2021 / 10 / 01
„Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3”

Alumínium nyílászárók kalkulációja előtti első lépések és az ajánlat főbb elemei

 

Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?

A legtöbb építkező csak a nyílászáró tételárakra kíváncsi. Szeretne látni egy táblázatot, amit összehasonlíthat a többi bejövő ajánlattal, jobb alsó sarokban van egy szám és ennyi. Többség ezt a költségelemet tartja relevánsnak és legnagyobb tételnek. Jóllehet ez egy műanyag ablak ajánlatnál még aránylag megfelelő is lehet (bár ez ott sem helyes), de az alumínium nyílászáró piac ettől szélesebb spektrumú, több összetevős problémahalmaz. Itt nagyobb és költségesebb dolgok várhatók az építtetőre az általam csak „senki földjének” nevezett periféria területeken, és pont ezt a tapasztalatlanságot használják ki a becstelen ablakosok, alumínium „adok-veszek cégek”, viszonteladók és kicsi gyártók. Azzal, hogy az ablakot kiszámolták, még nincs megoldva a termékek applikációja az épületbe, falsíkon kívüli beépítésnél nincs geodétával vagy szkenneléssel felmérve a falsík görbülete (az ablakok egy vonalba vagy egy síkra építése miatt), nincs megoldva a hőszigetelési és párazárási feladatkör, nincs állványozva, nincs árnyékolási megoldása és annak nincs vezérlése, kiesés elleni védelme, hiányzik nyitásérzékelő beépítése, nincs padlósík alatti hőszigetelt támasztás, nincs beépítési ára, nincs helyszíni organizáció számolva (daruzás, emelés, helyszíni üveg manipuláció), nincs kiszámolva a kiszállítás és kalodaemelés, hiányzik a hulladékelszállítás. Egyszóval ez nem az az ár, amit ki kell majd fizetni a végén.

 

Alumínium ablak ár csak egy összetevő, de előtte első lépésben tervezünk

 

Mindig tervezünk. KAV tervezési segédlet támogatja ezt igényt, vagyis azt, hogy mit kell előre kitalálni és műszaki nyelven rögzíteni (lerajzolni) a megvalósítandó épület műszaki igényei, nyílászárók elhelyezési igénye, homlokzatképzés jellege vagy az árnyékoló egyedi kialakítása szerint döntjük el. Teljes körű szakági tervezésre általában a hagyományos építésű, nem szerelt homlokzatburkolatú, nem falsíkon kívül beépített alumínium ablakok, ajtók és tolóajtók esetében nincs szükség, mert egyszerűbb a feladat. Ha már van üvegtető, van saroksorolt szerkezet, esetleg üveg-üveg csatlakozás, falsíkon kívül kell telepíteni nyílászárót, akkor ezek már tervezendő szituációk, jól ki kell találni az üvegezett szerkezet vagy az árnyékoló rögzítését, az alátámasztásokat, a konzolozást, a szigetelés-csatlakozásokat vagy a falburkolatok üvegmezőhöz érkezését. Amikor tudjuk, hogy mi az ügyféligény (ezért kell alaposan az ajánlatkiadást megelőzően az ügyféllel és egyeztetni), akkor lehetőségünk van nyugodtan, higgadtan, anyagrendelés és szín eldöntése előtt variálni és ötleteket halmozni. Ilyenkor még büntetlenül álmodozhatunk, de mi szakemberek végig gondoljuk, hogy mit érdemes és mit kell csinálni, milyen alkatrészekkel kell leendő lakóépületünk ablakait építeni. Ez ugyan pénzbe kerül, de utólag többet kiadunk a nem végig gondolt ügyek segédmegoldásai, vagy a félbe hagyott és elhúzódó munka befejezése miatt, nem beszélve az időveszteségről és minőségről.

 

Alumínium nyílászáró miért nincs tisztázva az építész rajzokkal és miért kell külön fizetni érte?

 

Mert az építész tervezési feladatnak más a tartalomigénye, és az alumínium nyílászáró egy külön szakma. A kiviteli-, az egyszerűbb engedélyes vagy a még egyszerűbb bejelentési tervdokumentációnak nem szükséges (és ebben az árban nem is elvárható) része a valóban átgondolt nyílászáró konszignáció és az azt értelmező szakági tervcsomag. Ezt a szakági tervet (egy exkluzív lakóépület esetében kb. 20-30 nézetrajzot minden szerkezetről, kb. 80 db csomóponti rajzot az alumínium ablakok minden oldaláról, tartalmazva az összes beforduló burkolatot, árnyékolót és elektromos igényt bekötési pontokkal, csatlakozó szerkezeteket, víz- és párazárásokat, rétegrendi illesztéseket, konzolokat és alátámasztásokat, üvegkiosztást, üvegsarkokat kirajzolva stb.) előbb kell elkészíteni, mint az ajánlatot. Miért? Mert addig nem tudjuk, hogy mihez alkalmazkodjunk, mit számoljunk, milyen kiegészítőre van szükség, nem utolsósorban milyen profilrendszerből emeljünk be építőelemet. Ez azért is jó, mert az ajánlatok összehasonlításakor egységes, tisztázott és egyértelmű alapot kap az alumínium nyílászáró gyártó vagy egy viszonteladó, így az összehasonlítás könnyű, a szerződésben pedig teljes terv szerinti megvalósítást kérünk teljességi nyilatkozattal. Nem lesz vita, azt kell csinálni és úgy, ahogyan a tervekben szerepel. Ha tervekhez képest változást javasolnak a gyártók az ajánlatadási időszakban (mert ez a másik trükk, ezzel kavarják meg az ügyfelet, tudás vagy stáb hiányában elkezdenek változtatni, hogy labdába tudjanak rúgni), akkor ezt meg kell osztani a többi ajánlatadóval is, hogy egyenlő verseny legyen. Hamar kibújik a szög a zsákból…

Tehát első ajánlati elem, vagyis az ajánlat első tétele a tervezés, akár egyszerűbb műszaki igényű házat építünk, akár komoly szakmai kihívást jelentő exkluzív épületet. Ennek tervezési igényét és rajzi terjedelmét a tervezői feladat bonyolultsága, hossza határozza meg, ugyanakkor költségét a bevonni szükséges mérnök(ök) munkadíja határozza meg. A tervezési díjakat a hazai mérnökkamarai díjszabással kell számolni, ennek napidíjait mindenki könnyen az interneten is ellenőrizheti.

 

Alumínium nyílászáró árajánlat elemei:

 

  1. Szakági tervezés, mindent megelőzően. Majd az elfogadott tervek birtokában
  2. Alumínium nyílászárók tételes ajánlata + kiszállítási költség
  3. Beépítés és az ahhoz tartozó segédanyagok költsége (anyagdíj, továbbá kiszállások)
  4. Organizáció (daruzás, emelés, helyszíni manipuláció, segédelemek és/vagy állványok)
  5. Ajánlati összesítő (egyösszegű átalányárral). Ha van elfogadott szakági terv, csak akkor szabad egy végösszegben, valamint határidőben állapodni.

Sorozatunk következő részében az alumínium nyílászáró ajánlati elemeket tekintjük át formailag és tartalmilag.

Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
01
00
További Hírek
01
020
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 03 / 30
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2021 / 09 / 16
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 01 / 09
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 09 / 24
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2021 / 10 / 21
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2016 / 01 / 01
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2019 / 08 / 07
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben