KAV nyílászárók Izlandon is

KAV nyílászárók Izlandon is

2018.12.12. | Szerző: Lovász Károly

Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
    
Izlandról a kaland, a zabolátlan természeti erők és az állandóan változó időjárás jut az eszünkbe. Az a gyönyörű, hideg éghajlatú sziget ott Grönland mellett, ahová mindenki egyszer az életében el szeretne jutni, ahol igazán érezhetjük, hogy a természet az úr. Ahol mindig fúj a szél, ahol 5 percenként változik az időjárás, a vízszintesen eső hótól a napsütésen át a finoman szemerkélő esőig. Azonban jövő évtől egy magyarnak már más aspektusban is sokat jelenthet a csodák szigete, hiszen hazánkból elsőként - rögtön egy új szállodai projekt jóvoltából - tervezünk, gyártunk és szállítunk nyílászáró- valamint elemes homlokzati szerkezeteket Izlandra.

A reykjaviki “Marriott EDITION” ötcsillagos szálloda leendő főépülete, valamint több apartman épületének üvegezett homlokzata is nálunk készül. A kritikus meteorológiai terhekre történő méretezést jól mutatja, hogy sok esetben 380 Km/h szélteherrel kellett számolni, valamint (tekintettel arra, hogy döntő többségében csapadékos az idő) a komoly beázás elleni védelem is megoldandó feladat volt. Az egyedülállóan széles spektrumú előkészítési munkát többségében a belga Reynaers rendszergazda partnerünk központi, prágai és magyarországi kollégái, valamint izlandi szakmai partnerünk és megrendelőnk, a ‘Gluggar’ szakemberei támogatták. Közös erőfeszítéseink eredményeképpen a Reynaers egyedi, csak ide tervezett és sajtolt ún. “Out System” technológiai megoldásait applikáljuk az épületre.

Nem szabad megfeledkeznünk a kiváló építészekről sem, különösen úgy, hogy ebben az országban az építész tervező rajzol és vállal felelősséget a csomópontokra, és homlokzati megoldásokra, természetesen a szakmai partnerek útmutatása alapján. Hamarosan olvashatják riportunkat néhány szakmai szereplővel az épületről és az eddigi tervezési, valamint gyártási tapasztalatokról.