Nem a mának építünk, hanem a jövőnek

Nem a mának építünk, hanem a jövőnek

2017.09.05. | Szerző: Magócsi Anikó | Videó: Kaposi Tamás

Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására.  Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.

Sokak szerint a házatok mind a tervezés, mind a kivitelezés szempontjából már-már tökéletesnek tekinthető. Hogyan kezdődött a munka?

Kicsit távolabbról kezdem a történetet. Közel 20 évig éltünk egy pesti, külső kerületben egy nyolcvanas években épült házban, amihez nagyon kötődtünk, és aminek kifejezetten jó volt a belső elosztása. A ház két kisgyerekkel szuper volt, de közben a gyermekeink felnőttek, már nagyobb saját élettér kellett nekik, így elkezdtük azon gondolkodni, hogy váltani kellene. Több telket is megnéztük, de sajnos egyiket sem sikerült megvennünk. Már majdnem meghoztuk azt a döntést, hogy inkább a régi ingatlanunkat építjük át, amikor kiderült, ez a telek mégis a miénk lehet. Rólam érdemes tudni, hogy nagyon szeretek új dolgokat létrehozni, így nagyon komolyan belevetettem magam az új otthonunk tervezésébe. Hosszú folyamat volt, mire megtaláltuk a Tóth Project Építészirodát. Egy projektüket ismertük, ami a feleségemnek és nekem is nagyon tetszett. Amikor először megláttam élőben Tóth Lacit, éreztem, ők lesznek azok. A feleségemmel járták be a telket – mert én egy picit később érkeztem –, s ahogy rájuk néztem, olyan volt a kisugárzásuk, hogy miközben kiszálltam az autóból tudtam, ők fogják a házunkat tervezni. Hogy jól döntöttünk, azt az is mutatja, hogy volt olyan, aki megnézte a mostani otthonunkat, és azt mondta: megépítettük a régi házunkat, csak sokkal modernebben. Tulajdonképpen igaza van, hiszen azt nagyon szerettük.

Melyek voltak a legfontosabb szempontok, motivációk a ház tervezésekor?

A legfontosabb: nem a mának építünk, hanem a jövőnek. Bármennyire élveztem az építkezést és a tervezési folyamatot, ahogy az előző házunkban is közel húsz évig laktunk, itt is hosszú távra tervezünk. A másik a stílus. A minimálra lehet mondani, hogy divat, de nekem és a feleségemnek is nagyon tetszett, mi tényleg egy ilyen házra vágytunk. Fontos volt, hogy élhető legyen, egy igazi otthon, aminek tágasak a belső terei, ahová rengeteg természetes fény jut be, ezért vannak ekkora ablakfelületek. Ezeket az instrukciókat adtuk Laciéknak. És még egy nagyon fontos szempont volt. Talán az utolsó pillanatban voltunk ahhoz, hogy úgy építsünk egy házat, hogyha a gyerekeink kirepülnek, ne azt mondják, megyek a szüleimhez, hanem azt: megyek haza.

A minimál stílusban nagyon fontos szerepe van a nyilászáróknak és az üvegfelületeknek, így a ti házatokban is meghatározóak ezek az elemek. Miért választottátok a KAV-ot erre a munkára?

Tudni kell, hogy az engedélyek beszerzése és néhány egyéb dolog miatt közel egy évet csúsztak a munkálatok. Viszont ma már tudom, nem építettünk volna ilyen házat, ha nincs ez a csúszás. Ebben az időszakban is úgy teltek a napjaim, hogy napközben dolgoztam, aztán éjszaka az építkezéssel foglalkoztam. Az egyértelmű volt, hogy ehhez a házhoz alumínium nyílászárókat szeretnénk. Több ajánlatot is bekértem nyílászárókra, közel tíz cégnél jártam, ez volt az a terület, amivel az egyik legtöbbet foglalkoztam. Volt egy költségvetési keretünk, amihez szigorúan tartottuk magunkat a munkálatok során. Az ajánlatok egy része túllépte ezt a keretet, a többi pedig nem volt megfelelő minőségű. Aztán éppen Angliában nyaraltunk, amikor az interneten rábukkantam a KAV-ra. Rögtön elküldtem nekik a terveket és a konszignációt, amire érkezett egy válaszlevél, hogy ők csak személyes egyeztetés után szoktak ajánlatot adni. Így elmentem hozzájuk, amit később nem bántam meg. Nagyon szimpatikus volt a társaság és az, ahogyan foglalkoztak velünk, emellett nagyon szép dolgokat mutattak. De amikor megkaptuk az árajánlatot, a csúszás miatt félreraktam a nyílászárókat. Aztán eljött a nap, amikor a kiválasztott kivitelezőnk elvitt egy akkor épülő házba, ahol fa-alumínium nyílászárókat mutatott nekünk. És akkor éreztem 1-2 napon belül el kell döntenem, mit is választunk. S bár közel fél év telt el a találkozásunk óta, másnap csörgött a telefonom, Lovász Károly hívott a KAV-tól. Kedvesen érdeklődött, hogy hol tart az építkezés, és kérte, menjek el hozzájuk újra, mert van egy csomó újdonság, amikkel egészen másként meg lehetne oldani bizonyos funkciókat. Tudta jól, hogy tetszeni fognak ezek az újdonságok, mégha felülről korlátos is a költségvetésünk.

Akkor ez a hívás döntött el mindent?

Mondjuk úgy, Karcsi nagyon ráérzett a pillanatra, és profi módon meg is ragadta. Emellett az újdonságok, amiket mutattak, valóban jobb és esztétikusabb megoldások voltak. Este amikor hazaértem, lelkesen meséltem a feleségemnek, hogy miként lehetne megoldani bizonyos funkciókat. Viszont ahhoz, hogy beleférjünk a költségvetési keretbe néhány dolgot át kellett gondolni, és a KAV ebben is partner volt. Például előre eldöntöttük, hogy csak oda kell nyitható ablak, ahol valóban van funkciója, hiszen harmad annyiba kerül, ha fix ablakot választunk egy bukó-nyíló helyett.

Tudnál mondani néhány olyan konkrét megoldást, ami végleg meggyőzött abban, hogy a KAV-ot válaszd?

Jóval szebb bejárati ajtókat mutattak, mint ami a többi ajánlatban szerepelt. Nagyon szeretem, hogy a nappalit szegélyező fix üvegfalon az üvegpaneleket az akkor újdonságnak számító üveg-üveg szilikonos csatlakozással sorolták egymást mellé, így nem kell vastag osztóbordákat néznünk. A kedvenc megoldásom pedig talán az, amit Károly javasolt a konyhát és az étkezőt a terasztól elválasztó tolóajtóra. Mi eredetileg egy egyszerűbb tolóajtót terveztünk, ő azonban egy hármas elosztású megoldást talált, így az egészet el lehet tolni, amivel maximálisan ki tudjuk használni a teret, a hatalmas teraszunkat egy az egyben hozzá tudjuk csapni a nappali-étkező részhez. Ez pedig sokkal jobban igazodik az igényeinkhez és az álmainkhoz. Ezzel is olyat kínáltak, ami eszembe sem jutott volna magamtól. Tényleg mindenre próbáltak és tudtak olyan megoldást javasolni, ami kompromisszumok nélkül megvalósította a tervezői elképzeléseket, és cipőskanállal ugyan, de a költségvetésünkön is belül tudtunk maradni. Mindeközben az egész munka során maximálisan megbíztam bennük, s a jó kapcsolat azóta is töretlen. Nem véletlen ajánlottam és fogom ajánlani őket másoknak is.

Kapcsolódó cikkünk: Referencia munkáink - Minimál családi ház Budapesten (44 fotóval)