A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez!

A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez!

2019.06.21. | Szerző: Magócsi Anikó

A belga Reynaers története több mint fél évszázados múltra tekint vissza. A fenntartható alumínium nyílászáró megoldásokra specializálódott beszállító céggel a KAV is együttműködik, a közös projektekről és az alumínium rendszerekről Nagy Zoltánnal a Reynaers magyarországi vezetőjével beszélgettünk.   A legaktuálisabb együttműködés a KAV és a Reynaers között az izlandi Marriott Hotel nyílászárós megoldásaival kapcsolatos munka. Mennyire volt különleges ez a projekt?

Nagyon sokat tanultunk ebből a projektből, ez volt az első nagy közös munkánk a KAV-val. Az, hogy egyáltalán létrejöhetett, komoly nemzetközi összefogás és nagyon jó csapatmunka eredménye. A magyarországi együttműködés mellett, ebben nagy szerepet játszott a cseh és lengyel kollégák aktív részvétele, a belga központunkból érkező mérnöki támogatás és a nyitottság az izlandi partnerek részéről. Hosszú előkészítési folyamat előzte meg a megvalósulást, hiszen tavaly nyáron kezdtünk el tárgyalni erről. Nagyon érdekes volt látni, mennyire jelentős kulturális különbségek vannak Magyarország és Izland között, ezek miként ütköznek ki, hogy lehet ezeket kommunikálni a másik fél felé, megérteni a másikat, majd a legvégén mégis közös nevezőre jutni, közös nyelvet beszélni.

Úgy tudom, egyedi, speciális profilokat is kellett gyártani a projekthez. Milyen az, amikor olyan partnerrel dolgoznak, aki kreativitással nyúl hozzá a szerkezetekhez?

Igen, a megvalósítás abból a szempontból is speciális volt, hogy itt nemcsak standard rendszerelemek, hanem erre a projektre fejlesztett speciális profilok is voltak. Ezek létrehozásában a belga központunk, az izlandi partner és a KAV is részt vett. A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek. Szerintem ez nagyon sokat jelentett az izlandiaknak is, s nagyon jó volt látni azt, hogyan viszonyulnak a magyar kollégák az egyes kihívásokhoz. Érdekes volt megtapasztalni, hogy nem gondolkodás nélkül, szolgai módon hajtják végre az elvárt feladatokat, hanem tényleg próbálják megérteni a megrendelői követelményrendszert, és annak megfelelően egy jól működő megoldást kidolgozni rá.

Jelenleg miként van jelen a Reynaers Magyarországon és milyen a kapcsolat a KAV-val?

A Reynaers egy belga multinacionális cégcsoport most már több mint 50 éves múlttal, globálisan mintegy 540 millió Eurós forgalommal és 2200 fős létszámmal. Magyarországon viszont még újak vagyunk, gyakorlatilag tavaly év elején született meg az a döntés, hogy itt is föl kell építeni a piaci jelenlétet. A nulláról kezdtünk el mindent, irodát béreltünk, embereket vettünk fel, illetve elkezdtük a partnerhálózatot kiépíteni. Ebben a folyamatban játszik fontos szerepet a KAV, ugyanis ők már a kezdetektől fogva nagyon nyitottak voltak felénk, aminek úgy gondolom, meg is lett az eredménye. Jelenleg ők a legnagyobb hazai partnerünk, és rendszeres együttműködés van a két cég között, amit szeretnénk is tovább vinni.

A cég megjelenése annak köszönhető, hogy Magyarországon is egyre nagyobb a kereslet a magas minőségű nyílászárókra?

Bár csak bő egy éves tapasztalatom van a nyílászáró szakmában, azt azért látom, hogy a piacnak megvan az a szegmense, ami abszolút az igényes és a minőségi nyílászárók irányába megy el. Ha magas minőségű komplex alumínium nyílászáró rendszerekről beszélünk, akkor három olyan cég van - köztük mi is -, amelyik a felső kategóriát képviseli. Mi a termékpalettánk kialakításakor mindig kiemelt szerepet fordítunk az energiahatékonyságra és a környezetért történő felelősségvállalásra.

Emellett mik az erősségei a cégnek és merre vannak a fejlődés irányai?

Folyamatosan figyeljük a piacot, nemcsak itt Magyarországon, hanem természetesen a többi országban is. A piaci igények a belga fejlesztő központunkba futnak be, ott megvizsgálják, hogy minek van piaci realitása, és azokba az irányokba megy tovább a rendszerek fejlesztése. A magas minőség mellett cégünk erőssége az ügyfélközpontúság, és a rugalmasság, amit biztosítani tudunk. Alapvetően az ügyfeleinkre és az ő igényeikre fókuszálunk, s ezeknek nagyon rövid reakcióidővel szeretnénk megfelelni. Úgyhogy a termék jó minősége mellett a kiszolgálás minősége az, amire nagyon nagy hangsúlyt kell fektetnünk, és ez a sikerünk egyik kulcsa.

Talán pont emiatt tudnak ennyire jól együttműködni a KAV-val?

Szerintem igen. Az, hogy a gondolkodásmódunk és a filozófiánk hasonló, nagyon sokat segít abban, hogy könnyen és gyorsan megértsük egymást. Egyébként én úgy látom, hogy a KAV egyike azoknak a cégeknek, akiknek nagyon konkrét, határozott jövőképük van. Elképzelésük van arról, hogy milyen irányba szeretnék fejleszteni a céget, hol szeretnék látni magukat a következő években, és ezért a célért szisztematikusan tesznek is. Ez rendkívül fontos és az eddig befektetett munka szerintem már most is jól látszik a cég pozícióján. Nagyon remélem, hogy a még nem publikus KAV termékfejlesztésekben is szerepet kaphatunk, mert a piaci pletykák szerint komoly dolgok készülődnek.

Ha a minőségi nyílászárók piacát nézzük, milyen fejlődési irányok vannak a piacon?

Alapvetően ketté választanám az irányokat. A KAV egy olyan piaci szegmensre fókuszál, ahol tényleg a végletek számítanak, hogy minél nagyobb méretű nyílászárókat lehessen gyártani, lehetőség szerint minél kisebb látható kerettel, automatizáltan vagy az épületfelügyelet irányíthatósága mellett. Ez egy abszolút látható építészeti irány, a felső kategóriás családi házak a kontinensünkön most jelenleg ebbe az irányba mennek el. Viszont a piacnak ez csak az egyik szegmense. A másik a középületek, tehát az irodaházak, illetve egyéb olyan nagy épületek, ahol hagyományos alumínium nyílászárókra van szükség. Itt a fejlesztések nem a méret irányára fókuszálnak, hanem nagyon fontos a gyors gyárthatóság, a minőség megtartása mellett egy egészséges ár-érték arány kialakítása, illetve a gyártók támogatása abban, hogy minél gyorsabban, minél egyszerűbben tudják legyártani ezeket a rendszereket.

A cégük egyik speciális termékköre a szintmagas, teljes homlokzaton végigfutó keret nélküli üveg tolóajtó. Mesélne erről is egy picit?

A Reynaers Hi-Finity keret nélküli tolóajtó tényleg egy specifikum, elsősorban ez az a termék, amire nagy igény van a luxus családi házak piacán. Viszont olyan szempontból is egyedi termék, hogy nagy szaktudást igényel a gyártása főleg, ha motorizált, automatizált rendszer valósul meg. Tehát oktatást és gyakorlatot igényel az, hogy utána ez a beépített termék minőségben azt tudja, amit mindenki elvár tőle.

Hogy lehet ezt a fajta tudást átadni?

Igazából a műszaki tudás, hogy hogyan kell gyártani és telepíteni ezeket a rendszereket, tanítható. Erre speciális oktatásaink vannak, amit le tudunk bonyolítani akár a tréning központunkban, de akár a partnernél is, úgy, hogy egyik munkatársunk saját gyártói gépekkel segít nekik legyártani, és megmutatja, mit hogyan kell. Szerintem erre egy cégnek szellemileg és infrastruktúrában is fel kell nőni, kellően innovatív gondolkodású kollégákkal kell dolgoznia, nem mindenki alkalmas erre. Mindemellett nagyon fontos, hogy ennek az előnyeit is tudni kell kommunikálni majd értékesíteni, és ebben a KAV nagyon jó. Nagyon jól érzik, hogy a prémium vevőkörnek mik az igényei, és szakszerűen meg tudják ismertetni őket a termék előnyeivel, és ami még fontos, a gyártás mellett a telepítésére és az utógondozásra is sok erőforrást biztosítanak.

Ha már a kulturális különbségekkel kezdtük a beszélgetést, érdekelne az is, hogy a belga és a magyar gondolkodás között milyen különbségek vannak? Miben tartanak előrébb a belgák?

Korlátozott a rálátásom a belga nyílászáró piacra, de azt el tudom mondani, hogy ott előrébb járnak gyártásautomatizálás terén. Belgiumban a munkaerő lényegesen drágább, mint itthon, ezért az ottani nyílászáró gyártóknak nagyon fontos az, hogy optimalizálják a gyártási folyamataikat, és minimalizálják a munkaidőt és a veszteségeket, amit az automatizáción keresztül érnek el. Ehhez a Reynaers különböző rendszereket, szoftvereket biztosít, amelyek egyrészt segítenek megtervezni, másrészt pedig folyamatosan monitoringozzák, hogy milyen hatékonysággal, eredményességgel működik a gyártási folyamat. Itthon ez még úgy látom, hogy gyerekcipőben jár, bár egyre inkább terjednek az automata megmunkálógépek, a CNC-k.  Ezek azonban inkább önálló megmunkálóközpontokként dolgoznak, s nincsenek egy komplett termelésirányítási rendszerbe bekötve. Azt gondolom ez lesz a következő lépés, amit a magyar gyártóknak meg kell tenniük. Itthon is egyre drágább a munkaerő, tehát biztosan egyre nagyobb lesz a nyomás, hogy elmenjenek ebbe az irányba.