Merre tart az építőipar? Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról

Merre tart az építőipar?  Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról

Dátum: 2019.01.28 | Szerző: Lovász Károly


Európa legnagyobb építőipari seregszemléjét, a Bau 2019 kiállítást január 14. és 19. között rendezték meg. Kétévenként nyílik lehetőség az építőipari gyártók és forgalmazók, piaci szereplők számára új termékek és eljárások debütálására, a piaci népszerűség megőrzésére vagy éppen öregbítésére. Mint 2017-ben most is kissé ambivalens érzésekkel utaztam haza 11 munkatársammal együtt. Bár 4 napon át együtt vizsgáltuk - néhol részletesebben is - a gigászi mennyiségű nyílászáró-, üveg- és gépkínálatot, nem voltam felhőtlenül vidám az ott látottaktól. Miért? Sok nagy gyártótól többet vártam, stabilabb működésű és zárású termékeket az újonnan bemutatkozó cégektől, kevés magyar céget láttam kiállítani és - néhány kivételtől eltekintve – a kiállítók termékkínálatuk alapján nem vették komolyan a 2020-a hőtechnikai szabvány változását.

A nem hivatalos ‘standépítő versenyt’ - méretében és kínálatában - idén is a Schüco nyerte. A kontinensünk piacán méltán népszerű (itthon piacvezető) márka hozta az elvárt látogatószámot, legyen az építész, beruházó, fejlesztő vagy nyílászáró gyártó. Semmit sem bíztak a véletlenre, hiszen tökéletes szervezés és vendéglátás, németes rend és folyamatos tisztaság, kiváló termékek és új fejlesztési irányok, óriási tömeg (viszont ennek köszönhetően sajnos kevés levegő) jellemezte a gigászi standot a bejárásakor. A Schüco az a rendszergazda, amelyik minden alumínium nyílászáró termékspektrumban jeleskedik, új irányokat és vezérelveket határoz meg, ha úgy tetszik, akkor ez a kiállítási terület a legnagyobb lakmuszpapír a nyílászáró szakmánkban. Most végre láthattuk, melyek azok a rendezőelvek, amik meghatározzák az elkövetkező egy-két évünket. Pozitív jelenség volt a szakmai digitalizáció segítségül hívása a termelési-raktározási költségcsökkentési igények kielégítése érdekében, hiszen az új fejlesztésű - egymás mellé fűzött, egymással kommunikáló - szoftveres támogatásoknak köszönhetően a vállalatirányítási (ERP) szoftverek akár teljesen kiválthatóak a nyílászáró gyártáselőkészítési-, anyagrendelés és gyártási folyamat idején. A bielefeldi fejlesztők - a piacon egyedülálló módon - idén nagy hangsúlyt fektettek az akusztikára, hiszen olyan csemegéket tartogattak számunkra, mint az új fejlesztésű, speciális hangelnyelő anyag, vagy a különleges nyitási móddal kombinált szoftveres vezérlésű ellen-zaj generálás, amellyel a homlokzati nyílászárók és szellőelemek felnyitásakor csendesítenek. Utóbbi magas fokozatú zajterhelés esetén is komoly hatásfokkal csendesít, és elviselhetővé teszi a lakó- vagy irodai környezetet természetes levegőellátását.

 


A KAV-ra is gondoltak, hiszen a filigrán vagy teljesen keret nélküli nyílászárók, teljesen padlóvonalba süllyesztett toló-küszöbmegoldások, üveg-üveg sorolást is toleráló tolóajtó- valamint ablakrendszerek is szép számmal fellelhetők voltak, de jó hír az is, hogy ezek fejlesztésekor már a motoros működtetési alternatíva alapkövetelmény volt. A keret nélküli PD77 rendszer kiváltására a SOREG rendszer (mint tulajdonolt partnercég) is új - versenytársakat megszégyenítő - prototípussal jelent meg, míg a hagyományos - a 2020-ban életbe lépő hőtechnikai előírásokat is teljesíteni képes - 80 mm-es szárnymélységű emelő-toló ajtók új generációjánál a teljesen elrejtett motoros mechanizmus vitte el a pálmát. Bejárati ajtók új családja mellett a keskeny szárnyfelülettel rendelkező (PD77HI keret nélküli tolóajtó rendszerhez fejlesztett) PD ablakrendszer valamint a PD67 olasz formatervezésű tolóajtó is tetszetős volt. Nyilván a függönyfalrendszerek - magasház technológiát is támogató - új generációi is ott sorakoztak a stand egyik szegletében, de a számtalan szakmai csemegét talán felsorolni sem lehet.

 


Rendkívül érdekes volt a belga Reynaers alumínium rendszergazda standja is, ahol az előző kiállításoktól eltérően most csak a jövőre koncentráltak, a múlt és a jelen építészeti stílusjegyeire csak érintőlegesen reagáltak. Nagyon kedves vendéglátás, családi tulajdonú nagyvállalathoz méltó légkör fogadott bennünket, miközben a belga központ – az elmúlt két évben felgyorsított - fejlesztéseinek már ma is rendelhető termékeit próbálhattuk ki. A kiállítás tervezői nem gondolkodtak - megjegyzem helyesen - általános koncepciók, “ilyen is lehetne” vagy “még nem tudjuk mikor lesz rendelhető” - kiállítási elemekben. Az immár ötödik éve (két ütemben is frissített) Hi-Finity keret nélküli tolóajtó rendszer mechanikus szárnnyal kombinált motoros (részben falba rejtett) sarokfelnyíló megoldása kifejezetten tetszett, de az új, a Bauhaus iskola stíluselemeit magán viselő üvegfal-bejárati ajtó filigrán kombinációja ütött meg igazán. A kiállításon - a szakmai standokon szinte kötelező stíluselemként megjelenő - óriási méretű aszimmetrikus tengelyű forgó bejárati ajtó is kiválóan működött, de jól esett nekünk, hogy a Reynaersnél korábban megszokott falba rejthető tolóajtó megoldások - az a kb. 20 (!) lehetőség - megmaradnak a standard kínálatban. A belga gyártó mindig is alumínium emelő-toló ajtó nagyhatalom volt, most is kijöttek pár turpissággal, de számunkra elsősorban az ujjlenyomat olvasással történő motoros működés, valamint a korrekt vízelvezetést biztosító teljesen süllyesztett küszöb volt izgalmas. A felfrissülés kedvéért az Avalon 3d virtuális szoftver segítségével készített egyik megvalósult irodaházi projektjüket is bemutatták a külön “félszobában”, ezzel promotálva a cég új térítésmentes szolgáltatását. Ennek lényege, hogy ha egy nyílászáró gyártópartner valamilyen kiterjesztésben elküldi az általa kalkulálandó épület rajzait, úgy a megtervezett és/vagy alternatívákkal dúsított nyílászáró termékek látványával a terek virtuálisan bejárhatóak lesznek. A végfelhasználó így a műszaki tulajdonságok mellett a végső megjelenésről is nyugodtan dönthet, bár a dolog szépséghibája a helyhez kötöttség. Ez a komoly informatikai háttér és a megjelenítő infrastruktúra egyelőre csak a belga központban van, így a „soha sem elfelejthető” virtuális élményhez sokat kell utazni.

Sok standról beszámolhatnánk még részletesen, de erre most sajnos nincs lehetőség. Ezt a kiállítást látni kell, itt a szakemberek és a végfelhasználók mindig megtalálják, amit keresnek. Professzionális szervezés, kiváló közlekedési infrastruktúra (nem egy Construma), német mintákat is megszégyenítő tökéletesség jellemzi a csak 4-5 nap alatt bejárható teljes vásárterületet.