Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott

Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott

2019.04.08. | Szerző: Magócsi Anikó

Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.

„A KAV három épülettel pályázott, s a Finta József vezette bírálóbizottság úgy értékelte, hogy magas minősége és szerkezeti megoldásai miatt mind a három épület méltó az ALUTA Nívódíjra. Az épületek tervezése sok tekintetben hasonlóságokat mutat, s a KAV teljesítménye mindegyiknél kimagasló. Ami eltérő, hogy egyike dombosabb területre, a másik síkfelületre, a harmadik pedig vidéken épült föl, utóbbi szögben álló alaprajzi falai miatt és a rengeteg árnyékolószerkezet miatt is különbözik a másik két pályaműtől. Tehát három megbízható, magas minőségű, nagy üvegfelületekkel és bonyolult szerkezeti elemekkel rendelkező ingatlanról van szó, egyik sem volt semmilyen tekintetben sem kisebb műszaki teljesítmény, mint a másik, így „kisprojekt” kategóriában mind a három megérdemelte a díjat” - emelte ki Fegyverneky Sándor, az ALUTA elnöke.

Az egyik díjazott projekt különlegessége, hogy Magyarországon az itt beépített nyílászáró rendszerből megvalósított  homlokzati tolófal az első, amely rendszermegoldás helyett, egyedi kialakítással oldotta meg 13,5 méter hosszúságú homogén, mégis osztott üvegfelületet. A másik ALUTA nívódíjas ingatlannál a kompromisszummentes élettér kialakítása volt az elsődleges szempont, ami a nyílászáróknál is érvényesült. A legjobb minőségű termékek használata és a legkörültekintőbb épületcsatlakozási megoldások alkalmazása mellett, a nyílászárók kiosztása, látszó felületeinek aránya, kapcsolata a tartószerkezettel, valamint az azonos homlokzaton elhelyezkedő nyílászárókkal koherens. A harmadik ingatlan teljes felújításon esett át, melynek az alaprajzot, a teljes homlokzatot, a tartószerkezetet is megváltoztatták, emellett új tetőszintet építettek fel. Az áthidalókat nagyméretű nyílászárókra váltották ki. A projekt kuriózuma az U alakú nappali üvegfal, keret nélküli tolóajtajainak egyedi megoldása, és a Magyarországon egyedülálló minimális reflexiójú hőszigetelő üvegpanelek alkalmazása.


Az ALUTA taggyűlésén Lovász Károly a díjat Fegyverneky Sándortól, a szakmai egyesület elnökétől vehette át. A bírálóbizottság elnöke Dr. Finta József, Kossuth-díjas építész, a bírálóbizottság tagjai Stocker György, egyetemi docens és Fegyverneky Sándor, volt országos főépítész voltak.

Az ALUTA Egyesületről

Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület tagvállalatai érdekeinek közös megvalósítására létrehozott szakmai és érdekvédelmi szervezet. Csak azon cégek lehetnek tagjai, akik piaci stratégiájuk megvalósításában elengedhetetlen alapkövetelménynek tekintik a termelés- és termékminőségét, és ennek értelmében az ALUTA védjegyének letéteményesei. Az egyesület műszaki-szellemi tudásbázisát felhasználva, közösségi szolgáltatásokat nyújt tagjainak; illetve képviseli őket a Magyar Szabványügyi Testületben. Céljaival összhangban az EU szervezetek segítségével tagjainak továbbképzési, minőségfejlesztési és -biztosítási szolgáltatásokat nyújt. Programjában - tagjainak középtávú piacfejlesztését tekinti fő feladatának, és ennek elérésére veszi igénybe a legkiválóbb szakértők segítségét, a média lehetőségeit, és nem utolsó sorban a döntéshozókkal való együttműködést.