INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2020 / 02 / 27
„A cél: karbonsemleges épületek 2050-re”

A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője –  termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.

Napjainkban az építészet területén is egyre fontosabb a környezettudatosság. Milyen megoldások, lehetőségek, döntések vezetnek oda, hogy azt mondhassuk, egy épület ökotudatos?

Számos olyan eszköz van az építészek kezében, ami az épület környezeti hatásait csökkenteni tudja. Ilyen az épület tájba illesztése, a tájolása, a tömegformálás, a különböző megnyitások kialakítása.  Ezek olyan egyszerű építészeti eszközök, amelyek már hatással vannak arra, hogy egy ingatlan az építése, illetve az élettartalma alatt milyen környezeti hatásokat fog kifejteni. Jelenleg azt, hogy egy épület mennyire környezetkímélő elsősorban a teljes élettartamra vonatkozó karbonkibocsátás mértékével határozzák meg, így a fő fókusz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésén van. Az épített környezet karbonkibocsátása ugyanis 39 százalék körül van a globális karbonkibocsátási értékek között.

Egy épületnél a karbonkibocsátás mértékére olyan adatok is hatással vannak, amelyek az építőanyagok előállításával és az épület építésével kapcsolatosak. Így a korábban említett ún. lowtech eszközök mellett többek között az is fontos, hogy miből épül a ház, milyen innovatív megoldásokat, hightech eszközöket alkalmaznak akár az építőanyagok, akár az épületüzemeltetési megoldások terén. Ezek integrálásával is hatni tudunk arra, hogy mekkora karbonlábnyoma lesz az épületnek.

Tudna néhány konkrét példát mondani arra, hogy milyen megoldások szolgálják ezt a célt?

Már számos olyan építőanyag van a piacon, amelyek újrahasznosítható alapanyagból készülnek és alacsonyabb energiafelhasználással állíthatók elő, tehát a beépített építőanyag karbonlábnyoma kisebb, de ezeknél a kalkulációknál ugyanakkor számításba kell venni azt is, hogy hol termelik ki és hol építik be az adott anyagot. Kiküszöbölve, hogy a szállításhoz kapcsolódó környezeti terhek magasak legyenek. A nyílászárókhoz kapcsolódó innovatív megoldásokat szeretném kiemelni. Itt a fő szempont már nemcsak az, hogy jó hőszigetelő képessége legyen a nyílászárónak, hanem például a belső térbe beengedett természetes fény mennyisége is nagy hatással van arra, hogy hogyan lehet jól használni. Üvegezés esetében az is fontos tényező, hogy milyen az összenergia átbocsátási képessége, amit g-értékként jelölnek. Az úgynevezett passzív szoláris hőnyereséget olyan üvegezéssel lehet megvalósítani, aminek g-értéke nem túl alacsony. Érdemes rávilágítani itt arra az összefüggésre, hogy minél jobb hőszigetelésű üvegezésünk van, annál kisebb lesz az a hányad, amennyi energiát be tud engedni az üvegen keresztül, tehát elveszíthetjük a szoláris nyereséget, ami gyakorlatilag passzív eszköz a környezet kímélésében. Így az üvegezés kiválasztásakor érdemes arra is figyelni, hogy a hőszigetelés és az összenergia átbocsátási képesség jó arányban legyen egymással. A nyári időszakban fellépő túlzott hőterhelést a külső árnyékolók használatával lehet hatékonyan csökkenteni, ezért ezek alkalmazása elengedhetetlen nagyméretű, déli tájolású üvegfelületek előtt. A belső árnyékolókat a fénymennyiség szabályozására és betekintés elleni védelemre lehet használni.

És még mit tehetünk?

Nyílászárók esetében az ablakkal összeépíthető szellőzőberendezések alkalmazása is jó döntés. A hővisszanyerővel ellátott szellőzők a kilépő levegő melegével a belépő, friss levegő hőmérsékletét tudják növelni, így alacsony energiafogyasztással kedvező belső légállapotokat lehet fenntartani. Ez már azzal is összefüggésben van, hogy mennyire lesz egészséges egy épület.

Hol lehet szakmailag valóban megalapozott információkat találni a témában?  

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) a World Green Building Council magyarországi társszervezete. Ők nagyon sok országban fejtenek ki tevékenységet annak érdekében, hogy feltárják, milyen lehetőségeink vannak az épületállomány karbonlábnyomának csökkentésére. Nemrég készült el a WorldGBC jelentése arról, hogyan érhetnek el az épületek és az infrastruktúra 2030-ra 40%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást világszerte, illetve hogyan produkálhatnak az épületek 100% nettó nulla karbonkibocsátást 2050-re. Itthon a HuGBC az, amely az összes olyan fenntartható építészeti törekvést felkarolta Magyarországon, amelyek érdekesek lehetnek a helyi piac számára.  Ebbe beletartozik a passzív házak, aktív házak, autonóm házak témaköre, amelyek ugye alkalmaznak különböző építészeti eszközöket is és akár ilyen legújabb technológiákat. Rendszeresen publikálnak cikkeket a témában, és náluk összpontosul a témát érintő összes tudáscsomag. Ők foglalkoznak mélyebben a környezettudatos épületminősítési-rendszerek témakörével is, amelyek a megvalósított épületeket különböző összetett szempontrendszer szerint értékelik. Jelenleg Magyarországon az újonnan fejlesztett iroda épületek szinte mindegyike minősítést szerzett a nemzetközi környezettudatos minősítési rendszerek valamelyikében. Ebben a szektorban tehát felső szabályozás nélkül megvalósultak az ez irányú törekvések. A minősített épületek adatbázisa elérhető az egyesület honlapján.

Ha a családi házas szektorban valaki környezettudatos házat szeretne építeni, annak milyen szempontokat kell figyelembe venni?

A családi házaknál érdemes megvalósítani a holisztikus szemléletet és az építőanyagok, az energiafogyasztás, a komfort kapcsán is a környezettudatos megoldásokat választani.  Ez ahogy már említettem, azzal kezdődik, hogy az épület tájolása, tömegformálása is már olyan legyen, hogy az a kedvező energiafogyasztást támogassa. Fontos, hogy az épületen történő megnyitások – tehát az ablakok, ajtók, függönyfalak – a benapozás figyelembevételével a téli és a nyári időszakban is jól kezeljék a kiugróan magas energiaigényeket. Nyáron az épületet meg kell védenünk a túlmelegedéstől, ezért érdemes külső árnyékolókat használni, mert ezzel jól tudjuk szabályozni azt, hogy mennyi fényt és mennyi hőt szeretnénk az épületen belül. A téli időszakban viszont, ha nem használjuk az árnyékolót, a szoláris hőnyereséget tudjuk érvényesíteni. Az egyes rendszerek kiválasztásánál pedig a hőszigetelő és összenergia átbocsátó képesség mellett érdemes arra is odafigyelni, hogy milyen anyagból készül a nyílászárónk. Itt érdemes újrahasznosítható vagy újrahasznosított alapanyagú termékeket választani. Ma már több olyan minősítés van, ami ezt figyelembe veszi. Ilyen a Cradle to Cradle, azaz bölcsőtől a bölcsőig minősítés, ami a Schüco nyílászáróknál és függönyfalrendszereinél is megjelenik. Ez a minősítés azt mutatja meg, hogy a teljes élettartam alatt mennyire környezetbarát egy adott építési termék. Az acél és alumínium alapanyagból készült termékek például nagymértékben újrahasznosíthatóak. Az építőanyaggyártók is egyre inkább ökotudatos szemlélettel dolgoznak. A termékfejlesztések során figyelembe veszik például az újrahasznosított anyagtartalmat, illetve azt, hogy az adott termék a különböző termékjellemzőivel vagy képességeivel hogyan tud hozzájárulni a környezettudatos épületek létrehozásához és működéséhez. A jövő szempontjából mindenképp pozitív, hogy a megrendelői és a gyártói oldal is egyre fontosabbnak tartja a környezettudatos döntések meghozatalát.

Szerző
Magócsi Anikó
További Hírek
01
020
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2021 / 09 / 16
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2020 / 04 / 08
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2018 / 10 / 10
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2020 / 05 / 27
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 05
Tolóajtó alumíniumból 1.
Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben