INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 09 / 22
„A nyílászárók a modern építészet alapjai – beszélgetés Hoffmann György építésszel”

Hatalmas, transzparens üvegfelületek, amelyek szinte közvetlen kapcsolatot teremtenek a környezettel. Hoffmann György építész azt vallja, a modern építészetben már nincs szükség falakra, hiszen a nyílászárók és a pillérek el tudják látni a tartószerkezeti funkciókat is. Beszélgetésünkből az is kiderül, vajon mi határozza meg leginkább az építész-tervezői gondolkodást és mi kell ahhoz, hogy a megrendelő és a tervező közös nyelvet beszéljen.

Az exkluzív családi házaknál mi határozza meg leginkább a tervezői, építészi gondolkodást?
Az első, igényfelmérő beszélgetésnél abból indulunk ki, hogy mit szeretne a megbízó és milyen telke van hozzá. A pontos igényeket még ilyenkor nem is szokták tudni megfogalmazni, inkább olyan alap kérdéseket járunk körül, hogy hány szobát szeretnének, hol legyen a konyha, nyissunk-e össze tereket, hol legyen az érkezés. Átbeszéljük például, hogy hány gyerekük van, milyen korúak, neműek. Tehát inkább egyfajta szempontrendszert határozunk meg. Mi ezek alapján állítunk össze egy programot, ami megmutatja, hány négyzetméter alapterületű lenne az épület. Sokszor itt éri őket az első meglepetés, mert amit szeretnének, az mondjuk csak egy 300-350 nm-es alapterületbe férne be, ami viszont számukra általában – a négyzetméter alapján kalkulált díjra vetítve – nagynak tűnik. Ezután jön egy következő kör, amiben legtöbbször az előzőeket csökkentve véglegesítjük, hogy mekkora legyen a tervezendő otthonuk, mi az, ami „maradhat”. Gyakran megmutatják a kedvenc házaikat képeken, benyomásaikat egy-egy helyiség kapcsán. Ezután szoktuk elkezdeni a tervezést. Azt fontos minden megbízónak tudni, hogy a tényleges összegekkel a kiviteli terv utáni kivitelezői ajánlatoknál fognak szembesülni – ma pontos költségeket a gyorsan változó díjak miatt nem lehet előre megadni.

Ha a megrendelői igényt és az építész-tervezői szempontrendszert egymás mellé tesszük, a ti munkafolyamataitokban ez a kettő „hogy fér meg egymás mellett”?
Mi mindenképpen megpróbálunk a megrendelőknek újat mutatni. Mindenki a megszokott életvitelével, szokásaival jön hozzánk. Képeken és filmekben látott megoldásokkal (főleg a nyugati példákat hoznak), ami legtöbbször nem egyeztethető össze a modern építészettel. Nekünk kell megmutatni olyan lehetőségeket, amik előre mutatóan, kortárs ötletek alapján „terelik” őket. Nem akarjuk megváltoztatni az igényeiket, hiszen ők fognak a házban lakni, de próbálunk újszerű válaszokat adni a megszokott építészeti kérdésekre, új és korszerű megoldásokat mutatunk nekik. Az irodában – úgy gondolom – fontos feladatunk, hogy mindenképp mutassunk valami novumot, újdonságot, amire nem is gondoltak adott esetben.

Ma egy modern családi házban miként látod a nyílászárók szerepét?
A természetes fény a legfontosabb. Pont ezért személy szerint én nagyon szeretek elidőzni a helyszínen. Ha az ember kimegy egy pillanatban, megnézi mi van a helyszínen, sokszor csak egy benyomást kap. Ugyanaz a terület mást mutat reggel, délben vagy este. Számomra az a kiemelt szempont, hogy a fény természetes fényként hogyan jut be az épületbe, annak különböző szegleteibe. És ehhez kapcsolódva persze a szükséges árnyékolás. A fenntarthatóság, a gazdaságos üzemeltetés ugyanis szintén mindig kiemelt szempont az általunk tervezett épületeknél. De az elsődleges szempont a fény és a fény bejutása a házba. Emiatt a helyszíni adottságokat mindenképpen ki kell aknázni. Ha van a teleknek panorámája, vagy amire szeretnénk nézni, akkor az a fő irányvonal, amire nyitjuk a helyiségeket. Mindenképpen meg szeretnénk mutatni a környezetet. Nálunk a homlokzati nyílászáró alapvetően nem ablakként szerepel egy falban, hanem a homlokzati nyílászáró sok esetben maga a fal. Mi szeretjük a transzparenciát maximálisan megadni. A legutolsó ház, amit magamnak építeni fogok, az semmi másból nem fog állni, mint egy tetőből, hogy ne ázzak meg, és körbe üvegfelületekből, nyitható és fix ablakokból. Imádom a természetet megélni akkor is, ha benn ülök egy lakásban. Ma már nem kellene, hogy szerepe legyen a parapet falaknak, hiszen nincs radiátor, konvektor a falon, amit meg kellene tartani. Egész más megélni úgy a teret egy lakáson belül, ami úgy van kialakítva, mintha az ember a természetben ülne, annak a részeként. Ha az ajtó pedig mondjuk egy nagyméretű tolóajtó, és eltolom, akkor konkrétan kint is tudok ülni a természetben. Belül és mégis kívül. A házainkat ez hatja át nagy mértékben, erre próbálunk törekedni, és rávezetni a megbízót, bízva benne, hogy ezért keresett meg minket. A nagyméretű nyílászárók tehát a modern építészet alapjai, a mi építészetünké mindenképpen.

És hogy teremtitek meg az intimitást?
Magyarországon alap szempont, hogy én szeretnék kilátni, de más ne lásson be a lakótérbe, nem vagyunk sajnos annyira „nyitottak”, mint én szeretném. A kívánt intimitást és az árnyékolást is mobil rendszerekkel és egyéb kiegészítőkkel meg lehet oldani. Emiatt nem kell a tervezéskor elvetni, hogy az ablak a padlótól a mennyezetig tartson. Az intimitást inkább más elemekkel oldjuk meg, külső árnyékolással, belső függönnyel, rolettával, jó belsőépítészettel. Nem kell magunk köré falakat húzni, a falak igazából csak merevítési szempontból kellenek.

Említetted, hogy nektek is sokszor „edukálni” kell a tervezési folyamat során a megrendelőt. Így merül fel az a fontos kérdés, hogy ma mennyire beszél közös nyelvet a megrendelő és az építész? Hiszen sokunknak még mindig az van a fejünkben, hogy falak kellenek, az tartja meg az épületet, miközben a nyílászárók és a pillérek ma már ki tudják váltani ezt a szerepet…
Ez egy nagyon izgalmas folyamat, mert először többnyire nagyon nem beszélünk közös nyelvet. Sokszor nehéz egymáshoz közelíteni az elképzeléseket. A www.benyei.hu weboldalon látott tervekből megpróbálják kivenni azt, ami nekik fontos, többnyire a formai elemeket, az okokra adott válaszok ismerete nélkül, ami ugyanakkor kiindulásnak elegendő. Egy adott műszaki megoldás kapcsán viszont azért válnak hihetővé számukra a javaslataink, mert – úgy érzem – hitelesen képviseljük azokat. S nemcsak a referenciák miatt, hanem azért, mert mi is ilyen épületekben lakunk, magunknak is ilyet építettünk/építünk/építenénk. Istvánét most csak megemlítem jó példának, de én például annak ellenére, hogy hagyományos építésű, magastetős házat alakítottam át kis családomnak, óriási ablakokat tettem bele, „amennyi csak belefért”, a napfény átjárja a helyiségeket, ugyanakkor korszerű gépészeti rendszerekkel és árnyékolással működik, fenntarthatóan, kis üzemelési költségen.  Így az, ami mellett érvelünk, szerintem azért válik meggyőzővé, mert mi magunk is ilyen gondolkodással tervezett épületekben élünk. Bényei István weboldalán rengeteg megvalósult referenciánk fent van. Így az ügyfelek tudják, hogy miért jönnek hozzánk. Ha pedig vagyunk olyan szerencsések, hogy megbíznak, már „csak” annyi a dolgunk, hogy a közös együtt gondolkodással a közös alapgondolat mentén a program mindenkinek tetsző formában öltsön testet, remélhetőleg egy olyan épületben, ahol „a fény ott van minden sarokban”…

 

 

A nyílászárók a modern építészet alapjai – beszélgetés Hoffmann György építésszel
01
00
További Hírek
01
020
2019 / 10 / 03
A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket
Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.
Bővebben
2022 / 03 / 03
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2019 / 01 / 28
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 21
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 14
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas - épületszerkezet külső palástjára épített - nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2022 / 03 / 17
Alumínium nyílászáró rendszerek egy golf club bővítésénél
A KAV munkatársai szinte az első ceruzavonástól együttműködtek a Kroki Studióval a Continental Golf Club bővítésével kapcsolatos munkálatok során. Így az exkluzív épületen többek között közösen tervezett tartószerkezet, egyedi reteszelt sorolás, felülvilágító csatlakozás is megvalósult. A közös munkáról, arról, hogy milyen egymás gondolatára építve dolgozni és a projekt érdekességeiről Göde Andrással, a Kroki egyik alapítójával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2022 / 02 / 24
Alumínium nyílászáró trendek az ügyfelek igényei alapján
Ha alumínium nyílászárókról van szó, a KAV neve mára összekapcsolódott az egyedi ügyféligényekkel. Számos olyan elképzelés és terv fogalmazódik meg a hozzánk fordulóknál, amelyek a későbbiekben akár az alumínium nyílászárók fejlesztését is eredményezhetik. Így, ha a 2022-es év trendjeit szeretnénk bemutatni érdemes azzal kezdeni, mit tapasztal Lovász Károly, a KAV ügyvezetője és Mravik Csaba fejlesztési főmérnök, milyen termékeket keresnek most a családi házas építtetők.
Bővebben
2020 / 04 / 08
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben