INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 05 / 26
„Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika”

Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.

– Az innováció és szellemi tulajdon védelem területén is nagyon tudatos cégnek tűnik a Sika. A ragasztástechnika területén ennyire meghatározó a folyamatos fejlesztés és innováció?

– A Sika egy svájci cég, amelynek az alapítása is innovációhoz köthető. Több mint 110 éve, amikor a svájci vasút villamosítani szerette volna a Gotthárd-alagutat, komoly nehézségekbe ütköztek, ugyanis becsöpögött a víz. Kaspar Winkler volt az, aki megoldotta a problémát. Beton-adalékszert, egy speciális szigetelőanyagot fejlesztett, ami megakadályozta a víz bejutását. Ezzel indult a cég története. Érdekesség, hogy az új 57 km hosszú Gotthard alagút építésénél most is Sika anyagokat használtak. Az Ipari Ragasztástechnika Üzletág történetében az igazi áttörést egy olyan innovatív anyag fejlesztése hozta el, ami a járműiparba tört be először. Amikor elkezdték alkalmazni kiderült, jóval több, mint egy tömítőanyag, ragasztóként is működik.
Évtizedekkel ezelőtt még teljesen acél autóbuszokat gyártottak, a különböző formaelemeknél elkezdték a műanyagot alkalmazni. Ezeket már nem lehetett hegeszteni vagy hagyományos mechanikus kötésmódokkal rögzíteni, hanem ragasztva kellett felrakni. Ekkor derült ki, hogy számos területen alkalmazható technika a ragasztás: az acél-alumínium, az acél-műanyag, majd az acél és üveg kapcsolatában is. 25 éve már Magyarországon is valóság a ragasztott autóbusz koncepció, vagyis amikor a busz összeszerelt vázára ráragasztják a burkolatot. ezzel párhuzamosan a vasúti járműiparban is elkezdték a ragasztást alkalmazni. Egyre nagyobb sebességű vonatok készültek, amelyeknél a gumiágyazású üveg már nem alkalmazható a megnövekedett terhelések miatt.
Ahogy tehát haladt előre a történelem és a technikai fejlődés, egyre több területen kezdték alkalmazni – a járműiparban főként a rugalmas – ragasztást. Ezt a megnövekedett igényt csak ragasztástechnikai innovációkkal lehetett kiszolgálni. És persze mi is kerestünk új alkalmazási területeket.

– Ilyen például ablakgyártás?

– Pontosan. Ilyen kérdésekből indultunk: miként lehet a hagyományos ablakgyártásban meghonosítani a ragasztást? A járműiparban már a legtöbb üveg ragasztott, miért ne lehetne ezt kihasználni az építőipari ablakoknál is? A hőszigetelő üvegek egyre nagyobb tömegűek, ehhez hatalmas tartóerő szükséges. Ha a nagyon nehéz üveget kerettel akarjuk megtartani, ahhoz nagyon vastag keret kellene. Miért ne lehetne fordítva gondolkodni? Tehát az üveg, amely egy merev szerkezet, tartsa meg a keretet. Erre nincs más mód, csak a ragasztás. Ráadásul a hőtágulás miatt speciális, rugalmas kötőanyagra van szükség. Ez különösen a nagyméretű alumínium ablakoknál szembetűnő. Az egyre gyakoribb nagyméretű födémmagas szerkezetek esetén több milliméter hőtágulási különbség van az üveg és az alumínium között. Ezt felveszi a ragasztó.

– Így jön létre az innováció?

– Pontosan. S nálunk szerencsére ehhez megvan a megfelelő humánerőforrás. A KAV felé is ezt képviseljük. Ha van egy megoldhatatlannak tűnő ragasztási feladat, gondolkodjuk közösen! Fontosak az ötletek. Megfelelő ragasztási innovációval szinte biztos, hogy a végtermék olcsóbb lesz, mintha hagyományos technikával rögzítenék. Kell a folyamatos fejlődés, megújulás, így lehet csak a piacon maradni.

– A hasonló gondolkodásmódból is adódhat, hogy ennyire jó az együttműködés a KAV-val?

– Természetesen. Csak akkor születhet közös produktum, ha mindkét oldalon nyitott, gondolkodó emberek dolgoznak. Akik képesek végiggondolni az ötletet, kitalálni, hogy a saját területükön mi használható. Ezekből az együttműködésekből születhetnek innovációk. Ez hosszú távú gondolkodást jelent. Ezt fontos kiemelni, hiszen ennél az attitűdnél nem az azonnali profitszerzés a cél.

– Nyílászárók területén miben változtak, hogy fejlődtek a ragasztási technikák az elmúlt 15 évben? Itt a mottó: az üveg tartja a keretet.

– Amikor 15 éve elkezdtünk abban gondolkodni, hogy az építőiparban is szeretnénk a ragasztási technikákat alkalmazni, több céggel is tárgyaltunk itthon. A műanyagból gyártó cégekkel kezdtük, de akkor Magyarországon ár kérdése volt minden. A rendszerszállítók-által kínált ragasztható profilok magasabb árkategóriában tartoztak. Ennek a bevezetését akkor nem vállalták fel. Végül azért találtunk olyan céget amelyik együttműködött.

– S itt meg is állt akkor?

– Nem, mivel a ragasztott rendszerek a faablakot gyártó cégeknél is alkalmasak, ők jobban elgondolkoztak. De ők azért is könnyebb helyzetben voltak, mert a profilt, amire ragasztani kell, ők gyártják le. Ma már olyan gépek vannak, amelyeknél nagyon szabadon tud profilt gyártani, akár kis mennyiségben is. Tehát nincs odakötve egy olyan nehezen vagy lassan megtérülő technológiához, aminél muszáj megmaradni a régi módszernél. A fásoknál értünk is el eredményt. Ehhez az is kell, hogy a magyar fogyasztó szerint a fa magasabb értékkel rendelkező ablak. Ezért hajlandó többet fizetni. Így ezen a területen el is indult néhány kapcsolat.

– S hol vannak az alumínium nyílászárók?

– Amikor megjelent a „Bauhaus-divat”, az ablakok mérete hihetetlenül megnőtt. Padlótól a mennyezetig érnek. Ezek hatalmas méretű, szintmagas üvegeket igényeltek, amihez már nagyrészt alumínium keretrendszerek kellettek. Főleg, amikor megjelentek a nagyon nehéz, háromrétegű üvegek. S innentől az alumínium rendszergazdák elkezdték keresni a megfelelő ragasztási technikákat. Ez is mutatja, hogy szükség van a szinergiára. Mi ragasztósok kevesek voltunk ahhoz, hogy betörjünk a hazai építőiparba, kellettek az alumínium rendszergazdák, akiknél felmerült az igény a ragasztásra. Aztán jött hozzá az innováció, ami a piaci versenynek és az építészetnek is köszönhető, vagyis, hogy egyre kevésbé szerették volna látni a keretet. Sőt, amennyire lehet tüntessük el! Ezt már csak az üveg és valamilyen ragasztónak az együttműködésével lehet megoldani. Ezekhez új és új ragasztástechnikai fejlesztések kellenek. A KAV-val is folyamatosan ilyen megoldásokon dolgozunk, van, ami most is szabadalmaztatási eljárás alatt van. Együtt formáljuk a jelent és a jövőt!

Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
01
00
További Hírek
01
020
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2017 / 08 / 02
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 05
Tolóajtó alumíniumból 1.
Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.
Bővebben
2020 / 02 / 27
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2022 / 04 / 08
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
A KAV megrendelői az ajánlatadási, előkészítési- és kivitelezési folyamatokban több kollégánkkal kerülnek kapcsolatba egy-egy munka során. Ezek az értékesítő és kalkulátor munkatársaink, a műszaki- és gyártáselőkészítő mérnökök, a projektfelelős mérnökök majd a beépítést végző szakembereink. A műszaki- és gyártás előkészítő mérnökökkel nagyon ritka eset, hogy kapcsolatba kerül a végfelhasználó. Ebben a cikkben ezen szakembereknek munkáját szeretnénk bemutatni a Continental Golf Klub építési munkája kapcsán.
Bővebben
2021 / 10 / 08
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.
Bővebben
2021 / 05 / 03
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 29
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2017 / 06 / 09
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2021 / 11 / 19
Tolóajtó alumíniumból 3.
Előző cikkünkben a tolóajtók működési fajtái szerinti csoportosítást folytattuk, az emelő-toló és a bukó-toló tolószárnyakból épült termékekkel fejeztük be a korábban megkezdett sort. A következő két cikkben egy másik szemüvegen keresztük vizsgáljuk az alumínium toló megoldásokat, mégpedig nyitási képek szerint, de most a korábbi 3D szimulációink segítségét is megkapjuk a könnyebb értelmezéshez.
Bővebben