Harmonika ajtó - A trenden kívüli

Harmonika ajtó - A trenden kívüli

2015.06.08. Hétfő | Szerző: Mravik Csaba

Elég sok sztereotípiát hallani a harmonika funkciójú nyílászárókról. Ha egy egyeztetésen felmerül a kérdés az alkalmazása felől, szinte biztos, hogy azonnal kapunk javaslatokat például egy trendi emelő-toló szerkezetre való kiváltásra. Működtetési gondok, vasalati garanciális problémák, meghibásodások, beépítési anomáliák nehezítik a döntést. Az építészek is hezitálnak a használatában, mert a szárnyak osztási képe, nyitási iránya néha több hátrányt vet fel, mint előnyt. Igazi trenden kívüli termékkel állunk szemben.

Javaslom, lépjünk túl ezeken az ellenérzéseken és vegyük számba a következőket:

A modern alumínium harmonika ajtó nem tévesztendő össze a régen használt otromba külső sínes megvezetésű, gigantikus pántokat és széles profilokat felvonultató igénytelen, lapozható verzióval. Felejtsük el a légzárási és hőszigetelési problémákat és a minimum két emberrel történő bezárási procedúrát.

A korszerű alumínium harmonika rendszer alkalmazott profiljainak látszó szélessége mára sokat csökkent, de találhatunk példát kifejezetten „vékonyított”, filigrán megoldásra is. Ha már a szárnyak könnyedebbé váltak, akkor komolyabb súlyú 3 rétegű hőszigetelő üvegek befogadására is alkalmasak lehetnek. Új integrált szerelvényrendszer is elérhető már rejtett alsó kocsival, a pántokon fogantyúval (főként a kifelé nyílók bezárásánál érdekes ez) a másodlagos szárnyakon lapos kilincsekkel, így az összehajtogatott szerkezet mélységi méretének csökkentése is megvalósulhat. Ezek az új szerelvények lényegesen javítják a használhatóságot az egykezes nyitás-zárás lehetőségével, mi több, modern mégis kortalan esztétikai megjelenést is kölcsönöznek.

Az új tömítési és hőszigetelő képességek fejlesztése mellett, a funkciók tárháza is bővült. A hagyományos belső oldalra ellapozható funkció mellett új megoldás az opcionális zárási elv, ami lehetővé teszi az első szárny valódi bejárati ajtóként való alkalmazását anélkül, hogy mindez a rendszer harmonika jellegű üzemeltetést befolyásolná.

A küszöb kialakítása terén 4 megoldás mutatkozik: magas küszöb, kettős tömítés, alacsony és süllyesztett kivitel.

A műszaki kivitel és kitűnő helykihasználás mellett, a rendszer fő előnye az, hogy maximális fénybeeresztéssel bír egy értékes megjelenéssel ötvözve. Az ember régi vágya, hogy a rendelkezésre álló tér optikai és fizikai kiterjesztése maximálisan megvalósulhasson, e termékek alkalmazásával immár teljesül.