INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2019 / 10 / 03
„A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket”

Az ALUKÖNIGSTHAL többgenerációs családi vállalkozásként lett Európa-szerte ismert, Ausztriában, Kelet- Közép és Délkelet-Európában, így Magyarországon is piacvezető alumínium-, acél- és műanyagrendszerek forgalmazásával foglalkozó cég. Működésüket innovatív termékfejlesztések, fenntarthatóság, szolgáltatás-orientáltság és személyesség jellemzi. Ádám István, az Alukönigstahl magyarországi ügyvezetője 1994-ben csatlakozott a céghez, és azóta is kitart munkahelye mellett.

Az ALUKÖNIGSTAHL-t több mint másfél évszázada alapították, lassan három évtizede Magyarországon is jelen van. Melyek a magyar és a környező országok piacainak sajátosságai?

Az ausztriai anyavállalat székhelye mellett Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Hollandiában is van kereskedelmi cégünk. A kelet-közép-európai régióban Magyarország, Románia, Bulgária, az ex-jugoszláv tagországok mellett három éve Moldáviában és Albániában is van képviseletünk. A terjeszkedés egyébként a kilencvenes évek elején indult el, és a kezdetektől arra törekedett a cég tulajdonosa, hogy mindegyik országban helyi ügyvezetést alakítson ki. Ezt azért tartotta fontosnak, mert ezek nagyon specifikus piacok, az egyes országokban más a mentalitás, eltérőek a politikai és gazdasági tényezők. A tulajdonos úgy gondolta, hogy az országban élő munkatársak és vezetők sokkal jobban tudnak ezekre a változásokra reagálni, és jobban meg tudják ítélni, hogy az adott helyzetben mi a szükséges stratégia. A régiós piac jellemzője, hogy nagyon gyorsan tudni kell változtatni. Mi ugyanis nem úgy működünk, mint egy nagy konszern, ahol akár hosszabb távra is kőbe vésett szabályok vannak. Nálunk vezérstratégiai vonalak vannak, de ezeket gyorsan felülírjuk, ha valamelyik piac lelassul vagy felgyorsul. A helyi sajátosságok, folyamatok alapján hozzuk meg a döntéseinket.

Mi jellemző a magyar nyílászárós piacra, hogy látják az itthoni helyzetet?

A hazai piacvezető pozíciónkat elsősorban a nagy projekteknek és az irodaház építéseknek köszönhetjük. A kollégáim tapasztalata és szaktudása, a raktárbázisunk és a logisztikai háttér, amivel rendelkezünk ebben kiemelten fontos szerepet játszik. A 2006 és 2008 közötti ingatlanfejlesztési bumm után most újra egy felfelé ívelő időszakban van a piac az utóbbi két évben.

Miben kiemelkedő az önök cége?

A termékeinkben olyan fejlesztések és újítások vannak, amelyeken nagy részben a SCHÜCO központjában lévő mérnökcsapatok dolgoznak Németországban. Emellett ami még nagyon-nagy előnyünk, hogy a tervezőkkel való szoros kapcsolattartás miatt egy adott projektnél akár beruházói, fejlesztői vagy tervezői oldalról merül fel igény, azokra gyorsan egyedi megoldásokkal tudunk reagálni. Jó példa erre a Telekom székház vagy az Agóra projekt, ahol közel 20 darab egyedi profil van. Itt a tervezői és építői igényeket pár hónap alatt képesek voltunk kezelni úgy, hogy kész terméket tudtak előállítani a partnereink.

Akkor önök ugyanazt a gondolkodást viszik a nagyobb beruházások piacán, amit a KAV a családi házas piacon igyekszik meghonosítani?

Azt gondolom, ez egy teljesen jó párhuzam és felvetés. Az egyedi igényekre egyedi megoldások szükségesek. A KAV a magánházas piacon a szakmai kompetenciáin és tapasztalatán keresztül képes volt elérni azt, hogy ma már bizonyos megoldások terén a tervezők és végfelhasználók körében bizonyosan piacvezető pozíciót tölt be. Egyébként, ha a jövőre gondolok, akkor a családi házas piaci szegmens nemcsak Magyarországon, de a SCHÜCO megítélése szerint Nyugat-Európában és a környező országokban is jelentős tényező lesz. Ezért is végeznek nagyon sok fejlesztést abban a szegmensben a SCHÜCO munkatársai, amelyek a családi házas és a lakóházas építkezéseknél is alkalmazhatók lesznek.

Milyennek tartja a KAV-val való közös munkát?

A KAV-val való kapcsolatunk olyan speciális ügyfél- és műszaki igényeket is felszínre hozott, amivel korábban még mi sem találkoztunk. Élvezzük ezt a munkát, mert szeretjük az innovációt, újat és szépet létrehozni. Kollégáimmal együtt nagyon szeretjük a szakmai kihívásokat, és megpróbálunk olyan találkozókat szervezni, ahol a kidolgozott egyedi műszaki kihívások megvalósíthatóságát vitatjuk meg a KAV szakembereivel. Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.

Az önök cége osztrák központú, gondolom ott előrébb járnak, ha a családi házas szegmenst nézzük…

Azt tapasztalom, hogy a magyar és a környező országokban felmerülő igények nagyon gyorsan felzárkóztak a nyugat-európai vagy az osztrák piac igényekhez. A nagy üvegfelületek, a betörésvédelem, a beléptető rendszerek, a funkcionalitás, a könnyű használhatóság már a magyar igényekben is jelen vannak. Az üvegfelületek nálunk is nagyobbak lettek, és nagyobb a súlyuk ezáltal. Ezzel párhuzamosan megjelentek a minél vékonyabb profilok iránti kereslet is.

1994-ben kezdte el a munkát a cégnél. Hogyan változott az eltelt időszakban a piac?

Már maga az, hogy 25 évig a cégnél maradtam mutatja, hogy mindig kapunk olyan új impulzusokat, amik pozitívak és igény van a folyamatos fejlődésre is. Nagyon jó tervezőkkel és gyártó partnerekkel tudunk együtt dolgozni, és a magyar műszaki alkotóképesség világszerte ismert és elismert. Ez egy folyamatosan fejlődő piac, sok mindent próbálunk kitalálni, racionalizálni és egyszerűsíteni. Talán a legutolsó területen van még csiszolnivalónk, hogy felismerjük és tudatosítsuk, mi az észszerű egyszerűsítés és elkerüljük azt, ami már a minőség rovására megy.

Szerző
Magócsi Anikó
További Hírek
01
020
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2022 / 10 / 20
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését.
Bővebben
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 06 / 29
Nagy üvegfelületek beépítése
Az utóbbi időben több olyan felvételt osztottunk meg a KAV mindennapjaiból, amelyeken nagy üvegfelületek beépítési folyamata látható. Arról, hogy miben más a nyílászárós munka és az előkészítés a megszokott üvegméretekhez képest, ha nagyobb méretű üvegeket terveznek be egy ingatlanba, Nagy Péter senior mérnök és Lovász Károly a KAV ügyvezetője mesélt.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2019 / 01 / 09
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2022 / 09 / 22
A nyílászárók a modern építészet alapjai – beszélgetés Hoffmann György építésszel
Hatalmas, transzparens üvegfelületek, amelyek szinte közvetlen kapcsolatot teremtenek a környezettel. Hoffmann György építész azt vallja, a modern építészetben már nincs szükség falakra, hiszen a nyílászárók és a pillérek el tudják látni a tartószerkezeti funkciókat is. Beszélgetésünkből az is kiderül, vajon mi határozza meg leginkább az építész-tervezői gondolkodást és mi kell ahhoz, hogy a megrendelő és a tervező közös nyelvet beszéljen.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Az alumínium ablakok és ajtók a norvég építészetben is kiemelt szerepet játszanak. Nemcsak a középítkezéseken, hanem a lakóépületeknél, a társasház beruházásoknál is. A KAV hosszú távú célja az izlandi után a norvégiai tapasztalatszerzés, ezért felvételét kérte a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamarába (MNKK). A lehetőségekről a kamara alapítójával, Jankovics Klárával és Kosztyi Beatrix, külgazdasági attaséval, a kamara főtitkárával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2022 / 01 / 17
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., arról a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 03 / 17
Alumínium nyílászáró rendszerek egy golf club bővítésénél
A KAV munkatársai szinte az első ceruzavonástól együttműködtek a Kroki Studióval a Continental Golf Club bővítésével kapcsolatos munkálatok során. Így az exkluzív épületen többek között közösen tervezett tartószerkezet, egyedi reteszelt sorolás, felülvilágító csatlakozás is megvalósult. A közös munkáról, arról, hogy milyen egymás gondolatára építve dolgozni és a projekt érdekességeiről Göde Andrással, a Kroki egyik alapítójával beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 08 / 18
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Bár az egyik legkorszerűbb homlokzati elem az üveg, a tervezési folyamat során számos probléma adódhat, ha nem megfelelő módon átgondolt üvegszerkezetek alkalmazására kerül sor. Hogy mitől különlegesek az üvegszerkezetek, és miért fontos, hogy már a tervezés során hozzáértő szakági tervezők foglalkozzanak ezekkel az épületelemekkel, arról Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 15
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászáró választása, homlokzat tervezésekor sokakban felvetődhet a kérdés, mi legyen a döntésünk szempontja: a design vagy a funkcionalitás? „A forma követi a funkciót” szólás ugyanis mára többszörösen átértelmeződött az építészek fejében, sokszor mindent alávetnek a külcsínnek, így a design öncélú tervezési elvként jelenik meg. Építészeket kérdeztünk arról, számukra mi a fontosabb szempont, ketté kell-e választani a design és a funkcionalitás kérdését.
Bővebben
2023 / 05 / 15
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A villaépületek, mini középületnek tekinthetők - vallja Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője. Ezért is tartja fontosnak, hogy a tervezési folyamat során akár többször is konzultáljon nyílászárós szakemberrel. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a kivitelezési folyamatban a nyílászárós cégeknek „újra kelljen tervezni” az épület egyes részeit. 
Bővebben
2020 / 06 / 11
KAV – Odafigyelünk arra, hogy a megrendelő mit szeretne megvalósítani!
A KAV csapata folyamatosan bővül, jelenleg is több pozícióra keresünk munkatársakat. Hégli Henriette közgazdász végzettséggel, ügyvezetői és ingatlanértékesítői pályafutás után tavaly júliusban érkezett a cégünkhöz. Projekt koordinátorként ő felel az egyedi árajánlatok készítéséért. Ahhoz, hogy a feladatát a lehető legoptimálisabban tudja ellátni, az indulás első pár hetében egy gólyaprogramban vett részt, amelynek keretében részletekbe menően, a cég működésének minden területére kiterjedően ismerte meg az egyes munkafolyamatokat, az egyedi nyílászárók piacát, a KAV-os gondolkodást.
Bővebben
2022 / 06 / 17
Két KAV-épületet díjazott az ALUTA
Az elmúlt évek sikerei után idén két KAV-épületet díjaztak a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén.  Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában a KAV mártonhegyi „Költő Kert” épületcsoportját, míg külföldi „nagyprojekt” kategóriában az izlandi Marriott Hotellel kapcsolatos speciális nyílászárós megoldásainkat ismerték el.
Bővebben