INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2019 / 10 / 03
„A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket”

Az ALUKÖNIGSTHAL többgenerációs családi vállalkozásként lett Európa-szerte ismert, Ausztriában, Kelet- Közép és Délkelet-Európában, így Magyarországon is piacvezető alumínium-, acél- és műanyagrendszerek forgalmazásával foglalkozó cég. Működésüket innovatív termékfejlesztések, fenntarthatóság, szolgáltatás-orientáltság és személyesség jellemzi. Ádám István, az Alukönigstahl magyarországi ügyvezetője 1994-ben csatlakozott a céghez, és azóta is kitart munkahelye mellett.

Az ALUKÖNIGSTAHL-t több mint másfél évszázada alapították, lassan három évtizede Magyarországon is jelen van. Melyek a magyar és a környező országok piacainak sajátosságai?

Az ausztriai anyavállalat székhelye mellett Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Hollandiában is van kereskedelmi cégünk. A kelet-közép-európai régióban Magyarország, Románia, Bulgária, az ex-jugoszláv tagországok mellett három éve Moldáviában és Albániában is van képviseletünk. A terjeszkedés egyébként a kilencvenes évek elején indult el, és a kezdetektől arra törekedett a cég tulajdonosa, hogy mindegyik országban helyi ügyvezetést alakítson ki. Ezt azért tartotta fontosnak, mert ezek nagyon specifikus piacok, az egyes országokban más a mentalitás, eltérőek a politikai és gazdasági tényezők. A tulajdonos úgy gondolta, hogy az országban élő munkatársak és vezetők sokkal jobban tudnak ezekre a változásokra reagálni, és jobban meg tudják ítélni, hogy az adott helyzetben mi a szükséges stratégia. A régiós piac jellemzője, hogy nagyon gyorsan tudni kell változtatni. Mi ugyanis nem úgy működünk, mint egy nagy konszern, ahol akár hosszabb távra is kőbe vésett szabályok vannak. Nálunk vezérstratégiai vonalak vannak, de ezeket gyorsan felülírjuk, ha valamelyik piac lelassul vagy felgyorsul. A helyi sajátosságok, folyamatok alapján hozzuk meg a döntéseinket.

Mi jellemző a magyar nyílászárós piacra, hogy látják az itthoni helyzetet?

A hazai piacvezető pozíciónkat elsősorban a nagy projekteknek és az irodaház építéseknek köszönhetjük. A kollégáim tapasztalata és szaktudása, a raktárbázisunk és a logisztikai háttér, amivel rendelkezünk ebben kiemelten fontos szerepet játszik. A 2006 és 2008 közötti ingatlanfejlesztési bumm után most újra egy felfelé ívelő időszakban van a piac az utóbbi két évben.

Miben kiemelkedő az önök cége?

A termékeinkben olyan fejlesztések és újítások vannak, amelyeken nagy részben a SCHÜCO központjában lévő mérnökcsapatok dolgoznak Németországban. Emellett ami még nagyon-nagy előnyünk, hogy a tervezőkkel való szoros kapcsolattartás miatt egy adott projektnél akár beruházói, fejlesztői vagy tervezői oldalról merül fel igény, azokra gyorsan egyedi megoldásokkal tudunk reagálni. Jó példa erre a Telekom székház vagy az Agóra projekt, ahol közel 20 darab egyedi profil van. Itt a tervezői és építői igényeket pár hónap alatt képesek voltunk kezelni úgy, hogy kész terméket tudtak előállítani a partnereink.

Akkor önök ugyanazt a gondolkodást viszik a nagyobb beruházások piacán, amit a KAV a családi házas piacon igyekszik meghonosítani?

Azt gondolom, ez egy teljesen jó párhuzam és felvetés. Az egyedi igényekre egyedi megoldások szükségesek. A KAV a magánházas piacon a szakmai kompetenciáin és tapasztalatán keresztül képes volt elérni azt, hogy ma már bizonyos megoldások terén a tervezők és végfelhasználók körében bizonyosan piacvezető pozíciót tölt be. Egyébként, ha a jövőre gondolok, akkor a családi házas piaci szegmens nemcsak Magyarországon, de a SCHÜCO megítélése szerint Nyugat-Európában és a környező országokban is jelentős tényező lesz. Ezért is végeznek nagyon sok fejlesztést abban a szegmensben a SCHÜCO munkatársai, amelyek a családi házas és a lakóházas építkezéseknél is alkalmazhatók lesznek.

Milyennek tartja a KAV-val való közös munkát?

A KAV-val való kapcsolatunk olyan speciális ügyfél- és műszaki igényeket is felszínre hozott, amivel korábban még mi sem találkoztunk. Élvezzük ezt a munkát, mert szeretjük az innovációt, újat és szépet létrehozni. Kollégáimmal együtt nagyon szeretjük a szakmai kihívásokat, és megpróbálunk olyan találkozókat szervezni, ahol a kidolgozott egyedi műszaki kihívások megvalósíthatóságát vitatjuk meg a KAV szakembereivel. Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.

Az önök cége osztrák központú, gondolom ott előrébb járnak, ha a családi házas szegmenst nézzük…

Azt tapasztalom, hogy a magyar és a környező országokban felmerülő igények nagyon gyorsan felzárkóztak a nyugat-európai vagy az osztrák piac igényekhez. A nagy üvegfelületek, a betörésvédelem, a beléptető rendszerek, a funkcionalitás, a könnyű használhatóság már a magyar igényekben is jelen vannak. Az üvegfelületek nálunk is nagyobbak lettek, és nagyobb a súlyuk ezáltal. Ezzel párhuzamosan megjelentek a minél vékonyabb profilok iránti kereslet is.

1994-ben kezdte el a munkát a cégnél. Hogyan változott az eltelt időszakban a piac?

Már maga az, hogy 25 évig a cégnél maradtam mutatja, hogy mindig kapunk olyan új impulzusokat, amik pozitívak és igény van a folyamatos fejlődésre is. Nagyon jó tervezőkkel és gyártó partnerekkel tudunk együtt dolgozni, és a magyar műszaki alkotóképesség világszerte ismert és elismert. Ez egy folyamatosan fejlődő piac, sok mindent próbálunk kitalálni, racionalizálni és egyszerűsíteni. Talán a legutolsó területen van még csiszolnivalónk, hogy felismerjük és tudatosítsuk, mi az észszerű egyszerűsítés és elkerüljük azt, ami már a minőség rovására megy.

Szerző
Magócsi Anikó
További Hírek
01
020
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2021 / 09 / 24
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2019 / 08 / 07
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2021 / 10 / 01
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 08 / 05
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Az alumínium ablakok és ajtók a norvég építészetben is kiemelt szerepet játszanak. Nemcsak a középítkezéseken, hanem a lakóépületeknél, a társasház beruházásoknál is. A KAV hosszú távú célja az izlandi után a norvégiai tapasztalatszerzés, ezért felvételét kérte a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamarába (MNKK). A lehetőségekről a kamara alapítójával, Jankovics Klárával és Kosztyi Beatrix, külgazdasági attaséval, a kamara főtitkárával beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 08 / 04
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 02 / 11
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2021 / 10 / 08
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.
Bővebben
2020 / 06 / 11
KAV – Odafigyelünk arra, hogy a megrendelő mit szeretne megvalósítani!
A KAV csapata folyamatosan bővül, jelenleg is több pozícióra keresünk munkatársakat. Hégli Henriette közgazdász végzettséggel, ügyvezetői és ingatlanértékesítői pályafutás után tavaly júliusban érkezett a cégünkhöz. Projekt koordinátorként ő felel az egyedi árajánlatok készítéséért. Ahhoz, hogy a feladatát a lehető legoptimálisabban tudja ellátni, az indulás első pár hetében egy gólyaprogramban vett részt, amelynek keretében részletekbe menően, a cég működésének minden területére kiterjedően ismerte meg az egyes munkafolyamatokat, az egyedi nyílászárók piacát, a KAV-os gondolkodást.
Bővebben