2021 / 10 / 08
„Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.”

Alumínium nyílászáró ajánlat főbb elemei

 

Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.

 

Alumínium ablak beépítésének valódi költsége

 

Ezek mellett a beépítési árakat is tudnunk kell, amihez beépítési segédanyagok is tartoznak, valamint a kiszállási költséggel is kalkulálni kell. Segédanyagnak nevezzük azokat a kiegészítő elemeket és anyagokat, amelyek az alumínium ablak rögzítéséhez szükségesek (konzolok, kötőelemek és csavarok), amelyek a helyszíni megfogások, illesztések és hőhídmentesítés miatt kellenek (tokszélesítések, alátámasztó gerendák PURENIT vagy CompacFoam anyagok felhasználásával), vagy a párazárás biztosítják (kültéri vagy beltéri EPDM, RAL szalagok, ragasztóanyagok). Használunk még kitöltő anyagokat (szálas hőszigetelés, extrudált polisztirol, PURhab), valamint az egyéb ragasztóanyagokat és tömítőket (szilikon, ragasztószalagok, pisztolyos ragasztók és ragasztóhabok) is ide soroljuk. A segédanyagokat ki kell írni tételesen, de jobb cégek ezt mennyiséggel beárazva is kiírják.
A kiszállást egy kivitelezést tervező sem úgy számolja, hogy homlokzatonként (vagy ablak nyílásonként – nálunk erre is volt példa) „rohangál ki”, mert éppen a homlokzati állvány átforgatásához kell alkalmazkodni. Ez hibás elgondolás, nem hatékony, nem beszélve ennek pénzügyi hátrányairól. A kevesebb több, tehát nem érdemes spórolni az állvány költségén, hanem szerződésekkel és határidőkkel oda kell szervezni a cégeket egymás után. A kiszállást úgy számolja minden cég, hogy egy felvonulással dolgozik, átadja a munkát, majd levonul. A finombeállítás, vagy esztétikai tennivalók ráérnek a piperetakarítás alatt is. Minden újabb felvonulás térítésköteles!

A legyártott szép alumínium ablakokat nem elég legyártani, kiszállítani és beépíteni, ezekkel a helyszínen is tudni kell bánni. Nagyok, nehezek, hosszúak és hatalmas üvegtáblákat is tudnak fogadni. A készterméket és a hozzá tartozó üvegpaneleket a teherautóval történő kiszállítás után fel kell emelni (lehetőleg) kalodákkal együtt az adott beépítési szintre, ott sokszor gépi erővel kell mozgatni, majd a helyére is be kell illeszteni. Ez utóbbi esetben is gyakran gépi erőforrásra van igény. Az üvegtáblákat 150 kg felett már inkább pókdarukkal (üvegezőrobotokkal) illesztjük a helyükre, ezek rendkívül finom helyszíni manipulációt (mozgatást, forgatás és csúsztatást) képesek végezni a vákuum tappancsok segítségével. Ugyanakkor itt van az örök kérdés, jelesül a „Hol az állvány?”. Nagy keresztje ez a hazai szakmának, ezt mindenki igyekszik elsunnyogni, és ha tehetné antigravitációs munkásokat és lebegő homlokzatburkolókat szerződtetne. Sokszor a spórolás eszköze ez, és nincsenek tisztában ennek balesetvédelmi valamint organizációs veszélyeivel. Tehát munkavédelmi felelős által átvett nehéz állvány kell ahhoz, hogy időben minden elkészüljön egy emeletes épület homlokzatán. Ezt is valakinek számolnia kell, de mivel a nyílászáró után sok szakma dolgozik a homlokzaton, így ezt az esetek szinte 100 százalékában az építtető biztosítja.

 

Alumínium ablak ajánlat lelke az összesítő

 

Ha ez nincs, nem ért semmit a munkánk. Ezen a listán ellenőrizzük, hogy a fenti elemeket tartalmazza-e a nekünk küldött ajánlat. Összesítő nélkül nem jövünk rá, hogy „hol van a kutya elásva”, miben leszünk megvezetve.
Annak végén már valóban nézhetjük a jobb alsó sarkot, mert ennyibe kerül a házunk homlokzati alumínium nyílászáró csomagja, az elfogadott szakági tervek szerinti műszaki tartalommal, a részletezett segédanyagokkal, emeléssel, beépítéssel a mai napon, a mai euro árfolyammal.

 

Alumínium ablak ajánlat értelmezése és versenytársakkal való összehasonlítása

 

A fenti ajánlati jellemzőkből egy szakembernek rögvest tudomására jut a beérkezett ajánlatok közötti tartalmi, számszaki és alkalmazott szakági tudásszint eltérései miben nyilvánulnak meg. Ennek felismeréséhez olyan szakember kell – ma őket lebonyolítónak nevezzük –, aki felkészült generálkivitelezőként, műszaki ellenőri szerepköre mellett, vagy egyszerűen szabadúszó szakemberként, ezt az építtető oldalán, az építtető érdekeit nézve igyekszik napi szinten segíteni átlátni, hogy a nyílászárós szakmai átverős játékban ki mond igazat és ki hazudik. Nem a döntéselőkészítő szakemberek költsége sok, hanem az ő hiányuk. Keressünk független lebonyolító szakembert vagy ismert generálkivitelezőt, kérjünk tőlük referenciát, beszéljünk más építtetőkkel a tapasztalatairól, nyitott szemmel és füllel járjunk, akkor jó tervek alapján jó terméket, jó helyen gyártva, jól szerelve, igényes anyagokból tudunk abszolválni.

Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
01
00
További Hírek
01
020
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2020 / 03 / 30
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2021 / 09 / 24
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2020 / 05 / 27
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2020 / 01 / 24
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2020 / 04 / 21
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 03 / 13
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben