INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 06 / 09
„Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon”

A lakóépületek építészeti trendjeinek változásával egyre nagyobb üvegfelületek jelennek meg az ingatlanokon, miközben a keretrendszerek méretigénye csökken. Így egyre többször merül fel az eddig csak a kommunális építési kultúrában jelenlévő acél nyílászárók használata. Arról, hogy milyen esetekben érdemes alumínium nyílászárók helyett acél nyílászárót választani, és mit tud ez a termékkör, Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.

A KAV itthon úttörőnek számított, amikor az alumínium nyílászárókat lakóépületekre kezdte ajánlani. Az acél lehet az új alumínium?

A válasz többrétegű. Véleményem szerint egyfajta trendváltás zajlik a mai építészeti kultúrában, amely nemcsak látványban, hanem az alkalmazott szerkezeti megoldásokban is változást diktál. A minimál koncepció elemeinek és érdemeinek megtartása mellett a vintage design kezd beszivárogni az építészeti trendek élvonalába. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a markáns, szintmagas kültéri üvegfelületek nagyon keskeny keretrendszerrel történő egyesítésének igénye megmarad, de ezt erősítve a hagyományos ablak és ajtó termékeknél is keskeny pánt és üveges keretmegoldást várnak el kül- és beltéren összehangolva. Beltéri ajtókon – legyen ez toló vagy nyíló – megjelenik a vékony osztóborda sor, ez eddig tiltott kifejezési eszköz volt néhány építészirodában. A hatalmas ablak- és ajtófelületek vékony kereteit ez esetben úgy tervezik az építészek, hogy azok inkább csak nyers falfelülettel, egyszerűen érintkezzenek. Nyilván a méretes üvegszerkezetek mellé nem fehér hajópadlót választanak, hanem a betont vagy más öntött anyagot, ugyanakkor a kompozit elemek és egyéb természetes homlokzatburkolati megoldások adják a függőleges felületi design javát. Itt már olyan üvegmezők jelenhetnek meg, amelyeknél a vékony alumínium vagy kompozit keretanyagok statikailag nem képesek hordozni a terheket. Az Optivision rendszerünk is egyfajta megoldási javaslat erre, itt a ragasztási technikákat hívtuk segítségül, de a nagyméretű bukó-nyíló erkélyajtóknál már az ilyen épületet megálmodó ügyfelek számára vastagnak tűnnek a standard alumínium tok-szárny megoldások.

Ekkor lehet megoldás az acél?

Nem sok olyan anyag van, aminek azonos méretben az alumíniumnál sokkal jobb az inerciája vagy a sarkok terhelhetősége, és ebben az éghajlati övben hőhídmentes kivitelben is alkalmazható. A háromrétegű üveg hőtechnikai „igényvilágában” egyedül az acél marad a megoldás. Az acél nyílászáró rendszerek között is csak néhány képes megoldást és kielégítő eszközrendszert adni a felmerülő „vintage” igényekre. Összefoglalva tehát az ilyen, tervezők által megálmodott extrém keskeny kültéri és beltéri ajtó- és ablakkereteket alumíniumból nem tudjuk megoldani, ezekben az esetekben érdemes az acél felé fordulni.

Mit tud az acél?

Az acél és az alumínium között felhasználásban és a felületkezelés minőségében szinte semmi különbség nincsen, kizárólag a gyártási, illetve vasalati technológiában van markáns differencia. Az acélt ugyanúgy tudjuk hőhídmentes, tehát hőszigetelő tok- és szárnykapcsolatban alkalmazni.  A minimál vagy vintage koncepcióhoz alkalmas acél rendszerek 5-6 centiméter tok-szárny szélességi mérettel rendelkeznek beltér felől is. Ez annyira vékony, hogy kültér felől több mint a felét el is takarhatja a lamellás árnyékoló lefutó.
A modern acél nyílászárók kilincsben, kezelésben, motorizálásban ugyanúgy fejlett, nagyon magas színvonalú alternatívákat nyújtanak az intelligens épületmegoldásokban is, mint az alumínium rendszerek.  Megjelenésben látszó- és rejtett vasalatban szintén minden lehetőséget tudnak, amit már az alumíniumnál megszokhattunk. A karbantartás, illetve az üvegcsere is tökéletesen megoldott ugyanúgy, mint más konfekcionált rendszerekben. Egy nagy különbség azonban szembetűnő, hogy az acélból sokkal filigránabb megoldás kivitelezhető ugyanolyan statikai igénybevétel mellett. Hiszen az alumíniumhoz képest az acél egy sokkal erősebb, masszívabb anyag, ráadásul a sarkoknál nem gérben vágott mechanikusan kötött és ragasztott, hanem körben hegesztett illesztéssel toldunk tokot és szárnyat egyaránt. Ezáltal a hegesztett, becsiszolt, egyben porszórt keretekből sokkal masszívabb szerkezet jön létre például egy egyszerű nyíló ablakszárny vagy erkélyajtó esetében is, nem is beszélve a toló verziókról.

– És akkor miért nincsenek annyira elterjedve az acél nyílászárók?

– Jóval magasabb az ára, mint az alumíniumnak. Hasonló a helyzet, mint a KAV tíz évvel ezelőtti indulásakor, hiszen a prémium fa- és az alumínium nyílászárók között akkor kb. 2,5-szeres árkülönbség mutatkozott. Ez a különbség mára jelentősen zsugorodott, amihez a fa árának, valamint a gyártási gépesítés, a technológiai költségek emelkedése is hozzájárult. Ma az acél- és alumínium nyílászárók ára között kb. kétszeres különbség mutatkozik. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az acél gyártása kevésbé automatizálható, a nyílászárók főként manufaktúra jelleggel készülnek. Nagyon kevés gyártó van a világon, amelyik hajlandó acél nyílászáró gyártás-automatizálásba fektetni, ez inkább az acélszerkezeti piac lehetősége. A magyar nyílászáró szektorban nagyrészt középületi megoldásokat kiszolgáló, kizárólag manufakturálisan kivitelezhető termékeket gyártanak acélból, kommunális terek és épületek tűzgátló szerkezeteinek, bejárati ajtóinak, tetőinek anyaga ez. A KAV bár ezt átlépve, főképp az exkluzív piacot tervezi kiszolgálni, de a manufakturális gyártás és anyagfeldolgozás, az ehhez kapcsolódó tervezés és a csomóponti kialakítások sajnos mind-mind a lassabb, drágább gyártási mód felé tolják el az acél nyílászárók gyártását. Nem beszélve arról, hogy maga az alapanyag is jóval magasabb bekerülési költséggel bír, valamint a szállítása és a tárolása is bonyolultabb, hiszen sokkal nehezebb és nyers állapotban korrózióveszélyesebb, mint az alumínium. Ennek az árkülönbözetnek a kifizetésére Magyarországon eddig nem nagyon volt igény. Úgy érzem, most jött el az a pillanat, amikor ismét hajlandóak a megrendelők a jobb technika, a párját ritkító vékony keretszerkezet, a szabadabb tervezési módszertan érdekében mélyebben „belenyúlni a pénztárcájukba”, de nem titkolt szándékunk ebből egy exportképes (termék + szolgáltatás) csomagot is megalkotni. Egy acél ablak élettartama a fához vagy a PVC-hez viszonyítva is sokkal-sokkal hosszabb, az utógondozás is kevesebb energiát igényel, az acélhoz használt vasalatok pedig mára finom, precíziós megoldások lettek. A KAV-nál a patinás svájci Jansen rendszer alkalmazására esett a választásunk, mely megbízható beszállító partnerünk az Alukönigstahl és a Schüco stratégiai partnere hosszú évtizedek óta. Magyarországon több mint 30 éve alkalmazzák, a tűzgátló és egyéb acél felhasználási területeken eddig is egyedülálló megoldásokkal és lehetőségekkel bírt ez a termékkör. A termékskála most már annyira kibővült, hogy lakossági minimál koncepciós épületek kiszolgáló anyaga is lehet az acél.

Speciális beruházásokat igényel a KAV részéről az, hogy jobban elkezdtek az acéllal foglalkozni?

Igen, a komplex lakóépületi acél nyílászáró tervezés, gyártás és telepítés jelentős szellemi valamint fizikai erőforrásbázist igényel. Budapesti irodánkban jelenleg a kalkulációs és építésszervezési feladatok terhelnek le minket, éppen ezért az egy-két darabszámos munkákra most sajnos nem tudunk fókuszálni. Egy külön üzemrész kialakításába kezdünk Kisbéri üzemünkben, mellette gyártáselőkészítő-mérnök kollégáim az acél nyílászáró gyártásszervezési mérföldköveit alakítják ki. Mivel a fekete acélt nem lehet egy légtérben megmunkálni az alumíniummal, így az acél szabászat, a hegesztés és a csiszolások kizárólag külön helyiségben történhetnek. Ez a termékkör másfajta eszközparkot, gépeket, elszívást és gyártói affinitást igényel. Az alumínium nyílászáró gyártásunk egy mérnökirányított, sok forrásból táplálkozó – több százezer cikkszámos – frenetikus építőjáték konfekcionáló terepe, míg az acél nyílászáró műtárgyak gyártása egy, a leleményességet az előre látással keverő, profi szakemberek általi tervezésre ráépülő, két kézzel gyúrt alkotói folyamat.

Képek forrása: JANSEN AG

Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
01
00
További Hírek
01
020
2021 / 06 / 04
Az alumínium nyílászáró diszkréciója egy különleges lakóházban
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 08 / 05
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2018 / 10 / 17
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
Prémium, minimál, letisztult egyszerűség – ezek azok a jelzők, amik elsőre eszünkbe jutnak a Porsche-dizájn alapján megálmodott lakóingatlant meglátva. Építész szempontból szokatlan tervezési folyamat után valósult meg az épület, ugyanis a megrendelő nagyon konkrét elképzelésekkel és tervekkel érkezett. A rendhagyó munkáról a ház építészével, Unicsovics Istvánnal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 05 / 03
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2020 / 06 / 11
KAV – Odafigyelünk arra, hogy a megrendelő mit szeretne megvalósítani!
A KAV csapata folyamatosan bővül, jelenleg is több pozícióra keresünk munkatársakat. Hégli Henriette közgazdász végzettséggel, ügyvezetői és ingatlanértékesítői pályafutás után tavaly júliusban érkezett a cégünkhöz. Projekt koordinátorként ő felel az egyedi árajánlatok készítéséért. Ahhoz, hogy a feladatát a lehető legoptimálisabban tudja ellátni, az indulás első pár hetében egy gólyaprogramban vett részt, amelynek keretében részletekbe menően, a cég működésének minden területére kiterjedően ismerte meg az egyes munkafolyamatokat, az egyedi nyílászárók piacát, a KAV-os gondolkodást.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2017 / 10 / 30
Örökpanorámás minimál ház Budán
Beszélgetés az építtetővel
Bővebben
2022 / 03 / 03
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2017 / 06 / 09
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2017 / 08 / 02
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2019 / 08 / 07
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben