INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 06 / 09
„Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon”

A lakóépületek építészeti trendjeinek változásával egyre nagyobb üvegfelületek jelennek meg az ingatlanokon, miközben a keretrendszerek méretigénye csökken. Így egyre többször merül fel az eddig csak a kommunális építési kultúrában jelenlévő acél nyílászárók használata. Arról, hogy milyen esetekben érdemes alumínium nyílászárók helyett acél nyílászárót választani, és mit tud ez a termékkör, Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.

A KAV itthon úttörőnek számított, amikor az alumínium nyílászárókat lakóépületekre kezdte ajánlani. Az acél lehet az új alumínium?

A válasz többrétegű. Véleményem szerint egyfajta trendváltás zajlik a mai építészeti kultúrában, amely nemcsak látványban, hanem az alkalmazott szerkezeti megoldásokban is változást diktál. A minimál koncepció elemeinek és érdemeinek megtartása mellett a vintage design kezd beszivárogni az építészeti trendek élvonalába. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a markáns, szintmagas kültéri üvegfelületek nagyon keskeny keretrendszerrel történő egyesítésének igénye megmarad, de ezt erősítve a hagyományos ablak és ajtó termékeknél is keskeny pánt és üveges keretmegoldást várnak el kül- és beltéren összehangolva. Beltéri ajtókon – legyen ez toló vagy nyíló – megjelenik a vékony osztóborda sor, ez eddig tiltott kifejezési eszköz volt néhány építészirodában. A hatalmas ablak- és ajtófelületek vékony kereteit ez esetben úgy tervezik az építészek, hogy azok inkább csak nyers falfelülettel, egyszerűen érintkezzenek. Nyilván a méretes üvegszerkezetek mellé nem fehér hajópadlót választanak, hanem a betont vagy más öntött anyagot, ugyanakkor a kompozit elemek és egyéb természetes homlokzatburkolati megoldások adják a függőleges felületi design javát. Itt már olyan üvegmezők jelenhetnek meg, amelyeknél a vékony alumínium vagy kompozit keretanyagok statikailag nem képesek hordozni a terheket. Az Optivision rendszerünk is egyfajta megoldási javaslat erre, itt a ragasztási technikákat hívtuk segítségül, de a nagyméretű bukó-nyíló erkélyajtóknál már az ilyen épületet megálmodó ügyfelek számára vastagnak tűnnek a standard alumínium tok-szárny megoldások.

Ekkor lehet megoldás az acél?

Nem sok olyan anyag van, aminek azonos méretben az alumíniumnál sokkal jobb az inerciája vagy a sarkok terhelhetősége, és ebben az éghajlati övben hőhídmentes kivitelben is alkalmazható. A háromrétegű üveg hőtechnikai „igényvilágában” egyedül az acél marad a megoldás. Az acél nyílászáró rendszerek között is csak néhány képes megoldást és kielégítő eszközrendszert adni a felmerülő „vintage” igényekre. Összefoglalva tehát az ilyen, tervezők által megálmodott extrém keskeny kültéri és beltéri ajtó- és ablakkereteket alumíniumból nem tudjuk megoldani, ezekben az esetekben érdemes az acél felé fordulni.

Mit tud az acél?

Az acél és az alumínium között felhasználásban és a felületkezelés minőségében szinte semmi különbség nincsen, kizárólag a gyártási, illetve vasalati technológiában van markáns differencia. Az acélt ugyanúgy tudjuk hőhídmentes, tehát hőszigetelő tok- és szárnykapcsolatban alkalmazni.  A minimál vagy vintage koncepcióhoz alkalmas acél rendszerek 5-6 centiméter tok-szárny szélességi mérettel rendelkeznek beltér felől is. Ez annyira vékony, hogy kültér felől több mint a felét el is takarhatja a lamellás árnyékoló lefutó.
A modern acél nyílászárók kilincsben, kezelésben, motorizálásban ugyanúgy fejlett, nagyon magas színvonalú alternatívákat nyújtanak az intelligens épületmegoldásokban is, mint az alumínium rendszerek.  Megjelenésben látszó- és rejtett vasalatban szintén minden lehetőséget tudnak, amit már az alumíniumnál megszokhattunk. A karbantartás, illetve az üvegcsere is tökéletesen megoldott ugyanúgy, mint más konfekcionált rendszerekben. Egy nagy különbség azonban szembetűnő, hogy az acélból sokkal filigránabb megoldás kivitelezhető ugyanolyan statikai igénybevétel mellett. Hiszen az alumíniumhoz képest az acél egy sokkal erősebb, masszívabb anyag, ráadásul a sarkoknál nem gérben vágott mechanikusan kötött és ragasztott, hanem körben hegesztett illesztéssel toldunk tokot és szárnyat egyaránt. Ezáltal a hegesztett, becsiszolt, egyben porszórt keretekből sokkal masszívabb szerkezet jön létre például egy egyszerű nyíló ablakszárny vagy erkélyajtó esetében is, nem is beszélve a toló verziókról.

– És akkor miért nincsenek annyira elterjedve az acél nyílászárók?

– Jóval magasabb az ára, mint az alumíniumnak. Hasonló a helyzet, mint a KAV tíz évvel ezelőtti indulásakor, hiszen a prémium fa- és az alumínium nyílászárók között akkor kb. 2,5-szeres árkülönbség mutatkozott. Ez a különbség mára jelentősen zsugorodott, amihez a fa árának, valamint a gyártási gépesítés, a technológiai költségek emelkedése is hozzájárult. Ma az acél- és alumínium nyílászárók ára között kb. kétszeres különbség mutatkozik. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az acél gyártása kevésbé automatizálható, a nyílászárók főként manufaktúra jelleggel készülnek. Nagyon kevés gyártó van a világon, amelyik hajlandó acél nyílászáró gyártás-automatizálásba fektetni, ez inkább az acélszerkezeti piac lehetősége. A magyar nyílászáró szektorban nagyrészt középületi megoldásokat kiszolgáló, kizárólag manufakturálisan kivitelezhető termékeket gyártanak acélból, kommunális terek és épületek tűzgátló szerkezeteinek, bejárati ajtóinak, tetőinek anyaga ez. A KAV bár ezt átlépve, főképp az exkluzív piacot tervezi kiszolgálni, de a manufakturális gyártás és anyagfeldolgozás, az ehhez kapcsolódó tervezés és a csomóponti kialakítások sajnos mind-mind a lassabb, drágább gyártási mód felé tolják el az acél nyílászárók gyártását. Nem beszélve arról, hogy maga az alapanyag is jóval magasabb bekerülési költséggel bír, valamint a szállítása és a tárolása is bonyolultabb, hiszen sokkal nehezebb és nyers állapotban korrózióveszélyesebb, mint az alumínium. Ennek az árkülönbözetnek a kifizetésére Magyarországon eddig nem nagyon volt igény. Úgy érzem, most jött el az a pillanat, amikor ismét hajlandóak a megrendelők a jobb technika, a párját ritkító vékony keretszerkezet, a szabadabb tervezési módszertan érdekében mélyebben „belenyúlni a pénztárcájukba”, de nem titkolt szándékunk ebből egy exportképes (termék + szolgáltatás) csomagot is megalkotni. Egy acél ablak élettartama a fához vagy a PVC-hez viszonyítva is sokkal-sokkal hosszabb, az utógondozás is kevesebb energiát igényel, az acélhoz használt vasalatok pedig mára finom, precíziós megoldások lettek. A KAV-nál a patinás svájci Jansen rendszer alkalmazására esett a választásunk, mely megbízható beszállító partnerünk az Alukönigstahl és a Schüco stratégiai partnere hosszú évtizedek óta. Magyarországon több mint 30 éve alkalmazzák, a tűzgátló és egyéb acél felhasználási területeken eddig is egyedülálló megoldásokkal és lehetőségekkel bírt ez a termékkör. A termékskála most már annyira kibővült, hogy lakossági minimál koncepciós épületek kiszolgáló anyaga is lehet az acél.

Speciális beruházásokat igényel a KAV részéről az, hogy jobban elkezdtek az acéllal foglalkozni?

Igen, a komplex lakóépületi acél nyílászáró tervezés, gyártás és telepítés jelentős szellemi valamint fizikai erőforrásbázist igényel. Budapesti irodánkban jelenleg a kalkulációs és építésszervezési feladatok terhelnek le minket, éppen ezért az egy-két darabszámos munkákra most sajnos nem tudunk fókuszálni. Egy külön üzemrész kialakításába kezdünk Kisbéri üzemünkben, mellette gyártáselőkészítő-mérnök kollégáim az acél nyílászáró gyártásszervezési mérföldköveit alakítják ki. Mivel a fekete acélt nem lehet egy légtérben megmunkálni az alumíniummal, így az acél szabászat, a hegesztés és a csiszolások kizárólag külön helyiségben történhetnek. Ez a termékkör másfajta eszközparkot, gépeket, elszívást és gyártói affinitást igényel. Az alumínium nyílászáró gyártásunk egy mérnökirányított, sok forrásból táplálkozó – több százezer cikkszámos – frenetikus építőjáték konfekcionáló terepe, míg az acél nyílászáró műtárgyak gyártása egy, a leleményességet az előre látással keverő, profi szakemberek általi tervezésre ráépülő, két kézzel gyúrt alkotói folyamat.

Képek forrása: JANSEN AG

Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
01
00
További Hírek
01
020
2022 / 09 / 01
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 08 / 05
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2021 / 09 / 24
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2019 / 03 / 13
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2020 / 03 / 30
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2022 / 05 / 26
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2018 / 10 / 10
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 08
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben