INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2019 / 06 / 21
„A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez”

A belga Reynaers története több mint fél évszázados múltra tekint vissza. A fenntartható alumínium nyílászáró megoldásokra specializálódott beszállító céggel a KAV is együttműködik, a közös projektekről és az alumínium rendszerekről Nagy Zoltánnal a Reynaers magyarországi vezetőjével beszélgettünk.

A legaktuálisabb együttműködés a KAV és a Reynaers között az izlandi Marriott Hotel nyílászárós megoldásaival kapcsolatos munka. Mennyire volt különleges ez a projekt?

Nagyon sokat tanultunk ebből a projektből, ez volt az első nagy közös munkánk a KAV-val. Az, hogy egyáltalán létrejöhetett, komoly nemzetközi összefogás és nagyon jó csapatmunka eredménye. A magyarországi együttműködés mellett, ebben nagy szerepet játszott a cseh és lengyel kollégák aktív részvétele, a belga központunkból érkező mérnöki támogatás és a nyitottság az izlandi partnerek részéről. Hosszú előkészítési folyamat előzte meg a megvalósulást, hiszen tavaly nyáron kezdtünk el tárgyalni erről. Nagyon érdekes volt látni, mennyire jelentős kulturális különbségek vannak Magyarország és Izland között, ezek miként ütköznek ki, hogy lehet ezeket kommunikálni a másik fél felé, megérteni a másikat, majd a legvégén mégis közös nevezőre jutni, közös nyelvet beszélni.

Úgy tudom, egyedi, speciális profilokat is kellett gyártani a projekthez. Milyen az, amikor olyan partnerrel dolgoznak, aki kreativitással nyúl hozzá a szerkezetekhez?

Igen, a megvalósítás abból a szempontból is speciális volt, hogy itt nemcsak standard rendszerelemek, hanem erre a projektre fejlesztett speciális profilok is voltak. Ezek létrehozásában a belga központunk, az izlandi partner és a KAV is részt vett. A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek. Szerintem ez nagyon sokat jelentett az izlandiaknak is, s nagyon jó volt látni azt, hogyan viszonyulnak a magyar kollégák az egyes kihívásokhoz. Érdekes volt megtapasztalni, hogy nem gondolkodás nélkül, szolgai módon hajtják végre az elvárt feladatokat, hanem tényleg próbálják megérteni a megrendelői követelményrendszert, és annak megfelelően egy jól működő megoldást kidolgozni rá.

Jelenleg miként van jelen a Reynaers Magyarországon és milyen a kapcsolat a KAV-val?

A Reynaers egy belga multinacionális cégcsoport most már több mint 50 éves múlttal, globálisan mintegy 540 millió Eurós forgalommal és 2200 fős létszámmal. Magyarországon viszont még újak vagyunk, gyakorlatilag tavaly év elején született meg az a döntés, hogy itt is föl kell építeni a piaci jelenlétet. A nulláról kezdtünk el mindent, irodát béreltünk, embereket vettünk fel, illetve elkezdtük a partnerhálózatot kiépíteni. Ebben a folyamatban játszik fontos szerepet a KAV, ugyanis ők már a kezdetektől fogva nagyon nyitottak voltak felénk, aminek úgy gondolom, meg is lett az eredménye. Jelenleg ők a legnagyobb hazai partnerünk, és rendszeres együttműködés van a két cég között, amit szeretnénk is tovább vinni.

A cég megjelenése annak köszönhető, hogy Magyarországon is egyre nagyobb a kereslet a magas minőségű nyílászárókra?

Bár csak bő egy éves tapasztalatom van a nyílászáró szakmában, azt azért látom, hogy a piacnak megvan az a szegmense, ami abszolút az igényes és a minőségi nyílászárók irányába megy el. Ha magas minőségű komplex alumínium nyílászáró rendszerekről beszélünk, akkor három olyan cég van – köztük mi is -, amelyik a felső kategóriát képviseli. Mi a termékpalettánk kialakításakor mindig kiemelt szerepet fordítunk az energiahatékonyságra és a környezetért történő felelősségvállalásra.

Emellett mik az erősségei a cégnek és merre vannak a fejlődés irányai?

Folyamatosan figyeljük a piacot, nemcsak itt Magyarországon, hanem természetesen a többi országban is. A piaci igények a belga fejlesztő központunkba futnak be, ott megvizsgálják, hogy minek van piaci realitása, és azokba az irányokba megy tovább a rendszerek fejlesztése. A magas minőség mellett cégünk erőssége az ügyfélközpontúság, és a rugalmasság, amit biztosítani tudunk. Alapvetően az ügyfeleinkre és az ő igényeikre fókuszálunk, s ezeknek nagyon rövid reakcióidővel szeretnénk megfelelni. Úgyhogy a termék jó minősége mellett a kiszolgálás minősége az, amire nagyon nagy hangsúlyt kell fektetnünk, és ez a sikerünk egyik kulcsa.

Talán pont emiatt tudnak ennyire jól együttműködni a KAV-val?

Szerintem igen. Az, hogy a gondolkodásmódunk és a filozófiánk hasonló, nagyon sokat segít abban, hogy könnyen és gyorsan megértsük egymást. Egyébként én úgy látom, hogy a KAV egyike azoknak a cégeknek, akiknek nagyon konkrét, határozott jövőképük van. Elképzelésük van arról, hogy milyen irányba szeretnék fejleszteni a céget, hol szeretnék látni magukat a következő években, és ezért a célért szisztematikusan tesznek is. Ez rendkívül fontos és az eddig befektetett munka szerintem már most is jól látszik a cég pozícióján. Nagyon remélem, hogy a még nem publikus KAV termékfejlesztésekben is szerepet kaphatunk, mert a piaci pletykák szerint komoly dolgok készülődnek.

Ha a minőségi nyílászárók piacát nézzük, milyen fejlődési irányok vannak a piacon?

Alapvetően ketté választanám az irányokat. A KAV egy olyan piaci szegmensre fókuszál, ahol tényleg a végletek számítanak, hogy minél nagyobb méretű nyílászárókat lehessen gyártani, lehetőség szerint minél kisebb látható kerettel, automatizáltan vagy az épületfelügyelet irányíthatósága mellett. Ez egy abszolút látható építészeti irány, a felső kategóriás családi házak a kontinensünkön most jelenleg ebbe az irányba mennek el. Viszont a piacnak ez csak az egyik szegmense. A másik a középületek, tehát az irodaházak, illetve egyéb olyan nagy épületek, ahol hagyományos alumínium nyílászárókra van szükség. Itt a fejlesztések nem a méret irányára fókuszálnak, hanem nagyon fontos a gyors gyárthatóság, a minőség megtartása mellett egy egészséges ár-érték arány kialakítása, illetve a gyártók támogatása abban, hogy minél gyorsabban, minél egyszerűbben tudják legyártani ezeket a rendszereket.

A cégük egyik speciális termékköre a szintmagas, teljes homlokzaton végigfutó keret nélküli üveg tolóajtó. Mesélne erről is egy picit?

A Reynaers Hi-Finity keret nélküli tolóajtó tényleg egy specifikum, elsősorban ez az a termék, amire nagy igény van a luxus családi házak piacán. Viszont olyan szempontból is egyedi termék, hogy nagy szaktudást igényel a gyártása főleg, ha motorizált, automatizált rendszer valósul meg. Tehát oktatást és gyakorlatot igényel az, hogy utána ez a beépített termék minőségben azt tudja, amit mindenki elvár tőle.

Hogy lehet ezt a fajta tudást átadni?

Igazából a műszaki tudás, hogy hogyan kell gyártani és telepíteni ezeket a rendszereket, tanítható. Erre speciális oktatásaink vannak, amit le tudunk bonyolítani akár a tréning központunkban, de akár a partnernél is, úgy, hogy egyik munkatársunk saját gyártói gépekkel segít nekik legyártani, és megmutatja, mit hogyan kell. Szerintem erre egy cégnek szellemileg és infrastruktúrában is fel kell nőni, kellően innovatív gondolkodású kollégákkal kell dolgoznia, nem mindenki alkalmas erre. Mindemellett nagyon fontos, hogy ennek az előnyeit is tudni kell kommunikálni majd értékesíteni, és ebben a KAV nagyon jó. Nagyon jól érzik, hogy a prémium vevőkörnek mik az igényei, és szakszerűen meg tudják ismertetni őket a termék előnyeivel, és ami még fontos, a gyártás mellett a telepítésére és az utógondozásra is sok erőforrást biztosítanak.

Ha már a kulturális különbségekkel kezdtük a beszélgetést, érdekelne az is, hogy a belga és a magyar gondolkodás között milyen különbségek vannak? Miben tartanak előrébb a belgák?

Korlátozott a rálátásom a belga nyílászáró piacra, de azt el tudom mondani, hogy ott előrébb járnak gyártásautomatizálás terén. Belgiumban a munkaerő lényegesen drágább, mint itthon, ezért az ottani nyílászáró gyártóknak nagyon fontos az, hogy optimalizálják a gyártási folyamataikat, és minimalizálják a munkaidőt és a veszteségeket, amit az automatizáción keresztül érnek el. Ehhez a Reynaers különböző rendszereket, szoftvereket biztosít, amelyek egyrészt segítenek megtervezni, másrészt pedig folyamatosan monitoringozzák, hogy milyen hatékonysággal, eredményességgel működik a gyártási folyamat. Itthon ez még úgy látom, hogy gyerekcipőben jár, bár egyre inkább terjednek az automata megmunkálógépek, a CNC-k. Ezek azonban inkább önálló megmunkálóközpontokként dolgoznak, s nincsenek egy komplett termelésirányítási rendszerbe bekötve. Azt gondolom ez lesz a következő lépés, amit a magyar gyártóknak meg kell tenniük. Itthon is egyre drágább a munkaerő, tehát biztosan egyre nagyobb lesz a nyomás, hogy elmenjenek ebbe az irányba.

Szerző
Magócsi Anikó
További Hírek
01
020
2020 / 07 / 02
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2022 / 08 / 04
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2021 / 08 / 05
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2022 / 07 / 13
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
A KAV az acél homlokzati és beltéri nyílászárók gyártásával tovább szélesíti termékpalettáját. A JANSEN acél rendszerek gyártásánál beszállító partnerünk, az Alukönigstahl. Az acél rendszerelemek lehetőségeiről és tulajdonságairól Tornóczky Mónika építészmérnökkel, a JANSEN rendszerek termékmenedzserével beszélgettünk. Célunk, hogy segítséget nyújtsuk ennek a széles felhasználói bázissal rendelkező termékkör megértéséhez.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2017 / 10 / 30
Örökpanorámás minimál ház Budán
Beszélgetés az építtetővel
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2022 / 06 / 17
Két KAV-épületet díjazott az ALUTA
Az elmúlt évek sikerei után idén két KAV-épületet díjaztak a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén.  Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában a KAV mártonhegyi „Költő Kert” épületcsoportját, míg külföldi „nagyprojekt” kategóriában az izlandi Marriott Hotellel kapcsolatos speciális nyílászárós megoldásainkat ismerték el.
Bővebben
2021 / 09 / 16
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 05 / 03
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 05 / 05
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2020 / 05 / 27
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2019 / 10 / 24
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben