KAV gyáregység Kisbéren

KAV gyáregység Kisbéren

2019.10.24. | Szerző: Magócsi Anikó

Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.

 

Az eddigi üzemhez képest egy jóval nagyobb és komplexebb épületet vásárolt meg a KAV. Mit lehet tudni erről az ingatlanról?

Az eddigi üzemeink mindig bérlemények voltak, és folyamatosan két problémába ütköztünk. Sem a méretük – beleértve a belmagasságot és az alapterületet –, sem a külső tároló területet tekintve nem volt megfelelő a mindenkori megrendelői igényeknek. Sajnos tapasztalható tendencia az építőiparban, hogy a megbeszélt építési, kivitelezési időpontok is csúsznak, így a mindig határidőre legyártott termékeinket valahol biztonságosan tárolnunk kell. Ráadásul az export megrendelések növekedésével sokkal több az egy időben beszállított alapanyag, mint amivel eddig dolgoztunk, így ezek együtt hatványozottan megnövelték a gyártási és tárolási területigényt. A speciális üvegtechnológiai munkánk is egyre több a gyártási időszakban, ugyanis míg a versenytársaink legtöbbet alumínium profilokat dolgoznak fel, és az üveget a beépítéshez helyszínre szállítják, nekünk nagyon sok olyan termékünk és vállalásunk van, ahol az üvegpanellel kompozit ragasztásos technológiai feladataink vannak. Az új gyárban ezen üvegpanelek kritikus ragasztási- és az ezt követő pihentetési időszakában történő elhelyezése is egyelőre megoldott. Az üzemterület növelése is indokolttá vált, ugyanis jelentős kapacitásbővítésre volt szükségünk. A tavaly megvásárolt új szabász- és CNC gépek mellé még egy újabb, nagyobb tudású megmunkáló centrumot is rendelnünk kellett Németországból. Újdonság, hogy a budapesti székhely és a kisbéri telephely között egy pólusváltást is meg szeretnénk valósítani, ennek részeként egyre több olyan munkát – műszaki előkészítés, rajzolás, gyártás-előkészítési és fejlesztési feladatokat – a gyártóüzemben fogunk végezni, amelyhez ott megfelelő az informatikai háttér, az irodák mennyisége és minősége.

Miért döntöttetek úgy, hogy a szellemi háttérmunka egy része is Kisbéren valósuljon meg?

Ismét arra kell hivatkoznom, hogy amit mi gyártunk és csinálunk az az iparági megszokottól merőben eltérő. Jövőbeli termékeink és a már 2020 elején debütáló új fejlesztéseink is jelentős szellemi kapacitást igényelnek a gyártási helyszínen. A munkaerőhiányra is megoldást kellett találnunk, ugyanis Budapesten kevés embert találtunk bizonyos szakmai területekre, Kisbéren azonban nagyon pozitívak az előjelek. Természetesen a váltás nem egyik pillanatról a másikra, hanem fokozatosan fog megtörténni.

Mennyire volt tudatos döntés, hogy pont Kisbéren, és ebben a régióban legyen az új üzem?

Mindenképpen szerettünk volna Mór és vonzáskörzetében maradni, hiszen a jelenlegi kollégáink innen járnak be dolgozni. Kisbér azért is praktikus választás, mert a meglévő gyorsforgalmi utak szempontjából sokkal közelebb van a nyugat-európai exportterületekhez. Nem titkolom, hogy a jövőben megvalósuló (13-as és 81-es utak) gyorsforgalmivá bővítése is befolyásolt, hiszen ez pont az új telephelyünk közelében fog megvalósulni. Ráadásul Komárom és Győr egyaránt kellemesen utazható távolságban van, ami szintén hasznos a munkaerő bevonzás szempontjából.

Azt gondolom, hogy a telephelyváltoztatás nagyon jól mutatja egy cégnek a fejlődését...

Valóban, az aránylag gyors telephelyváltásaink oka az volt, hogy mindig kicsit előrébb járunk értékesítési és termékgyártási szempontból, mint amit infrastruktúrában magunk köré fel tudunk építeni. Tehát a vállalásaink picit megelőzik a jelenlegi erőforrásainkat és kapacitásainkat. De én ebben a lépcsős gondolkodásban hiszek. Nem egy hatalmas üzemet töltöttünk meg képzelt és remélt munkákkal, hanem a felmerülő igényekkel párhuzamosan bővülünk. Bár a fejlesztés alatt álló termékeink kapcsán azt érezzük, hogy valami olyan dolog kezdődik el, amikor muszáj lesz azonnal lekövetnünk az expanziót. Itt van olyan szabad terület, ahova akár új gyáregységeket is fel tudunk építeni. Azt is mondhatom, hogy ha erre van piaci igény, akkor kettesével, olykor ötösével kell a lépcsőket lépni. Ehhez tehát olyan gyár és telephely szükséges, ahol előállítási szempontból nagyon gyorsan fogunk tudni reagálni, és egy új csarnok megépítésével újabb gyártófelületeket nyerni. A jövőnk kulcsát és munkatársaim biztos megélhetését a meglévő feladataink mellett az új termékek fejlesztésében látom.

Mit tud ez a mostani üzem?

Ha a klasszikus magyarországi alumínium nyílászáró-gyártói szemüveg mögül nézzük, akkor azt kell mondjam, hogy ez az üzem egy évi kb. hárommilliárdos árbevételig tökéletesen elegendő kellene, hogy legyen. Az üvegtechnológiánk és az üveghez kötődő speciális igényeink miatt – főleg az új termékeknél – már most azt látom, hogy a jelenlegi épület csupán egy induló felület lesz, hamarosan bizonyosan bővítenünk kell. Most nem akartunk akkora beruházást eszközölni, ami túl van a cég teljesítőképességének a határán, mert ez a stabil piaci jelenlétünket és az expanziónkat is veszélyeztetné. Nekünk ez az üzemterület jelen pillanatban a belmagasság szempontjából a legizgalmasabb, tehát most már a legnagyobb standard háromrétegű üvegpaneleket (7 méterszer 3 méteres táblaméret) is meg tudjuk mozgatni, míg a variábilis beltér magasságú és hosszú polcrendszeren a raklapos alapanyag tárolás is megoldott. Az üzemnek modern fűtési rendszere van, így komplex és egymásra épülő ragasztás-technológiai feladatokat is el tudunk végezni, nappal és éjszaka is folyamatos hőmérséklet és páratechnikai biztosítás mellett. Ez egy komoly fejlődés az eddigi gyártási kompetenciánkhoz képest, és ami a leginkább előremutató számomra, hogy mind a gépi- mind az épületi infrastruktúránk meg tud felelni a legújabb IPAR 4.0-ás gyártási szisztémának.