Minden ingatlant eladnak egyszer

Minden ingatlant eladnak egyszer

2018.03.12. | Szerző: Magócsi Anikó | Fotó: Kaposi Tamás

A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.

Az építtetők egyik fő célja, hogy az elkészült ingatlanban szeretteiket és önmagukat is biztonságban és kényelemben érezzék.  Ebben a nyílászárónak kiemelten fontos szerepe van, hiszen ez az egyetlen olyan épületszerkezet, amivel a hét minden napján fizikai kontaktusba kerül a lakó. Meghatározza a lakóépülethez kötődő komfortérzetet, emellett életminőséget befolyásoló jellege is van. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy ügyfeleink a lehető legalaposabb igényfelmérés után döntsenek a beépítendő szerkezetekről.

Igényfelmérésünk egy hosszabb beszélgetés, melynek során az ügyfél - a KAV ajánlatkészítő építész- vagy építőmérnökének - előre megküldött kérdéseire keresünk választ. A folyamat során minden építtetői és használati igényt, valamint a nyílászárókat érintő műszaki követelményt és előírást feltárunk. A nyílászárók tervezése, gyártása és kivitelezése ugyanis az építőipari anyagcsomagon belül is külön szakmának számít. Az építkezés során ez az egyik legkomolyabb financiális tétel, emellett a megfelelő nyílászáró kiválasztása számos kényelmi, használati és esztétikai kérdést meghatároz. Ezért még azoknak az építtetőknek is ajánljuk az igényfelmérésen való részvételt, akik egyébként az általános építőanyagok ügyében nem folynak bele az operatív előkészítő feladatokba. Olyan értékekről és életminőséget meghatározó termékekről kell ugyanis döntést hozni, amit a csomóponti megoldások miatt általában nem lehet később módosítani, vagy az utólagos korrekció felborítaná az építkezésre szánt költségkeretet. Ezért fontos, hogy az építtető időben, már az előkészítő szakaszban meghallgassa a szakmérnök szempontrendszerét, egyedi ötleteit és megoldásait, megnézze és kipróbálja a bemutató termékeket, mellyel párhuzamosan az építtetői igényeket és használati funkciókat is alaposan tisztázzuk. Így elkerülhetők az olyan esetek, amikor már a kivitelezés egy előrehaladottabb pontján találkozik a megrendelő és az építész egy olyan ötletünkkel, termékjavaslatunkkal, ami megtetszik nekik, azonban az abban a fázisban már sajnos nem valósítható meg. Ha belegondolunk, egy gépkocsit sem vásárolunk meg anélkül, hogy legalább egyszer nem nézzük meg személyesen, nem próbáljuk ki és nem hallgatjuk meg az értékesítőt. Ez a folyamat elkerülhetetlen a nyílászáró esetében is, ami szintén sokszor költséges, komfortzónát meghatározó termék.

Egy mondat szinte minden igényfelmérés közben elhangzik a KAV-nál: "minden ingatlant eladnak egyszer...". Miért is fontos erről beszélni? Nem elég, ha a megrendelő kizárólag a saját igényei alapján építteti meg családi házat, annak másnak - akár egy jövőbeli vevőnek - is tetszenie kell. Ezért teszünk javaslatot olyan verziók, toló- vagy nyitható funkciók kibővítésére is, amelyek először feleslegesnek, túlkapásnak vagy extrának tűnhetnek, azonban ezekkel az épület más elrendezésű bútorozás után is élhető és használható jelleget kap - egyszóval más számára is "otthon" lehet. Érdemes előre gondolkodni, hiszen ha később eladjuk a házat, az üvegtető, a tolófal vagy egyéb nyílászáró működtetése az új lakók számára sem jelenthet akadályt a biztonságos és kényelmes otthon kialakításában.