Az üvegválasztás kérdésköre

Az üvegválasztás kérdésköre

2014.09.10. Szerda | Szerző: Goralszky Balázs

Annak dacára, hogy az építész trend egyik legfontosabb eleme a transzparens (nagy) üvegfelület, mégis kevesen találják meg a műszaki feltételeknek eleget tevő üvegtípust. A feladatot nehezíti, hogy nincs közérthető, keretet adó és irányt mutató szabvány vagy előírás, így a témában jártas segítség nélkül nem a megfelelő üveg kerül felhasználásra. Ilyen esetekben születnek meg a fólia alatt folyton berepedő üvegtáblák, nagy forgalmú helyeken beépített balesetveszélyes 'float' üvegezések, üvegházszerűen felmelegedő terek. 

Az üvegbeszállítók a legtöbb esetben már csak a megrendelést kapják kézhez, így azok beépítési környezetéről és helyességéről - információ hiányában - javaslatot nem adnak, de sajnos a lakossági ügyfeleket kiszolgáló nyílászárós szakkivitelezők sem állnak legtöbbször a helyzet magaslatán. Ennek a kissé ködös jellegű témakörnek a tisztánlátásában szeretnénk a következő cikksorozatban segítséget nyújtani az épületeken használatos üvegtermékek egyes jellemzőinek részleteivel.

A biztonsági faktor

Egy épület stílusát és jellegét már engedélyezési terv szinten is magában hordozza, vele együtt a beépítendő nyílászárókat, azok üvegfelületeit, a helyiségek tájolását valamint funkcióját. Az üveg biztonsági funkciója többrétű lehet. Biztonság alatt érthetünk balesetvédelmi funkciót (passzív) vagy éppen betörésvédelmi funkciót (aktív).

A balesetvédelmi funkció feladata, hogy egy botlás vagy esés során - a nagyobb teherbírás okán - megrongálódott üveg ne okozzon sérülést, használatával csökkentsük minimálisra a személyi sérülés kockázatát. Erre a feladatra alkalmas üvegtípusok a ragasztott biztonsági (VSG) vagy edzett (ESG) üvegezések. A ragasztott biztonsági (VSG) üveg gyakorlatilag két üvegréteg fóliával vagy műgyantával történő összeragasztása. Amennyiben VSG üveget építünk be, úgy a behatásnak kitett egyes üvegrétegek a ragasztás következtében egyben maradnak (pókhálós törésformát mutatva), megakadályozva ezzel a nagyobb szilánkleválást és a személyi sérülést. Az edzett (ESG) üvegek már nevükben utalnak a gyártási folyamat egyik technológiai lépésére. Ezen üvegeket a szükséges élcsiszolást (vagy zámolást) követően nagy hőmérsékletre hevítik fel (akár többször – ez típusonként változhat), majd gyorsan lehűtik, amelynek következtében a teherbírása többszöröse lesz a normál 'float' üvegének. Az üveg tönkremenetele után apró (kevéssé éles és hegyes) szilánkokra törik szét, amely komoly sérült nem okoz. A még magasabb biztonság érdekében készülhetnek laminált réteg-ragasztott edzett biztonsági üvegek is.

Betörésvédelmi igény esetén is az előbb említett üvegtípusokat alkalmazzák, vagy ezeknek speciálisabb típusát. Hazánkban a Magyar Biztosítók Szövetsége által kidolgozott, tesztelt és ellenőrzött betörésbiztonsági kategóriák szerint soroljuk be a termékeket. A MABISZ által minősített üvegek a betörésvédelmi szinttől függően léteznek a dobásálló üvegektől („A” kategória) kezdve egészen a robbanásálló („D” kategória) üvegekig. Ezeknél az üvegtípusoknál az üvegrétegek száma és a közöttük lévő PVB fólia vastagsága és rétegei határozzák meg a besorolási osztályt. Az üvegtípust a megrendelő műszaki képviselője vagy biztosítója határozza meg, szükség szerint kiválasztva a védett terület (őrzött értékek) besorolásához.

A fenti termékkörök önmagukban csak a mechanikai védelmet garantálják, de ezek után áldozni szükséges a hőtechnika és az akusztika oltárán is! Az ilyen üvegrétegrend összeállítását kizárólag szakemberre bízzuk, hiszen a üvegrétegek típusa, szélességi és magassági mérete, alkalmazott illesztései és ragasztástechnikája, a majdani beépítés rögzítéstechnikája alapjaiban határozza meg és határolja be lehetőségeinket.

Legközelebbi cikkünkben az üvegválasztás témaköréből a napvédelemmel foglalkozunk, visszavárjuk Önöket!