2021 / 09 / 16
„3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért”

Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.

Az egyik legkorszerűbb 3D-lézerszkennerrel bővítette műszerparkját a KAV. Mit tud ez a berendezés?

Folyamatosan igyekszünk élen járni az újításokban. Eddigi munkáink során a nyílászárók beépítéséhez szükséges méreteket és elhelyezési síkokat lézerszintezővel, illetve hozzátartozó segédinzertekkel határoztuk meg. Ezeket a méréseket, habár pontosnak találtuk, nem éreztük korszerűnek. Családi házainkat – a legnagyobb, leginkább kommunális építésben jelenlévő cégekhez hasonlóan – szerettük volna pontfelhő alapon beszkennelni. A rendelkezésünkre álló Leica szkenner az épület különböző részegységeiben elhelyezve néhány millió mérési pontból elkészíti az épület 3D-s pontfelhő modelljét, amely felbontását tekintve olyan precíz, hogy néhány milliméter pontossággal megmutatja szinte a teljes épületet. Az alumínium nyílászárók beépítéséhez elengedhetetlen, hogy a végfelületeket meg tudjuk határozni, vagyis azt, hogy milyen lesz a valóságban a kialakítás. Nyílászárók beépítésekor célunk, hogy ne ütközzünk olyan problémákba, hogy kisebb lett, vagy nem úgy alakították ki a falnyílásokat, nem olyan a falsík, ahogyan az a terven szerepelt. A szkennerrel végzett mérési adatok birtokában azonban van egy valós, változás esetén frissíthető modellünk a teljes épületről. Nem titkolt tervünk, hogy a jövőben BIM-alapú tervezésbe is beépíthetők lennének ezek a modellek, amelyeket Leica szkennerünkkel készítünk. Célunk továbbá, hogy az egyéb szakágak, akik a családi házainkon dolgoznak, akár egy homlokzatot vagy homlokzati tervet is el tudnának készíteni az általunk felvett modell alapján. Mindezek mellett a műszert alkalmazzuk az általunk legyártott egyedi, olykor jelentős méretű alumínium nyílászárók – pl. egy tompaszögű saroksorolt tolóajtó fal – üzemi próbafelépítése utáni méretellenőrzésre, kiszállítást és telepítést megelőzően.

– Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleitek kapnak egy többletszolgáltatást, amit mások is föl tudnak használni, akik részt vesznek az építkezésben, a munkában?

– Igen, a megrendelőink és az építésben részt vevő szakágak számára egyaránt fontos információkkal bíró szolgáltatással egészül ki a jelenlegi portfóliónk, mindezek mellett a mi munkánkhoz is szükséges, pontos képet kapunk épületeinkről. Lesz egy háromdimenziós pontfelhőnk, amellyel virtuálisan bejárhatjuk az épületeket, látjuk a falakat, a szerkezeteket, a felmérési szintvonalakat és a további szakágak (például homlokzatépítő, villamos tervező vagy belsőépítész) is fel tudják használni a forráskódot. Ők is tudnak ebben a térben dolgozni, illetve felhasználni a saját szakterületükön. Véleményem szerint nagyon impozáns a megrendelő számára is, hogy az épülő házába be tud „látogatni” és egy virtuális sétát tud tenni. Ez tehát többletszolgáltatás, gyorsabb és pontosabb, mint a jelenleg alkalmazott kézi felmérés. Az eszközzel egy valósághű, komplex mérési adathalmaz áll rendelkezésünkre a házról, amely nem csupán egy-egy kritikus mérési pontot, hanem a valós épület jelentős számú információját hordozza önmagában.

– A szkenner információi miként dolgozhatók fel?

– Speciális számítógép igénye nincs a szoftvernek. Ha nem módosítani, csak megtekinteni szeretnéd a Leica által generált pontfelhőt, felvételeket, az a felhasználók számára ingyenesen elérhető programmal is lehetséges. A pontfelhő „összefűzését” végző szoftver a Leica saját fejlesztése, a mérőeszköz által rögzített mérési pontok feldolgozásáért felelős. Működési metodikáját tekintve a műszerrel különböző állásból, perspektívából készített egy-egy pontfelhőt a program egy előzetesen definiált algoritmus alapján összeilleszti. Összeillesztést követően a felhasználók nyílt forráskódú programokkal megtekinthetik és felhasználhatják a mérési információkat.

– Korábban említetted, hogy a BIM-alapú tervezés irányába is szeretnétek fejlődni. Ez nyílászárók tervezése szempontjából mit jelent?

– Ez nagyon röviden azt jelenti, hogy a különböző szakágak egy közös modellben dolgoznak. Az építész elkészíti a terveket, majd megépül a valós épület, amelyet beszkennelünk, és feldolgozást követően minden egyes szakág bele tudja építeni a saját részletét, úgymint a gépészeti elemeket, az elektromos kiállásokat, nyílászárókat. Lehetőség nyílik a modelltérben ütközésvizsgálatokat tartani. Például mielőtt beépítjük a végleges kialakítású alumínium nyílászárónkat, meg lehet vizsgálni, hogy azt ki lehet-e majd nyitni, vagy bele fog érni a szekrénybe, ami mögötte van. Ilyesmikre kell gondolni, ezeket a kellemetlenségeket is már előre le tudod modellezni. Úgymond a valóságot, a valós fizikai teret tudod létrehozni, és mindezt parallel folyamatosan változtatni az építkezés előrehaladtával. Ha egy paraméter megváltozik, azt a BIM-modellben lehetőségünk van lekövetni, a valósághoz hűen megjeleníteni, és ahhoz igazítani a további beépülő elemeket. Igaz ez a nyílászáróinkra is. A szkennelés és a BIM modell alkalmazásával a hibázási lehetőségek kockázata csökkenthető.

– Ha röviden össze kellene foglalnod a Leica 3D szkenner előnyeit, mit mondanál?

– Összefoglalva ezzel a géppel értékes mérnökidőt nyerünk, adatfeldolgozásban sokkal gyorsabbak és pontosabbak tudunk lenni, egy nagyon impozáns és hétköznapi felhasználóknak is érthető képi anyagot tudunk adni a megrendelőink számára, illetve az összes többi szakágnak már térítésmentes segítséget tudunk nyújtani az általunk rögzített és feldolgozott információkkal.

3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
01
00
További Hírek
01
020
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2020 / 03 / 18
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2020 / 10 / 01
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
Minden projekt más és más kihívás elé állítja az építészeket és a nyílászárós szakembereket is. Egyik referenciánk koncepciója a szárnyszerűen felnyíló tető és a padló által kifeszített térnek köszönhetően létrejövő korlátlan kilátásra alapul. A maximális transzparencia elérésére elsősorban a filigrán osztású megoldások, valamint a keretnélküli tolószerkezetek jelentettek megoldást.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2016 / 01 / 01
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2021 / 07 / 08
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 08 / 07
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2021 / 09 / 24
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben