INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2018 / 06 / 11
„A KAV az építészek munkáját is segíti”

Térítésmentes tanácsadással segíti ezentúl a KAV az építészek munkáját. A nyílászárók ugyanis annyira speciális szerkezeti elemek, hogy alapos megismerésük és a trendek követése szinte lehetetlen annak, aki nem erre a területre szakosodott. Az építészek felmerülő kérdéseikkel ezentúl Kiss Norberthez fordulhatnak, aki maga is építészként végzett, sokáig a tervezéssel foglalkozott, és már évek óta a KAV csapatát erősíti.

Egy nyílászárókkal foglalkozó cégnél miért van szükség építészeti tanácsadóra? Mi a feladatod?

Elsősorban az a feladatom, hogy az építészek munkáját segítsem azzal, hogy a nyílászárókkal kapcsolatos minden felmerülő kérdést megválaszoljak. Ez egy speciális terület, az építészek pedig nagyon komplex, átfogó munkát kell, hogy végezzenek, sok mindenhez érteniük kell. A szakmai támogatásommal le tudom venni azt a terhet a vállukról, hogy saját maguknak kelljen utánanézniük ennek a területnek. Elvárhatatlan, hogy egy építész folyamatosan kövesse a nyílászárós trendeket. Persze az is a célom, hogy megismertessem őket a KAV munkamódszerével, a termékeinkkel. Fontos, hogy azt érezzék, megbízhatnak abban a munkában, amit mi végzünk. Korábban magam is tapasztaltam, hogy a tervezés során milyen jól jön egy ilyen segítség, s mennyire hiányzik, ha nincs kihez fordulni.

Mi az a speciális, csak a KAV-ra jellemző dolog, amit be szeretnél mutatni az építészeknek? S szerinted miért most jött el az időpont a cég életében, hogy ezt a szolgáltatást elindítsátok?

A felépítésünk, a hozzáállásunk és a gondolkodásunk is más, mint a piac többi szereplőjének. Erőteljesen megoldás fókuszú a gondolkodásunk, s még a lehetetlennek tűnő szerkezeteket is képesek vagyunk megoldani. Nálunk sokkal nagyobb a mellétett szellemi tőke, a befektetett mérnöktevékenység, s fontos, hogy az építészek is lássák ezt. Nyilván eddig is mindenben próbáltunk segíteni az építészeknek, de most érte el a cég azt a fejlettségi szintet és mérnöklétszámot, amikor már megtehetjük azt, hogy ezt a munkát egy erre delegált szakember tudja végezni.

Miért lehet a KAV igazán vonzó cég az építészek számára?

A legtöbb hasonló vállalkozás nem az adott, felmerülő igényekhez próbálja igazítani a végterméket, hanem a saját maguk által forgalmazott, gyártott termékeket szeretnék értékesíteni. Így inkább abba az irányba próbálják terelni a fejlődését egy háznak vagy egy projektnek, hogy az általuk preferált termék beépíthető legyen. A mi esetünkben azonban régi hitvallása a cégnek, hogy az igényekhez alakítjuk a terméket, illetve a szolgáltatást. Mindig az célunk, hogy az építész vagy az építtető összes felmerült ötletét meg tudjuk valósítani.

Az építészek számára szerinted miért jelent könnyebbséget az, hogyha egy cégnél van egy kijelölt ember, aki csak velük foglalkozik?

Van, akihez forduljanak. Ha erre nincs egy konkrét, delegált ember, nehezebb igazi személyes és szakmai kapcsolatot kialakítani. Az építészek is tisztában vannak azzal, hogy milyen munka zajlik egy ilyen cégnél, mint a miénk, nehezebben hívnak fel random mód egy kollégát. Azonban, ha van egy konkrét ember, akivel személyes kapcsolatuk van, akit ismernek – személyes találkozás, vagy telefonbeszélgetés útján –, akkor tudják, hogy hozzá bármikor fordulhatnak. Sokszor talán meg sem próbálnak segítséget kérni, ha csak központi számot, e-mail címet ismernek. Egyébként az építészek jellemzően sokat dolgoznak éjszaka és este, így gyakran olyan időpontokban kell döntést hozniuk, információhoz jutniuk, ami alap esetben azért nem feltétlenül munkaidő mindenki számára. Ebben is segíthet a személyes kapcsolat, hiszen szívesebben hívják fel azt az embert, akit ismernek, mondjuk este hét órakor, mint egy vadidegent, akit valószínűleg nem is fognak elérni.

Egy ház tervezése során egyébként mennyire vannak fókuszban a nyílászárók?

Egy építész a tervezési folyamat során nyilván a nagyobb felületektől, a tömegektől halad a részletek felé. Tehát ritkán gondolják végig, hogy konkrétan milyen nyílászárók kellenének az adott épületbe. Aztán egyszer eljön a pont, amikor eljutnak a nyílászárók kérdéséig, de akkor már sok-sok mindent nekünk kell megoldanunk. A nyílászárók nagyon összetettek, sokféle rendszer, megoldás van. Egyik méretben tud többet, jobbat, a másik mozgatható, a harmadik pedig súlyában, vagy hőszigetelésben. A teljes palettát tehát nyilván egy építész nem ismerheti. Ráadásul ezek mozgó szerkezetek. Mindenképpen szükség van arra, hogy valaki segítsen nekik megismerni az apróbb részleteket, a korlátokat és azokat a lehetőségeket, amikről ők nem is tudnak.

Mikor lenne jó, ha te beléphetnél ebbe a folyamatba?

Elég korán. Nyilván azt lehetetlen kivitelezni, hogy már a koncepcionális tervezésénél, mert akkor még csak felületekben gondolkodnak. De az engedélyezési vagy bejelentési tervdokumentáció elkészülte előtt fontos lenne, hogy megbeszéljük azokat a részleteket, határokat, amiket alkalmazni lehet. Nekem egyébként nem kell feltétlenül ismernem a projektet ahhoz, hogy tudjak segíteni abban, hogy mi az, amit meg lehet oldani, de mondjuk jelentős ráfordítással jár, vagy mi az, amire még technikailag sincsen megoldás. Adott esetben nyilván telefonon vagy külsős helyszínen is tarthatunk egyeztetést. De az lenne a cél egyébként, hogy eljöjjenek hozzánk a kollégák, hiszen itt rögtön meg is tudom mutatni azt, amiről beszélünk, megismerhetik, hogyan működik a cégünk.

Kiss Norbert
építészeti tanácsadó, KAV Hungária Kft.
E-mail: kiss.norbert@kavaluminim.com
Tel.: +36 20 452 8615

Szerző
Magócsi Anikó
További Hírek
01
020
2018 / 09 / 26
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2019 / 01 / 09
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2021 / 10 / 01
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2018 / 10 / 10
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 29
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2021 / 09 / 16
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2019 / 03 / 13
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2020 / 05 / 27
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben