2019 / 10 / 03
„A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket”

Az ALUKÖNIGSTHAL többgenerációs családi vállalkozásként lett Európa-szerte ismert, Ausztriában, Kelet- Közép és Délkelet-Európában, így Magyarországon is piacvezető alumínium-, acél- és műanyagrendszerek forgalmazásával foglalkozó cég. Működésüket innovatív termékfejlesztések, fenntarthatóság, szolgáltatás-orientáltság és személyesség jellemzi. Ádám István, az Alukönigstahl magyarországi ügyvezetője 1994-ben csatlakozott a céghez, és azóta is kitart munkahelye mellett.

Az ALUKÖNIGSTAHL-t több mint másfél évszázada alapították, lassan három évtizede Magyarországon is jelen van. Melyek a magyar és a környező országok piacainak sajátosságai?

Az ausztriai anyavállalat székhelye mellett Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Hollandiában is van kereskedelmi cégünk. A kelet-közép-európai régióban Magyarország, Románia, Bulgária, az ex-jugoszláv tagországok mellett három éve Moldáviában és Albániában is van képviseletünk. A terjeszkedés egyébként a kilencvenes évek elején indult el, és a kezdetektől arra törekedett a cég tulajdonosa, hogy mindegyik országban helyi ügyvezetést alakítson ki. Ezt azért tartotta fontosnak, mert ezek nagyon specifikus piacok, az egyes országokban más a mentalitás, eltérőek a politikai és gazdasági tényezők. A tulajdonos úgy gondolta, hogy az országban élő munkatársak és vezetők sokkal jobban tudnak ezekre a változásokra reagálni, és jobban meg tudják ítélni, hogy az adott helyzetben mi a szükséges stratégia. A régiós piac jellemzője, hogy nagyon gyorsan tudni kell változtatni. Mi ugyanis nem úgy működünk, mint egy nagy konszern, ahol akár hosszabb távra is kőbe vésett szabályok vannak. Nálunk vezérstratégiai vonalak vannak, de ezeket gyorsan felülírjuk, ha valamelyik piac lelassul vagy felgyorsul. A helyi sajátosságok, folyamatok alapján hozzuk meg a döntéseinket.

Mi jellemző a magyar nyílászárós piacra, hogy látják az itthoni helyzetet?

A hazai piacvezető pozíciónkat elsősorban a nagy projekteknek és az irodaház építéseknek köszönhetjük. A kollégáim tapasztalata és szaktudása, a raktárbázisunk és a logisztikai háttér, amivel rendelkezünk ebben kiemelten fontos szerepet játszik. A 2006 és 2008 közötti ingatlanfejlesztési bumm után most újra egy felfelé ívelő időszakban van a piac az utóbbi két évben.

Miben kiemelkedő az önök cége?

A termékeinkben olyan fejlesztések és újítások vannak, amelyeken nagy részben a SCHÜCO központjában lévő mérnökcsapatok dolgoznak Németországban. Emellett ami még nagyon-nagy előnyünk, hogy a tervezőkkel való szoros kapcsolattartás miatt egy adott projektnél akár beruházói, fejlesztői vagy tervezői oldalról merül fel igény, azokra gyorsan egyedi megoldásokkal tudunk reagálni. Jó példa erre a Telekom székház vagy az Agóra projekt, ahol közel 20 darab egyedi profil van. Itt a tervezői és építői igényeket pár hónap alatt képesek voltunk kezelni úgy, hogy kész terméket tudtak előállítani a partnereink.

Akkor önök ugyanazt a gondolkodást viszik a nagyobb beruházások piacán, amit a KAV a családi házas piacon igyekszik meghonosítani?

Azt gondolom, ez egy teljesen jó párhuzam és felvetés. Az egyedi igényekre egyedi megoldások szükségesek. A KAV a magánházas piacon a szakmai kompetenciáin és tapasztalatán keresztül képes volt elérni azt, hogy ma már bizonyos megoldások terén a tervezők és végfelhasználók körében bizonyosan piacvezető pozíciót tölt be. Egyébként, ha a jövőre gondolok, akkor a családi házas piaci szegmens nemcsak Magyarországon, de a SCHÜCO megítélése szerint Nyugat-Európában és a környező országokban is jelentős tényező lesz. Ezért is végeznek nagyon sok fejlesztést abban a szegmensben a SCHÜCO munkatársai, amelyek a családi házas és a lakóházas építkezéseknél is alkalmazhatók lesznek.

Milyennek tartja a KAV-val való közös munkát?

A KAV-val való kapcsolatunk olyan speciális ügyfél- és műszaki igényeket is felszínre hozott, amivel korábban még mi sem találkoztunk. Élvezzük ezt a munkát, mert szeretjük az innovációt, újat és szépet létrehozni. Kollégáimmal együtt nagyon szeretjük a szakmai kihívásokat, és megpróbálunk olyan találkozókat szervezni, ahol a kidolgozott egyedi műszaki kihívások megvalósíthatóságát vitatjuk meg a KAV szakembereivel. Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.

Az önök cége osztrák központú, gondolom ott előrébb járnak, ha a családi házas szegmenst nézzük…

Azt tapasztalom, hogy a magyar és a környező országokban felmerülő igények nagyon gyorsan felzárkóztak a nyugat-európai vagy az osztrák piac igényekhez. A nagy üvegfelületek, a betörésvédelem, a beléptető rendszerek, a funkcionalitás, a könnyű használhatóság már a magyar igényekben is jelen vannak. Az üvegfelületek nálunk is nagyobbak lettek, és nagyobb a súlyuk ezáltal. Ezzel párhuzamosan megjelentek a minél vékonyabb profilok iránti kereslet is.

1994-ben kezdte el a munkát a cégnél. Hogyan változott az eltelt időszakban a piac?

Már maga az, hogy 25 évig a cégnél maradtam mutatja, hogy mindig kapunk olyan új impulzusokat, amik pozitívak és igény van a folyamatos fejlődésre is. Nagyon jó tervezőkkel és gyártó partnerekkel tudunk együtt dolgozni, és a magyar műszaki alkotóképesség világszerte ismert és elismert. Ez egy folyamatosan fejlődő piac, sok mindent próbálunk kitalálni, racionalizálni és egyszerűsíteni. Talán a legutolsó területen van még csiszolnivalónk, hogy felismerjük és tudatosítsuk, mi az észszerű egyszerűsítés és elkerüljük azt, ami már a minőség rovására megy.

Szerző
Magócsi Anikó
További Hírek
01
020
2018 / 10 / 17
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
Prémium, minimál, letisztult egyszerűség – ezek azok a jelzők, amik elsőre eszünkbe jutnak a Porsche-dizájn alapján megálmodott lakóingatlant meglátva. Építész szempontból szokatlan tervezési folyamat után valósult meg az épület, ugyanis a megrendelő nagyon konkrét elképzelésekkel és tervekkel érkezett. A rendhagyó munkáról a ház építészével, Unicsovics Istvánnal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2018 / 10 / 10
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2020 / 04 / 21
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2019 / 10 / 24
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2020 / 04 / 08
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2017 / 10 / 30
Örökpanorámás minimál ház Budán
Beszélgetés az építtetővel
Bővebben
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2019 / 01 / 28
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2020 / 06 / 11
KAV – Odafigyelünk arra, hogy a megrendelő mit szeretne megvalósítani!
A KAV csapata folyamatosan bővül, jelenleg is több pozícióra keresünk munkatársakat. Hégli Henriette közgazdász végzettséggel, ügyvezetői és ingatlanértékesítői pályafutás után tavaly júliusban érkezett a cégünkhöz. Projekt koordinátorként ő felel az egyedi árajánlatok készítéséért. Ahhoz, hogy a feladatát a lehető legoptimálisabban tudja ellátni, az indulás első pár hetében egy gólyaprogramban vett részt, amelynek keretében részletekbe menően, a cég működésének minden területére kiterjedően ismerte meg az egyes munkafolyamatokat, az egyedi nyílászárók piacát, a KAV-os gondolkodást.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2017 / 06 / 09
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2021 / 10 / 08
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2019 / 01 / 09
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben