nyílászárók piacát, a KAV-os gondolkodást.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2022 / 08 / 18
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Bár az egyik legkorszerűbb homlokzati elem az üveg, a tervezési folyamat során számos probléma adódhat, ha nem megfelelő módon átgondolt üvegszerkezetek alkalmazására kerül sor. Hogy mitől különlegesek az üvegszerkezetek, és miért fontos, hogy már a tervezés során hozzáértő szakági tervezők foglalkozzanak ezekkel az épületelemekkel, arról Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 09 / 22
A nyílászárók a modern építészet alapjai – beszélgetés Hoffmann György építésszel
Hatalmas, transzparens üvegfelületek, amelyek szinte közvetlen kapcsolatot teremtenek a környezettel. Hoffmann György építész azt vallja, a modern építészetben már nincs szükség falakra, hiszen a nyílászárók és a pillérek el tudják látni a tartószerkezeti funkciókat is. Beszélgetésünkből az is kiderül, vajon mi határozza meg leginkább az építész-tervezői gondolkodást és mi kell ahhoz, hogy a megrendelő és a tervező közös nyelvet beszéljen.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2022 / 01 / 25
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Titkos villa az erdő szélén, ahol a csend és a nyüzsgés találkozik címmel készített kisfilmet az Épitechture, amelyben a KAV Hungária főmérnöke, Mravik Csaba és Finta Csaba, az MYD2 vezető tervezője mutatja be egyik referencia projektünket.
Bővebben
2017 / 11 / 30
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2021 / 11 / 15
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászáró választása, homlokzat tervezésekor sokakban felvetődhet a kérdés, mi legyen a döntésünk szempontja: a design vagy a funkcionalitás? „A forma követi a funkciót” szólás ugyanis mára többszörösen átértelmeződött az építészek fejében, sokszor mindent alávetnek a külcsínnek, így a design öncélú tervezési elvként jelenik meg. Építészeket kérdeztünk arról, számukra mi a fontosabb szempont, ketté kell-e választani a design és a funkcionalitás kérdését.
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben