INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2021 / 10 / 29
„Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon”

Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?

 

Ha van egy új épület, akkor minden esetben ajánlatokat kérnek be az építtetők, ez így helyes. A KAV 2020. év teljes, valamint a 2021. év első három negyedévi tapasztalata szerint a belföldre kiadott ajánlatok csupán 43 százalékánál van igény annak műszaki tartalmi tisztázására és átbeszélésére, a többi esetben a kiajánlott termék megvalósításáról csak a végösszeg dönt. Ez külföldi ajánlatkiadásunk esetén 100%! Milyen érdekes, ugye? Egy normál méretű házat építő német, izlandi vagy osztrák a beérkező ajánlatokat a megbízott építészével, lebonyolítójával vagy generálkivitelezőjével összefoglaló táblázatban rendszerezi tudás, ár-érték arány, szállítási (és fizetési) feltételek, valamint gyártási tapasztalat tekintetében. Így ebben az objektív, valóban mindenre érzékeny táblázatban hamar kibújik a szög a zsákból, a „véletlen kihagyott” és „ebben az ajánlati időszakban még nem szükséges” dolgok hiányára, vagy az alkalmazott más profilrendszerre, esetleg más szárnyprofilra hamar fény derül. Minden esetben a külföldi ügyfél részéről visszakérdezés a jellemző, mely folyamat végén az egyeztetés és egyértelműsítés teremt korrekt versenyhelyzetet, nem beszélve a műszaki tartalmak egy szintre hozataláról. Itt azt kapja az ügyfél, amit gondol, amit látott és megismert, arra az egyértelműsített műszaki tartalomra szerződik nyugalommal. Nem így itthon.

 

Alumínium ablak ár – a kiválasztás menete döntési helyzetben

 

Alumínium ablak ár fronton is nagyon messze vagyunk Európa nyugati vagy északi tájaitól. Nem csak a nominális értékekre gondolok, hanem a beérkezett ajánlatok vizsgálatára. A honfitársainknak sokkal több pénze van, mint nyugat-európai sorstársaiknak, és ezt amiatt gondolom, mert ruletteznek vele. Komoly tízmilliós megbízásokat adnak olyan gyenge lábakon álló kis cégeknek, olyan régi és új viszonteladóknak, amelyek sem mérnökstábbal, sem tapasztalattal, sem gyártási kapacitással nem rendelkeznek a kivitelezéshez vagy a karbantartáshoz, ellenben alacsony árat adott. A probléma az, hogy a megrendelő még azt sem tudja a legtöbb esetben, hogy kitől és mit venne, milyen műszaki támogatással és milyen garanciális feltételek mellett. Hol gyártják, ki vállal érte felelősséget, ki felel a termékért és ki a telepítésért? Ha tisztában lennének ezzel, akkor nem jönnének hozzánk a „meg tudnák e javítani” kérdések és a „lelépett az előleggel” vagy „elszámolási vitánk van és nem érem el az ablakost” mondatokkal a telefonban.

 

Schüco, Reynaers, Wicona alumínium rendszerek és a többi kategória

 

A legtöbb zavart az alkalmazott alumínium rendszerek okozzák, mert itt azt hiszi az ügyfél, hogy az árajánlata felső szegletében egy adott márkanév leírása már a minőség záloga. Nem így van. Korábbi cikkünkben már utaltunk rá, hogy az alkalmazott profilrendszer egy dolog, azon belül vannak alrendszerek, azoknak is ezer féle szárny-, tok, valamint egyéb választható profiljai. Az alumínium rendszeranyag általános esetben a termékár kb. egyharmadát adja. Tehát nem ez a mérvadó, ugyanakkor igaz az, hogy a minőséget meghatározó elemek közül talán a legfontosabb. Már ha azt kapja az ügyfél, amit ígértek neki. Vannak itthon ismert és bevált rendszergazdák, az alumínium nyílászárókat általában ezen márkák mögé bújva adják el a gyártók, a viszonteladó és a viszonteladók viszonteladói (erre is van két igazolható példa idehaza), ugyanakkor hiába a szép külső máz, a késztermék felelőssége minden esetben az ablakgyártóé, ahol a terméket legyártják.

 

Nézzük kik a legismertebb és hazai pályán legnagyobb forgalmat bonyolító márkák:

  • A német Schüco jelentős piacvezető idehaza, hazánk kizárólagos disztribútora 1990 óta az Alukönigstahl. Felkészültségük, budapesti raktárbázisuk, professzionális mérnöklétszámuk régió szinten is kiemelkedő. Komoly tervezőt, létesítményt vagy beruházót jegyző projektet nem valósítanak meg az Alukönigstahl nélkül. Nem kell ezt a termékkört bemutatni, ha egy magyar szakembert álmából felébresztenek, ez a márka lesz az első, amit megemlít.
  • A Reynaers belga rendszergazdának saját értékesítési irodája van Budapesten és a világ minden táján, ritkán dolgoznak disztribútorral. Sokrétű, izgalmas és jelentős fejlesztői gondolkodást igazoló rendszereik vannak. Családi ház mennyiségben és bonyolultságban árszabása a Schüco alumíniummal kisebb differenciákkal is, de szinte megegyező. Gyárthatósági méretekben, termékspektrumban, gyártási követelményekben, valamint gyártástechnológiai supportban hasonlóság és különbség is akad szép számmal a két márka között, de ezek a végfelhasználók számára talán nem is fontos tényezők. Kiváló a termékspektrum, de idehaza a piacfejlesztési lemaradásuk miatt egyelőre kevesebb ablakgyártó rendelkezik számottevő tapasztalattal. A KAV a legtöbb különleges termékeikben első a gyártók között mind a gyártás megkezdési időpontját, mind az azóta gyártott mennyiséget illetően.
  • Wicona egy nagyon komoly fémipari cégcsoport egyik kiváló márkája, nem méltatlanul. Különleges homlokzati megoldásaikat (rólunk – KAV Hungária) tervmegvalósítások támogatása, és azt követő alkalmazása emelte az európai porond dobogójára. Nem tisztem eldönteni, ki van a csúcson a tonnák, rendszerek, présművi kapacitás vagy az egyedi mérnöki megoldások területén. Egy biztos, komoly feladatokra komoly vevőknek mértékadó ajánlatadó lehet egy Wicona-s gyártó.

 

Aztán a többi kb. 15 főképp V4-es, olasz, portugál és spanyol rendszergyártóról mit is mondjunk? Cégkultúra, hazai mérnöktámogató jelenlét, termékspektrum, profilrendszerek szakmai intelligenciája, termékek megbízhatósága, rendszerek egymáshoz építésének kultúrája, a tanúsított termékek katasztrófavédelem felé történő szavatolása és a hasonló egyenként is fontos kihívások valamelyikének hiánya okozza azt, hogy ezek a rendszergazdák csak pici munkákra szállítanak, legtöbbször kevés alumínium nyílászárót gyártó cégeknek. Nem véletlen az, hogy nem tudnak a nagy gyártókhoz betörni ezek a rendszerforgalmazók évtizedek óta. Amikor viszont ilyen rendszerforgalmazó termékeiből gyártott ablakokra kapnak ajánlatot, legyenek különösen körültekintők, mert az olcsóságnak mindig oka és legfőképp ára van. Mert ugye mi mindig árat akarunk venni.

Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
01
00
További Hírek
01
020
2021 / 01 / 06
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2020 / 04 / 08
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2019 / 01 / 09
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2017 / 08 / 02
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 05 / 03
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2020 / 02 / 27
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben