2020 / 10 / 01
„A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel”

Minden projekt más és más kihívás elé állítja az építészeket és a nyílászárós szakembereket is. Egyik referenciánk koncepciója a szárnyszerűen felnyíló tető és a padló által kifeszített térnek köszönhetően létrejövő korlátlan kilátásra alapul. A maximális transzparencia elérésére elsősorban a filigrán osztású megoldások, valamint a keretnélküli tolószerkezetek jelentettek megoldást. Arról, hogy a megvalósult alumínium nyílászáró megoldások milyen kérdéseket vetettek fel a tervezés és a kivitelezés során, Glavanovics Oroslya építésszel beszélgettünk, aki a Myd-II Interior Design Stúdióval közösen tervezte, ezt a különleges nyílászárós megoldásokkal operáló házat. 

Ennél a háznál a maximális látkép elérése érdekében a ferde tető és a padlóvonal közé toló funkciót kellett elhelyezni, melyet rejtett tokozattal oldottunk meg. A motorizált tolóajtók széles felső tokja azonban markáns megjelenést eredményez. Ez mennyire befolyásolta az építészeti koncepciót, a tervezés menetét és miként tudtak a folyamatban a KAV szakemberei segíteni?

Nem tagadom, a tervezés első fázisában valóban azzal az elképzeléssel közelítettünk a házhoz, hogy a lakótérben állva a panoráma felé nyíló mennyezet és a markáns fapadló mellett a harmadik látványelem maga a táj legyen, és a kül- és beltér között a térhatárolás minél láthatatlanabb legyen. Úgy képzeltük el, mint egy könyv szétnyíló lapjait, amik között csak maga a „történet” látható. A fő kompozíciós elemünk Budapest látképe volt. Szerettük volna a tereket minél jobban összenyitni, amikor csak a klíma engedi, így a tolószerkezetek alkalmazásának szándéka már a korai fázisban adott volt. Ahhoz, hogy a „határtalanság” érzését elérjük, volt egy másik fontos eszközünk is a transzparencia mellett: a nagy belmagasság. Ez a két eszköz viszont az üvegtáblák méretkorlátai és a határok feszegetésével együtt járó statikai nehézségek miatt kompromisszum nélkül nem tud együttműködni. A KAV szakemberei már az első vázlatokból pontosan értették ezeket a szándékainkat, és segítettek kimozdulni a tervezési holtpontból, amit az egymásnak feszülő igényeink miatt éreztünk. Együtt végiggondoltunk minden lehetséges megközelítési lehetőséget, megmutattak minden szóba jöhető szerkezeti megoldást, hogy ezzel támogassák a döntéseinket a tervezési irányvonal pontosítása felé haladva. A végső koncepcióban a markáns megjelenésű elemeket eltávolítottuk a mennyezettől. Nem rejteni próbáltuk, hanem vállaltan megmutattuk a szerkezet dimenzióit. Mellette viszont sikerült megóvni a megszakítás nélkül a kültérbe kifutó fa síkok illúzióját.

A tolószerkezetet a lakóépületeknél ritkán alkalmazott függönyfallal kellett összekapcsolni. Az eltérő típusú és tulajdonságú megoldások összekapcsolása és sorolása mindig kihívás elé állítja az építészeket és a kivitelezésben résztvevő szakembereket is. Miként befolyásolta a tervezés menetét, hogy hagyományosnak nem mondható megoldásokat kellett alkalmazni? 

Az üvegfalak tervezése valóban sok rugalmasságot igényelt, de nagyon izgalmas fejtörő is volt egyben. Sokkal inkább játék volt a technológiával a tervezési folyamat, mint akadály, amin át kell jutnunk valahogy. Elfogadtuk, hogy mivel túllépjük az általánosan a lakóépületeknél alkalmazott dimenziókat (pl. belmagasság), logikusan következik, hogy a nagyobb léptékű épületek szerkezetei felé forduljunk. Így teljesen természetes gondolat volt, hogy függönyfal szerkezetet alkalmazzunk.

Annál a pontnál kapcsolódott leginkább össze a nyílászárók szakági tervezése az építészeti, tartószerkezeti tervezéssel, amikor a tólóajtóra felülvilágítót kellett elhelyezni. Ahhoz, hogy a toló funkció működőképes maradjon mind a lehajlásra, mind a homlokzati szerkezetek stabilitására megoldást kellett találni. A KAV-val közösen kialakított megoldás hozzájárult az építészeti koncepció megtartásához?

Elégedettek vagyunk a kialakult megoldással. Úgy gondolom, hogy a ház tartószerkezetének szerves része lett az üvegfal rendszere. Ebben sokat segített, hogy minden a folyamatban részt vevő kolléga teljes nyitottsággal és együttműködési szándékkal fordult a megoldandó feladat felé.

Visszagondolva a tervezési folyamatra, milyen következtetéseket vonnál le belőle, esetleg van, amin változtatnál?  A közös munkánk tapasztalatait ismerve a tervezés mely fázisában javaslod a kapcsolatfelvételt a nyílászáró szakági tervezőkkel?

Visszatekintve a folyamatra nagyon örülök, hogy már az építési engedélyezési tervek készítése közben sokat egyeztettünk a műszaki lehetőségekről. Ha újrakezdenénk, valószínűleg még korábban, már a koncepció megfogalmazásakor pontosítanám a technológiai lehetőségeket és azok költségvonzatait. Mert azt fontos kiemelni, hogy nagyon érzékeny tétele egy ilyen üvegfal a beruházásnak nemcsak a megépítés folyamatában, hanem a finanszírozás során is. Az eredeti koncepciónkban szerettük volna, hogy az épület üvegezésének a város felé forduló sarokrésze teljes mértékben ki tudjon nyílni, így eggyé váljon a nappali a terasszal. Ezzel viszont már olyan mértékben feszegettünk volna minden lehetséges megvalósíthatósági határt, hogy ezt az elképzelést végül elengedtük. Emiatt a nappali terének és a terasznak az egymáshoz viszonyított arányán esetleg elgondolkodnék még a teljes folyamat ismeretében – bár hozzáteszem, hogy centiméterekben mérhető finomításokról beszélek csak… Összességében nincs hiányérzetem, a fő céljaink teljes mértékben megvalósultak és a tervezőtársaim nevében is mondhatom, hogy elégedettek vagyunk az eredménnyel.

Szerző
Magócsi Anikó
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
01
00
További Hírek
01
020
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2017 / 06 / 09
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2019 / 03 / 13
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2017 / 05 / 10
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Az Innováció és folyamatos tökéletesítés, valamint Az elismerés kultúrája kategóriákban is díjazták a KAV Hungáriát a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Programban.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 10 / 24
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2020 / 05 / 12
Egyedi fejlesztésű bevonattal a vírusok és baktériumok ellen
The only construction structures with which people come into contact are doors and windows. We make direct contact with door handles and catches, with the help of which we can open and close the structures. In addition to traditional solutions, developers are now experimenting with virus- and bacteria-neutralising coatings, custom surface treatment solutions, and recycled products with a minimalist design.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben