INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2021 / 10 / 22
„Alumínium nyílászáró családi házra”

A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?

 

Alumínium nyílászárók egykor

 

Alumínium ablak, alumínium ajtó és alumínium tolóajtó szinte „testidegen anyagjelölés” volt egy családi házon még úgy tíz évvel ezelőtt. 2012-ben, éppen a gazdasági válság lecsengési időszakában döntöttük el, hogy valami olyat kell csinálnunk, amivel elsők és egyediek lehetünk. Hazánkban egyedülálló és akkor szinte látnoki módon a KAV új korszakot nyitott a magyar nyílászáró fronton: talán az addigi legbátrabb kereskedelmi lépést tettük meg, amivel a prémium építési piac szembesült. Azt a világot, ami a kommunális építőipari szektor legismertebb fundamentális terméke volt mindig is, az akkor speciális válogatásban és alkatrész összeállítással, egyedi szisztémával és addig nem létező szolgáltatási körrel kínáltuk a prémium családi házat építőknek. Azt gondolhatnák, hogy erre legalább furán reagáltak az építtetők, de nem így volt. Ezek az emberek mindig is az újat keresik, azt a miliőt, amit mások és máshol nem könnyen kaphatnak meg. Ez volt a végletek terméke, az építőanyag világ akkor még iparinak csúfolt fenegyereke, az alumínium keretrendszerű nyílászáró termékkör. Az alumínium rendszergazdák fejlesztői ekkor kezdenek kacsingatni – még csak pilot projekt jelleggel – a privát lakóépületi szektor felé, de még elég esetlenül és tapasztalatok nélkül. A 2010-es évek hozták el a kommunális ingatlanfejlesztők nyomására a komolyabb hőszigetelést, a nagy felületű felnyitást és a kényelmes működtetést szavatoló motorizálás megjelenését. Jó hír volt a felhasználók felé az is, hogy a hagyománnyá vált strapabíróság, egyszerű alkatrészcsere, valamint a beszállítói és utánrendelési folyamatok tisztasága megmaradtak az új fejlesztések során is. Az alumínium függönyfalak, üvegtetők jól kombinálhatók voltak a korábbi fejlesztésű (akkor még 70 mm profilmélységű) emelő-toló ajtókkal és ablakokkal, komoly érveket felsorakoztatva egy-egy anyagkiválasztás alkalmával.

A tolóajtók rendszere leginkább a csúsztatható mediterrán időjárásra méretezett, egyszerű üvegfalatól az emeltebb, ma már megmosolyogtató hőhídmentes emelő-toló ajtókig tartott. Vicces ma forgatni az akkor publikált katalógusokat. A komolyabb hőszigetelésű, három rétegű üvegpanelt mozgatni képes keret nélküli, beépítés után teljesen eltakart tok- és szárnyszerkezetes panoráma rendszerek még csak a tervezőasztalokon és a nyúzópadokon teljesítettek, habár két-három kisebb fejlesztő „aranyáron” már kínált hasonló termékeket Európa nyugati tájain. Az idő tájt a keskeny tok- és szárnyrendszerrel vagy üvegoptikával bíró minimál alumínium szerkezetek még a jövő termékei voltak, a müncheni BAU kiállításon kísérleti szinten egyszer-egyszer már megmutatkozott, de az „alu a kommunális termékkör része” dogmát akkor még nem tudtuk átlépni, erre várni kellett egy pár évet.

 

Alumínium bejárati ajtó volt az első ék a fa nyílászárók hegemóniájában

 

Magyarországon 2012-ben egy igazán prémium családi ház ablakai és tolóajtói fából készültek. Egyszerűen nem volt más alternatíva, az (otthon középkategóriás, nálunk prémium kategóriás) osztrák gyártók elég gyorsan és hatékonyan írták át a magyar tervezők fejében a méretezési és nyitási alapelveket. Ez egyébként ma is okoz nehézségeket. Meglepő, hogy manapság is csodálkoznak egy 10-12m2-es tolószárny vagy a PIVOT (aszimmetrikus forgóajtó) lehetőségén, nem beszélve a kiváló hőszigetelésről vagy a motorizálásról. Mi alusok pedig csodálkozva nézünk a 2400mm-es szemöldök magasságra vagy az egymás mellé tok-tok sorolással illesztett fa erkélyajtókra. Ezeken már sok éve túlléptünk.

Mindössze egy olyan termékkör volt, ahol nem volt egyszerűen lehetősége a fa- és/vagy PVC gyártóknak az alumíniummal szemben: a bejárati ajtó. Magasságban, szélességben, szárnysúlyban, rejtett pántolásban, motorizálásban nem volt ellenfél már akkor sem. A szárnyra ragasztott üveg-, lemez-, vagy homlokzatburkolatok lehetőségével nem tudtak versenyre kelni az osztrák cégek vagy a hazai gyártók. Talán nem is akartak, ki tudja. Egy biztos, az alumínium bejárati ajtó hozta meg a piaci áttörést, az építtetők itt érezték először e különleges fémötvözet kiválóságát.

 

Alumínium bejárati ajtó árak együtt mozognak a piaci igényekkel

 

Az idő múlásával a német ajkú alumínium rendszergazdák végre feleszméltek, hogy itt van egy kihasználatlan szegmens, amit nem szolgálnak ki. A KAV ekkor már évek óta hibridelt, összeollózott és variált rendszereket azért, hogy a megrendelői igényeket kielégítse. A bejárati ajtók mellett a többi homlokzati terület kiszolgálása, a lehetőségek megtalálása is a feladatunk lett. Üvegfalak, tolórendszerek és tetők egy kézben, rendszerben és megjelenésben egyre jobban tetszett az építészeknek és a megrendelőknek egyaránt. Idővel aztán meg is lett az áttörés, a 2017. januári BAU nemzetközi seregszemlén már nagyon otthon éreztük magunkat, ez már részleteiben is a családi ház és az alumínium nyílászárók kapcsolatáról szólt. Elindult e termékkör világhódító útjára a zöld lobby diktálta újrahasznosítás és a domináns üvegfelületek iránti igény közös metszetében. Az alumínium nyílászáró piac pár éves fejlődése során a mennyiségek jelentős növekedése mellett is folyamatosan együtt járt az alapanyag és a gyártási költségnövekedés. A hőszigetelési tudás, az üvegpanel súly és méretkapacitásának növekedése emelte az alumínium ablakokban és tolóajtóban használandó alkatrészek számát, ár-érték jellegét, növelte a fejlesztési költségeket. Ezt minden termékkörben tapasztaltuk és tapasztaljuk napjainkban is, és ennek legjobb fokmérője az alumínium bejárati ajtó. A korábbi egyszerű üvegezett nyíló bejárati ajtó 300.000-350.000 Ft-os anyagköltsége helyett kritikus esetekben akár 1.500.000 Ft-os ár is lehet egy komolyabb ajtóra tűzve. Bár hozzá kell tenni, hogy mást is kapunk, mint a versenytárs (fa vagy PVC) nyílászárók esetében, hiszen ez utóbbi fejlődése az elmúlt hat-hét évben határozottan alulmarad az alumíniumhoz képest a teherbírás, a pántolás, a motorizálás, a tanúsított (hő- és füstelvezető vagy tűzgátló) termékek, az üvegoptika, az aktív világítás, az épületintegráció, az épület-felügyeleti rendszer alkalmasság, vagy akár a filigrán minimál megjelenés terén.

Alumínium nyílászáró családi házra
01
00
További Hírek
01
020
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2018 / 10 / 10
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 04 / 08
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2017 / 06 / 09
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2021 / 11 / 26
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2018 / 10 / 17
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
Prémium, minimál, letisztult egyszerűség – ezek azok a jelzők, amik elsőre eszünkbe jutnak a Porsche-dizájn alapján megálmodott lakóingatlant meglátva. Építész szempontból szokatlan tervezési folyamat után valósult meg az épület, ugyanis a megrendelő nagyon konkrét elképzelésekkel és tervekkel érkezett. A rendhagyó munkáról a ház építészével, Unicsovics Istvánnal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 04 / 21
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 08 / 02
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2020 / 10 / 01
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
Minden projekt más és más kihívás elé állítja az építészeket és a nyílászárós szakembereket is. Egyik referenciánk koncepciója a szárnyszerűen felnyíló tető és a padló által kifeszített térnek köszönhetően létrejövő korlátlan kilátásra alapul. A maximális transzparencia elérésére elsősorban a filigrán osztású megoldások, valamint a keretnélküli tolószerkezetek jelentettek megoldást.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben