2021 / 09 / 17
„Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.”

Az alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészeknek és az építkezőknek az alumínium nyílászárók tervezése során. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi rálátást adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.

 

Alumínium nyílászárók gyártási sajátossága a szabási veszteség

 

Alumínium ablak esetében hasonlóan az attól drasztikusan olcsóbb PVC rendszerekhez – a végleges felületű szálanyagok szabásával (darabolásával) kezdődik az üzemi folyamat, ellentétben a fa vagy acél nyílászárókkal ahol a készre gyártott, még nyers felületű tok és szárnykeret komplett felületét kezeljük a kiválasztott technológiával. Az alumíniumnál tehát a nem felhasznált, leeső profildarabokat darabolási veszteségként kezeljük, gyakorlatilag kidobjuk, ennek mértéke és költsége a termékek szoftveres szabástervezésekor előre tervezhető és kalkulálható. Könnyen belátható, hogy ha egy adott munkában (amelyet egy azonos színnel és technológiával felületkezelnek külső és belső oldal felől egyaránt) az egyes szerkezetek mérete és/vagy darabszáma nagyon fontos ármódosító tényező, hiszen a veszteség mértéke ettől függ. Sokkal relevánsabb, mint a fa- vagy acél nyílászárók esetében, ahol a nyers alapanyag szabáskor leeső darabjai még felhasználhatók más megrendelésekhez is.

A műanyag esetében bár végleges felületű profilt darabolnak a gyártás megkezdésekor, itt sem dobják ki a leeső darabokat, mert hazánkban kb. 80%-ban fehér színű profil alaptestet rendelnek az építkezők, így majd más munkákhoz kicsi ablakot tudnak belőle hegeszteni.

Az ára miatt hazánkban oly sikeres klipszes vékony alumínium burkolatú fa/műanyag nyílászáró nem az alumínium nyílászárók csoportjába tartozik, így a szabási veszteségben nem releváns. Bár vicces vagy talán elszomorító, hogy a Google-be írva az ’alumínium nyílászáró’ szóösszetételre felhozott első 20 értékesítésre létrehozott honlap találatból csak 11 foglalkozik alumínium ablakkal, ebből csak 8 gyárt alumínium nyílászárót valóságban.

 

Alumínium nyílászáró rendszer és a gyártóüzemi háttér hatása a bekerülési költségekre

 

Azt hiszik az építkezők, hogy az Internetes keresésük során ilyen vagy olyan márkájú ablak rákeresésekor egy műszakilag definiált, „vegytiszta” termékre akadnak. Pedig nem is tévedhetnek nagyobbat, mert ez nem egy étterem franchise. A márka itt tulajdonképpen egy konfekcionálási (készre szerelési) folyamat egyik (és csak az egyik) anyagbeszállítója, ezen kívül oly sok beszállító és szolgáltatás határozza meg a minőséget. Nincs a világon két egyforma alumínium nyílászáró üzem, ahol azonos gépekkel, azonos felszereltségű munkatérben, azonos munkarendben azonos képzésű emberekkel, azonos segédanyagok felhasználásával, azonos raktárgazdálkodással, azonos üvegpanelokkal, azonos gyártás-előkészítéssel állítanának elő alumínium nyílászárót. De legyen erős kedves olvasó, ez minden nyílászáró alapanyag estében így van. Az EU-ban a gyártók – ide nem soroljuk pl. a tanúsított tűzgátló ajtókat – pusztán egy teljesítmény nyilatkozattal adnak biztosítékot, hogy az általuk előállított termék minősége megfelelő és a korábban – az egyik európai akkreditált laborban – bevizsgált (és ki tudja ki által gyártott) mintaablak tudásával megegyező terméket ad át Önnek.

Az alumínium nyílászáró rendszergazda pusztán az ablakgyártónak történő alapanyag eladásban és a célszoftver bérbeadásban érdekelt, az építkezővel nincs kapcsolatban. A hazánkban kapható, 20 darab feletti alumínium rendszerben nagy különbség mutatkozik az egy családba tartó alkatrészek egymáshoz kapcsolási elvében (ezt rendszerintelligenciának nevezzük), megoldási módszereiben, a termékskálában, a speciálisabb igények kielégíthetőségében, a kiszolgáló raktár helyszínében, a szállítási feltételekben és a nagyon fontos a supportban vagyis a műszaki támogatásban. Minden márka egy csomagban egy árszintet képvisel.

Nyilván minél magasabb a rendszerbeszállító műszaki színvonala, annál nagyobbak a költségei, annál drágább az alapanyag, tehát a végeredményben a termék is komolyabb lesz. Magasabb rendszerintelligencia már feltételez kompetens szakszemélyzetet is, akik támogatják a gyártót a felmerülő kérdések megoldásaiban. Mára általánossá vált, hogy az alumínium rendszeranyag kiszolgáló végzi vagy végezteti a porszórt felületkezelést, így ennek ára ezt a rendszeranyag beszerzési költséget terheli. Ennek ellenére az alumínium rendszeranyag a nyílászáró költségének pusztán 20-40%-át teszi ki.

Fém nyílászárók árában a rendszeranyag mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, a gyártási (üzemi) és csomagolási költség, a kiszállítás és szükség szerinti bedaruzás, a telepítési (beépítési) költség, valamint – nagy üvegpanel méretek esetén – az üvegezőrobottal (pókdaruval) történő beemelés (szaknyelven üveg manipuláció). Ezeket a költségelemeket a következő részben taglaljuk.

Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
01
00
További Hírek
01
020
2021 / 01 / 06
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2018 / 06 / 11
A KAV az építészek munkáját is segíti
Térítésmentes tanácsadással segíti ezentúl a KAV az építészek munkáját. A nyílászárók ugyanis annyira speciális szerkezeti elemek, hogy alapos megismerésük és a trendek követése szinte lehetetlen annak, aki nem erre a területre szakosodott. Az építészek felmerülő kérdéseikkel ezentúl Kiss Norberthez fordulhatnak, aki maga is építészként végzett, sokáig a tervezéssel foglalkozott, és már évek óta a KAV csapatát erősíti.
Bővebben
2017 / 06 / 09
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2020 / 03 / 18
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2021 / 10 / 08
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.
Bővebben
2016 / 01 / 01
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2021 / 09 / 24
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 08 / 07
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben