INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2021 / 10 / 21
„Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel”

A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.

Alumínium függönyfal tervezési kihívásai

Milyen tervezési kihívások elé állított benneteket ez, a Felhő utcában található új óvoda?

A belső udvari függönyfal alaprajzilag szegmensíves, tehát minden vízszintes profiltalálkozásnál van egy szögtörés. Az üvegfal nagy részét függőlegesen ketté bontja egy, a homlokzaton felfutó füves rámpa, amely emelkedik és elfordul térben. A rámpa alatti alsó függönyfal szakasz felső vonala és a rámpáról indított üvegfelületek alsó és felső vonala is szegmensíves, ami miatt a bordavégeket térszögben kellett megmunkálnunk. Ez izgalmas kihívások elé állította a mérnökeinket és a gyártóüzemünket egyaránt. A függönyfal elkészült vasbeton keretbe történő illesztése bonyolult és időigényes tervezést igényelt. A cél az volt, hogy a megvalósult állapot minél jobban visszaadja az építész tervező elképzelését térben és síkokban.

Hogyan tudtátok ezt megoldani?

A vasbeton szerkezetet geodétával felmérettük, hogy lássuk, hogyan helyezkedik el térben ez a szerkezet. Az alumínium üvegfal kiterített nézetét megadta az építész, tehát azt tudtuk kontrollálni, hogy a tervezett függönyfal szerkezetét hol és miben kell módosítanunk. Ráillesztettem a felméréssel megalkotott 3D képponthálót az építész tervekre, így pontonként tudtam ellenőrizni, hogy a vasbeton szerkezet magassági és alaprajzi elhelyezkedése mennyire esik egybe a tervezettel. Viszonylag szerencsések voltunk, a szerkezetépítő jó munkát végzett. A vasbeton szerkezet csak minimális eltérést mutatott a tervezetthez képest, úgyhogy viszonylag kevés helyen kellett módosítani.

Alumínium függönyfal egyedi megoldásokkal

Milyen termékeket, rendszerelemeket használtatok?

Az alumínium rendszerelemek elég kötöttek voltak, a tervező az épület homlokzati nyílászáróit Wicona profilrendszerből tervezte. Ezt a gyártmánytervezés folyamán a tűzgátlási és füstelvezetési előírások miatt módosítanunk kellett, a nyílászárók jelentős részét át kellett terveznünk Schüco rendszerre, mert hazánkban nem minden tanúsított terméket szabad forgalomba hozni.

Kellett a rendszereken alakítani, vagy meg lehetett oldani standard megoldásokkal?

Általános megoldásokkal vajon a KAV nyerte volna el a feladatot? De komolyra fordítva a szót, standard megoldásokkal nem lehetett az egészet kivitelezni, hiszen minden irányból térszögeket kellett vágni a belső íven a függönyfalak osztóbordáinál, ezért a bordák rögzítését a szokványostól eltérő módon kellett megoldanunk. Ezek a megoldások nemcsak a gyártást állították kihívások elé, hanem a beépítőket is. Elvileg ezek az alumínium függönyfal rendszerek alkalmasak az ilyen térszögekkel való csatlakozásokra. Az viszont ritkán szokott előfordulni, ami ebben az esetben is volt, hogy mindkét irányban, vertikálisan és horizontálisan is szögtörés van. A szerkezetek gyártása és helyszíni összeállítása nagy pontosságot és odafigyelést igényelt, hiszen a tervezett ívek nem szabályos körívek voltak, így gyakorlatilag függönyfal elemeinek csatlakozási szöge minden elemnél más és más volt. Azért, hogy az előre berendelt trapéz alakú üvegek helye megfelelő méretű legyen, a trapézok átlóját a bordaváz összeállításánál folyamatosan kontrollálni kellett.

Milyen méretben valósítottátok meg itt ezeket a különleges alumínium függönyfal megoldásokat?

Ez egy két szintmagas óvodaépület. Van, ahol az üvegnek mind a két szintet át kellett hidalnia osztás nélkül, tehát az üveg magassága a függönyfal egyes részein megközelítette a 6 métert. Az extrém méretek miatt az üvegpaneleket külföldi gyártótól kellett megrendelnünk. Egy másfél méterszer öt-hat méteres alakos üveget beemelni bonyolult feladat, az ehhez szükséges organizációt is külön meg kellett tervezni, hogy a szükséges szállító és beemelő gépek rendelkezésre álljanak. Az épület nem volt gépekkel teljesen körbejárható, egyes üvegeket át kellett emelnünk az épületen.

Tűzgátló alumínium nyílászárók

Alkalmaztatok speciális termékeket?

Tanúsított termékeket, tűzgátló valamint természetes hő- és füstelvezető alumínium elemeket is gyártanunk kellett. Az óvoda épülete tagolt, több épületrészből áll, amiket egy közlekedő folyosó köt össze, alaprajzilag íves vonalban. Ennek a közlekedőnek a homlokzati határolása készült függönyfal elemekkel a belső udvar felől és a már említett íves, szegmenses függönyfallal a külső oldalon az épületrészek közötti egyenes függönyfalelemekkel. Mivel az egyes épületrészek között nem volt meg az előírások szerinti védőtávolság, három helyen a függönyfalakat speciális tűzgátló Schüco alumínium profilrendszerből kellett kiviteleznünk, természetesen ehhez alkalmazandó minősített tűzgátló üvegezéssel.

Nagyrészt családi házas szektorban dolgoztok, mennyiben volt más ez a munka?

Más szervezést igényel egy privát lakóépületi projekt és egy ilyen jellegű nagyobb épület, nem feltétlenül a bekerülési költségek miatt. Szigorúbbak az időkeretek, több a társvállalkozói összetorlódás. Más szempontokat kell figyelembe venni egy nagy létszámú közintézménynél, hiszen a legfontosabb a gyermekek biztonsága. Az ilyen feladathoz hozzá tartoznak a hő- és füstelvezetések, a menekülési útvonalak biztosítása. A tűzgátló nyílászárók alkalmazása mellett minősített speciális motorizációk és vasalatok is szükségesek, ezek nagyon alapos tervezést és egyeztetést igényelnek.

 

Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
01
00
További Hírek
01
020
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2017 / 10 / 30
Örökpanorámás minimál ház Budán
Beszélgetés az építtetővel
Bővebben
2021 / 05 / 03
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 04 / 08
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben
2018 / 06 / 11
A KAV az építészek munkáját is segíti
Térítésmentes tanácsadással segíti ezentúl a KAV az építészek munkáját. A nyílászárók ugyanis annyira speciális szerkezeti elemek, hogy alapos megismerésük és a trendek követése szinte lehetetlen annak, aki nem erre a területre szakosodott. Az építészek felmerülő kérdéseikkel ezentúl Kiss Norberthez fordulhatnak, aki maga is építészként végzett, sokáig a tervezéssel foglalkozott, és már évek óta a KAV csapatát erősíti.
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2021 / 09 / 24
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2018 / 10 / 17
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
Prémium, minimál, letisztult egyszerűség – ezek azok a jelzők, amik elsőre eszünkbe jutnak a Porsche-dizájn alapján megálmodott lakóingatlant meglátva. Építész szempontból szokatlan tervezési folyamat után valósult meg az épület, ugyanis a megrendelő nagyon konkrét elképzelésekkel és tervekkel érkezett. A rendhagyó munkáról a ház építészével, Unicsovics Istvánnal beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2017 / 11 / 30
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2021 / 11 / 05
Tolóajtó alumíniumból 1.
Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.
Bővebben
2020 / 03 / 30
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2020 / 05 / 12
Egyedi fejlesztésű bevonattal a vírusok és baktériumok ellen
The only construction structures with which people come into contact are doors and windows. We make direct contact with door handles and catches, with the help of which we can open and close the structures. In addition to traditional solutions, developers are now experimenting with virus- and bacteria-neutralising coatings, custom surface treatment solutions, and recycled products with a minimalist design.
Bővebben