2019 / 06 / 21
„A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez”

A belga Reynaers története több mint fél évszázados múltra tekint vissza. A fenntartható alumínium nyílászáró megoldásokra specializálódott beszállító céggel a KAV is együttműködik, a közös projektekről és az alumínium rendszerekről Nagy Zoltánnal a Reynaers magyarországi vezetőjével beszélgettünk.

A legaktuálisabb együttműködés a KAV és a Reynaers között az izlandi Marriott Hotel nyílászárós megoldásaival kapcsolatos munka. Mennyire volt különleges ez a projekt?

Nagyon sokat tanultunk ebből a projektből, ez volt az első nagy közös munkánk a KAV-val. Az, hogy egyáltalán létrejöhetett, komoly nemzetközi összefogás és nagyon jó csapatmunka eredménye. A magyarországi együttműködés mellett, ebben nagy szerepet játszott a cseh és lengyel kollégák aktív részvétele, a belga központunkból érkező mérnöki támogatás és a nyitottság az izlandi partnerek részéről. Hosszú előkészítési folyamat előzte meg a megvalósulást, hiszen tavaly nyáron kezdtünk el tárgyalni erről. Nagyon érdekes volt látni, mennyire jelentős kulturális különbségek vannak Magyarország és Izland között, ezek miként ütköznek ki, hogy lehet ezeket kommunikálni a másik fél felé, megérteni a másikat, majd a legvégén mégis közös nevezőre jutni, közös nyelvet beszélni.

Úgy tudom, egyedi, speciális profilokat is kellett gyártani a projekthez. Milyen az, amikor olyan partnerrel dolgoznak, aki kreativitással nyúl hozzá a szerkezetekhez?

Igen, a megvalósítás abból a szempontból is speciális volt, hogy itt nemcsak standard rendszerelemek, hanem erre a projektre fejlesztett speciális profilok is voltak. Ezek létrehozásában a belga központunk, az izlandi partner és a KAV is részt vett. A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek. Szerintem ez nagyon sokat jelentett az izlandiaknak is, s nagyon jó volt látni azt, hogyan viszonyulnak a magyar kollégák az egyes kihívásokhoz. Érdekes volt megtapasztalni, hogy nem gondolkodás nélkül, szolgai módon hajtják végre az elvárt feladatokat, hanem tényleg próbálják megérteni a megrendelői követelményrendszert, és annak megfelelően egy jól működő megoldást kidolgozni rá.

Jelenleg miként van jelen a Reynaers Magyarországon és milyen a kapcsolat a KAV-val?

A Reynaers egy belga multinacionális cégcsoport most már több mint 50 éves múlttal, globálisan mintegy 540 millió Eurós forgalommal és 2200 fős létszámmal. Magyarországon viszont még újak vagyunk, gyakorlatilag tavaly év elején született meg az a döntés, hogy itt is föl kell építeni a piaci jelenlétet. A nulláról kezdtünk el mindent, irodát béreltünk, embereket vettünk fel, illetve elkezdtük a partnerhálózatot kiépíteni. Ebben a folyamatban játszik fontos szerepet a KAV, ugyanis ők már a kezdetektől fogva nagyon nyitottak voltak felénk, aminek úgy gondolom, meg is lett az eredménye. Jelenleg ők a legnagyobb hazai partnerünk, és rendszeres együttműködés van a két cég között, amit szeretnénk is tovább vinni.

A cég megjelenése annak köszönhető, hogy Magyarországon is egyre nagyobb a kereslet a magas minőségű nyílászárókra?

Bár csak bő egy éves tapasztalatom van a nyílászáró szakmában, azt azért látom, hogy a piacnak megvan az a szegmense, ami abszolút az igényes és a minőségi nyílászárók irányába megy el. Ha magas minőségű komplex alumínium nyílászáró rendszerekről beszélünk, akkor három olyan cég van – köztük mi is -, amelyik a felső kategóriát képviseli. Mi a termékpalettánk kialakításakor mindig kiemelt szerepet fordítunk az energiahatékonyságra és a környezetért történő felelősségvállalásra.

Emellett mik az erősségei a cégnek és merre vannak a fejlődés irányai?

Folyamatosan figyeljük a piacot, nemcsak itt Magyarországon, hanem természetesen a többi országban is. A piaci igények a belga fejlesztő központunkba futnak be, ott megvizsgálják, hogy minek van piaci realitása, és azokba az irányokba megy tovább a rendszerek fejlesztése. A magas minőség mellett cégünk erőssége az ügyfélközpontúság, és a rugalmasság, amit biztosítani tudunk. Alapvetően az ügyfeleinkre és az ő igényeikre fókuszálunk, s ezeknek nagyon rövid reakcióidővel szeretnénk megfelelni. Úgyhogy a termék jó minősége mellett a kiszolgálás minősége az, amire nagyon nagy hangsúlyt kell fektetnünk, és ez a sikerünk egyik kulcsa.

Talán pont emiatt tudnak ennyire jól együttműködni a KAV-val?

Szerintem igen. Az, hogy a gondolkodásmódunk és a filozófiánk hasonló, nagyon sokat segít abban, hogy könnyen és gyorsan megértsük egymást. Egyébként én úgy látom, hogy a KAV egyike azoknak a cégeknek, akiknek nagyon konkrét, határozott jövőképük van. Elképzelésük van arról, hogy milyen irányba szeretnék fejleszteni a céget, hol szeretnék látni magukat a következő években, és ezért a célért szisztematikusan tesznek is. Ez rendkívül fontos és az eddig befektetett munka szerintem már most is jól látszik a cég pozícióján. Nagyon remélem, hogy a még nem publikus KAV termékfejlesztésekben is szerepet kaphatunk, mert a piaci pletykák szerint komoly dolgok készülődnek.

Ha a minőségi nyílászárók piacát nézzük, milyen fejlődési irányok vannak a piacon?

Alapvetően ketté választanám az irányokat. A KAV egy olyan piaci szegmensre fókuszál, ahol tényleg a végletek számítanak, hogy minél nagyobb méretű nyílászárókat lehessen gyártani, lehetőség szerint minél kisebb látható kerettel, automatizáltan vagy az épületfelügyelet irányíthatósága mellett. Ez egy abszolút látható építészeti irány, a felső kategóriás családi házak a kontinensünkön most jelenleg ebbe az irányba mennek el. Viszont a piacnak ez csak az egyik szegmense. A másik a középületek, tehát az irodaházak, illetve egyéb olyan nagy épületek, ahol hagyományos alumínium nyílászárókra van szükség. Itt a fejlesztések nem a méret irányára fókuszálnak, hanem nagyon fontos a gyors gyárthatóság, a minőség megtartása mellett egy egészséges ár-érték arány kialakítása, illetve a gyártók támogatása abban, hogy minél gyorsabban, minél egyszerűbben tudják legyártani ezeket a rendszereket.

A cégük egyik speciális termékköre a szintmagas, teljes homlokzaton végigfutó keret nélküli üveg tolóajtó. Mesélne erről is egy picit?

A Reynaers Hi-Finity keret nélküli tolóajtó tényleg egy specifikum, elsősorban ez az a termék, amire nagy igény van a luxus családi házak piacán. Viszont olyan szempontból is egyedi termék, hogy nagy szaktudást igényel a gyártása főleg, ha motorizált, automatizált rendszer valósul meg. Tehát oktatást és gyakorlatot igényel az, hogy utána ez a beépített termék minőségben azt tudja, amit mindenki elvár tőle.

Hogy lehet ezt a fajta tudást átadni?

Igazából a műszaki tudás, hogy hogyan kell gyártani és telepíteni ezeket a rendszereket, tanítható. Erre speciális oktatásaink vannak, amit le tudunk bonyolítani akár a tréning központunkban, de akár a partnernél is, úgy, hogy egyik munkatársunk saját gyártói gépekkel segít nekik legyártani, és megmutatja, mit hogyan kell. Szerintem erre egy cégnek szellemileg és infrastruktúrában is fel kell nőni, kellően innovatív gondolkodású kollégákkal kell dolgoznia, nem mindenki alkalmas erre. Mindemellett nagyon fontos, hogy ennek az előnyeit is tudni kell kommunikálni majd értékesíteni, és ebben a KAV nagyon jó. Nagyon jól érzik, hogy a prémium vevőkörnek mik az igényei, és szakszerűen meg tudják ismertetni őket a termék előnyeivel, és ami még fontos, a gyártás mellett a telepítésére és az utógondozásra is sok erőforrást biztosítanak.

Ha már a kulturális különbségekkel kezdtük a beszélgetést, érdekelne az is, hogy a belga és a magyar gondolkodás között milyen különbségek vannak? Miben tartanak előrébb a belgák?

Korlátozott a rálátásom a belga nyílászáró piacra, de azt el tudom mondani, hogy ott előrébb járnak gyártásautomatizálás terén. Belgiumban a munkaerő lényegesen drágább, mint itthon, ezért az ottani nyílászáró gyártóknak nagyon fontos az, hogy optimalizálják a gyártási folyamataikat, és minimalizálják a munkaidőt és a veszteségeket, amit az automatizáción keresztül érnek el. Ehhez a Reynaers különböző rendszereket, szoftvereket biztosít, amelyek egyrészt segítenek megtervezni, másrészt pedig folyamatosan monitoringozzák, hogy milyen hatékonysággal, eredményességgel működik a gyártási folyamat. Itthon ez még úgy látom, hogy gyerekcipőben jár, bár egyre inkább terjednek az automata megmunkálógépek, a CNC-k. Ezek azonban inkább önálló megmunkálóközpontokként dolgoznak, s nincsenek egy komplett termelésirányítási rendszerbe bekötve. Azt gondolom ez lesz a következő lépés, amit a magyar gyártóknak meg kell tenniük. Itthon is egyre drágább a munkaerő, tehát biztosan egyre nagyobb lesz a nyomás, hogy elmenjenek ebbe az irányba.

Szerző
Magócsi Anikó
További Hírek
01
020
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2020 / 04 / 21
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2017 / 11 / 30
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben
2018 / 11 / 06
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2021 / 10 / 08
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 05 / 10
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Az Innováció és folyamatos tökéletesítés, valamint Az elismerés kultúrája kategóriákban is díjazták a KAV Hungáriát a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Programban.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 03 / 18
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben