Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges

Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges

2019.07.23. | Szerző: Magócsi Anikó

Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.

„Magyarországon általában a standard okos házak nyílászárós megoldásai technikailag jóval kevesebbet tudnak, mint Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban. Itthon általában a rendszerek az alábbi megoldásokat alkalmazzák: a homlokzati üvegezett tolófalak motorral üzemeltethetők, az árnyékolók is motorosak, amelyeket fali nyomógombbal, esetleg a telefonnal vagy a tablet segítségével lehet működtetni. Nálunk sokszor a szakemberhiány is nehezíti az innovatív megoldások elterjedését, külföldön ezeket a gépészeti rendszer gyártói és szoftveres kiszolgálói is segítik. Sokkal bonyolultabb rendszereket építenek ki, bonyolultabb épületfelügyeleti megoldásokkal, ráadásul ezekkel rengeteg energiát tudnak megtakarítani” – meséli Lovász Károly, a KAV vezetője.

Itt érdemes definiálnunk, hogy mit is értünk okos házon. A legfontosabb, hogy az épületben alkalmazott valamennyi technológiai megoldás egy rendszerbe integrálva működjön akár akkor is, ha éppen senki sincs otthon. Fontos szempont, hogy szükség esetén további funkciókkal is bővíthető legyen a rendszer. A cél, hogy a programozásnak köszönhetően a ház „megtanulja” és felismerje szokásainkat és életmódunkat, emellett reagáljon a külső körülményekre – pl. az időjárás változásaira –, s aszerint alakuljon ki optimális működése. Ezzel nemcsak időt és energiát spórol meg lakóinak, de bizonyos funkciókkal az ökológiai lábnyoma is csökkenthető az ingatlannak.

Sokfajta rendszer létezik, melyeket számtalan módon lehet variálni, viszont egy épületen belül ezek közös együttműködését egy épületfelügyeleti rendszerbe kell integrálni. „A különböző részek működését az épületfelügyeleti rendszerben tökéletesen és érthetően le kell tudni fordítani a számítógép (I/O) nyelvére, ami nagyon magas szaktudást igényel. A számítógép nem gondolkodik helyettünk, be kell programozni, hogyha bizonyos információt kap, vagy egy értéket elér, akkor mit kell tennie. Sajnos, a szaktudás hiánya itthon tényleg komoly problémát jelent, emiatt Európában belül az okos házak piacán a sereghajtók közé tartozunk. Ügyfeleinkkel beszélgetve azt tapasztalom, megértik, hogy egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges. Ha széles spektrumban kapnak információt egy-egy megoldásról, szívesen választják a drágább, ugyanakkor automatizáltabb verziót” - emeli ki Lovász Károly.