Épületfelügyeleti rendszerek

Épületfelügyeleti rendszerek

2019.08.07. | Szerző: Magócsi Anikó

Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni. Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak.

Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.

Egy okos otthonban számos dolgot tudunk magunk körül automatikussá és digitálisan tervezhetővé tenni, amelyek az életünket napi szinten megkönnyítik, legyen szó a világítás, az árnyékolás vagy a hőmérséklet szabályozásáról, a beléptetésről. Ezeket az épületfelügyeleti rendszereket úgy alakították ki, hogy a mai, modern háztartási igényeknek leginkább megfeleljenek gépészeti, épületfenntartási, szellőztetési, hűtési és fűtési szempontból is. „Ha a nyílászárók szemszögéből nézzük az okos otthonokat az átlagembernek annyi jut elsőre az eszébe, hogy az ajtók, az ablakok és az árnyékolók valahogyan motorral működtethetők. Azonban ehhez képest jóval szélesebb a spektrum, és az egyes verziókat variálni is lehet” – emeli ki Lovász Károly, a KAV ügyvezetője. Majd részletesen felvázolja, hogy milyen variánsok lehetnek. „Ha a nyílászárók működtetése be van integrálva egy épületfelügyeleti rendszerbe az számos különleges megoldásra ad lehetőséget. Vannak, amelyek csak a termék állapotát vizsgálják. A betörés érzékelési, a nyitvatartási funkcióra kell gondolni, tehát egy kézzel működtetett ablaknál, ha például nyitva van, akkor tudja, hogy le kell kapcsolni a szellőztető berendezést a szobában. De emellett sok minden olyan motorizálási és automatizálási lehetőség köthető a nyílászárókhoz, ami jobban alkalmazkodik a lakók mindennapjaihoz, szokásaihoz. Az ablak bizonyos szögben buktatható, ha elmegyek előtte, vagy ha használom a mellékhelyiséget, a villany felkapcsolásából tudja, hogy ki kell nyitnia az ablakot, majd öt-tíz perc késleltetéssel visszacsukja. Ezektől a funkcióktól egészen addig el lehet menni, hogy a bejárati ajtóknál az ujjlenyomatolvasással történő beléptetést naplózza és vizsgálja, majd a hazaérkező családtag ízlése szerint alakítja a világítási képeket, kapcsolja be a zene lejátszást vagy aktiválja a hanggal vezérelhető egyéb kütyüket az addig áramtalanított szobájában. Ha nincsenek éppen otthon a lakók, a rendszer a tárolt adatok alapján imitálni tudja a családtagok szokásait, úgy kapcsolja fel a villanyokat, engedi fel az árnyékolókat, nyitogatja az ablakokat, ahogy azt az ott élők mindennapjaikban szokták. Ezzel biztosítja, hogy a használat kívülről is látható legyen, ezáltal a betörők elkerüljék az ingatlant.”

Az épületfelügyeleti rendszerek azonban talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni. Különböző gépészeti eszközökkel a nyílászárók és az árnyékolók mozgatását úgy kombinálja, hogy azok a lehető legkisebb energiafelhasználást és -befektetést igényeljenek. Például tavaszi időszakban, amikor azt érzékeli, hogy kívül valamennyivel hűvösebb van, mint a beltérben elvárt hőmérséklet, akkor a rendszer résnyire nyitja az ablakokat, finom huzatot kalibrál annak alapján, hogy milyen a szélirány. Miközben átszellőzteti a házat az árnyékolásra is ügyel, mert tudja, ha süt a nap, akkor a nagy üvegfelület mögött ez utána komolyabb hőtorlódást fog eredményezni. De olyan rendszerek is vannak, amelyek a hűtést-fűtést vizsgálják. Mondjuk be lehet úgy programozni a rendszert, azaz engedélyt kap arra, hogy a kommunális terekben – nappaliban, étkezőben, konyhában, télikertben -, ahol nem alszanak emberek hűvösebb időben felhúzza a zsaluziákat és beengedi a napfényt, ezzel folyamatosan növelve a hőmérsékletet a terekben. Amikor mondjuk 26 fok felé emelkedik a hőmérséklet az adott terekben (vagy erre irányuló előrejelzést észlel a meteorológiai előrejelzésben), akkor hirtelen kiszivattyúzza onnan ezt a meleg levegőt, és a többcsatornás gépi szellőztetőrendszer eljuttatja más belső vagy árnyékos helyiségekbe. Így a hőmennyiség szabályozás révén mindenhol a beállított optimális hőmérsékletet állítja be környezetbarát módon. Melegebb időszakban ezt a folyamatot fordítva is be lehet programozni: ha túl meleget érzékel a rendszer, visszacsukja a nyílászárókat, az árnyékolást leengedi, beállítja a beltérbe jutó irányított fény mennyiségét úgy, hogy az mellett 100%-ban hatékony árnyékolás alakuljon ki, és ha szükséges bekapcsolja a klimatizálást. Ezek a megoldások nemcsak a lakók mindennapjait teszik könnyebbé, de az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is minimalizálják.