Hőszigetelési problémák - Sorozat, 2. szám

Hőszigetelési problémák - Sorozat, 2. szám

2014.10.30. Péntek | Szerző: Lovász Károly

Hőszigetelési problémák az árnyékoló-nyílászáró csomópontban - Sorozat, 2. szám

Az árnyékolás- nyílászáró csomópontok akusztikai igényeinek szem elől vesztése

A kültéri, nyílászáróra épített árnyékolók kialakításakor jellemzően nem számolunk az élettartam során adódó akusztikai terheléssel. Minden munkánknál felmerül kérdésként a kültéri zaj csillapítása, de az épület tájolása, a telek földrajzi helyzete és megannyi más dolog (pl. a kivitelezők helytelen költségbecslése) befolyásolhatja a szükséges lépéseket. Legtöbb esetben a megrendelők nem tulajdonítanak nagyobb érdeklődést a hangszigetelés iránt, de egy szomszédban folytatott építkezés vagy az utca végén felépülő kisebb irodaépület növekvő gépjármű látogatottsága is tud zajt generálni.

Legtöbbször az építész elrendezi az akusztikát egy sablonos számítással, de a megvalósításnál az ablak és árnyékoló csomópontban még ennek a papíron létező általános követelménynek sem felelünk meg.

Néhány kolléga fejében is kusza ez a terület, hiszen a hőszigetelési paraméterek növelése alapvetően nem jelenti egyenesen arányosan a zajcsillapítás erősödését, de az is igaz, hogy ami tökéletesen légzáró az nem jelent kiváló akusztikai jellemzőket is egyben. Vannak, akik véleménye szerint bizonyos szálas hőszigetelő anyagok alkalmazása egy csapással megoldja a gondot, de ennél kissé bonyolultabb a problémakör. Bizony mi is igénybe vesszük akusztikus segítségét szorítottabb helyzetben, mert sokszor egy csomóponti egyeztetés vagy egy mérés nélkül nem lehetünk biztosak a dolgunkban.

Az alábbi ábrákon egy korábbi megvalósult munkánk akusztikus csomópontjait láthatjuk:

Napjainkban a nyílászárók beépítésénél elkövetett akusztikai hibák legfőbb okozója – bármilyen paradoxonnak tűnik is - a hőszigetelési igény előretörése. A könnyű és egyre olcsóbb táblás polisztirol hőszigetelések használata miatt sokat veszítünk a zajcsillapítás frontján. Szívesen 'farigcsálunk' extrudált polisztirol táblákból kicsi darabkákat a káva és szemöldök kialakításánál, sőt tetézve a bajt, a jellemzően gyenge akusztikai tulajdonsággal bíró duzzadó pur-habbal rögzítjük ezeket. Sok esetben a padlókapcsolatnál, az árnyékoló lefutósínje mögötti tér kitöltésénél (a kivitelezési munkanemek nem jól összehangolt folyamata miatt) valamint az árnyékoló gyűjtőtere mögött és oldalán rendszerint gyenge zajcsillapítású anyagot használnak fel, sok nyűgöt és problémát okozva a felhasználónak. Persze a legtöbb hiba nem (vagy nem azonnal) derül ki a megrendelőnél, mert a jó minőségű nyílászáró és a benne alkalmazott 3 rétegű üvegezési rétegrend (sok esetben 6-,8- vagy 10mm-es táblákkal és/vagy laminált formában) nagyban hozzájárul a hamis komfortszint érzetéhez. Csak ne legyen külső teraszburkolási munka, ne alapozzanak valamint rögzítsenek egy gyerekjátékot az udvaron vagy ne építkezzenek a szomszédban. Mivel nincs autentikus összehasonlítási alapunk, nehéz megmondani az épületet lakva, hogy milyen lenne ha...

Ami fontos és soha sem tévesztendő szem elől:

  • A csomópontokat kizárólag szakember tervezze és szakember lektorálja. Legyen vízszintes és függőleges metszetünk, gondolkodjunk térben is (pl. az árnyékoló pofalemezénél – a bütüben).
  • Alkalmazzunk olyan tömítő és hőszigetelő anyagokat, olyan csomóponti megoldást vagy falkapcsolatot amely támogatja a zaj elnyelését. Kérjünk be a szigetelőanyag forgalmazóktól adatlapokat a műszaki tulajdonságok bírálatához!
  • Olyan megoldást preferáljunk – erre is kérjük nyílászáró tervező szakember tanácsát – amely fogadni képes a párazáró elemeket és anyagokat, de ezek ragasztóanyagai „nem vesszenek össze” a ragasztást fogadófelülettel. Ne spóroljunk az előírt felületre telepítendő primer kezelőanyagokon!
  • Ha lehet alkalmazzunk táguló szalagokat vagy olyan anyagokat, amelyek képesek a későbbi nyílászáró- vagy fogadószerkezetben bekövetkező dilatáció okozta deformációkat is minden időjárási körülmények között felvenni. A legtöbb jó minőségű táguló szalag jótékonyan együttműködik velünk a párazárásban és/vagy vízzárásban, hiszen némelyik 600Pa nyomást is kibír.
  • Olyan megfelelő tömegű és kialakítású horganyzott vagy alumínium konzolokat építsünk be, melyek nem erősítik a beépített szerkezet rezgését, képes statikai igények mellett az akusztikát is kiszolgálni.
  • Minőségi beépítés nélkül a legalaposabb terv sem működik. Olyan szakemberekre bízzuk a csomópont helyszíni kialakítását, aki minőségi munkát tud és képes végezni akár hóesésben is!
  • A kivitelezésben összehangolt munkára van szükség, hiszen a konzolok elhelyezése legtöbb esetben a nyílászáró beépítés előtt jóval megtörténik, egymásra vagyunk utalva az aljzat- vagy falburkolat képző kivitelezőkkel.
  • Egységesen jóváhagyott csomóponti tervek nélkül babiloni állapotok következnek be, ne végezzünk munkát rajz nélkül! Így lesz gazdája az ügynek később is, feltéve, ha aláírattuk a helyszíni társvállalkozókkal.
  • Ne engedjünk a - „takarjuk le gyorsan” - közkeletű kivitelezői sztenderdnek, ellenőrizzük a szigetelések meglétét és állapotát minden eltakarás előtt.

Következő cikkünk témája a párazárás figyelmetlenségből vagy információhiányból történő elhagyása lesz, reméljük majd e területen is tudunk némi információval szolgálni.