2021 / 09 / 24
„Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.”

Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.

 

Egyedi ablakok fontos építőeleme a hőszigetelő üveg

 

Az üvegfeldolgozó nem találkozik a végfelhasználókkal, hacsak nem egy komoly projekt műszaki tanácsadása miatt igénylik a szaktudását. Az üvegfeldolgozó minden hibájáért, tehát az üvegpanel minőségétől a méretezési problémákig, ügyfél oldalról az ablakgyártó felelős a szakkivitelezői felelősség jegyében. Nyilván, ha az üvegfeldolgozó hibázott (ez sokszor közelharc árán fogadják el bizonyos gyártók) újra gyártják a panelt, de a hibás termék kicserélésének és bedaruzásának költségét már nem térítik meg. Cégünknél volt már speciális építési helyszínen 1.300.000,-Ft-os munkadíj is az üvegcsere folyamatában, az üvegek ára pedig ennek csak a tört része volt. Nem korrekt eljárás, de ettől nem térnek el a hazai kiszolgálók. Ezért sem mindegy, hogy milyen nagyságrendű és szakmai súlyú gyártótól vásárolunk ablakot, hiszen ha az alumínium ablakgyártó vagy viszonteladó alacsony büdzsével működik, pénz hiányában nem fog magas tettvággyal egy-egy utógondozásos feladatnak nekigyürkőzni. Ilyenkor egy később fellépő üveghiba (pl. párásodás vagy repedés) miatt szinte reménytelen lesz annak garanciális cseréjét igényelni. Fontos kiemelnünk, hogy az alumínium nyílászárók beüvegezését egy-két kivételtől eltekintve nem a gyártóüzemben végezzük, hanem kivitelezés közben, a nyílászáró beépítés utolsó etapjában lesz a fogadókeretekbe építve, így tehát az üveget külön fuvarral, külön beemeléssel kell számolni, és ez is többletköltséget okoz. Ez utóbbi egy-két kivételt az üzemben, ragasztott technikával egyesített alumínium termékek képviselik, mint például az elemes homlokzatok, a keret nélküli tolóajtók kompozit keretragasztása vagy a KAV Optivision speciális mérettartományú egyszárnyú ablak és erkélyajtó rendszerünk, habár itt a súlyok miatt a kiszállítás és a beemelés csakis gépi erőforrással lehetséges. Az üvegpanel (valamint az ehhez kapcsolódó üzemi és helyszíni munkák) a nyílászáróban foglalt értékét tekintve sokkal nagyobb szórással bírnak mint az alumínium rendszeranyag, a 15%-tól egészen 55%-ot jelenthet az ablak értékében.

 

Alumínium nyílászáró gyártása során fellépő egyéb költségek

 

A megtervezett és rendszergazdától megrendelt profil– és tartozékmennyiség kiszállítás utáni átvétele cégfüggő. A legtöbb hazai kis- és középméretű alumínium gyártó raktárgazdálkodást sem folytat, tehát nincs külön kijelölt raktáros, aki az anyagbeszállítástól az üzemi anyagkiadásig felel a vállalkozás alapanyag bázisáért, saját informatikai- és emelőeszközökkel forgatja, óvja és rendszerezi a leltári tételeket. Persze ez sok pénzbe kerül, amit ki kell termelnie a gyártónak, de csak így szavatolható a nyílászárókba építendő minden alkatrész szükség szerinti hatékony elérhetősége. A tanúsított termékek (mint a természetes hő- és füstelvezető ablakok és ajtók, tűzgátló ajtók és ablakok) gyártása nem is történhet másképp, mivel itt teljesen visszaellenőrizhetőnek kell lennie az összes alapanyagnak egyenként.

Alumínium nyílászáró színvonalától és bonyolultságától függően jelentős lehet a csomagolási és rakodási költség is. A nagy és nehéz szerkezeteket több ember tudja csak megemelni, arrébb vinni a következő munkafolyamatra az üzemi munkatérben, ez jelentős emberi erőforrás lekötést jelent. Ugyanúgy idő- és anyagigényes az elkészült ablak, bejárati ajtó, tolóajtó szállítóállványra rakodása, hiszen egy-egy kiszállítás előtt 5-6 ember sok órás munkája szükséges az eredményhez. Beépítési helyszínen pedig ezeket az állványokat emeljük az épület megfelelő szintjére, megfelelő felpakolási sorrendben és méretben. Egy-két hetes gyártási mennyiséghez (amiben sok az alumínium tolóajtó vagy a nagy méretű keretes szerkezet) akár kétnapos csomagolási és pakolási idő is társulhat.

Fentiek alapján talán érthető már, hogy a nyílászáró szakkereskedők (viszonteladók) által használt hagyományos fa- vagy műanyag ablakok (típus/szélesség/magasság szerinti osztású) ajánlatadó programja miért egy jól definiált árjegyzék mátrixot használ adatbázisnak, míg az alumínium ablakok esetében miért nincs a végfelhasználók számára könnyen érthető, a viszonteladók számára könnyen kezelhető árazóprogram. A privát lakóépületi szektorban használható alumínium nyílászáró termékkörben minden egyes megrendelésszám anyaghányada és azok árazása különbözik a másiktól. Mennyisége, mérete, típusa és az alkalmazott üvegpanel megoldása más-más költségelrendezést, egymáshoz nem hasonlítható szabási veszteségeket, gyártási és emelési költségnövekményt jelentenek munkaszámonként.

Következő részben az alumínium nyílászáró kalkulációjáról, azok módszereiről és a beérkezett ajánlatok összehasonlításáról igyekszünk informálni az olvasót.

Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
01
00
További Hírek
01
020
2021 / 10 / 08
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2018 / 06 / 11
A KAV az építészek munkáját is segíti
Térítésmentes tanácsadással segíti ezentúl a KAV az építészek munkáját. A nyílászárók ugyanis annyira speciális szerkezeti elemek, hogy alapos megismerésük és a trendek követése szinte lehetetlen annak, aki nem erre a területre szakosodott. Az építészek felmerülő kérdéseikkel ezentúl Kiss Norberthez fordulhatnak, aki maga is építészként végzett, sokáig a tervezéssel foglalkozott, és már évek óta a KAV csapatát erősíti.
Bővebben
2016 / 01 / 01
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2018 / 10 / 17
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
Prémium, minimál, letisztult egyszerűség – ezek azok a jelzők, amik elsőre eszünkbe jutnak a Porsche-dizájn alapján megálmodott lakóingatlant meglátva. Építész szempontból szokatlan tervezési folyamat után valósult meg az épület, ugyanis a megrendelő nagyon konkrét elképzelésekkel és tervekkel érkezett. A rendhagyó munkáról a ház építészével, Unicsovics Istvánnal beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 05 / 10
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Az Innováció és folyamatos tökéletesítés, valamint Az elismerés kultúrája kategóriákban is díjazták a KAV Hungáriát a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Programban.
Bővebben
2018 / 10 / 10
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 01
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2019 / 01 / 28
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Az alumínium ablakok és ajtók a norvég építészetben is kiemelt szerepet játszanak. Nemcsak a középítkezéseken, hanem a lakóépületeknél, a társasház beruházásoknál is. A KAV hosszú távú célja az izlandi után a norvégiai tapasztalatszerzés, ezért felvételét kérte a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamarába (MNKK). A lehetőségekről a kamara alapítójával, Jankovics Klárával és Kosztyi Beatrix, külgazdasági attaséval, a kamara főtitkárával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben