INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2022 / 09 / 01
„A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás”

A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.

Ön szerint milyen ma egy jó üveghomlokzat?

Az üveghomlokzatok fejlődését az üvegszerkezetek feldolgozásának és technológiai lehetőségeinek fejlődése biztosítja. Legyen szó a megmunkálásról, a hőkezelés módjáról, a terhelést bíró edzett üveg, a hőerősített üveg, valamint az ezekből készülő ragasztott – ún. laminált – szerkezetekről.  Hogy milyen a jó homlokzat, azt nehéz megfogalmazni. Esztétikus, gazdaságos, és megvalósítható. Munkánk során egyébként sokszor találkozunk olyan igényekkel, amelyeknek a megvalósíthatósága tényleg fejtörést okoz. Ilyenkor a megvalósulási folyamat során olyan mérlegelési kérdések és különböző iterációs folyamaton keresztülmenő tervezési feladatok merülnek fel, amelyek során a szakember összeütközésbe kerülhet az építész tervezővel. Aki vagy hagyja magát meggyőzni, vagy nem. Például, ha egy nagy üvegszerkezetnek egyszerre kell teherhordónak és átlátszónak lenni úgy, hogy ne legyen reflektáló, tehát tükröződésmentesen át lehessen rajta látni, mindeközben a madárvédelmet is meg kell oldani, ott ellentmondásokat kell feloldani. Az üveget többek között el kell látni olyan jelzéssel, amit a madár észrevesz. Vagy mondjuk, ha egy tervező olyan szerkezetbe szeretne vasoxid mentes, tehát víztiszta üveget, ahol az átláthatóság nem éppen a legfontosabb feladat – egy liftaknának az üvegezése ilyen szerkezettel, nem biztos, hogy a legideálisabb. Ilyen esetekben fontos, hogy ésszerű, ám az építészeti koncepciót tiszteletben tartó döntések szülessenek.

Vannak olyan szempontok, amik talán kevésbé vannak fókuszban, mégis fontos rájuk figyelni az üvegszerkezetek tervezése során?

A hatalmas üvegszerkezetek szaktervezésének része kell, hogy legyen a karbantarthatóság és a takaríthatóság kérdése. Ha például hiba esetén csak kívülről, daruval lehet megoldani egy üvegelem cseréjét, az hatalmas költség lehet. A javítást, a cserét meg kell tudni oldani, a megoldásnak előre tervezettnek kell lennie.

Nagyon fontos, hogy az építészek a tervezés egy megfelelő pontján bevonjanak egy szaktervezőt. Példaként említhetném az üvegvastagság kérdéskörét. Sok építész még mindig úgy gondolja, hogy majd a rendszerforgalmazó ellenőrzi, hogy a betervezett üvegvastagság, a méretezés megfelelő-e. Sokszor azonban ez már a kivitelezés megkezdése után történik, egy hiba tehát jelentős költségnövekedéssel járhat és nehezíti a megvalósíthatóságot. Ennek kiszűrése egy ajánlatadás során soha nem kerül terítékre. Legkorábban az alvállalkozói megvalósíthatóság során kerül napvilágra.

Fontos eleme a tervezésnek a tervezői költségbecslés is. Bár ez manapság, abban a gazdasági környezetben, amiben vagyunk, szinte lehetetlen. Az üveg, az acél, az alumínium ára – más éptőanyagok árához hasonlóan – napról-napra változik, a beépítés munkadíjai is emelkednek. Volt olyan munkám, ahol márciusban készült el a tervezői költségbecslés, októberben került sor a vállalkozói árak beszerzésére, amikorra már duplájára emelkedtek az árak. Igazából most megbecsülhetetlen minden.

Mi kell Ön szerint ahhoz, hogy itthon magas színvonalú lakóépületek valósuljanak meg?

Lakóépülettel viszonylag ritkán dolgozom, leginkább akkor is az üvegszerkezetek ellenőrzésével szoktam foglalkozni. Nagy tárasházaknál gyakran lehet tapasztalni, hogy a nem megfelelő építtetői hozzáállás miatt a belső elrendezés kevéssé átgondolt, a lehető legmagasabb profit érdekében túlzsúfoltak az épületek. Látszik, az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb lakást lehessen építeni egy adott területre. Így aztán szinte bútorozhatatlan lakóterületek jönnek létre. Annak idején, amikor építészként lakóépület tervezést tanultunk, kétszer egyest kaptunk volna az ilyen tervekre. Mégis megveszi mindenki, mert nincs más. Ezzel szemben ott van az egyedi lakóépületek piaca, például a KAV megbízásában készült exkluzív házak, amikkel ALUTA-alelnökként találkoztam. Ezeknél látszik, hogy mások a célok és az építtetői igények is sokkal pontosabbak: nagyvonalú megoldások, tágas terek és szép koncepciók valósulnak meg. Lakóépületeknél ezt a fajta kettősséget tapasztalom. A magas színvonalú épületek létrejöttének kulcsa az építtető igény, a megvalósulás során pedig a nagyon intenzív közös gondolkodás: az építész tervezőnek, a szakág képviselőinek együtt kell rezegni az építtetővel.

Említette a KAV-ot. Milyen tapasztalatai vannak a céggel kapcsolatban?

A KAV működése a magyar építészetben fontos tényező, még akkor is, ha leginkább egy nagyon speciális szegmensben, az exkluzív családi házak piacán tevékenykednek. Nagy szakértelemmel, odafigyeléssel, egyedi hozzáállással dolgoznak. Volt közös munkánk, üvegszerkezetek beépítésében, ellenőrzésekben kértek tőlem segítséget. Az a fajta körültekintés, amivel a munkát végezték tényleg tiszteletreméltó. Egyre speciálisabb megoldásokat tudnak megvalósítani, így egyre jobb épületek születnek. Azokat a szerkezeteket, amikkel foglalkoznak mélységében ismerik, tudják, mit mivel lehet összekombinálni. Maximálisan segítik a megvalósítást, hiszen képesek megérteni az építész elképzeléseit, értik az építészeti gondolatokat, és erre adnak megvalósítható megoldást. Ez a kulcskérdés, hiszen megszületik a közös gondolkodás, aminek a fontosságát már többször említettem.

További Hírek
01
020
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2020 / 06 / 11
KAV – Odafigyelünk arra, hogy a megrendelő mit szeretne megvalósítani!
A KAV csapata folyamatosan bővül, jelenleg is több pozícióra keresünk munkatársakat. Hégli Henriette közgazdász végzettséggel, ügyvezetői és ingatlanértékesítői pályafutás után tavaly júliusban érkezett a cégünkhöz. Projekt koordinátorként ő felel az egyedi árajánlatok készítéséért. Ahhoz, hogy a feladatát a lehető legoptimálisabban tudja ellátni, az indulás első pár hetében egy gólyaprogramban vett részt, amelynek keretében részletekbe menően, a cég működésének minden területére kiterjedően ismerte meg az egyes munkafolyamatokat, az egyedi nyílászárók piacát, a KAV-os gondolkodást.
Bővebben
2021 / 08 / 05
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2019 / 10 / 24
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2021 / 09 / 16
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2022 / 01 / 17
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., arról a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 05 / 05
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 05 / 12
Egyedi fejlesztésű bevonattal a vírusok és baktériumok ellen
The only construction structures with which people come into contact are doors and windows. We make direct contact with door handles and catches, with the help of which we can open and close the structures. In addition to traditional solutions, developers are now experimenting with virus- and bacteria-neutralising coatings, custom surface treatment solutions, and recycled products with a minimalist design.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2022 / 09 / 22
A nyílászárók a modern építészet alapjai – beszélgetés Hoffmann György építésszel
Hatalmas, transzparens üvegfelületek, amelyek szinte közvetlen kapcsolatot teremtenek a környezettel. Hoffmann György építész azt vallja, a modern építészetben már nincs szükség falakra, hiszen a nyílászárók és a pillérek el tudják látni a tartószerkezeti funkciókat is. Beszélgetésünkből az is kiderül, vajon mi határozza meg leginkább az építész-tervezői gondolkodást és mi kell ahhoz, hogy a megrendelő és a tervező közös nyelvet beszéljen.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 19
Tolóajtó alumíniumból 3.
Előző cikkünkben a tolóajtók működési fajtái szerinti csoportosítást folytattuk, az emelő-toló és a bukó-toló tolószárnyakból épült termékekkel fejeztük be a korábban megkezdett sort. A következő két cikkben egy másik szemüvegen keresztük vizsgáljuk az alumínium toló megoldásokat, mégpedig nyitási képek szerint, de most a korábbi 3D szimulációink segítségét is megkapjuk a könnyebb értelmezéshez.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2023 / 03 / 06
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Egy révfülöpi ház, melynek nyílászáróit a KAV készítette. Zsuzsi házának építését ráadásul többen zárt facebook csoportban is követhetik. A ház tulajdonosával kivitelezésről, szakemberválasztásról beszélgettünk.  Bár a 21. században elsőre nem gondolnának, hogy erre külön ki kellene térni, de végül azt is érintettük, miként fogadják az építőiparban, ha egy nő fogja egybe az építkezést.
Bővebben