Ahol a megálmodott nyílászárók valósággá válnak

Ahol a megálmodott nyílászárók valósággá válnak

2019.01.18 | Szerző: Magócsi Anikó

A KAV egyedi szerkezeteinek megvalósításában kulcsszerepe van a móri üzemben dolgozó csapatnak, hiszen ők azok, akik megrendelőink és cégünk mérnökei által megálmodott szerkezeteket létrehozzák. Az egyre speciálisabb igények és megoldások, valamint a növekvő kereslet miatt a csapat nemrég új üzembe költözött, amit Schveighardt József termelésvezető mutat be.

 

Miben más a KAV új üzeme, mint az ezt megelőző, miért kellett váltani?

Ez az üzem nagyobb alapterületen helyezkedik el, mint a régi. Azért kellett új üzembe költözni, mert az új feladatok nagyobb és mélyebb szerkezetek gyártását igénylik, s a régi üzemben ezek már nem fértek el. Mindenképpen szükséges volt, hogy olyan helyet válasszunk, ahol a nagyobb belmagasságnak köszönhetően ezeket a szerkezeteket és üvegfelületeket mozgatni is tudjuk, bár ez mellett a régi üzem öreg betonos padozata sem volt már megfelelő. Nem lehetett normálisan közlekedni rajta és takarítani. Ezen a helyen lényegesen jobb körülmények között tudjuk végezni a munkánkat.

A dolgozóknak is ad valamiféle pluszt, hogy új üzemben dolgoznak?

Komfortérzetben mindenképpen, hiszen egészen más itt a környezet, a munkatér és a szociális részek. Itt könnyebben is tudnak dolgozni: a leszabott profilokat például egyszerűbben tudják mozgatni. S sokkal jobb körülmények között, modernebb gépekkel készítik elő a nyílászárókat.

Úgy tudom, hogy a fizikai létszám is a duplájára emelkedett azóta? Erre miért volt szükség?

Fizikai létszámemelésre azért volt szükség, mert egyre több a feladat. Nemcsak úgy növekszik a cég, hogy értékesebb szerkezeteket gyártunk, hanem darabszámban is növekszik a termelés. Ráadásul a megújult megrendelői igények miatt egyre nagyobb felületű szerkezeteket kell gyártani, és ez mindenképpen igényelte a létszám bővítését.

Mindezzel párhuzamosan a géppark is megújult. Miben tudnak többet ezek a gépek?  

A technológia nem nagyon változott, de a korábbi gépeket korszerűbb, szoftver-vezérlésű eszközökre cseréltük. Mivel más méretű profilokból dolgozunk, mint korábban és az általunk használt rendszereket is folyamatosan fejlesztik, így a termékek feldolgozása korszerűbb eszközöket igényel. Például a német gépbeszállítónk legnagyobb kétfejes automata szabászgépét vettük meg, amire azért volt szükség, mert a régi gépünk nem volt alkalmas a szakmánkban is szokatlanul nagy keresztmetszetű és hosszú profilok leszabására. Tehát ahhoz, hogy ezekből a rendszerekből gyártani tudjunk, váltani kellett, és korszerűbb, jobb minőségű eszközöket kellett beszerezni. A másik új gépünk egy megmunkáló centrum, ami az alumínium profilokon végez különféle megmunkálásokat előre meghatározott programsor alapján. Míg korábban a kollégák manuális módon végezték el a különféle műveleteket a profilokon, addig most ezt egy automata, megmunkáló központ végzi el több célszoftver segítségével. Ennek köszönhetően lényegesen pontosabban, gyorsabban és precízebben tudunk dolgozni. Sokat segíti munkákat az is, hogy a leszabott alumínium elemek és profilok azonnal egy vonalkódot kapnak, így a további megmunkáláskor már ezek gépi leolvasása által azonosítunk.

Mennyire volt egyszerű elsajátítani az új gépek használatát?

A tanulás még mindig folyamatban van és láthatóan folyamatos lesz. Korábban azt gondoltuk, hogy a célszoftver és a gépeink kapcsolata nem fog igényelni sok emberi beavatkozást, ha úgy tetszik, automatikusan fog menni. Beszállítói információk alapján bíztunk abban, hogy a gyártás előkészítő szoftverből ki tudunk nyerni olyan pontos adatokat, amelyekkel ezeket a gépeket biztonsággal vezérelni tudjuk, és utána maguktól elvégzik a különböző műveleteket, de a használat során kiderült, ez nem így van. Most már van egy kollégánk, akinek az a feladata, hogy az egyes munkákhoz ezeket a programsorokat egészben vagy részben megírja, valamint leellenőrizze a gép által megkonstruált információkat. Az így nyert információk figyelembevételével, az ellenőrzés után kerül a programcsomag a géphez, és történik az adott projektszámhoz tartozó munkavégzés. A gépen dolgozó kollégák ebből csak annyit érzékelnek, hogy talán könnyebb a munkájuk. Nem manuális, egyszerű módszerekkel kell ezeket a megmunkálásokat elvégezni, hanem a gép magától előkészíti az összeállítandó vagy beépítendő munkadarabokat.

A KAV sok feladatából mi zajlik Móron ?

Úgy kell elképzelni, hogy amikor a budapesti kollégáknál realizálódik egy megrendelés, s aláírják a szerződést, utána az összes alapanyag megrendelése, a nyílászárók legyártása, előkészítése, szállítása és logisztika is a mi feladatunk. Vagyis a szerződés aláírása után gyakorlatig addig, amíg a nyílászáró kompletten legyártva ki nem kerül az építkezésre a munka a mi felelősségünk. Ezután az építésvezető kollégák azok, akik a helyszíni csapatokat és a beépítési munkát irányítják és ellenőrzik.A KAV nagyon egyedi és speciális megoldásokkal dolgozik. Milyen speciális tudást igényel az a ti munkátokban, hogy sokszor nem a szabvány produktumok jönnek létre?

Folyamatosan fejlődnünk kell, és folyamatosan föl kell nőnünk ezekhez a feladatokhoz. Holnap például az egyik rendszerbeszállítóhoz megyünk oktatásra, mert az egyik profilrendszerben megváltozott a vasalat.  Egyébként az, hogy mi mindenféle új dologgal foglalkozunk, nyilván nehezíti a feladatot, hiszen minden munka más, minden munkában előfordul olyan megoldás, szerkezet, ami korában még nem volt. Ezzel molyolni, foglalkozni kell, de mi ezt szeretjük. Az elmúlt évek során megszokták a kollégák, hogy nekünk nincs két egyforma ablak, nincs két egyforma megoldás, hanem mindig valami újjal és különlegessel foglalkozunk. A kollégáim egyébként szeretik ezt a fajta munkavégzést. Egészen más, mint mondjuk nekiállni és állandóan ugyanolyan méretű, színű és funkciójú ablakot gyártani. A munkatársak sikongatni szoktak, hogyha találnak egy olyan megrendelést, ahol bizonyos típusú ablakból két darab szerepel, mert nálunk általában minden ablak más. Mindenből csak egyet gyártunk, de pont ettől különleges a dolog. Nem riadunk meg a feladattól, de nyilván folyamatosan fejlődnünk kell.

Te személy szerint mit szeretsz legjobban a KAV-ban és a munkádban?

A változatosságot, amiről az imént beszéltünk, hogy minden munka más, mindig van valami, amivel foglalkozni kell, ez pedig csiszolja az elmét. Nem egyhangú, nem monoton a munkavégzésünk, hanem minden nap és minden feladat más.  Folyamatosan van min gondolkodni, és mindig van olyan termék, amire azt mondom, hogy büszkék lehetünk arra, hogy ezt mi gyártottuk.  Szeretem ezt a változatosságot és a minden napi kihívással járó feladatot.