BAU 2015 München

BAU 2015 München

2015.02.06. Péntek | Szerző: Mravik Csaba

Építő és rendszeranyagok a világ vezető szakkiállításán

Az épület jövője címmel január 19-dikén nyílt meg a BAU 2015 építőipari szakkiállítás Münchenben. A szlogen csak részben igaz, mert a kiállítás részvevői többségében olyan megoldásokat mutatnak be, amelyek már hónapok vagy akár évek óta a piacon vannak. A cél inkább az aktuális trend definiálása többféle kényelmi és a technika fejlődésével indukált igényünk kielégítése.

Külön öröm volt látni, hogy az elmúlt évek passzívházas energetikai „erőltetése” után ismét az ember áll a fejlesztők terveinek középpontjában. A biometrikus ujj és arcfelismerő, telefonnal kommunikáló „okos” bejárati ajtóktól kezdve, az otthoni ablaktisztítást segítő bukó és bukó-nyíló vasalatokon át, a falba rejthető emelő-toló ajtószárnyakig. A bútorgyártásban évek óta standardnak számító megoldások, mint a fékező- és önbehúzó ajtó, toló-ajtó önzáró kiegészítő elemek kerülnek elő a tarsolyból hiánypótló megoldásként a végfelhasználó elbűvölésére.

Filigrán vagy abszolút rejtett elhelyezésű nyitást vagy zárást biztosító vasalati elemek, gigantikus magasságú nyíló (forgó) ajtók, óriási toló keret nélküli üvegpanelek rendezik át az ajtók termékpiacát. A transzparencia fokozására (ami a jelenlegi építészeti trend fővágánya) szinte minden nyílászáró keret és akár maga a szárny szerkezet is eltűnhet a kapcsolódó épületszerkezetekben, teret adva a korlátok nélküli kilátásnak. Az akár 700 kg-os szárnysúly alkalmazása és a sarkon történő felnyílás mára már nem számít unikumnak.

A finoman átgondolt külső- és belső teli lemezelt rejtett pánttal ellátott bejárati ajtók, vagy a tükröződő festett, vagy anyagában színezett üvegpanelokkal burkolt egységes felületek már nem csak a tervasztalokon vagy az enteriőrtervezők fejében léteznek csupán.

Remek megoldás a tűzgátlás területén az EI30-as tűzgátló értékkel rendelkező rozsdamentes acél tokos, fa ajtólappal síkban egységes metszetű portál is, amely igazi csemege a nyílászárók területén.

A tanulság szó szerint kézzel fogható és a kiállított termékek működtetése valamint a beépítési kapcsolatok megvizsgálása során levonható. Mára már nem elég, ha egy termék kiváló hőtechnikai paraméterekkel van kifejlesztve. A produktumot számos összetevőknek, mint a precíz vasalatnak, illesztéseknek, az átgondolt kapcsolatoknak és a csipetnyi kuriózumnak kell jellemeznie, hogy az „épület jövőjének" a részévé tudjon válni.