INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 09 / 01
„A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás”

A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.

Ön szerint milyen ma egy jó üveghomlokzat?

Az üveghomlokzatok fejlődését az üvegszerkezetek feldolgozásának és technológiai lehetőségeinek fejlődése biztosítja. Legyen szó a megmunkálásról, a hőkezelés módjáról, a terhelést bíró edzett üveg, a hőerősített üveg, valamint az ezekből készülő ragasztott – ún. laminált – szerkezetekről.  Hogy milyen a jó homlokzat, azt nehéz megfogalmazni. Esztétikus, gazdaságos, és megvalósítható. Munkánk során egyébként sokszor találkozunk olyan igényekkel, amelyeknek a megvalósíthatósága tényleg fejtörést okoz. Ilyenkor a megvalósulási folyamat során olyan mérlegelési kérdések és különböző iterációs folyamaton keresztülmenő tervezési feladatok merülnek fel, amelyek során a szakember összeütközésbe kerülhet az építész tervezővel. Aki vagy hagyja magát meggyőzni, vagy nem. Például, ha egy nagy üvegszerkezetnek egyszerre kell teherhordónak és átlátszónak lenni úgy, hogy ne legyen reflektáló, tehát tükröződésmentesen át lehessen rajta látni, mindeközben a madárvédelmet is meg kell oldani, ott ellentmondásokat kell feloldani. Az üveget többek között el kell látni olyan jelzéssel, amit a madár észrevesz. Vagy mondjuk, ha egy tervező olyan szerkezetbe szeretne vasoxid mentes, tehát víztiszta üveget, ahol az átláthatóság nem éppen a legfontosabb feladat – egy liftaknának az üvegezése ilyen szerkezettel, nem biztos, hogy a legideálisabb. Ilyen esetekben fontos, hogy ésszerű, ám az építészeti koncepciót tiszteletben tartó döntések szülessenek.

Vannak olyan szempontok, amik talán kevésbé vannak fókuszban, mégis fontos rájuk figyelni az üvegszerkezetek tervezése során?

A hatalmas üvegszerkezetek szaktervezésének része kell, hogy legyen a karbantarthatóság és a takaríthatóság kérdése. Ha például hiba esetén csak kívülről, daruval lehet megoldani egy üvegelem cseréjét, az hatalmas költség lehet. A javítást, a cserét meg kell tudni oldani, a megoldásnak előre tervezettnek kell lennie.

Nagyon fontos, hogy az építészek a tervezés egy megfelelő pontján bevonjanak egy szaktervezőt. Példaként említhetném az üvegvastagság kérdéskörét. Sok építész még mindig úgy gondolja, hogy majd a rendszerforgalmazó ellenőrzi, hogy a betervezett üvegvastagság, a méretezés megfelelő-e. Sokszor azonban ez már a kivitelezés megkezdése után történik, egy hiba tehát jelentős költségnövekedéssel járhat és nehezíti a megvalósíthatóságot. Ennek kiszűrése egy ajánlatadás során soha nem kerül terítékre. Legkorábban az alvállalkozói megvalósíthatóság során kerül napvilágra.

Fontos eleme a tervezésnek a tervezői költségbecslés is. Bár ez manapság, abban a gazdasági környezetben, amiben vagyunk, szinte lehetetlen. Az üveg, az acél, az alumínium ára – más éptőanyagok árához hasonlóan – napról-napra változik, a beépítés munkadíjai is emelkednek. Volt olyan munkám, ahol márciusban készült el a tervezői költségbecslés, októberben került sor a vállalkozói árak beszerzésére, amikorra már duplájára emelkedtek az árak. Igazából most megbecsülhetetlen minden.

Mi kell Ön szerint ahhoz, hogy itthon magas színvonalú lakóépületek valósuljanak meg?

Lakóépülettel viszonylag ritkán dolgozom, leginkább akkor is az üvegszerkezetek ellenőrzésével szoktam foglalkozni. Nagy tárasházaknál gyakran lehet tapasztalni, hogy a nem megfelelő építtetői hozzáállás miatt a belső elrendezés kevéssé átgondolt, a lehető legmagasabb profit érdekében túlzsúfoltak az épületek. Látszik, az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb lakást lehessen építeni egy adott területre. Így aztán szinte bútorozhatatlan lakóterületek jönnek létre. Annak idején, amikor építészként lakóépület tervezést tanultunk, kétszer egyest kaptunk volna az ilyen tervekre. Mégis megveszi mindenki, mert nincs más. Ezzel szemben ott van az egyedi lakóépületek piaca, például a KAV megbízásában készült exkluzív házak, amikkel ALUTA-alelnökként találkoztam. Ezeknél látszik, hogy mások a célok és az építtetői igények is sokkal pontosabbak: nagyvonalú megoldások, tágas terek és szép koncepciók valósulnak meg. Lakóépületeknél ezt a fajta kettősséget tapasztalom. A magas színvonalú épületek létrejöttének kulcsa az építtető igény, a megvalósulás során pedig a nagyon intenzív közös gondolkodás: az építész tervezőnek, a szakág képviselőinek együtt kell rezegni az építtetővel.

Említette a KAV-ot. Milyen tapasztalatai vannak a céggel kapcsolatban?

A KAV működése a magyar építészetben fontos tényező, még akkor is, ha leginkább egy nagyon speciális szegmensben, az exkluzív családi házak piacán tevékenykednek. Nagy szakértelemmel, odafigyeléssel, egyedi hozzáállással dolgoznak. Volt közös munkánk, üvegszerkezetek beépítésében, ellenőrzésekben kértek tőlem segítséget. Az a fajta körültekintés, amivel a munkát végezték tényleg tiszteletreméltó. Egyre speciálisabb megoldásokat tudnak megvalósítani, így egyre jobb épületek születnek. Azokat a szerkezeteket, amikkel foglalkoznak mélységében ismerik, tudják, mit mivel lehet összekombinálni. Maximálisan segítik a megvalósítást, hiszen képesek megérteni az építész elképzeléseit, értik az építészeti gondolatokat, és erre adnak megvalósítható megoldást. Ez a kulcskérdés, hiszen megszületik a közös gondolkodás, aminek a fontosságát már többször említettem.

További Hírek
01
020
2020 / 03 / 18
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2022 / 08 / 04
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.
Bővebben
2021 / 08 / 05
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2022 / 06 / 09
Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
A lakóépületek építészeti trendjeinek változásával egyre nagyobb üvegfelületek jelennek meg az ingatlanokon, miközben a keretrendszerek méretigénye csökken. Így egyre többször merül fel az eddig csak a kommunális építési kultúrában jelenlévő acél nyílászárók használata. Arról, hogy milyen esetekben érdemes alumínium nyílászárók helyett acél nyílászárót választani, és mit tud ez a termékkör, Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2022 / 12 / 20
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. 
Bővebben
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2021 / 10 / 08
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.
Bővebben
2020 / 02 / 27
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2022 / 10 / 07
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.
Bővebben
2019 / 10 / 03
A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket
Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2023 / 01 / 02
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2023 / 04 / 26
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
A „BAU 2023” építőipari szakkiállítást 2023. április 17-22. között rendezték meg Münchenben. A seregszemle kontinensünk legnagyobb és legjelentősebb építőipari rendezvénye, amely kétévente ad útmutatást a tervezési és építési technológiák, az építőanyag-gyártás, valamint a szereléstechnika spektrumaiban. A KAV Hungária nyolc mérnököt küldött Németországba, hogy a hasznosítható információkat feldolgozva gondolja újra a hazai és külföldi értékesítési startégiáját.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben